Acne berust op een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Het komt vaak voor tussen de leeftijd van 15 en 25 jaar maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Acne komt meestal voor in het gezicht en op de rug, borst, nek en schouders. We zien voornamelijk mee-eters, puistjes, pukkels, rode bultjes, vlekken en onderhuidse ontstekingen. Dit kan vervelende acnelittekens achterlaten. Hiernaast kan acne zorgen voor schaamte en onzekerheid. Daarom is het erg belangrijk om vroegtijdig acne aan te pakken.
Jeugdpuistjes ontstaan door hormonale schommelingen in het lichaam met acne tot gevolg. Meestal ontstaat acne in de puberteit. Het lichaam produceert te veel talg waardoor talgklieren verstoppen.
Lees meerAcne tarda is een vorm van acne die zich voordoet bij vrouwen van 25 jaar en ouder. De acne zie je vaker rondom de mond of op de wangen, kaaklijn. Stress, roken en zelfmanipulatie lijken een rol te spelen.
Lees meerAcnelittekens herken je aan de oppervlakkige of diepe putjes. Ze ontstaan na een periode met diepe ontstekingen. Acnelittekens kunnen worden gelaserd met een fractional laser.
Lees meerBij deze vorm van acne staan met name mee-eters op de voorgrond. Er is geen sprake van een ontstoken huid. Je herkent deze acne aan de zwarte en witte puntjes in de huid.
Lees meerAcne inversa is een chronische vorm van acne met grote mee-eters en ontstoken haarzakjes, voornamelijk in oksels en liezen. Deze vorm van acne kan pijnlijk zijn. Er is een verband met leefstijl, zoals roken en overgewicht.
Lees meerHet dwangmatig of onbewust krabben aan de huid komt vaker voor bij vrouwen. Het verergert het huidbeeld van acne doordat er wondjes, pigmentvlekken en littekens ontstaan. Schaamte speelt hierbij een rol.
Lees meerBij deze acne zie je ernstige ontstekingen die in de puberteit kunnen beginnen. Het blijft vaak tot lang na je 20e jaar bestaan. Deze vorm van acne wordt door een dermatoloog behandeld.
Lees meerMilia zijn witte, harde bultje vlak onder de huid, welke ontstaat door een verstopping van talg- en zweetklieren. Ze komen in het gezicht voor en ontstaan vooral rondom de ogen en op het ooglid.
Lees meerBij keratosis pilaris zien we rode, ruwe, harde bultjes op plekken waar er haren uit de huid komen. Het geeft een beeld dat lijkt op kippenvel. Er kunnen ook kleine ontstekingen en infecties ontstaan.
Lees meerAcne door de zon of zonneallergie is een huidreactie dat kan ontstaan na blootstelling aan zonlicht of andere lichtbronnen. Bij de huidreactie ontstaan rode blaasjes, bultjes of vlekjes centraal. Acne door de zon kan zorgen voor jeuk en pijn.
Lees meerDe deskundige huidtherapeuten in onze laserkliniek bieden effectieve behandelingen en therapieën om je van je acne af te helpen. Door te behandelen met microdermabrasie, peelingen en lasertherapie verminder je de acne en verklein je het risico op acnelittekens. Daarnaast is het belangrijk om de huid te reinigen en te beschermen met huidverzorgingsproducten. Aanvullende medicatie van de huisarts of dermatoloog kan een aanvulling zijn op de huidtherapie.
Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
Een huidtherapeut start een acnebehandeling met een dieptereiniging. Tijdens de dieptereiniging worden onzuiverheden zoals puistjes, mee-eters en gerstekorrels manueel verwijderd.
Tijdens de dieptereiniging worden puistjes, mee-eters en gerstekorrels manueel verwijderd. Dit wordt hygiënisch en gecontroleerd gedaan. Door dit te verwijderen wordt ophoping van talg voorkomen, waardoor er minder ontstekingen ontstaan. De dieptereiniging is een standaard onderdeel van acnetherapie en vindt om de twee tot vier weken plaats. De huidtherapeut scrubt de huid zodat dode huidcellen verwijderd worden. Hierdoor wordt de huid dunner en gladder. De peelbooster, een scrub voor de nacht, zorgt ervoor dat de puistjes, mee-eters en gerstekorrels makkelijk uit de huid gaan. De huidtherapeut prikt de puistjes loodrecht in met een steriel naaldje. Hierna kan het talg of pus gemakkelijk uit de huid worden verwijderd. De dieptereiniging voorkomt acnelittekens. Het krabben aan acne zorgt namelijk voor acnelittekens of pigmentvlekken.
Bij een microdermabrasie behandeling wordt een gecontroleerde stroom microkristallen op de huid geblazen. Door middel van een vacuümkracht wordt de huid opgetild en de kristallen opgezogen. Dit verwijdert dode huidcellen.
Microdermabrasie is een intensieve peeling om acne te bestrijden. De microkristallen zorgen er voor dat de bovenste huidlaag, die bestaat uit dode en beschadigde huidcellen, wordt verwijderd. Er wordt een nieuwe, gladde en gezonde huidlaag aan het oppervlak zichtbaar. De aanmaak van nieuwe cellen wordt gestimuleerd, de weerstand en doorbloeding verbetert en de huidstructuur verfijnt. De huid zal gladder en egaler aanvoelen. Je kunt met microdermabrasie plaatselijk diep behandelen. Microdermabrasie kan onderdeel zijn van de acnebehandeling gecombineerd met peeling en lasertherapie. De combinatie met een peeling zorgt ervoor dat de acne tot in de diepere huidlagen wordt aangepakt. Dit wordt gecontroleerd gedaan tot het gewenste effect is bereikt. Na de behandeling is de huid rood en licht gezwollen. Soms zijn er kleine schaafwondjes of rode strepen zichtbaar. De huid gaat na een paar dagen schilferen en zichzelf herstellen. Gemiddeld zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig om de 2 tot 4 weken. Vaker gebruiken huidtherapeuten de microdermabrasie in een combinatietherapie acne. Er worden standaard huidverzorgingsadviezen meegegeven voor thuis. Het gebruik van een zonnebrandcrème de eerste weken na de behandeling behoort tot het standaard advies.
Een chemische of fysische peeling zorgt voor een gladdere en egalere huid. Acne, acnelittekens en pigmentvlekken ten gevolge van acne verminderen door het gebruik van salicylzuur, glycolzuur, melkzuur, azelaïnezuur en/of TCA.
Peelingen worden bij acne gebruikt om de talgproductie te remmen, ontstekingen te verminderen en de huidstructuur aan te pakken. Een peeling op basis van glycolzuur of salicylzuur kan actieve acne en een onzuivere huid bestrijden. Deze zuren maken de bovenste huidlaag dunner, waardoor talgklieren minder snel verstoppen. De actieve werkstoffen die op de huid worden aangebracht zorgen voor een gewenste chemische reactie. De huid exfolieert door het verweken van de bovenste huidlaag. Na de peeling gaat de huid schilferen. Hierna worden er gezonde, nieuwe cellen aangemaakt die voor een gladde en egale huid zorgen. Ook het vochtgehalte van de huid verbeterd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen oppervlakkige, middeldiepe en diepe peelingen. Bij de keuze van een peeling wordt gekeken naar de mate, ernst en diepte van de acne en/of acnelittekens. Er wordt thuis voorbehandeld met een peelbooster of een acnecare crème met miconazol en benzoylperoxide. Dit zorgt voor een versterkend effect bovenop de acnebehandeling. Ook zorgt het ervoor dat puistjes, pukkels en mee-eters gemakkelijker uit de huid gaan. Na de behandeling is de huid rood en lichtgezwollen. Bij de diepere peelingen kunnen er tijdelijk korstjes ontstaan. De huid heeft tussen de 3 tot 7 dagen tijd nodig om te herstellen. Gemiddeld zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig om de 2 tot 4 weken.Vaker gebruiken huidtherapeuten peelingen in een combinatietherapie acne. Er worden standaard huidverzorgingsadviezen meegegeven voor thuis. Het gebruik van een zonnebrandcrème de eerste weken na de behandeling behoort tot het standaard advies.
Bij het ontstaan van acne speelt de bacterie P. acnes een rol. Deze bacterie houdt van een omgeving met weinig zuurstof. IPL- en lasertherapie zorgt voor een zuurstofrijke omgeving, waardoor de bacterie niet kan overleven.
Lasertherapie is een therapie die erg geschikt is voor de behandeling van actieve acne met veel puisten en ontstekingen. De bacterie die een rol speelt bij acne, de P. acnes, houdt van een zuurstofarme omgeving. Een behandeling met lasertherapie en Intense Pulsed Light (IPL) zorgt bij actieve acne voor een zuurstofrijke omgeving. Hierdoor heeft de bacterie een matige overlevingskans. Hiernaast verwarmt de laser en de IPL de talgklieren. Het talg wordt vloeibaar waardoor poriën niet verstopt raken en acne minder snel tot uiting komt. Restverschijnselen van acne zoals roodheid, pigmentvlekken en oppervlakkige littekens worden ook behandeld met lasertherapie en IPL. De lasers die gebruikt worden zijn de IPL 400 en 550 nanometer en de Nd:YAG laser. Gedurende de behandeling is een warmte-ontwikkeling en een lichte pijnsensatie waarneembaar. Na de behandeling kan de huid rood zijn en kunnen pigmentvlekken donkerder verkleuren. Deze huidreacties zijn tijdelijk van aard. Gemiddeld zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 2 tot 4 weken.
De donkere huid bevat meer pigment. De huid is dikker van structuur. Hierdoor kunnen soms vervelende verschijnselen ontstaan, zoals acne, pigmentvlekken, littekens en ingegroeide haren. Wanneer er een wondje aan de huid ontstaat is er een grotere kans dat er een pigmentvlek ontstaat.
Acne en de donkere huid geeft een ander huidbeeld dan acne en de lichte huid. Pigmentvorming na acne is kenmerkend voor acne bij de donkere huid. Het pigment kan ontstaan na een wondje door een puistje, pukkel, mee-eter of een onderhuidse ontsteking. Uit onderzoek is onvoldoende duidelijk of een donkere huid vaker te maken krijgt met acne. Acne moet niet worden verward met pseudofolliculitis barbae. Dit is een pijnlijke en vervelende aandoening waarbij de haren in de baard ingroeien die ontstaan na het scheren van de huid. Dit kan puistjes, pukkels, ontstekingen en pigment veroorzaken. Deze huidaandoening is goed te behandelen. Het tegengaan van de ontsteking waardoor acne en pigmentvlekken ontstaan is belangrijk bij de donkere huid. De acnebehandeling bestaat uit het zuiveren van de huid met saliclylzuur- of glycolzuur houdende producten. De combinatie van miconazol en benzoylperoxide helpt ook bij het verminderen van acne. De gecombineerde behandeling van microdermabrasie, peeling en laser is veilig voor de donkere huid, mits deze door een huidtherapeut wordt uitgevoerd. Ontstoken haarzakjes met acne kan effectief worden behandeld met de Nd:YAG laser, zodat het gebruik van orale antibiotica niet altijd nodig zal zijn. Om pigmentvlekken bij acne en de donkere huid te voorkomen is het belangrijk om een zonnebrandcrème te gebruiken.
Ten gevolge van acne kunnen er acnelittekens ontstaan. Er zijn veel verschillende soorten acnelittekens. Atrofische en hypertrofische littekens kunnen worden verminderd met lasertherapie. De fractional laser stimuleert celvernieuwing in de diepere huidlagen.
Acne kan hevige acnelittekens nalaten. Door middel van lasertherapie kunnen de restverschijnselen van acne verminderd worden en de huidstructuur verfrissen en egaliseren. De deukjes, putjes en pigmentvlekken kunnen worden verminderd met de laser. Het laserlicht van de fractional laser maakt kleine gaatjes in de huid, waardoor het weefsel wordt gestimuleerd tot de aanmaak van nieuwe huidcellen. Dit zorgt voor een verbetering van de kleur van de huid. De huid wordt aangezet om nieuw weefsel aan te maken waardoor de acnelittekens van binnenuit worden opgevuld met nieuwe huid. Dit verminderd het huidreliëf. De warmte zorgt voor het krimpen van de huid wat zichtbaar is als een fijne en egale huid. De huid is een aantal dagen rood en gezwollen. Later ontstaan er korstjes en schilfers. De huid heeft ongeveer 5 dagen nodig om te herstellen. Gemiddeld zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig om de 4 tot 8 weken. De huid wordt na de behandeling ingesmeerd met Alhydran, wat zorgt voor herstel van de roodheid, jeuk en droogte van de huid. Er worden standaard huidverzorgingsadviezen meegegeven voor thuis. De huidverzorgende camouflagecrème van Lycogel mag vrijwel direct na de behandeling worden aangebracht. Deze zorgt voor een perfecte dekking en laat de huid ademen.
Na het doormaken van acne zie je restverschijnselen van acne. Denk aan; littekens, vlekjes, grove poriën en een niet-egale huidstructuur. Microneedling is een specifieke naaldtechniek met minuscule naaldjes dat zorgt voor verbetering van deze restverschijnselen na acne.
Microneedling is een huidverbeterende therapie waarbij met een specifieke naaldtechniek minuscule gaatjes in de huid wordt gemaakt. Door deze doelgerichte beschadiging van de opperhuid en lederhuid wordt het herstellend vermogen van de huid gestimuleerd. Er ontstaan kleine puntbloedingen en er komen groeifactoren vrij waardoor de huid zich in snel tempo gaat vernieuwen en afschilferen. De huid versterkt vanuit de diepte en zorg voor de aanmaak van collageen en elastine. Collageen en elastine zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Dit zorgt ervoor dat acnelittekens worden opgevuld en dat de huid gladder wordt. De pigmentatie vervaagt en de grove poriën en huidstructuur verbeteren. Het beoogde effect wordt verkregen door de huid te bewerken met een speciale pen met een tip waar steriele naaldjes onder hoge snelheid microcanules in de huid creëren. Er wordt gewerkt met verschillende naalddieptes en werkzame tussenstoffen, afhankelijk van het doel dat men wil bereiken. Gedurende de behandeling zal er een licht prikkelende of schurende sensatie worden waargenomen. Er ontstaat warmte in de huid, een egale roodheid en soms enkele puntbloedingen. Er zijn gemiddeld 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 1 tot 4 weken.
Acne kan zorgen voor restverschijnselen, zoals acnelittekens en pigmentvlekken in het gezicht. Een Trichloorazijnzuurpeeling zorgt voor verbetering van de huidstructuur. De Jessner peeling werkt op basis van gecombineerde zuren om de ongemakken van acne aan te pakken.
Een TCA peeling of Jessner peeling zijn middeldiepe tot diepe peelingen die een huidtherapeut inzet bij de behandeling van restverschijnselen door acne. Restverschijnselen zijn onder andere pigmentvlekken, grove huidstructuur en acnelittekens. Er zijn verschillende concentraties en dieptes die kunnen worden gebruikt om de huid te verbeteren. De peeling geeft een intensief herstel op alle oneffenheden aan de huid. De huid moet door middel van acnebehandelingen worden voorbereid op een TCA peeling. Een TCA peeling ontdoet de natuurlijke celeiwitten van hun wateromhulsel, waardoor de bovenste huidlaag opdroogt en zal worden afgestoten. Hierdoor verjongt de huid. De huid wordt zichtbaar egaler, pigmentvlekken verminderen en de acnelittekens worden oppervlakkiger. De eerste stap van de behandeling is de reiniging van de huid. Hierna wordt de TCA peeling laag voor laag aangebracht, totdat de gewenste diepte is bereikt. De huid is na de behandeling rood, licht gezwollen en het kan strak aanvoelen. De huid zal in de loop van de dagen flink gaan schilferen. Er worden huidverzorgingsadviezen meegegeven om de huid te herstellen. Het gebruik van een zonnebrandcrème in de eerste weken na de behandeling behoort tot het standaard advies. Gemiddeld zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 2 tot 4 weken.
U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie en laserepilatie in het gezicht worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.
Acne in het gezicht ontstaat door een ontsteking van het deel van de huid waar de talgklier zit.
Lees meerDe T-zone van het gezicht bevat veel actieve talgklieren. Hierdoor kunnen er puistjes ontstaan.
Lees meerSoms is de hele rug bezaaid met puistjes, pukkels en mee-eters. Dit komt vaker voor bij mannen.
Lees meerKeratosis pilaris is een huidaandoening waarbij kleine puistjes ontstaan. De armen voelen ruw en oneffen.
Lees meerPijnlijke ontstekingen en een onaangename geur in de liezen zorgen voor ongemak en schaamte.
Lees meerVeel sporters hebben last van rode bultjes en puisten op de billen. Het zijn vaak ontstoken haarzakjes.
Lees meerAcne is een veelvoorkomende huidaandoening. Bij acne is er sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren, wat verschillende oorzaken kan hebben. Acne komt op veel verschillende lichaamsdelen plaats en kenmerkt zich door mee-eters, puistjes, pukkels, rode bultjes en onderhuidse ontstekingen. Dit kan vervelende acnelittekens achterlaten. Acne ontstaat vaak in de puberteit, maar het kan ook na de puberteit ontstaan.
Typische kenmerken voor acne zijn mee-eters, puistjes en rode bultjes. De puistjes kunnen zich aan de oppervlakte van de huid en daarnaast ook onderhuids bevinden. Hiernaast zien we regelmatig rode, paarse of bruine verkleuringen en/of acnelittekens in de huid ten gevolge van acne.
Bij acne is sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Talgklieren produceren talg om de huid soepel te houden. Bij een disbalans in de talgproductie kan acne ontstaan. Er zijn vier hoofdoorzaken voor de ontstaanswijze van acne, namelijk verhoorning van de huid, verhoogde talgproductie, de P. acnes bacterie en een ontstekingsreactie. Daarnaast kunnen hormonen, medicatie, druk of wrijving op de huid en genetische factoren een rol spelen.
De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne is gemakkelijk te herkennen aan de ontstekingen met puisten, mee-eters, rode of paarse ontstekingen of zelfs acnelittekens tot gevolg. De huidtherapeutische diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld.
Het gebruik van huidverzorging bij acne is een groot deel van de behandeling van acne en gemakkelijk thuis toe te passen. Het is belangrijk om acne te voorkomen door zelf de huid te zuiveren. De huidtherapeut stelt een behandelplan op voor thuis die zal bestaan uit het reinigen van de huid met acne. Wanneer je medicijnen gebruikt of er zijn veranderingen in de hormoonhuishouding bespreek dit met de huisarts of huidtherapeut. Het kan zijn dat bepaalde medicijnen de acne doen verergeren. Praat erover als je, je somber voelt door acne klachten. De huidtherapeut kan zelfzorg ondersteunen door huidverzorgingsadviezen te geven en kan een luisterend oor bieden.
Je kunt beter niet aan de huid zitten en de puistjes zelf uitdrukken. De kans op beschadiging aan de huid is groot en dit kan blijvende verkleuringen en acnelittekens achterlaten. Je kunt de huid wassen en reinigen met milde producten. Gebruik daarnaast liever geen make-up die de huid afsluit en bescherm de huid door een dagcrème met minimaal SPF 30 te gebruiken.