Acne vulgaris

Jeugdpuistjes

Gratis consultPlan een afspraakDirect contact

Wat is acne vulgaris?

Acne vulgaris

Acne vulgaris Is een ontsteking van het haartalgkliercomplex en noemen we in de volksmond ook wel jeugdpuistjes. Veel adolescenten krijgen in hun jeugd te maken met jeugdpuistjes. Bij de één zal dit minimaal aanwezig zijn, terwijl de ander te maken krijgt met comedonen, papels, pustels of soms zelf cysten. Acne vulgaris kan acnelittekens veroorzaken en kan daarnaast schaamte en psychische problemen met zich meebrengen. Acne kan ook ontstaan op latere leeftijd, dan spreken we van volwassenen acne. Ondersteunend aan een acnebehandeling door een huidtherapeut kan acne medicatie van een huisarts of dermatoloog helpen om de acne vulgaris te bestrijden.

Behandelingen
Arrow
Terug naar Acne
Acne vulgaris

Waar komt acne vulgaris het meest voor?

Gezicht

Acne in het gezicht ontstaat door een ontsteking van het deel van de huid waar de talgklier zit.

Kin

De T-zone van het gezicht bevat veel actieve talgklieren. Hierdoor kunnen er puistjes ontstaan.

Hals

Bij acne tarda zie je vaker acne onderaan het gezicht, zoals kin, kaken en hals.

Borst

De talgklieren op de rug en borst worden groter en maken meer talg aan.

Schouders

Kenmerkend voor acne op de schouders is dat er relatief vaak mee-eters zitten.

Rug

Soms is de hele rug bezaaid met puistjes, pukkels en mee-eters. Dit komt vaker voor bij mannen.

Hoe behandelen wij acne vulgaris?

Onze deskundige huidtherapeuten bieden effectieve behandelingen en combinatietherapieën om je van acne of jeugdpuistjes af te helpen. Door te behandelen met dieptereiniging, microdermabrasie, peelingen, microneedling en lasers verklein je het risico op acnelittekens. Daarnaast is het belangrijk de huid te zuiveren en te beschermen met huidverzorgingsproducten.

Alle behandelingenTarievenBehandelingen
We houden het graag laagdrempelig

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.

Of maak een afspraak →

Uw gratis consult

Vraagt u hier aan

Wij respecteren uw privacy
Dank je wel voor het invullen van het formulier!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

Voor en na acnebehandeling

No items found.
No items found.
No items found.

Vormen van acne

No items found.

Acnetherapie bij

Acne vulgaris

Acnebehandeling bij acne vulgaris

Met een acnebehandeling door een huidtherapeut worden de gevolgen van acne vulgaris of jeugdpuistjes, zoals puistjes, pukkels, mee-eters, pigmentvlekken en acnelittekens opgelost.

Lees meer

Het accent van een acnebehandeling door een huidtherapeut ligt bij het combineren van behandelingen om acne vulgaris te bestrijden. De huidtherapeut reinigt en zuivert de huid grondig. Mee-eters, puistjes en pukkels worden verwijderd door middel van een diepte-reiniging van de huid. Daarna helpen de behandelingen microdermabrasie, chemische peelingen, microneedling en lasertherapie om ontstekingen te verminderen en acnelittekens te voorkomen. Er worden standaard huidverzorgingsadviezen meegegeven voor thuis. Dit ondersteunt de resultaten van een acnebehandeling en bevordert het herstel van de huid met acne vulgaris. Ondersteunend aan een acnebehandeling door een huidtherapeut kan acne medicatie van een huisarts of dermatoloog helpen om de acne vulgaris te bestrijden. De acnebehandeling is er om de huid te zuiveren, de acne te verminderen en acnelittekens te voorkomen. Afhankelijk van de mate, ernst en diepte van de acne zijn er gemiddeld 6 tot 8 behandelingen nodig om de 2 tot 4 weken.

Meer over Acnebehandeling

Microdermabrasie bij acne vulgaris

Met microdermabrasie kun je jeugdpuistjes plaatselijk en intensief behandelen. Een gecontroleerde stroom microkristallen op de huid verwijdert dode huidcellen.

Lees meer

Microdermabrasie werkt in onze oppervlakkige huidlaag; de opperhuid. Er wordt een gecontroleerde stroom microkristallen op de huid geblazen. Door middel van een vacuümkracht wordt de huid opgetild en worden de kristallen opgezogen. De bovenste huidlaag, bestaande uit dode huidcellen, wordt hierdoor verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de huid beter in staat is om actieve werkstoffen op te nemen, die worden aangebracht tijdens een peeling of huidverzorgingsproducten. Daarnaast zorgt microdermabrasie voor een betere doorbloeding, wat er voor zorgt dat de huid er minder dof uit ziet. De poriën verfijnen en pigmentvlekken zullen in combinatie met een chemische peeling verminderen. Microdermabrasie is niet geschikt voor een gevoelige huid met couperose of rosacea. Er zijn ongeveer 5 tot 10 behandelingen nodig met een interval van 2 tot 4 weken.

Meer over Microdermabrasie

Chemische peeling bij acne vulgaris

Een peeling is een vloeistof dat betaat uit natuurlijke zuren. Denk bijvoorbeeld aan melkzuur, salicylzuur of glycolzuur. Deze zuren bestrijden acne vulgaris.

Lees meer

We noemen een acnebehandeling met een chemische peeling 'chemisch' omdat de actieve stoffen die op de huid met acne vulgaris of jeugdpuistjes worden aangebracht een chemische reactie veroorzaken. Ongeacht welke zuren je gebruikt is het doel: 'exfoliatie van de huid'. Het verweken van de bovenste huidlaag zorgt voor een huid die gaat afschilferen waardoor de huid gladder, egaler en meer gehydrateerd raakt. Milde peelings en medium peelings zorgen voor een vermindering van de ontstekingen, puisten, pukkels, mee-eters en acnelittekens bij acne vulgaris. Een peeling geeft na het aanbrengen enkele minuten een licht prikkend en branderig gevoel. Na de behandeling is er kortdurende roodheid en lichte zwelling in het behandelde gebied. Deze reacties zijn tijdelijk van aard. Er zijn ongeveer 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 2 tot 4 weken.

Meer over Peelingen

Licht- en lasertherapie bij acne vulgaris

Bij het ontstaan van acne of jeugdpuistjes speelt de bacterie P. acnes een rol. Deze bacterie houdt van een omgeving met weinig zuurstof. Lasertherapie zorgt voor een zuurstofrijke omgeving, waardoor de bacterie niet kan overleven.

Lees meer

Licht- en lasertherapie is een behandeling die erg geschikt is voor de behandeling van acne vulgaris of jeugdpuistjes met veel puisten en ontstekingen. De bacterie die een rol speelt bij acne, de P. acnes, houdt van een zuurstofarme omgeving. Een behandeling met lasertherapie en Intense Pulsed Light (IPL) zorgt bij actieve acne voor een zuurstofrijke omgeving. Hierdoor heeft de bacterie een matige overlevingskans. Hiernaast verwarmt de laser en de IPL de talgklieren. Het talg wordt vloeibaar waardoor poriën niet verstopt raken en acne minder snel tot uiting komt. Restverschijnselen van acne zoals roodheid, pigmentvlekken en oppervlakkige littekens worden ook behandeld met lasertherapie en IPL. De lasers die gebruikt worden zijn de Nd:YAG laser en de IPL 400 en 550 nanometer. Gedurende de behandeling is een warmteontwikkeling en een lichte pijnsensatie waarneembaar. Na de behandeling kan de huid rood zijn en kunnen pigmentvlekken donkerder verkleuren. Deze huidreacties zijn tijdelijk. Gemiddeld zijn er 3 tot 5 behandelingen nodig met een interval van 2 tot 4 weken.

Meer over Lasertherapie

Vergoeding voor huidtherapie

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.

TarievenBekijk vergoedingen

Tarieven per acnebehandeling

Acnetherapie

Manuele acnetherapie

Traditionele acnebehandeling/dieptereiniging
85

Peelingen

Dieptereiniging met gecombineerde peelingen
175

Acnetherapie intensief (ook geschikt voor acnelittekens)

No items found.

Acnetherapie intensief (ook geschikt voor acnelittekens)

Littekenbehandeling L zone
195
Littekenbehandeling S zone
135
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: bovenlip
205
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: decolleté
415
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: gehele gezicht
525
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: gehele gezicht en hals
610
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: hals
285
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: hals en decolleté
605
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: i.c.m. TCA peeling
340
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: i.c.m. milde peeling
305
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: wangen en neus
345
Loes
,

acne

“Bij de intake werd goed geluisterd, ik kreeg echt een advies dat paste bij mijn huid én bij mij.”

Lees meer ervaringen
Sandra
,

acne

“Als je huid zoveel verbetert, doet dat echt wat met je. Ik durf nu zonder make-up de deur uit.”

Lees meer ervaringen
Sarah
,

acne

“Door de verbeteringen aan die buitenkant, voel ik me aan de binnenkant ook stukken beter.”

Lees meer ervaringen
Joanne
,

acnelittekens

“Mensen zien echt het verschil, dat is toch geweldig!”

Lees meer ervaringen

Veelgestelde vragen over

Acne vulgaris

Veelgestelde vragen over acne

Wat is acne vulgaris?

Acne vulgaris wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. Bij acne vulgaris zijn er mee-eters, puistjes, bultjes en soms cysten. Het kan acnelittekens veroorzaken. Deze vorm van acne ontstaat door hormonale schommelingen in het lichaam, vooral tijdens de puberteit. Het kan voor jongeren veel schaamte met zich meebrengen. Het is een ontsteking van het haartalgkliercomplex. Het lichaam produceert te veel talg, waardoor de talgklieren verstopt raken. Hierdoor ontstaan er puistjes.

Wat is acne vulgaris?

Acne vulgaris wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. Bij acne vulgaris zijn er mee-eters, puistjes, bultjes en soms cysten. Het kan acnelittekens veroorzaken. Deze vorm van acne ontstaat door hormonale schommelingen in het lichaam, vooral tijdens de puberteit. Het kan voor jongeren veel schaamte met zich meebrengen. Het is een ontsteking van het haartalgkliercomplex. Het lichaam produceert te veel talg, waardoor de talgklieren verstopt raken. Hierdoor ontstaan er puistjes.

Hoe ziet acne vulgaris eruit?

Bij acne vulgaris zien we mee-eters die we comedonen noemen. Rode pukkels (papels) en puisten (pustels). Soms zijn er zulke hevige onstekingen dat ze vooral onderhuids aanwezig zijn. Dit is pijnlijk en kan soms dagen aanwezig zijn. Deze dieper gelegen ontstekingen kunnen vervelende acnelittekens veroorzaken.


Hoe ziet acne vulgaris eruit?

Bij acne vulgaris zien we mee-eters die we comedonen noemen. Rode pukkels (papels) en puisten (pustels). Soms zijn er zulke hevige onstekingen dat ze vooral onderhuids aanwezig zijn. Dit is pijnlijk en kan soms dagen aanwezig zijn. Deze dieper gelegen ontstekingen kunnen vervelende acnelittekens veroorzaken.

Hoe ontstaat acne vulgaris?

De huid ondergaat veranderingen onder invloed van hormonen. Meestal begint dit in de puberteit. De talgklieren in het gezicht, op de rug of borst worden groter en produceren ineens meer talg. Door het vele talg kan dit gaan ophopen in de talgklieren en kan de uitvoergang verstopt raken. Zo ontstaan er oppervlakkige mee-eters. Denk aan de zwarte comedonen en meer onderhuids gelegen witte mee-eters die we gesloten comedonen noemen. Door een toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier ontstaat er ook een vernauwing. In de talgklieren hebben we te maken met bacteriën. De bekendste bacterie is de P. acnes bacterie. Het talg wordt omgezet in vrije vetzuren. Het opgehoopte talg samen met de vrije vetzuren zorgt ervoor dat de talgkliergang steeds verder uitrekt en openscheurt. De irriterende stoffen komen in de huid terecht waardoor ze een ontsteking veroorzaken. Dan is een puist of pukkel.


Hoe ontstaat acne vulgaris?

De huid ondergaat veranderingen onder invloed van hormonen. Meestal begint dit in de puberteit. De talgklieren in het gezicht, op de rug of borst worden groter en produceren ineens meer talg. Door het vele talg kan dit gaan ophopen in de talgklieren en kan de uitvoergang verstopt raken. Zo ontstaan er oppervlakkige mee-eters.

Hoe wordt de diagnose acne vulgaris gesteld?

De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne is gemakkelijk te herkennen aan het aantal pukkels en puistjes. Er wordt gekeken naar de mate waarin de acne voorkomt. Dit kan zijn mild, matig of ernstig. Bij vormen van acne die acnelittekens achterlaten zal er bijna altijd aanvullende hulp nodig zijn van een huisarts of dermatoloog. De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne.


Hoe wordt de diagnose acne vulgaris gesteld?

De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne.

Wat kun je zelf doen tegen acne vulgaris?

Reinig en zuiver de huid met een huidverzorgingsplan opgesteld door een huidtherapeut. Denk hierbij aan het wassen met een mousse of wasgel die de bacteriën tegengaat. Het scrubben van de huid met een zachte peeling met wat lichte zuren. Het reinigen met een tonic. Het verzorgen van de huid met een vochtbindend serum. De acne huid is namelijk naast vet ook vaker droog. Het beschermen van de huid met een dagcrème die tegelijk ook een zonnebrandcrème is. Smeer de huid niet dicht met foundations of make-up die de huid afsluiten. De huidverzorgende camouflage van Lycogel geeft het zelfvertrouwen bij het hebben van acne een boost. Dit product sluit de huid niet af en geeft een perfecte en natuurlijke dekking van een huid met acne. Het geeft daarnaast de huid de nodige voedingsstoffen, zuurstof en vocht. Het mag direct na een acnebehandeling worden aangebracht. Ga niet onder de zonnebank. De acne zal tijdelijk verminderen maar zal daarna door de verdikking van de huid direct terugkeren. Soms in hevigere mate.


Wat kun je zelf doen tegen acne vulgaris?

Reinig en zuiver de huid met een huidverzorgingsplan opgesteld door een huidtherapeut. Denk hierbij aan het wassen met een mousse of wasgel die de bacteriën tegengaat. Het scrubben van de huid met een zachte peeling met wat lichte zuren. Het reinigen met een tonic.

Wat kun je beter niet doen tegen acne vulgaris?

Het is bij acne het beste om niet aan de huid te krabben en de puistjes niet zelf uit te knijpen. Dit kan zorgen voor verergering van de acne. Ook kun je hierdoor de huid beschadigen, met wondjes, korstjes, pigmentvlekken en littekens als gevolg. Zonlicht en zonnebank helpt niet bij het verminderen van acne. Zorg ervoor dat je zonnebrand met minimaal SPF30 draagt wanneer je in de zon komt. Het is belangrijk om de huid niet af te sluiten met make-up. Lycogel is een huidverzorgende camouflage dat de huid niet afsluit en daarom veilig gebruikt mag worden. Reinig de huid daarnaast met een milde reiniging en gebruik geen agressieve producten op de huid.

Wat kun je beter niet doen tegen acne vulgaris?

Het is bij acne het beste om niet aan de huid te krabben en de puistjes niet zelf uit te knijpen. Dit kan zorgen voor verergering van de acne. Ook kun je hierdoor de huid beschadigen, met wondjes, korstjes, pigmentvlekken en littekens als gevolg. Zonlicht en zonnebank helpt niet bij het verminderen van acne. Zorg ervoor dat je zonnebrand met minimaal SPF30 draagt wanneer je in de zon komt. Het is belangrijk om de huid niet af te sluiten met make-up. Lycogel is een huidverzorgende camouflage dat de huid niet afsluit en daarom veilig gebruikt mag worden. Reinig de huid daarnaast met een milde reiniging en gebruik geen agressieve producten op de huid.
Bekijk alle vragen
Kwaliteitsregister ParamischiZorgkaart NederlandQualizorgVereniging van HuidtherapeutenDutch Easthetic Laser Association
Voorkeuren

Deze website gebruikt standaard enkel functionele cookies om ons websiteverkeer te analyseren en uw cookie voorkeuren op te slaan. Meer informatie.

Accepteer alle cookies

Deze noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Altijd actief

Deze cookies geven derde partijen de mogelijkheid om je surfgedrag te volgen, data te verzamelen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wie deze derde partijen zijn, kan je nalezen in ons cookiebeleid.

Deze cookies helpen ons om je beter te leren kennen zodat we de inhoud van de website beter kunnen afstemmen op je behoeften, interesses en voorkeuren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.