We noemen acne tarda ook wel de 'volwassenen acne'. Acne tarda is vaker familiair en komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Echter komt het vaker bij vrouwen voor. 50% van de mensen met acne tarda hebben een eerstegraad familielid met dezelfde klachten. Bij deze vorm van acne zien we vooral acne op de kin, kaaklijn en wangen. De ontstekingen en puistjes staan op de voorgrond. Weinig mee-eters over het algemeen. Stress, roken en zelfmanipulatie lijken een rol te spelen. Hierdoor zijn pigmentvlekken ook vaker aanwezig bij deze vorm van acne.
Acne in het gezicht ontstaat door een ontsteking van het deel van de huid waar de talgklier zit.
De T-zone van het gezicht bevat veel actieve talgklieren. Hierdoor kunnen er puistjes ontstaan.
Bij acne tarda zie je vaker acne onderaan het gezicht, zoals kin, kaken en hals.
Soms is de hele rug bezaaid met puistjes, pukkels en mee-eters. Dit komt vaker voor bij mannen.
Een standaard acnebehandeling voor volwassenen acne bestaat niet. Wanneer ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan is een andere behandeling nodig dan wanneer het vooral om mee-eters gaat. In tegenstelling tot de behandeling van een puberteitsacne richten we ons bij volwassenen acne ook op gevoeligheid van de huid, pigmentvlekken en dehydratatie. Onze deskundige huidtherapeuten bieden effectieve behandelingen en combinatietherapieën om je van volwassenen acne af te helpen. Door te behandelen met dieptereiniging, microdermabrasie, peelingen en lasertherapie verklein je het risico op pigmentvlekken en acne littekens. Daarnaast is het belangrijk de huid te zuiveren en te beschermen met huidverzorgingsproducten.
Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
Acne wordt de laatste jaren in toegenomen mate gezien bij volwassenen, met name bij vrouwen. Door middel van een acnebehandeling kunnen de puisten, pukkels en mee-eters verminderen en kunnen pigmentvlekken en littekens voorkomen worden.
Acne tarda heeft een wat meer chronisch karakter. Acne onder volwassenen is niet van de ene op de andere dag verdwenen. De acne gedraagt zich over het algemeen rustiger wanneer puisten, pukkels, mee-eters en pigmentvlekken in het gezicht, de kin en hals worden behandeld met acnetherapie. Er bestaat geen standaard acnetherapie. Wanneer er ontstekingen voorop staan is de behandeling anders dan wanneer er mee-eters of krabplekken op de voorgrond staan. Volwassenen acne wordt meestal behandeld door een combinatie van acnebehandelingen. Een dieptereiniging, microdermabrasie, een peeling en lasers zorgen samen voor een behandeling van alle huidlagen. Hierdoor neemt de acne af en is een gladdere en frissere huid het positieve gevolg. Afhankelijk van de mate en ernst van de acne zijn er gemiddeld 6 tot 10 behandelingen nodig om de 2 tot 4 weken. Daarna volgen soms nog behandelingen met de fractional laser om pigmentvlekken en acnelittekens te bestrijden.
De combinatie van een microdermabrasie behandeling direct gevolgd door een peeling zorgt voor een intensieve acnebehandeling van meerdere huidlagen.
Na een dieptereiniging van de huid waarbij puisten, pukkels en mee-eters worden behandeld volgt een acnebehandeling met microdermabrasie. Bij microdermabrasie worden fijne aluminium oxide korrels onder vacuümdruk over de huid geblazen en weer opgezogen. Het verwijderd dode huidcellen van de hoornlaag, zodat een chemische peeling dieper kan doordringen met zijn werkstoffen. Veelgebruikte zuren bij acne tarda zijn melkzuur, azalaïne zuur, glycolzuur, salicylzuur en tranexaminezuren. Deze laatste zuren zorgen ook voor minder pigmentvlekken die het gevolg zijn van acne tarda. De huid wordt egaler, frisser en bevat minder acne. Er zijn ongeveer 5 tot 10 behandelingen nodig met een interval van 2 tot 4 weken.
De bacterie die een rol speelt bij acne, P. acnes, houdt van een zuurstofarme omgeving. Behandeling met lasertherapie en Intense Pulsed Light zorgt bij actieve acne voor een zuurstofrijke omgeving. De P. acnes bacterie heeft een matige overlevingskans.
De laser en IPL doodt de bacteriën, waaronder P. acnes, die acne veroorzaken. Daarnaast verwarmt de laser de talgklieren. Het talg wordt vloeibaar waardoor poriën niet verstopt raken en acne minder snel tot uiting komt. Restverschijnselen van acne zoals roodheid, pigmentvlekken en oppervlakkige acnelittekens worden ook behandeld met lasertherapie en IPL. De lasers die worden gebruikt zijn de Nd:YAG laser 1064 nm LP en de IPL 400 nm en de 550 nm. Wanneer er ernstige acnelittekens overblijven na volwassenen acne zorgt de fractional laser voor huidvernieuwing en huidverbetering. Door middel van deze laser wordt de huid in fracties verdampt zodat uiteindelijk de gehele huid geleidelijk en zonder al teveel down-time wordt vernieuwd. Grove poriën, acnelittekens, rode vlekken en bruine vlekken zijn restverschijnselen bij acne tarda die met de fractional laser kunnen worden aangepakt. Er zijn ongeveer 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 2 tot 4 weken.
U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.
Acne tarda of volwassen acne is een vorm van acne die zich voordoet bij vrouwen van 25 jaar en ouder. Er is sprake van een late puberteitsacne en het komt bij 1 op de 10 vrouwen voor. Er is sprake van een milde tot matige acne, waarbij vooral ontstekingen op de voorgrond staan. Soms zijn er ook mee-eters aanwezig. De acne zie je vaker op de onderste helft van het gezicht, namelijk rondom de mond, wangen en kaaklijn. Stress, roken, hormonen en zelfmanipulatie lijken een rol te spelen.
Bij deze ' volwassenen' acne zie je vooral puistjes en pukkeltjes. Er zijn nauwelijks comedonen (witte en zwarte puntjes) zichtbaar. De huid is rood en ontstoken. Het is vaak moeilijk om van de huid af te blijven. Daardoor ziet de huid er soms gehavend uit door het krabben aan de huid en het zelf uitknijpen van de puistjes. Bij de persisterende vorm van acne; de acne die al vanaf de puberteit aanwezig is, zien we vooral in de lagere delen van het gezicht en in de hals pijnlijke onstekingen, vaker ook wel onderhuids. Vlak voor of tijdens de menstruatie zie je een verergering van de acne klachten. Bij de late-onset vorm. Dit is de acne tarda die pas voor het eerst wordt opgemerkt na je 25e zie je meestal acne op de kin en rond de mond. Meestal geen mee-eters. Wel zie je kleurveranderingen van de huid en littekens. Deze vorm van acne verergerd ook voor- en tijdens de menstruatie.
Bij acne tarda spelen de hormonen een belangrijke rol. Bij deze vorm van acne is de verhoogde gevoeligheid voor androgenen de boosdoener. Anticonceptie zoals de pil of de mirena spiraal kunnen een rol spelen bij het produceren van meer talg. Naast de bijwerkingen die androgenen kunnen veroorzaken kan de acne op latere leeftijd ook ontstaan door het verkeerd gebruik van cosmetica, huid- en haarverzorgingsproducten en make-up. Stress, roken en zelfmanipulatie lijken een rol te spelen.
De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne tarda is gemakkelijk te herkennen aan de mate van acne die opspeelt na het 25e levensjaar of al sinds de puberteit aanwezig is maar niet weg wil trekken. Vaker hebben de anticonceptiepil, de mirena spiraal een belangrijke invloed. Meestal wordt er bij deze vorm van acne gerookt. Heeft men stress en krabt aan de huid. Deze vorm van acne laat soms littekens achter in de huid. De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. Soms is er aanvullend hormonaal onderzoek nodig door een dermatoloog of gynaecoloog om bepaalde aandoeningen zoals PCOS uit te sluiten.
Het is belangrijk om de acne te voorkomen door zelf de huid te zuiveren. De huidtherapeut stelt een behandelplan op voor thuis die zal bestaan uit het reinigen van de huid met een antibacteriële mousse, een tonic en een zachte scrub met lichte percentages salicyzuur. We verwijderen hiermee dode huidcellen, verdunnen de hoornlaag en remmen de aanmaak van talg. Wanneer je medicijnen gebruikt of er zijn veranderingen in de hormoonhuishouding bespreek dit met de huisarts of huidtherapeut. Ook als er medicijnen of anticonceptie worden gebruikt geef dit aan tijdens het eerste consult met de huidtherapeut. Het kan zijn dat bepaalde medicijnen of anticonceptie de acne doen verergeren. Wanneer de acne je gevoel en dagelijks functioneren negatief beïnvloedt, en je moeite hebt om met de acne om te gaan, dan kun je via de huisarts psychologische hulp zoeken.
Het is beter om niet te krabben aan de huid of de puisten en pukkels zelf uit te knijpen. Dit geeft een verergering van de huidklachten met soms pigmentvlekken en littekens tot gevolg. Ook het agressief reinigen van de huid met huidlotion doekjes of zepen is niet goed voor de huid. Het dichtsmeren van de huid met foundations of make-up draagt ook niet bij aan het verminderen van acne tarda. De huidverzorgende camouflage van Lycogel geeft het zelfvertrouwen bij het hebben van acne een boost. Dit product sluit de huid niet af en geeft een perfecte en natuurlijke dekking van een huid met acne. Het geeft daarnaast de huid de nodige voedingsstoffen, zuurstof en vocht. Het mag direct na een acnebehandeling worden aangebracht. Ga niet onder de zonnebank. De acne zal tijdelijk verminderen maar zal daarna door de verdikking van de huid direct terugkeren. Soms in hevigere mate.