Rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening en kenmerkt zich door een rood gezicht, bultjes, puistjes en bloedvaatjes op met name de wangen, neus, voorhoofd en kin.

Gratis consultPlan een afspraakDirect contact

Wat is rosacea?

Rosacea

Rosacea is een veelvoorkomende, chronische, niet besmettelijke huidaandoening. Het kenmerk zich door een felle roodheid en vaatjes op het gezicht, met name op de wangen, neus, voorhoofd en kin. Bij een subtype van rosacea kunnen er ook bultjes en puistjes voorkomen. Het komt vooral voor bij mensen met een licht huidtype van tussen de 30 en 50 jaar. De oorzaak van rosacea is niet bekend. Mogelijk heeft het te maken met een ontstekingsreactie van de huid. Factoren die rosacea verergeren zijn onder andere zonlicht, medicijnen, alcohol, warmte en stress. Door deze factoren verwijden de bloedvaten waardoor de huid rood en warm wordt.

Behandelingen
Arrow
Terug naar Bloedvaatjes

Waar komt rosacea het meest voor?

Gezicht

In het gezicht kan er sprake zijn van een toename van fijne bloedvaatjes, ook wel teleangiëctastieën genoemd.

Hoe behandelen wij rosacea?

De behandeling van rosacea is afhankelijk van het subtype van rosacea. Bij beide vormen van rosacea kunnen de bloedvaatjes kunnen worden behandeld door middel van de vaatlaser, de Nd:YAG. Hierna kan de algehele roodheid van het gezicht worden behandeld door middel van Intense Pulsed Light (IPL). Bij rosacea waarbij de huid erg gevoelig is en er sprake is van puistjes en bultjes kunnen gecombineerde peelingen met LED-therapie worden toegepast. Hiernaast zetten we milde huidverzorging in om de huidbarrière te verbeteren. Tot slot kan de huid gecamoufleerd door middel van camouflagetherapie.

Bekijk behandelingenBekijk behandelingen

Voor en na de behandelingen

No items found.
No items found.
No items found.
We houden het graag laagdrempelig

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.

Of maak een afspraak →

Uw gratis consult

Vraagt u hier aan

Wij respecteren uw privacy
Dank je wel voor het invullen van het formulier!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

Vormen van bloedvaatjes

No items found.

Behandelingen bij

Rosacea

Dieptereiniging, gecombineerde peelingen en LED-therapie

Bij rosacea met bultjes en puistjes wordt als eerste een dieptereiniging ingezet. De onzuiverheden worden manueel verwijderd door middel van een klein, steriel naaldje. Een chemische peeling met bijvoorbeeld azelainezuur in combinatie met LED-therapie kan bij rosacea worden ingezet om de huid te kalmeren, ontstekingen en roodheid te verminderen en de huidstructuur te verfraaien.

Lees meer

De huidtherapeut kan de behandeling starten met een dieptereiniging. Hierbij worden de puistjes en bultjes manueel verwijderd. Dit wordt op hygiënische en gecontroleerde wijze gedaan. Door de onzuiverheden te verwijderen wordt ophoping van talg voorkomen, waardoor er minder ontstekingen ontstaan. Een chemische peeling zorgt er bij rosacea voor dat de verstoorde huidbarrière verbeterd. Hiernaast wordt het ingezet om de huid te kalmeren, ontstekingen en roodheid te verminderen en de huidstructuur te verfraaien. Bij rosacea worden er milde peelings ingezet. De huidtherapeut kiest voor de best passende ingrediënten op basis van wat de huid nodig heeft. Hiernaast wordt er advies gegeven over welke reinigings- en huidverzorgingsproducten geschikt zijn voor de huid met rosacea. Er zijn gemiddeld 5 tot 10 behandelingen nodig met een interval van 3 tot 6 weken.

Meer over Dieptereiniging

Vaatlaser en/of Intense Pulsed Light (IPL)

De vaatlaserbehandeling wordt ingezet bij storende vaatjes in het gezicht. Het richt zich op het verwarmen van de bloedvaatjes, waardoor de vaatwand inklapt en het restant van het vaatje door het eigen lichaam opgeruimd kan worden. De IPL-behandeling wordt ingezet bij een storende, algehele roodheid van het gezicht. Het diffuse licht wordt geabsorbeerd door de rode kleurstof van de huid.

Lees meer

Bloedvaatjes in het gezicht kunnen worden behandeld door middel van lasertherapie. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door de rode, paarse en blauwe kleurstoffen in de bloedvaatjes. Door de warmte van de laserstraal wordt het bloedvaatje verhit. Dit zorgt ervoor dat de vaatwand in elkaar klapt. Vervolgens wordt het restant van het vaatje opgeruimd door het eigen lymfesysteem. Er wordt behandeld met de Nd:YAG laser.

Bloedvaatjes en algehele roodheid in het gezicht kunnen worden behandeld met IPL. Deze techniek werkt op basis van lichtflitsen die op de huid gezet worden en kan veranderingen bewerkstelligen in de oppervlakkige structuren van de huid. De behandeling met IPL zorgt ervoor dat de algehele roodheid van het gezicht minder fel en egaler van kleur wordt. Gedurende de behandelingen zal er een warmteontwikkeling en een lichte pijnsensatie waarneembaar zijn. Bij zowel de vaatlaserbehandeling als de IPL-behandeling zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 4 tot 6 weken. Beide behandelingen kunnen gecombineerd in één behandeling plaatsvinden.

Meer over Vaatlaser

Cosmeceuticals en camouflagetherapie

Cosmeceuticals zijn huidverzorgingsproducten met actieve werkstoffen. Cosmeceuticals worden bij rosacea ingezet voor het herstellen van de huidbarrière, verminderen van de gevoelige en/of droge huid en het tegengaan van ontstekingen en roodheid. Medische camouflagetherapie kan bij rosacea worden toegepast om de roodheid en de vaatstructuren te camoufleren.

Lees meer

Medische camouflagetherapie kan worden toegepast bij diverse huidafwijkingen, waaronder rosacea. De camouflagetherapie zorgt er voor dat de algehele roodheid en de bloedvaatjes minder opvallen. De camouflagetherapie steunt de huid- en lasertherapie. Er kan worden gekozen voor twee soorten camouflagetherapieën, namelijk Lycogel en Dermacolor, of een combinatie van beide therapieën. Lycogel is een kleurcorrigerende crème die het herstel van de huid bevordert en de roodheid camoufleert. Het is geschikt voor de gevoelige huid met rosacea. Lycogel sluit de huid niet af, maar zorgt ervoor dat zuurstof direct de huid binnendringt. Het werkt op basis van een drievoudige silicagel-technologie die de basis legt voor een ademende matrix. De traditionele Dermacolor zorgt voor een waterbestendige en veegvaste camouflage. Tijdens het consult geeft de huidtherapeut een kleuradvies en zoekt ze producten die bij de huid passen. De huidtherapeut besteld de producten en geeft advies over hoe de producten zelf aangebracht kunnen worden.

Meer over Camouflagetherapie

Vergoeding voor huidtherapie

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.

TarievenBekijk vergoedingen

Tarieven bloedvaatjes

Bloedvatenlaser

Gelaat & lichaam

Beenvaatjes laseren L zone
290
Beenvaatjes laseren M zone
235
Beenvaatjes laseren S zone
195
Bloedblaasjes laseren L zone
185
Bloedblaasjes laseren M zone
150
Bloedblaasjes laseren S zone
120
Spider naevus (spinnetje), venous lake
105
Steunkousen beenvaatjes laseren (panty)
145
Steunkousen beenvaatjes laseren (trombexine)
60
Vaatjes laseren gehele gezicht
210
Vaatjes laseren gehele gezicht en decolleté
295
Vaatjes laseren neus
140
Vaatjes laseren wangen en neus
175
Tineke
,

rosacea

“Dat laserstralen zo’n groot effect kunnen hebben. Dat verraste me enorm.”

Lees meer ervaringen
Minette
,

litteken, pigmentvlekken & couperose

“Wat zie ik toch aan jouw huid, hoorde ik veel. Mensen zién de verbetering. Dat voelt zo goed!”

Lees meer ervaringen
Bep
,

pigmentvlekken & couperose

“Ik wilde het voor mezelf gewoon wat makkelijker hebben.” 

Lees meer ervaringen

Veelgestelde vragen

Wat is rosacea?

Rosacea is een veelvoorkomende, chronische, niet besmettelijke huidaandoening. Het kenmerkt zich door een felle roodheid en vaatjes op het gezicht, met name op de wangen, neus, voorhoofd en kin. Bij een subtype van rosacea kunnen er ook bultjes en puistjes voorkomen. Het komt vooral voor bij vrouwen van tussen de 30 en 50 jaar met een licht huidtype. De oorzaak van rosacea is niet bekend.

Wat is rosacea?

Rosacea is een veelvoorkomende, chronische, niet besmettelijke huidaandoening. Het kenmerkt zich door een felle roodheid en vaatjes op het gezicht, met name op de wangen, neus, voorhoofd en kin. Bij een subtype van rosacea kunnen er ook bultjes en puistjes voorkomen. Het komt vooral voor bij vrouwen van tussen de 30 en 50 jaar met een licht huidtype. De oorzaak van rosacea is niet bekend.

Hoe ziet rosacea eruit?

Rosacea kenmerkt zich door een felle roodheid en vaatjes op het gezicht, met name op de wangen, neus, voorhoofd en kin. Bij een subtype van rosacea kunnen er ook bultjes en puistjes voorkomen. Rosacea kan door bepaalde factoren verergeren en opvlammen.

Hoe ziet rosacea eruit?

Rosacea kenmerkt zich door een felle roodheid en vaatjes op het gezicht, met name op de wangen, neus, voorhoofd en kin. Bij een subtype van rosacea kunnen er ook bultjes en puistjes voorkomen. Rosacea kan door bepaalde factoren verergeren en opvlammen.

Hoe ontstaat rosacea?

De oorzaak van rosacea is onbekend. Mogelijk zijn de bloedvaatjes in het gezicht verwijd door een toegenomen bloedstroom in het gezicht of door een veranderde reactiepatroon van bloedvaatjes op prikkels van binnen- en buitenaf. Hierdoor ontstaat roodheid, zichtbare vaatjes en puistjes. Ook zou het mogelijk zijn dat de Demodex mijt in grotere getallen aanwezig is dan normaal en een ontstekingsreactie teweeg brengt. Er zijn enkele factoren die rosacea verergeren, waaronder zonlicht, medicijnen, alcohol, warmte en stress. Door deze factoren verwijden de bloedvaten waardoor de huid rood en warm wordt.

Hoe ontstaat rosacea?

De oorzaak van rosacea is onbekend. Mogelijk zijn de bloedvaatjes in het gezicht verwijd door een toegenomen bloedstroom in het gezicht of door een veranderde reactiepatroon van bloedvaatjes op prikkels van binnen- en buitenaf. Hierdoor ontstaat roodheid, zichtbare vaatjes en puistjes. Ook zou het mogelijk zijn dat de Demodex mijt in grotere getallen aanwezig is dan normaal en een ontstekingsreactie teweeg brengt. Er zijn enkele factoren die rosacea verergeren, waaronder zonlicht, medicijnen, alcohol, warmte en stress. Door deze factoren verwijden de bloedvaten waardoor de huid rood en warm wordt.

Hoe wordt de diagnose rosacea gesteld?

De diagnose rosacea wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Rosacea is herkenbaar en de diagnose kan met het blote oog gesteld worden. Wanneer er enkel sprake is van puistjes is er geen sprake van rosacea. Dit geldt ook voor enkel bloedvaatjes (couperose) of roodheid van het gezicht. Wanneer er twijfel is rondom de diagnose kan door een arts een huidbiopt worden afgenomen.

Hoe wordt de diagnose rosacea gesteld?

De diagnose rosacea wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Rosacea is herkenbaar en de diagnose kan met het blote oog gesteld worden. Wanneer er enkel sprake is van puistjes is er geen sprake van rosacea. Dit geldt ook voor enkel bloedvaatjes (couperose) of roodheid van het gezicht. Wanneer er twijfel is rondom de diagnose kan door een arts een huidbiopt worden afgenomen.

Wat kun je zelf doen tegen rosacea?

Bij rosacea is het belangrijk dat de huid zo min mogelijk geïrriteerd wordt. Het gebruik van een milde reiniger, dagcrème en zonbescherming vormt de basis van de gezichtsverzorging. Hiernaast kun je een camouflage gebruiken, maar zorg ervoor dat er geen irriterende stoffen inzitten en dat je niet te hard boent bij het verwijderen van de make-up. Vermijd daarnaast irritatie van de huid, zoals wind, UV-straling en rokerige ruimtes. Vermijd daarnaast de uitlokkende factoren van rosacea zoals kruidig eten en alcohol.

Wat kun je zelf doen tegen rosacea?

Bij rosacea is het belangrijk dat de huid zo min mogelijk geïrriteerd wordt. Het gebruik van een milde reiniger, dagcrème en zonbescherming vormt de basis van de gezichtsverzorging. Hiernaast kun je een camouflage gebruiken, maar zorg ervoor dat er geen irriterende stoffen inzitten en dat je niet te hard boent bij het verwijderen van de make-up. Vermijd daarnaast irritatie van de huid, zoals wind, UV-straling en rokerige ruimtes. Vermijd daarnaast de uitlokkende factoren van rosacea zoals kruidig eten en alcohol.

Wat kun je beter niet doen tegen rosacea?

Bij rosacea is het belangrijk dat de huid zo min mogelijk geïrriteerd wordt. Zorg ervoor dat de huidverzorgingsproducten die gebruikt worden mild zijn en geen irritante stoffen bevatten. Vermijd overbodige cosmetica, een milde reiniger, dagcrème en zonbescherming is voldoende. Daarnaast kun je beter niet te veel aan de huid zitten en niet boenen op de huid. Vermijd daarnaast irritatie van de huid, zoals wind, UV-straling en rokerige ruimtes. Vermijd ook de uitlokkende factoren van rosacea zoals kruidig eten en alcohol.

Wat kun je beter niet doen tegen rosacea?

Bij rosacea is het belangrijk dat de huid zo min mogelijk geïrriteerd wordt. Zorg ervoor dat de huidverzorgingsproducten die gebruikt worden mild zijn en geen irritante stoffen bevatten. Vermijd overbodige cosmetica, een milde reiniger, dagcrème en zonbescherming is voldoende. Daarnaast kun je beter niet te veel aan de huid zitten en niet boenen op de huid. Vermijd daarnaast irritatie van de huid, zoals wind, UV-straling en rokerige ruimtes. Vermijd ook de uitlokkende factoren van rosacea zoals kruidig eten en alcohol.
Bekijk alle vragen
Kwaliteitsregister ParamischiZorgkaart NederlandQualizorgVereniging van HuidtherapeutenDutch Easthetic Laser Association
Voorkeuren

Deze website gebruikt standaard enkel functionele cookies om ons websiteverkeer te analyseren en uw cookie voorkeuren op te slaan. Meer informatie.

Accepteer alle cookies

Deze noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Altijd actief

Deze cookies geven derde partijen de mogelijkheid om je surfgedrag te volgen, data te verzamelen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wie deze derde partijen zijn, kan je nalezen in ons cookiebeleid.

Deze cookies helpen ons om je beter te leren kennen zodat we de inhoud van de website beter kunnen afstemmen op je behoeften, interesses en voorkeuren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.