Folliculitis barbae

Folliculitis barbae is een chronische huidaandoening die als gevolg van scheren ontstaat. Het komt veel voor bij de donkere huid en meestal bij mannen.

Gratis consultPlan een afspraakDirect contact

Wat is folliculitis barbae?

Folliculitis barbae

Pseudofolliculitis barbae is een chronische huidaandoening die ontstaat als gevolg van scheren van de baardstreek. Wanneer het haar wordt geschoren, groeit het uiteinde van de haar de huid in en veroorzaakt daar een ontstekingsreactie. Dit is zichtbaar als meerdere rode puistjes of bultjes en ontstoken haarzakjes die verspreid zijn over het gehele beharingspatroon. Het is een huidaandoening die veel voorkomt bij krullend of kroeshaar. Het komt vaker voor bij de donkere huid en meestal bij mannen. Het komt ook voor bij vrouwen in de oksels of liezen, maar dan noemen we het folliculitis of acne inversa. Voor veel mensen draagt deze huidaandoening een psychosociale last met zich mee.

Behandelingen
Arrow
Terug naar Overbeharing

Waar komt folliculitis barbae het meest voor?

Gezicht

Ongewenste haargroei in het gezicht is een veelvoorkomend probleem bij voornamelijk vrouwen.

Hals

Overbeharing in de hals is een gevoelige plek waardoor irritatie vaak voorkomt.

Kin

Ongewenste haargroei op je kin is erg vervelend. Deze haren zijn vaak dikker en stugger.

Wangen

Het steeds opnieuw scheren, epileren of harsen van haren op de wangen is tijdrovend.

Hoe behandelen wij folliculitis barbae?

Stoppen met het scheren is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor sommige mensen is dit bijna onmogelijk.  Laserontharing van scheerbulten in het gezicht, de hals, de liezen of oksels kan veilig worden behandeld door de huidtherapeut. Laserontharing met de Nd:YAG laser is een alternatief voor het scheren van de haren. Dit is de meest effectieve en duurzame behandeling voor het verwijderen van pijnlijke ontstekingen, haren en scheerirritaties. Deze ontharingslaser is veilig voor de getinte tot zeer donkere huid. Ook zorgt de Nd:YAG laser voor krimping van talgklieren, waardoor ontstekingen worden verminderd. Naast laserontharing van het gebied kan een dieptereiniging of een peeling worden ingezet om de ontstekingen te verwijderen.

Bekijk behandelingenTarievenOverbeharing behandelingen

Vormen van overbeharing

No items found.

Behandelingen voor

Folliculitis barbae

Dieptereiniging bij folliculitis barbae

De huidtherapeut reinigt en zuivert de baardstreek door middel van een dieptereiniging. Met behulp van een klein steriel naaldje wordt de inhoud van de ontstoken haarzakjes, puistjes en bultjes verwijderd.

Lees meer

Een dieptereiniging is onderdeel van de behandeling voor folliculitis barbae. Een dieptereiniging is een manuele reiniging waarbij door middel van een klein steriel naaldje de ontstekingen in de baardstreek worden ingeprikt en geledigd. Dit verwijderd de ontsteking. Dit wordt op hygiënische en gecontroleerde wijze gedaan. Een dieptereiniging kan worden gezien als symptoombestrijding. Om de oorzaak van folliculitis barbae aan te pakken wordt laserontharing ingezet. Dit is een standaard onderdeel van de huidtherapeutische behandeling wat er zorgt voor een definitieve ontharing. Haren groeien hierdoor niet meer in.

Meer over Dieptereiniging

Peeling bij folliculitis barbae

Een chemische peeling bij folliculitis barbae zorgt voor een versnelde aanmaak van gezonde huidcellen en maakt de bovenste huidlaag dunner, waardoor de haren gemakkelijker naar buiten groeien en de haren minder snel ontsteken.

Lees meer

Chemische peelingen bij folliculitis barbae bevatten actieve ingrediënten. De peelingen zorgen voor een versnelde aanmaak van gezonde huidcellen en maakt de bovenste huidlaag dunner, waardoor haren gemakkelijker naar buiten groeien. De peelingen bevatten antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. De peeling vermindert ontstekingen, vervaagt pigmentvlekken en kalmeert de huid met folliculitis barbae. Een peeling kan worden gezien als symptoombestrijding. Om de oorzaak van folliculitis barbae aan te pakken wordt daarnaast altijd laserontharing ingezet. Dit is een standaard onderdeel van de behandeling wat ervoor zorgt dat de haren definitief worden verwijderd. Hierdoor groeien haren nog nauwelijks in.

Meer over Peelingen

Laserontharing bij folliculitis barbae

De huidaandoening folliculitis barbae is goed te behandelen door middel van laserontharing van de baardstreek uitgevoerd door een huidtherapeut. Definitieve ontharing van haren bij folliculitis barbae zorgt ervoor dat er geen haren meer kunnen ingroeien of ontsteken en dat er nog nauwelijks geschoren hoeft te worden.

Lees meer

Laserontharing van folliculitis barbae zorgt voor vermindering van de gevolgen van folliculitis barbae in de baardstreek door het verwijderen van het haarzakje met selectieve fotothermolyse. Tijdens de laserbehandeling worden er laserpulsen gezet die er voor zorgen dat de het haarzakje wordt verhit. Het haarzakje en de voedingsbodem worden zodanig beschadigd dat de haar nauwelijks terug kan groeien. Er zijn verschillende soorten lasers die gebruikt kunnen worden om ongewenste haargroei te verminderen. De Nd:YAG laser is een laser die veilig is voor laserontharing van de donkere huid. De werking van de Nd:YAG laser is nauwelijks gericht op het pigment in de huid, maar op de haarvaatjes die de haarwortel voeden. Het natuurlijke pigment van de huid laat je hierdoor met rust. Deze techniek maakt het mogelijk om de donkere huid veilig en effectief te ontharen. Hiernaast zorgt de Nd:YAG laser voor krimping van de talgklieren, waardoor ontstekingen zullen verminderen. Gedurende de behandeling is er een warmteontwikkeling waarneembaar en treedt er een lichte pijnsensatie op. Tijdens de laserontharing zorgt het luchtkoelsysteem dat de opperhuid beschermd is en zorgt voor minimale pijnsensatie. Er zijn gemiddeld 6 à 10 behandelingen nodig met een interval van 4 tot 8 weken.

Meer over Laser ontharen

We houden het graag laagdrempelig

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.

Of maak een afspraak →

Uw gratis consult

Vraagt u hier aan

Wij respecteren uw privacy
Dank je wel voor het invullen van het formulier!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

Voor en na laserontharing

Voor en na foto's - Acne donkere huid  - VOOR behandeling - Laserkliniek Zwolle
Voor en na foto's - Acne donkere huid  - NA behandeling - Laserkliniek Zwolle
No items found.
No items found.
No items found.

Vergoeding voor huidtherapie

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.

TarievenBekijk vergoedingen

Tarieven per ontharingsbehandeling

Laserontharing

Gelaat

Bakkebaarden
105
Bovenlip
100
Bovenlip en kin
145
Bovenlip, kin en hals
160
Bovenlip, kin en wangen
160
Bovenlip, kin, wangen en bakkebaarden
180
Gezicht en hals
225
Gezicht geheel
200
Hals
140
Kaaklijn en hals
155
Kin
100
Nek
140
Oren
105
Wangen
145

Lichaam

Armen geheel
285
Benen totaal
495
Bikinilijn geheel incl. bilnaad
205
Bikinilijn klein
130
Bikinilijn medium
185
Billen geheel
185
Billen klein
105
Borst of buik (man)
200
Bovenarmen
190
Bovenbenen
285
Buik (vrouw)
100
Handen incl. vingers
105
Lichaam geheel
1100
Oksels
105
Onderarmen
190
Onderbenen
235
Schouders
250
Sinus pilonidalis
130
Tepelhof
100
Voeten incl. tenen
105
No items found.

Veelgestelde vragen over

Folliculitis barbae

Wat is folliculitis barbae?

Wat is folliculitis barbae?

Folliculitis barbae is een chronische huidaandoening die als gevolg van het scheren van de baardstreek ontstaat. Wanneer het haar kort wordt geschoren, groeit het uiteinde van de haar de huid in en veroorzaakt daar een ontstekingsreactie. Het komt vaker voor bij de donkere huid en meestal bij mannen.

Wat is folliculitis barbae?

Folliculitis barbae is een chronische huidaandoening die als gevolg van het scheren van de baardstreek ontstaat. Wanneer het haar kort wordt geschoren, groeit het uiteinde van de haar de huid in en veroorzaakt daar een ontstekingsreactie. Het komt vaker voor bij de donkere huid en meestal bij mannen.

Hoe ziet folliculitis barbae eruit?

Folliculitis barbae ziet er uit als meerdere rode of paarse puistjes of bultjes die verspreid zijn over het gehele beharingspatroon van de baardstreek. Het komt meestal voor bij de donkere huid en meestal bij mannen.

Hoe ziet folliculitis barbae eruit?

Folliculitis barbae ziet er uit als meerdere rode of paarse puistjes of bultjes die verspreid zijn over het gehele beharingspatroon van de baardstreek. Het komt meestal voor bij de donkere huid en meestal bij mannen.

Hoe ontstaat folliculitis barbae?

Folliculitis barbae ontstaat door het veelvuldig scheren van de baard. Bij het scheen groeit het uiteinde van de haar terug de huid in en veroorzaakt daar een ontstekingsreactie. Dit gebeurd vooral bij krullend kroeshaar.

Hoe ontstaat folliculitis barbae?

Folliculitis barbae ontstaat door het veelvuldig scheren van de baard. Bij het scheren groeit het uiteinde van de haar terug de huid in en veroorzaakt daar een ontstekingsreactie. Dit gebeurd vooral bij krullend kroeshaar.

Hoe wordt de diagnose folliculitis barbae gesteld?

De diagnose folliculitis barbae wordt gesteld aan de hand van het klinisch beeld. Folliculitis barbae is herkenbaar en de diagnose kan met het blote oog worden gesteld.

Hoe wordt de diagnose folliculitis barbae gesteld?

De diagnose folliculitis barbae wordt gesteld aan de hand van het klinisch beeld. Folliculitis barbae is herkenbaar en de diagnose kan met het blote oog worden gesteld.

Wat kun je zelf doen tegen folliculitis barbae?

Je kunt bij een huid met folliculitis barbae zorgen voor een goede hygiëne door de huid te reinigen met een milde, antibacteriële reiniger. Zorg ervoor dat je niet aan de huid zit en de puistjes niet uitknijpt. Dit verhoogt namelijk het risico op zelfbesmetting en het verergert het huidbeeld.

Wat kun je zelf doen tegen folliculitis barbae?

Je kunt bij een huid met folliculitis barbae zorgen voor een goede hygiëne door de huid te reinigen met een milde, antibacteriële reiniger. Zorg ervoor dat je niet aan de huid zit en de puistjes niet uitknijpt. Dit verhoogt namelijk het risico op zelfbesmetting en het verergert het huidbeeld.

Wat kun je beter niet doen tegen folliculitis barbae?

Je kunt bij een huid met folliculitis barbae beter geen agressieve huidverzorgingsproducten gebruiken. Smeer ook geen vette zalven of oliën. Het is belangrijk om van de huid af te blijven en de puistjes niet uit te knijpen. Dit kan leiden tot zelfbesmetting en het verergeren van het huidbeeld.

Wat kun je beter niet doen tegen folliculitis barbae?

Je kunt bij een huid met folliculitis barbae beter geen agressieve huidverzorgingsproducten gebruiken. Smeer ook geen vette zalven of oliën. Het is belangrijk om van de huid af te blijven en de puistjes niet uit te knijpen. Dit kan leiden tot zelfbesmetting en het verergeren van het huidbeeld.
Bekijk alle vragen
Joey
,

pseudofolliculitis barbae

''Ik draag nu een volle, strakke baard zonder problemen en met trots.''

Lees meer ervaringen
‍Jean-Renald
,

pseudofolliculitis barbae

“Ineens had ik een gladde huid waar het scheermes overheen gleed. Zó fijn om je dag zo te beginnen.” 

Lees meer ervaringen
Voorkeuren

Deze website gebruikt standaard enkel functionele cookies om ons websiteverkeer te analyseren en uw cookie voorkeuren op te slaan. Meer informatie.

Accepteer alle cookies

Deze noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Altijd actief

Deze cookies geven derde partijen de mogelijkheid om je surfgedrag te volgen, data te verzamelen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wie deze derde partijen zijn, kan je nalezen in ons cookiebeleid.

Deze cookies helpen ons om je beter te leren kennen zodat we de inhoud van de website beter kunnen afstemmen op je behoeften, interesses en voorkeuren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.