In strijd tegen acne starten we de zoektocht naar een geschikte zonnebrandcrème

Het gebruik van de juiste zonnebrandcrème kan een uitbraak van acne voorkomen. Het gebruik van een verkeerde zonnebrandcrème kan acne en een gevoelige huid uitlokken. Huidtherapeut Nienke start een zoektocht naar de perfecte zonnebrandcrème.

Hoe, wie, wat en waar? En  niet te vergeten... waarom?

Een zonnebrandcrème is volgens huidtherapeut Nienke niet te missen in de dagelijkse routine van huidverzorging!

Het blijkt namelijk dat beschermingsproducten die de meer dan 12 maanden houdbaarheid hebben verstreken té lang worden doorgesmeerd. En dat terwijl de beschermingsfactor in de loop van de dag steeds minder betrouwbaar wordt. Ook blijkt de zoektocht naar een passend huidverzorgingsproduct best lastig en ervaren, voelen of zien we op het exacte moment van gebruiken dat het product niet passend is bij ons eigen huidtype of huidconditie.
Dilemma dus! 

In het begin van de zomer ervaren we de positieve effecten van de zon op acne

Zoals we weten brengt UV-straling verschillende processen in onze huid teweeg. De acne lijkt te verdwijnen zodra deze aan de zon wordt blootgesteld. Echter na enkele weken ondervinden we ineens huidklachten. Meestal zo eind augustus, begin september dan is het wel zover!

Tuurlijk verheug je, je op de eerste zonnige dagen van het jaar, zo óók onze huid. Ons lichaam verlangt namelijk naar vitamine D. Terwijl de onzuiverheden op de huid langzamerhand indrogen door hetzelfde licht ervaren we direct een vermindering van acne.

In ons achterhoofd weten we (misschien jij nog niet) dat het beschermingsmechanisme van de huid in diezelfde tijd de strijd aangaat met de negatieve gevolgen van het licht. Er vindt namelijk meer schade in dieperliggende cellagen plaats en dat ervaren wij als een huid die rood wordt, verbrand en uiteindelijk gaat vervellen.

De bovenste huidlagen vermenigvuldigen zich en worden als nieuwe lagen ‘dakpansgewijs’ op de huid bevestigd, met als doel: voorkomen dat de straling het DNA van de hoorncellen, ofwel de kern, raakt. De hoornlaag is de bovenste zichtbare huidlaag. Als deze ten gevolge van UV-straling verdikt, kunnen werkzame (vocht-bindende) ingrediënten dit doolhof niet meer passeren. Nóg belangrijker is de rol van de verhoogde talgproductie die we zien bij acne. Als de talgproductie zich in de talgklier in hetzelfde sneltreintempo voortzet, kan het talg niet uit onze poriën vloeien en raakt de klier verstopt. De zogeheten ‘uitbraak’ van acne kent verschillende gradaties: van mee-eters, talgpropjes onder de huid tot rode (met vocht gevulde) bultjes of(samenvloeiende, pijnlijke) ontstekingen.

Het gebruik van een zonnebrandcrème kan de ' uitbraak' van acne voorkomen. Onjuist gebruik of het gebruik van een verkeerde zonnebrandcrème kan acne verergeren.

Even wat technische info op een rijtje

We kennen twee verschillende *beschermingsfilters:

  • namelijk de chemische filters. Deze trekken in de huid, absorberen het UV-licht en voorkomen daarmee dat de straling verspreid naar omliggende weefsels.
  • En minerale filters, ofwel fysische filters genoemd. Deze leggen een zichtbaar wit laagje op de huid en reflecteren de straling van het huidoppervlak.

! Om deze reden gaat de voorkeur bij een donkere huid uit naar een chemische filter, welke als het ware in de huid één wordt met het eigen huidpigment. Geen wit gezicht dus!



*Werkingsprincipe van diverse filters in zonnebrandcrèmes

Wist je dat de productlijn van Louis Widmer geheel vegan is? En dat alle zonnebrandcrèmes van Mesoestetic® ook een beschermingsfilter hebben tegen infrarood (IR) én tegen zichtbaar (HEV-high energy visible light) licht? Daarnaast een super antiaging booster i.v.m. de mesoprotech-formule?
 

In mijn zoektocht het antwoord op de vraag over welk filter het meest veilig is het volgende

Recente studies antwoorden met resultaten van dierproeven. Gelukkig in mijn achterhoofd dat de producten van Louis Widmer dierproef vrij zijn ontwikkeld dus verdere verdieping in filters. Gezien bij sommige chemische filters reacties in de vorm van toxiciteit, jeuk, eczeem of verstoring van de hormoonstofwisseling wordt gemeten, worden minerale of fysische filters gezien als het meest veilige.
Één van de meest gebruikte ingrediënten binnen de minerale filters is ‘zink’. Zink heeft een positieve werking op een vettere (acne)huid gezien het de olie-en talgproductie mindert.

Zink is ook een fijn ingrediënt om een koortslip te bestrijden. Louis Widmer heeft een UV lipstick die je lippen beschermd tegen een koortslip. Weliswaar een praktijkervaring maar voor die paar euro zeker de moeite waard. Direct aanschaffen dus! 

UV lipstick Louis Widmer bij Laserkliniek Zwolle euro 7,95
Lipstick en Extra Sun protectie 50 in één euro 11,40

Met wat technische informatie in het achterhoofd dan nu op zoek naar de ideale zonnebrandcrème

"De ideale zonnebrandcrème voelt niet vet, trekt (gevoelsmatig) snel in, laat me niet nog uren glimmen, is niet comedogeen en veroorzaakt géén acne, is bovendien geurvrij en geeft mij geen (huid)irritaties. Tot slot geeft het me vanzelfsprekend een optimale bescherming”

In de kliniek werken de huidtherapeuten met de huidverzorgingsproducten van Louis Widmer en Mesoestetic - Waarom?

De gouden combi ook daar de één met name speert op dermatologische huidverzorging die gericht is op voeden, kalmeren en herstellen en zich daarbij committeert aan het maken van huidverzorging onder strikte farmaceutische productienormen, de ander bewezen werkzaam indringt tot de diepere huidlagen (ofwel de cosmeceutical) betreft. Bovendien werkt met een Mesoprotech formule in de zonnebrandcrèmes wat de collageen HSP-47verhoogt in de huid.

De keuze is reuze!

Er zijn natuurlijk vele soorten zonnebrandcrèmes. Maar hoe weet je nou welke dan geschikt is voor je huid? Huidtherapeut Nienke heeft de verschillende zonnebrandcrèmes schematisch weergegeven om zo te helpen bij de juiste keuze. Gelukkig staan onze huidtherapeuten klaar voor een huidadvies op maat. Ook kan dit met een video consult op afstand.

Schematische weergave van verschillende zonnebrandcrèmes geschikt voor een huid met acne of een gevoelige huid.

[1] Bekend met allergieën en weet je de INCI-naam van het ingrediënt? Controleer hier of het ingrediënt
in een van de LW producten is verwerkt. https://www.louis-widmer.com/nl_NL/infocentrum/ingredienten/

[2] De beschermingsfactor is waterbestendig, wat inhoudt dat het tot 50% van zijn werkzaamheid behoudt,
wanneer men in totaal 2x20 minuten heeft gezwommen.

Mesoestetic zonnecrème lijn. De mineral matt is zeer geschikt bij acneklachten. Aanrader bij een glimmende en vette huid.

Hoe en wanneer moet je een (zonnebrand)crème gebruiken?


De eerste stap is het reinigen van de huid. Dit doe je met een reinigingsmelk, wasgel of een anti-bacteriële mousse of zelfs een combinatie van beiden. Vervolg de ochtendroutine met een serum die de cellen repareert en gebruik daaroverheen een dagcrème met een SPF. In de nacht gebruik je bij acne vaak benzoylperoxide of een combinatie met miconazol. Of je smeert met AHA's of salicylzuur, om deze reden des te belangrijker overdag de huid te beschermen. De huid wordt namelijk wat dunner en gevoeliger voor het UV - licht.

Dan is de applicatie en frequentie nog belangrijk! 

Breng de aanbevolen hoeveelheid (2 mg / cm2 huid= een grote erwt op de vingertop) een half uur vóór blootstelling aan het UV-licht aan. Het verminderen van deze dosis crème vermindert het niveau van bescherming tegen de zon aanzienlijk. Breng elke twee uur opnieuw aan bij blootstelling aan direct zonlicht en vooral bij transpireren, zwemmen en het daarna afdrogen met een handdoek. Om de hoge beschermingsfactor blijvend te behouden is het essentieel frequent te smeren (advies: elke 2 uur). Draag bij directe blootstelling aan zonlicht een zonnebril en/of zonnehoed en vermijd de
middaguren (11u-16u), dan is de straling het meest sterk.

Almost ready!

Naar wens kan over de beschermingsfactor een camouflageproduct gebruikt worden. Hier geldt wederom dat de basis bepalend is.
Minerale make-up heeft bij acne altijd de voorkeur, gezien het basis-bestanddeel bestaat uit water in plaats van olie of vet. Een zuurstof-doorlatend product als Lycogel® zorgt ervoor dat de huid niet verstopt en wordt verder gekenmerkt door zijn verzachtend, herstellend vermogen en werkt reducerend op rode huiddelen. Ook zit hier een SPF30 in verwerkt.

Lycogel camouflage zeer geschikt om acne te camoufleren en beschermd ook direct met een SPF 30 euro 69,50

No items found.
No items found.
No items found.