Acnelittekens

Littekens na acne

Gratis consultPlan een afspraakDirect contact

Wat zijn acnelittekens?

Acnelittekens

Acnelittekens herken je aan de oppervlakkige of diepe putjes. Ze ontstaan na een periode met diepe ontstekingen. Door diepe ontstekingen kan de normale wondgenezing verstoord raken en ontstaat er een onregelmatig huidreliëf in de vorm van een kuiltje of een gaatje in de huid. Bij vroegtijdige behandeling van acne kun je acnelittekens voorkomen. Over het algemeen geven de diepere onderhuidse ontstekingen de meest vervelende acnelittekens.

Behandelingen
Arrow
Terug naar Acne
Acnelittekens

Waar komen acnelittekens het meest voor?

Gezicht

Acne in het gezicht ontstaat door een ontsteking van het deel van de huid waar de talgklier zit.

Borst

De talgklieren op de rug en borst worden groter en maken meer talg aan.

Schouders

Kenmerkend voor acne op de schouders is dat er relatief vaak mee-eters zitten.

Rug

Soms is de hele rug bezaaid met puistjes, pukkels en mee-eters. Dit komt vaker voor bij mannen.

Hoe behandelen wij acnelittekens?

In de meeste gevallen verdwijnen acnelittekens niet uit zichzelf. Om de schade te kunnen herstellen, maakt het lichaam bindweefselvezels ofwel collageenvezels aan. Deze zijn nodig om de aanmaak van nieuw gezond weefsel te stimuleren. Verschillende peelingen, microneedling of laserbehandelingen kunnen bijdragen aan stimulatie van nieuwe collageenvezels, waardoor de gevolgen van acne zoals huidvlekjes, huidverkleuringen en littekens minder zichtbaar worden. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk die ervoor zorgen dat de acnelittekens minder zichtbaar worden, zoals TCA peeling, fractional lasertherapie en microneedling met SkinPen.

Alle behandelingenTarievenBehandelingen
We houden het graag laagdrempelig

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.

Of maak een afspraak →

Uw gratis consult

Vraagt u hier aan

Wij respecteren uw privacy
Dank je wel voor het invullen van het formulier!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

No items found.
No items found.
No items found.

Vormen van acne

No items found.

Acnetherapie bij

Acnelittekens

TCA peeling bij acnelittekens

De TCA peeling met de werkzame stof trichloorazijnzuur verbetert de structuur van de huid met acnelittekens. Het is een resultaatgerichte aanpak waarbij de peeling tot in de diepere huidlagen doordringt om acnelittekens te verminderen. De TCA-peeling kan gecombineerd ingezet worden met de Erbium:Glass laser.

Lees meer

Een TCA peeling verbetert de huidstructuur van een huid met acnelittekens. De peeling verwijdert de dode huidcellen en stimuleert celvernieuwing, waardoor de huid met acnelittekens zal verbeteren. De huid in het litteken vult zich op, waardoor de acnelittekens minder diep worden. Er bestaan verschillende concentraties van TCA. In de kliniek worden de concentraties van de peeling rustig opgebouwd. Er wordt daarbij gekeken naar de diepte van de acnelittekens. Hoe hoger de concentratie, hoe grover de peeling. Na een chemische peeling ontstaat er een frostlaag, ofwel witlaag. De huid die behandeld is kan tintelen en branderig aanvoelen. Dit verdwijnt na enkele uren of dagen. Bij het herstel van een TCA peeling hoort jeuk, droogte en schilfering van de huid. Afhankelijk van de diepte van de acnelittekens vinden er meerdere sessies met een peeling plaats. Er zijn ongeveer 1 tot 3 behandelingen nodig met een interval van 4 tot 8 weken. De TCA peeling kan in een behandelplan worden gecombineerd met de fractional laser of microneedling.

Meer over TCA en Jesner peeling

1540 en CO2 laser bij acnelittekens

De fractional laser is een behandelmethode die ingezet kan worden bij de wat diepere acnelittekens. De Erbium Glass laser zorgt voor warmte in de huid en deCO2 laser creëert minuscule gaatjes. Dit zorgt voor de aanmaak van collageen en elastine. Na een aantal sessies zijn de littekens zichtbaar wat opgevuld. De 1540 laser kan ook gecombineerd worden ingezet met een TCA-peeling.

Lees meer

Een fractional laserbehandeling is een intensieve laserbehandeling voor acnelittekens. Alle soorten acnelittekens kunnen worden behandeld met een fractional laser, afhankelijk van de diepte. De fractional laser maakt op gecontroleerde wijze minuscule gaatjes in de huid. Door het water in de huid te verdampen wordt het huidbindweefsel aangezet om zichzelf te herstellen. Het littekenweefsel wordt vernieuwd en de littekens worden opgevuld. De huid met acnelittekens wordt gezonder en steviger van structuur. Ook de kleur van de huid verbeterd na een fractional laserbehandeling. Bij diepe acnelittekens kunnen de randen van de littekens vooraf worden behandeld met TCA. Hierna kan (in dezelfde behandelsessie) de fractional laser worden toegepast om de algehele structuur in de huid te verfijnen. Er zijn ongeveer 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 4 tot 8 weken.

Meer over Fractional laser

Microneedling bij acnelittekens

Microneedling is een huidverbeterende therapie waarbij met een specifieke naaldtechniek minuscule gaatjes in de huid worden gemaakt. Microneedling zorgt ervoor dat de huid zich vanuit de diepte versterkt, waardoor de acnelittekens zich opvullen en de randjes van de littekens vlakker worden.

Lees meer

Microneedling wordt uitgevoerd met een speciale pen met een tip waar naaldjes inzitten. Deze naaldjes circuleren in hoge snelheid en creëren minuscule gaatjes in de huid. Er wordt gewerkt met verschillende naalddieptes en werkzame stoffen. Dit is afhankelijk van het doel van de behandeling en de diepte van de littekens. Microneedling zorgt ervoor dat er doelgericht schade wordt aangebracht op de verschillende huidlagen van een huid met acnelittekens. Hierdoor wordt het herstellend vermogen van de huid met acnelittekens gestimuleerd. Er komen groeifactoren vrij in de huid, waardoor de huid zich in sneller tempo zal gaan vernieuwen en afschilferen. De huid wordt vanuit de diepte versterkt, waardoor de acnelittekens zich opvullen en de randjes van de acnelittekens vlakker worden. Tijdens de behandeling voel je een licht prikkelende of schurende sensatie. Er ontstaat normale roodheid, puntbloedingen en warmtesensatie. Dit neemt enkele uren na de behandeling af. Er zijn ongeveer 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 1 tot 4 weken.

Meer over Microneedling

Vergoeding voor huidtherapie

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.

TarievenBekijk vergoedingen

Tarieven per acnebehandeling

Acnetherapie

Manuele acnetherapie

Traditionele acnebehandeling/dieptereiniging
75

Peelingen

Dieptereiniging met gecombineerde peelingen
155
Dieptereiniging met peeling milkpeel/maskpeel/Activa
115

Acnetherapie intensief (ook geschikt voor acnelittekens)

Dieptereiniging microdermabrasie
135
Melapeel forte voor pigmentvlekken, algemene huidverbetering
195

Acnetherapie intensief (ook geschikt voor acnelittekens)

Dieptereiniging met gecombineerde peelingen en LED
175
Dieptereiniging met intensieve peeling en laser
175
Fractional Erbium-YAG laser
395
Littekenbehandeling L zone
175
Littekenbehandeling S zone
125
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: 1 regio gezicht
250
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: bovenlip
190
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: gehele gezicht
495
Youlaser MT Erbium GaAs 1540nm laser (non-ablatief) i.c.m. TCA peeling
325
Youlaser MT Erbium GaAs 1540nm laser (non-ablatief) i.c.m. milde peeling
290
Willemijn
,

overbeharing & acne

“Een stukje levensgeluk vind ik het.Echt, gun jezelf die behandelingen” 

Lees meer ervaringen
Marianne
,

hidradenitis Suppurativa

“Als ik naar een restaurant moest wxzaar ze houten stoelen hadden, ging ik niet mee. Ik kon van de pijn niet zitten.” 

Lees meer ervaringen
‍Jean-Renald
,

pseudofolliculitis barbae

“Ineens had ik een gladde huid waar het scheermes overheen gleed. Zó fijn om je dag zo te beginnen.” 

Lees meer ervaringen
Tineke
,

rosacea

“Dat laserstralen zo’n groot effect kunnen hebben. Dat verraste me enorm.”

Lees meer ervaringen

Veelgestelde vragen over

Acnelittekens

Veelgestelde vragen over acne

Wat zijn acnelittekens?

Littekenweefsel in het algemeen ontstaat na een beschadiging van de huid. Bijvoorbeeld bij een hevige ontstekingsreactie van de huid zoals bij acne. Acnelittekens zijn littekens die kunnen overblijven bij mensen die te maken hebben met een ernstige acne. Gelukkig komen deze tegenwoordig minder vaak voor omdat acne op tijd wordt behandeld door een dermatoloog of huidtherapeut.

Wat zijn acnelittekens?

Littekenweefsel in het algemeen ontstaat na een beschadiging van de huid. Bijvoorbeeld bij een hevige ontstekingsreactie van de huid zoals bij acne.

Hoe zien acnelittekens er uit?

Er zijn vier soorten acnelittekens:

Ice pick littekens, lijken op een ijspegeltje. Dit zijn puntvormige putjes in de huid. Er ontstaat een V vorm bij deze littekens en liggen diep in de huid.

Rolling littekens, zijn glooiende ingezonken littekens zonder scherpe begrenzing.

Boxscar littekens, diepe littekens die i.p.v. in een punt lopen wat meer vierkant zijn.

Hypertrofische litteken, zijn littekens die verheven boven het huidoppervlak liggen en vaak rood en pijnlijk zijn. Daarnaast kunnen ze jeuken.

Hoe zien acnelittekens er uit?

Er zijn vier soorten acnelittekens: Ice pick littekens, rolling littekens, boxscar littekens, hypertrofische littekens.

Hoe ontstaan acnelittekens?

Acnelittekens zijn ontsierende littekens die achterblijven na ontstaan na het doorstaan van acne met veel ontstekingen. Er is een verhoogde kans op littekens bij ernstige vormen van acne met veel ontstekingen. Hiernaast ontstaan acnelittekens ten gevolge van manipulatie van de huid, zoals het krabben en uitdrukken van puistjes bij acne. Na het puistje blijft er een diep gaatje, putje of deukje achter. Er zijn drie vormen van acne waarbij er een verhoogde kans op het ontstaan van littekens is, namelijk bij acne conglobata, acne excoriée en hidradenitis suppurativa.

Hoe ontstaan acnelittekens?

Acnelittekens zijn ontsierende littekens die achterblijven na ontstaan na het doorstaan van acne met veel ontstekingen. Er is een verhoogde kans op littekens bij ernstige vormen van acne met veel ontstekingen. Hiernaast ontstaan acnelittekens ten gevolge van manipulatie van de huid, zoals het krabben en uitdrukken van puistjes bij acne. Na het puistje blijft dat een diep gaatje, putje of deukje achter. Er zijn drie vormen van acne waarbij er een verhoogde kans op het ontstaan van littekens is, namelijk acne conglobata, acne excoriée en hidradenitis suppurativa.

Hoe wordt de diagnose acnelittekens gesteld?

De diagnose acnelittekens kan worden gesteld aan de hand van het klinisch beeld. Er zijn veel acnelittekens op de huid te zien, die er uit zien als putjes of deukjes. Daarnaast heeft iemand met acnelittekens altijd acne doorgemaakt. De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acnelittekens stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acnelittekens. Er wordt gekeken naar de mate waarin de acnelittekens voorkomen. Dit kan zijn mild, matig of ernstig. Aan de hand van de mate van ernst van de acnelittekens wordt er een behandeling gekozen en een behandelplan opgesteld.

Hoe wordt de diagnose acnelittekens gesteld?

De diagnose acnelittekens kan gesteld worden aan de hand van het klinisch beeld. Er zijn veel littekens op de huid te zien, die er uit zien als putjes of deukjes. Daarnaast heeft een persoon met acnelittekens altijd acne doorgemaakt. De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acnelittekens stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acnelittekens. Er wordt gekeken naar de mate waarin de acnelittekens voorkomen. Dit kan zijn mild, matig of ernstig. Aan de hand van de mate van acnelittekens wordt er een behandeling gekozen en een behandelplan opgesteld.

Wat kun je zelf doen tegen acnelittekens?

Wanneer er acnelittekens zijn ontstaan is er niet veel wat je zelf aan de littekens kunt doen. Door middel van behandelingen in de huidtherapeutische kliniek kunnen acnelittekens verminderen. Om acnelittekens te voorkomen is het belangrijk om tijdens het doormaken van acne de huid niet te manipuleren. Het verminderen van acne, bijvoorbeeld door behandelingen in de kliniek, voorkomt acnelittekens. Wanneer er acnelittekens zijn ontstaan is er niet veel wat je zelf aan de littekens kunt doen. Door middel van behandelingen in de huidtherapeutische kliniek kunnen acnelittekens verminderen.

Wat kun je zelf doen tegen acnelittekens?

Wanneer er acnelittekens zijn ontstaan is er niet veel wat je zelf aan de littekens kunt doen. Door middel van behandelingen in de huidtherapeutische kliniek kunnen acnelittekens verminderen. Om acnelittekens te voorkomen is het belangrijk om tijdens het doormaken van acne de huid niet te manipuleren. Het verminderen van acne, bijvoorbeeld door behandelingen in de kliniek, voorkomt acnelittekens. Wanneer er acnelittekens zijn ontstaan is er niet veel wat je zelf aan de littekens kunt doen. Door middel van behandelingen in de huidtherapeutische kliniek kunnen acnelittekens verminderen.

Wat kun je beter niet doen tegen acnelittekens?

Om acnelittekens te voorkomen is het belangrijk om tijdens het doormaken van acne de huid niet te manipuleren. Dit betekent dat je de puistjes niet mag uitknijpen of er aan krabben. Dit zorgt namelijk voor acnelittekens. Om acnelittekens te voorkomen is het belangrijk dat de huid behandeld wordt. Een huidtherapeut kan een behandelplan opstellen en kan door middel van behandelingen de acne verminderen. Bij ernstige vormen van acne, zoals acne conglobata, kan een huisarts of dermatoloog ingeschakeld worden om de acne te verminderen. Het verminderen van acne voorkomt acnelittekens. Wanneer er acnelittekens zijn ontstaan is er niet veel wat je zelf aan de littekens kunt doen. Door middel van behandelingen in de huidtherapeutische kliniek kunnen acnelittekens verminderen.

Wat kun je beter niet doen tegen acnelittekens?

Om acnelittekens te voorkomen is het belangrijk om tijdens het doormaken van acne de huid niet te manipuleren. Dit betekent dat je de puistjes niet mag uitknijpen of er aan krabben. Dit zorgt namelijk voor acnelittekens. Om acnelittekens te voorkomen is het belangrijk dat de huid behandeld wordt. Een huidtherapeut kan een behandelplan opstellen en kan door middel van behandelingen de acne verminderen. Bij ernstige vormen van acne, zoals acne conglobata, kan een huisarts of dermatoloog ingeschakeld worden om de acne te verminderen. Het verminderen van acne voorkomt acnelittekens. Wanneer er acnelittekens zijn ontstaan is er niet veel wat je zelf aan de littekens kunt doen. Door middel van behandelingen in de huidtherapeutische kliniek kunnen acnelittekens verminderen.
Bekijk alle vragen
Kwaliteitsregister ParamischiZorgkaart NederlandQualizorgVereniging van HuidtherapeutenDutch Easthetic Laser Association
Voorkeuren

Deze website gebruikt standaard enkel functionele cookies om ons websiteverkeer te analyseren en uw cookie voorkeuren op te slaan. Meer informatie.

Accepteer alle cookies

Deze noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Altijd actief

Deze cookies geven derde partijen de mogelijkheid om je surfgedrag te volgen, data te verzamelen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wie deze derde partijen zijn, kan je nalezen in ons cookiebeleid.

Deze cookies helpen ons om je beter te leren kennen zodat we de inhoud van de website beter kunnen afstemmen op je behoeften, interesses en voorkeuren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.