Pigmentvlekken

Gratis consultPlan een afspraakDirect contact

Wat zijn pigmentvlekken?

Een pigmentvlek is een lichte of donkere verkleuring op de huid, ten gevolge van een verstoring in de pigmentaanmaak. Ze kunnen wit, lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw zijn. Er zijn tal van pigmentstoornissen. Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten, namelijk hyperpigmentatie en hypopigmentatie. Bij hyperpigmentatie is er sprake van een teveel aan pigment in de huid en bij hypopigmentatie is er sprake van een verminderd pigment in de huid. De meeste pigmentvlekken zijn goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Over het algemeen geven pigmentvlekken geen jeuk of klachten. Wel kan de kwaliteit van leven van mensen met pigmentvlekken ernstig verstoord worden door bijvoorbeeld schaamte.

Vormen van pigmentvlekken

Vormen van pigmentvlekken

Vitiligo
Witte vlekken

Vitiligo is een huidaandoening waarbij het huid en het haar pigment verliest. Hierdoor ontstaan er witte vlekken op de huid met verschillende vormen en grootten.

Lees meer
Poikiloderma van Civatte
Rode en bruine vlekken in de hals

Bij poikiloderma van Civatte ontstaan er roodbruine, grillige vlekken met daarin bloedvaatjes en atrofische gebieden. Het komt vooral in de hals voor.

Lees meer
Melasma
Zwangerschapsmasker

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een vervelende, bruine verkleuring in het gezicht. Er is sprake van een overgevoelig pigmentsysteem.

Lees meer
Sproetjes
Kleine pigmentvlekjes op de wangen

Sproetjes zijn goedaardige, kleine, gepigmenteerde vlekken die voorkomen op lichaamsdelen die veel in de zon komen. Sproetjes kunnen ontstaan wanneer de huid in de zon komt.

Lees meer
Ouderdomsvlekken
Lentigo solaris

Ouderdomsvlekken zijn kleine, gekleurde pigmentvlekken die in het gezicht, op de handen en op andere gebieden die veel aan de zon worden blootgesteld kunnen verschijnen.

Lees meer
Ouderdomswratten
Verruca seborrhoica

Een ouderdomswrat, ofwel verruca seborrhoica, lijkt op een ruwe moedervlek. Zoals de naam al doet vermoeden komen ouderdomswratten vooral voor bij mensen ouder dan 50 jaar.

Lees meer
Post-inflammatoire hyperpigmentatie
Donkere verkleuring na acne of donker litteken

Een post-inflammatoire hyperpigmentatie is een donkere verkleuring of donker litteken van de huid die optreedt na een ontsteking of beschadiging van de huid.

Lees meer

Hoe behandelen wij pigmentvlekken?

Pigmentvlekken worden vaak als cosmetisch storend gezien. Door de pigmentvlekken krijgt de huid een onregelmatige teint waardoor je vaak ouder lijkt dan je bent. Hoewel pigmentvlekken in de meeste gevallen onschuldig zijn, schamen mensen zich er voor en willen ze er graag van af. De behandeling van pigmentvlekken is afhankelijk van het soort pigmentvlek. Pigmentvlekken kunnen behandeld worden met camouflage, Cosmelan, peelings, huidcurretage, pigmentlaser, IPL en fractional laser.

Bekijk behandelingen
We houden het graag laagdrempelig

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.

Of maak een afspraak →

Uw gratis Consult

Vraagt u hier aan

Wij respecteren uw privacy
Dank je wel voor het invullen van het formulier!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

Behandelingen voor pigmentvlekken

Pigmentlaser bij pigmentvlekken

De donkere pigmentvlekken kunnen worden behandeld door middel van een pigmentlaserbehandeling. De hitte van de laserstraal zorgt er voor dat pigmentcellen vernietigen, waardoor pigmentvlekken van kleurinensiteit verminderen of zelfs geheel verdwijnen.

Lees meer

Donkere pigmentvlekken, zoals ouderdomsvlekken, ouderdomswratten, sproeten en post-inflammatoire hyperpigmentatie kunnen worden behandeld met de pigmentlaser. Een pigmentlaser geeft korte lichtpulsen van een hoge intensiteit. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment in de huid, waarna het wordt omgezet in warmte. De hitte vernietigd de overmatige pigmentcellen, waardoor de donkere pigmentvlekken laag voor laag worden aangepakt. Hierdoor zullen de pigmentvlekken van kleurintensiteit verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Doordat de laser één golflengte uitstraalt, wordt alleen de pigmentvlek behandeld en blijft de omliggende huid intact. Er wordt behandeld met de Alexandrite laser. Alleen de donkere pigmentvlekken kunnen worden behandeld door middel van de pigmentlaser. Gedurende de behandeling zal er een pijnsensatie waarneembaar zijn. Ter verdoving kan de luchtkoeler of een coldspray worden toegepast. De behandelde plekjes zijn als kleine schaafwondjes en worden vanzelf door het lichaam afgestoten.

Meer over pigmentlaser

Peelingen bij pigmentvlekken

Bij pigmentvlekken kan er voor een peeling worden gekozen wanneer het gaat om pigment dat oppervlakkig in de huid ligt. De actieve ingrediënten in de peeling tegen pigmentvlekken zorgt voor het stimuleren van celvernieuwing en het afschilferen van het oppervlakkige pigment.

Lees meer

Bij pigmentvlekken kunnen peelingen worden ingezet om celvernieuwing te stimuleren en om het oppervlakkige pigment af te laten schilferen. De actieve werkstoffen die op de huid worden aangebracht zorgen voor een gewenste en gecontroleerde chemische reactie. Na de peeling gaat de huid schilferen. Hierna worden er nieuwe, gezonde cellen aangemaakt die voor een gladdere en egalere huid zorgen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen oppervlakkige, middeldiepe en diepe peelingen. Bij pigmentvlekken kan er zowel voor oppervlakkige of middeldiepe peelingen gekozen worden. Dit is afhankelijk van de huid en de diepte en oorzaak van het pigment. Na de behandeling is de huid rood en licht gezwollen. Bij de diepere peelingen kunnen er tijdelijk korstjes ontstaan. De huid heeft tussen de 3 tot 7 dagen de tijd nodig om te herstellen. Gemiddeld zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 2 tot 4 weken.

Meer over peelingen

Microneedling bij pigmentvlekken

Microneedling is een specifieke naaldtechniek met minuscule naaldjes dat kleine beschadigingen in de huid maakt. De huid wordt aangezet om zich te gaan herstellen. De bovenste huidlaag gaat schilferen en de huid wordt gestimuleerd om nieuwe huidcellen aan te maken. Door dit proces worden pigmentvlekken vervaagd.

Lees meer

Microneedling is een huidverbeterende techniek waarbij met een specifieke naaldtechniek minuscule gaatjes in de huid wordt gemaakt. Door deze doelgerichte beschadiging van de opperhuid en lederhuid wordt het herstellend vermogen van de huid gestimuleerd. Er ontstaan kleine puntbloedingen en er komen groeifactoren vrij waardoor de huid zich in snel tempo gaat vernieuwen en afschilferen. Het oppervlakkige pigment schilfert ook af. De kleur van het pigment wordt vervaagd en opgelicht. Hierdoor ontstaat er een egalere huidteint en vallen de pigmentvlekken minder op. Naast verbetering van pigmentvlekken zorgt microneedling voor een stevigere, elastische en gladdere huid. Littekens worden opgevuld en fijne lijntjes en rimpels verminderen. Er wordt gewerkt met verschillende naalddieptes en werkzame tussenstoffen, afhankelijk van het doel dat men wil bereiken. Gedurende de behandeling zal er een licht schurende of prikkelende sensatie worden waargenomen. Er ontstaat warmte in de huid, een egale roodheid en soms enkele puntbloedingen. Er zijn gemiddeld 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 1 tot 4 weken.

Meer over microneedling

Fractional laser bij pigmentvlekken

Diepergelegen pigment in de huid, bijvoorbeeld pigment bij melasma, kan worden behandeld door middel van de fractional laser. De laser werkt op basis van water en creëert minuscule gaatjes in de huid, waardoor het pigment als het ware doorboort wordt. Het overtollige pigment wordt vernietigd.

Lees meer

De fractional laser werkt ablatief, wat wil zeggen dat het de bovenste huidlaag verdampt. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door het water in de huid. De opperhuid en het bovenste gedeelte van de lederhuid worden door middel van microstraaltjes in fracties verdampt, waardoor er kleine puntbloedingen en schaafwondjes ontstaan. De pigmentcellen worden als het ware doorboort en gaan zich opnieuw ordenen. Het overtollige pigment wordt vernietigd, waarna het door het lichaam afgevoerd wordt. De huid gaat vervolgens in razend tempo de minuscule gaatjes genezen met nieuwe huidcellen. Naast vermindering van pigment, zorgt de fractional laserbehandeling ook voor verbetering van de huidstructuur, versteviging van de huid en het krijgen van een egalere teint. Tijdens de behandeling wordt de huid sterk verhit waardoor er roodheid en zwelling ontstaan wat enkele uren of dagen aan kan houden. Er treden schaafwondjes op in een rastervorm. Er zijn ongeveer 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 4 tot 8 weken.

Meer over fractional laser

Cosmelan bij pigmentvlekken

Cosmelan is een behandeling die wordt ingezet bij het behandelen van verschillende vormen van pigmentveranderingen, zoals melasma, pigmentvlekken en huidbeschadiging door UV-straling. De behandeling met Cosmelan is gericht op de remming van het enzym tyrosinase, waardoor de pigmentaanmaak afneemt.

Lees meer

Melasma wordt het meest frequent behandeld met Cosmelan. Bij pigmentvlekken is er sprake van een verhoogde activiteit van pigmentcellen, met een toegenomen pigmentproductie als gevolg. Deze processen worden in werking gezet door het enzym Tyrosinase. De behandeling met Cosmelan is gericht op de remming van dit enzym, waardoor pigmentaanmaak afneemt. Hiernaast heeft het een peelend effect waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd. Door toepassing van de specifiek samengestelde producten zullen de pigmentvlekken en onzuiverheden van de huid verminderen. Het behandeltraject met Cosmelan is een combinatie van product gebruik thuis en behandelingen en controlegesprekken in de kliniek. Allereerst vindt er een vrijblijvend consult plaats. De huid wordt bekeken en het behandelplan wordt duidelijk aan u toegelicht.​ De behandeling met Cosmelan bestaat uit een intensieve peeling en een productpakket wat u thuis gaat gebruiken gedurende een periode van 3 tot 9 maanden. De pigmentvlekken zullen na ongeveer 2 tot 4 weken gaan verminderen en de schilfering zal na ongeveer 3 tot 4 weken verdwijnen. De behandeling kan het hele jaar door worden toegepast.

Meer over cosmelan

Huidcurretage bij pigmentvlekken

Huidcurretage wordt toegepast om oppervlakkige huidoneffenheden, zoals fibromen (steelwratjes), wratjes en oppervlakkige goedaardige huidoneffenheden. De oppervlakkige huidoneffenheden worden verwijderd door het 'afschrapen' van de huid.

Lees meer

Oppervlakkige huidoneffenheden kunnen worden verwijderd door het 'afschrapen' van de huid, door middel van coagulatie, curettage of het wegknippen. Bij de coagulatiebehandeling worden er kleine, oppervlakkige verbrandingen gemaakt waarna er een korstje ontstaat. Bij de curretagebehandeling worden de huidoneffenheden door middel van een curette, een scherp lusje of lepeltje, van de huid geschraapt. Bij het wegknippen wordt gebruik gemaakt van een klein, scherp schaartje. Gedurende de behandeling is er een lichte pijnsensatie waarneembaar. Ter verdoving van de huid kan er een coldspray gebruikt worden. Kortdurende roodheid en zwelling zijn normale huidreacties. Het wondoppervlak is als een klein schaafwondje en kan gaan bloeden. Met een klein gaasje wordt de huid dichtgeduwd totdat het bloeden is gestopt, waarna een pleister op wordt gedaan. Er zijn ongeveer 1 tot 3 behandelingen nodig met een interval van 4 tot 6 weken.

Meer over huidcurettage

Camouflagetherapie bij pigmentvlekken

Medische camouflagetherapie kan worden toegepast bij pigmentvlekken om de verkleuring en het kleurverschil van de huid te camoufleren. Een kleurcorrigerende crème zorgt ervoor dat de pigmentvlekken minder opvallen. Het is een tijdelijke oplossing en zorgt er niet voor dat de pigmentvlekken verwijderd worden.

Lees meer

Medische camouflagetherapie kan worden toegepast bij diverse huidafwijkingen. De camouflagetherapie zorgt ervoor dat de pigmentvlekken minder opvallen. De camouflagetherapie ondersteunt de huid- en lasertherapie. Er kan worden gekozen voor twee soorten camouflagetherapieën, namelijk Lycogel en Dermacolor, of een combinatie van beide therapieën. Lycogel is een kleurcorrigerende crème die het herstel van de huid bevordert en het pigment camoufleert. Het is geschikt voor de extreem gevoelige huid. Lycogel sluit de huid niet af, maar zorgt ervoor dat zuurstof direct de huid binnendringt. Het werk op basis van een drievoudige silicagel-technologie die de basis legt voor een ademende matrix. De traditionele Dermacolor zorgt voor een waterbestendige en veegvaste camouflage. Tijdens het consult geeft de huidtherapeut een kleuradvies en zoekt ze passende producten bij de huidaandoening en het huidtype. De huidtherapeut besteld de producten en geeft advies over hoe de producten zelf aangebracht kunnen worden

Meer over camouflagetherapie

IPL bij pigmentvlekken

Bij IPL wordt het diffuse licht geabsorbeerd door het aanwezige pigment in de huid. De lichtflitsen verhitten het pigment sterk, waardoor het afbreekt. Vervolgens wordt het pigment door het eigen lichaam opgeruimd.

Lees meer

Pigmentvlekken kunnen worden behandeld door middel van Intense Pulsed Light (IPL). Deze techniek werkt op basis van lichtflitsen die op de huid gezet worden en kan veranderingen bewerkstelligen in de oppervlakkige structuren van de huid. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door het aanwezige pigment in de huid. Op basis van warmte van het licht wordt het pigment sterk verhit. Hierdoor zal het pigment afbreken, waarna het wordt opgeruimd door het eigen lichaam. Het licht van de IPL brengt geen schade aan de omliggende huidstructuren. Gedurende de behandeling zal een warmteontwikkeling en een lichte pijnsensatie waarneembaar zijn. Na de behandeling zal het pigment tijdelijk donkerder verkleuren. Gemiddeld zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 4 tot 6 weken.

Meer over IPL

Vergoeding voor huidtherapie

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie en laserepilatie in het gezicht worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.


TarievenBekijk vergoedingen

Waar komen pigmentvlekken het meeste voor?

Armen

Vooral de onderarmen komen doorgaans veel in de zon waardoor er pigmentvlekken kunnen ontstaan.

Lees meer
Handen

Pigmentvlekken komen vaak voor op de zonbeschenen delen van de huid, zoals de handen.

Lees meer
Romp

Pigmentvlekken komen vaak op de zonbeschenen delen van de romp voor, waaronder de hals, borst en schouders.

Lees meer
Gezicht

De belangrijkste veroorzakers van pigment in het gezicht zijn hormonen, zonschade, trauma en ouderdom.

Lees meer
Martine
,

melasma

“Kom eens, je hebt een vlek op je voorhoofd, zei een vriendin eens, terwijl ze het weg wilde vegen.”

Lees meer ervaringen
Merel
,

hirsutisme & vitiligo

“Al bij de intake voelde ik dat Anouk mij snapte, ze begreep duidelijk de emotie die erachter zit.”

Lees meer ervaringen
Bep
,

pigmentvlekken & couperose

“Ik wilde het voor mezelf gewoon wat makkelijker hebben.” 

Lees meer ervaringen

Tarieven behandelen pigmentvlekken

Pigmentlaser

Intensieve peeling met laser/LED/IPL bij pigmentvlekken
155
Melapeel forte voor pigmentvlekken, algemene huidverbetering
195
Melasma (Cosmelan peeling ® ​Mesoestetic behandelpakket voor thuis)
700
Pigmentvlekken laseren L zone (10 of meer plekken)
175
Pigmentvlekken laseren M zone (5-10 plekken)
155
Pigmentvlekken laseren S zone (tot 5 plekken)
125
Vitamine C peeling met microneedling
225

Veelgestelde vragen over pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken?

Een pigmentvlek is een lichte of donkere verkleuring van de huid, ten gevolge van een verstoring in de pigmentaanmaak. Ze kunnen wit, lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw zijn. Er zijn tal van pigmentstoornissen. Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten, namelijk hyperpigmentatie en hypopigmentatie. Bij hyperpigmentatie is er sprake van een teveel aan pigment en bij hypopigmentatie is er sprake van een verminderd pigment. De meeste pigmentvlekken zijn goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Over het algemeen geven ze geen jeuk of andere klachten.

NAAM

ANTWOORD

Hoe ziet pigment eruit?

Er zijn verschillende soorten pigment met elk hun eigen uiterlijk. Pigmentvlekken variëren van kleur en grootte. Ze kunnen licht tot donkerbruin van kleur zijn, wit, zwart, grijs of blauw. Pigmentvlekken zijn er in het gezicht, op handen of de romp.

NAAM

ANTWOORD

Hoe ontstaat pigment?

De voornaamste oorzaak van pigment is de zon. Een overmatige blootstelling van de huid aan UV-straling kan de aanmaak van pigment verstoren, dit leidt tot pigmentvlekken. Daarnaast spelen hormonen een belangrijke rol. Net als sommige ziektebeelden, zoals de ziekte van Addison, Vitiligo en hemosiderose. Tot slot kan een ontstekingsreactie of beschadiging aan de huid leiden tot pigmentvlekken.

NAAM

ANTWOORD

Hoe wordt de diagnose pigment gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van klinisch beeld. Met behulp van de OBSERV 500 brengt een huidtherapeut de diepe huidlagen in beeld waarna de diepte van het pigment kan worden bepaald. Voorafgaand aan de behandeling van pigmentvlekken of bij afwijkende pigmentvlekken worden pigmentvlekken gecheckt door een huisarts of dermatoloog. Daarna kunnen ze veilig worden weggelaserd.

NAAM

ANTWOORD

Wat kun je zelf doen tegen pigment?

Gebruik dagelijks een zonbescherming van minimaal SPF 30. Probeer de huid waar kan te bedekken met bijvoorbeeld een pet, hoed, zonnebril of kleding. Sommige pigmentvlekken kunnen goed behandeld worden met pigment remmende thuisproducten. Vermijd de zonnebank! En zorg dat je bij een zwangerschap goed beschermd ben tegen de zon. Zo voorkom je zwangerschapsmasker.

NAAM

ANTWOORD

Wat kun je beter niet doen tegen pigment?

Krabben aan de huid! Beschadigingen aan de huid leiden in veel gevallen tot pigmentvlekken. Probeer daarom niet aan de huid te krabben en vermijd de zon en zonnebank.

NAAM

ANTWOORD
Bekijk alle vragen
Kwaliteitsregister ParamischiZorgkaart NederlandQualizorgVereniging van HuidtherapeutenDutch Easthetic Laser Association
Voorkeuren

Deze website gebruikt standaard enkel functionele cookies om ons websiteverkeer te analyseren en uw cookie voorkeuren op te slaan. Meer informatie.

Accepteer alle cookies

Deze noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Altijd actief

Deze cookies geven derde partijen de mogelijkheid om je surfgedrag te volgen, data te verzamelen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wie deze derde partijen zijn, kan je nalezen in ons cookiebeleid.

Deze cookies helpen ons om je beter te leren kennen zodat we de inhoud van de website beter kunnen afstemmen op je behoeften, interesses en voorkeuren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.