Gebruik de zoekfunctie om te zoeken op onderwerp
Een pigmentvlek is een lichte of donkere verkleuring van de huid, ten gevolge van een verstoring in de pigmentaanmaak. Ze kunnen wit, lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw zijn. Er zijn tal van pigmentstoornissen. Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten, namelijk hyperpigmentatie en hypopigmentatie. Bij hyperpigmentatie is er sprake van een teveel aan pigment en bij hypopigmentatie is er sprake van een verminderd pigment. De meeste pigmentvlekken zijn goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Over het algemeen geven ze geen jeuk of andere klachten.
Er zijn verschillende soorten pigment met elk hun eigen uiterlijk. Pigmentvlekken variëren van kleur en grootte. Ze kunnen licht tot donkerbruin van kleur zijn, wit, zwart, grijs of blauw. Pigmentvlekken zijn er in het gezicht, op handen of de romp.
De voornaamste oorzaak van pigment is de zon. Een overmatige blootstelling van de huid aan UV-straling kan de aanmaak van pigment verstoren, dit leidt tot pigmentvlekken. Daarnaast spelen hormonen een belangrijke rol. Net als sommige ziektebeelden, zoals de ziekte van Addison, Vitiligo en hemosiderose. Tot slot kan een ontstekingsreactie of beschadiging aan de huid leiden tot pigmentvlekken.
De diagnose wordt gesteld op basis van klinisch beeld. Met behulp van de OBSERV 500 brengt een huidtherapeut de diepe huidlagen in beeld waarna de diepte van het pigment kan worden bepaald. Voorafgaand aan de behandeling van pigmentvlekken of bij afwijkende pigmentvlekken worden pigmentvlekken gecheckt door een huisarts of dermatoloog. Daarna kunnen ze veilig worden weggelaserd.
Gebruik dagelijks een zonbescherming van minimaal SPF 30. Probeer de huid waar kan te bedekken met bijvoorbeeld een pet, hoed, zonnebril of kleding. Sommige pigmentvlekken kunnen goed behandeld worden met pigment remmende thuisproducten. Vermijd de zonnebank! En zorg dat je bij een zwangerschap goed beschermd ben tegen de zon. Zo voorkom je zwangerschapsmasker.
Krabben aan de huid! Beschadigingen aan de huid leiden in veel gevallen tot pigmentvlekken. Probeer daarom niet aan de huid te krabben en vermijd de zon en zonnebank.
Poikiloderma is een goedaardige huidaandoening ten gevolge van een pigmentstoornis. Het bevindt zich met name in de hals. Poikiloderma van Civatte ziet eruit als roodbruine, grillige vlekken met daarin bloedvaatjes en gebieden waar de huid erg dun is. De huid voelt hobbelig en het doet denken aan kippenvel. De huidaandoening ontstaat door een combinatie van factoren, namelijk zonblootstelling, hormonen en huidveroudering. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen van middelbare leeftijd, maar het kan ook bij mannen voorkomen. Hiernaast wordt de aandoening vooral gezien bij de lichtere huidtypen.
Poikiloderma van Civatte ziet eruit als roodbruine, grillige vlekken met daarin bloedvaatjes en gebieden waar de huid erg dun is. Het bevindt zich meestal in de hals. De huid voelt hobbelig en het doet denken aan kippenvel.
Poikiloderma van Civatte ontstaat door een combinatie van factoren, namelijk zonblootstelling, hormonen en huidveroudering. De zon brengt schade aan het bindweefsel waardoor de huid verslapt en er vaatjes zichtbaar zijn. De zon in combinatie met hormonale factoren zorgen voor een verhoogde aanmaak van pigment.
De diagnose poikiloderma van Civatte wordt gesteld aan de hand van het klinisch beeld. De huidaandoening is herkenbaar en daardoor kan de diagnose met het blote oog gesteld worden.
Wanneer poikiloderma van Civatte eenmaal ontstaan is, kun je er zelf niks meer aan doen. Het is wel belangrijk om verdere beschadiging aan de huid te voorkomen, door de huid goed te beschermen tegen de zon. Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal SPF30 en bescherm de huid met kleding en hoofddeksels. Vermijd de zon en de zonnebank.
Bij poikiloderma van Civatte is het belangrijk om blootstelling aan de zon te vermijden. Dit kan leiden tot verdere beschadiging van het aangedane gebied. Vermijd de zon en de zonnebank. Bescherm de huid met een zonnebrandcrème met minimaal SPF30 en draag beschermende kleding en hoofddeksels.
Sproeten zijn kleine, gepigmenteerde vlekken die vaak in grote aantallen voorkomen. Meestal worden we niet geboren met sproeten maar ontstaan ze in de kindertijd. Sproeten komen voor op het gezicht en andere lichaamsdelen die in de zon komen. Sproeten ontstaan dan doordat de huid in aanraking komt met UV-straling in zonlicht. Door de zon gaat de huid meer pigment aanmaken, wat zich uit in kleine, bruine vlekjes. Sproetjes zijn ergelijk en goedaardig. Ze kunnen niet kwaadaardig worden.
Sproetjes zijn kleine, gepigmenteerde, bruine vlekjes die vaak in grote aantallen voorkomen. Ze komen voor op het gezicht en andere lichaamsdelen die veel in de zon komen. Het pigment wordt aangemaakt door zonlicht.
Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van sproeten zijn onder andere het huidtype, erfelijkheid en blootstelling aan de zon. Lichtere huidtypes, vaak met blond of rood haar en lichte ogen, hebben vaker sproeten. Hiernaast is het hebben van sproeten erfelijk. Blootstelling aan de zon zorgt voor het ontstaan van sproeten. Door de zon gaat de huid meer pigment aanmaak, wat zich uit in sproetjes. Sproetjes komen dan ook vooral voor op het gezicht en lichaamsdelen die vaak in de zon komen.
De diagnose sproetjes wordt gesteld op basis van klinisch beeld. De diagnose is herkenbaar en kan daardoor met het blote oog gesteld worden. Met behulp van de OBSERV 500 brengt een huidtherapeut de diepe huidlagen in beeld waarna de diepte van de sproetjes kan worden bepaald. Bij twijfel of de pigmentvlekken goedaardig zijn, worden ze gecheckt door een huisarts of dermatoloog.
Wanneer je de sproetjes cosmetisch storend vindt kan je het ontstaan van sproetjes in zekere mate voorkomen of verdonkering van bestaande sproetjes voorkomen. Dit kan worden gedaan door blootstelling aan de zon te minimaliseren. Daarbij is het belangrijk om de huid in te smeren met een zonnebrandcrème met minimaal SPF30.
Bij sproetjes kun je beter geen blekende crèmes en andere huis-, tuin0 en keukenmiddelen gebruiken. Deze werken niet diep genoeg in de huid om het pigment te verwijderen en kunnen voor huidirritaties zorgen.
Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een bruine verkleuring in het gezicht. De pigmentvlekken worden gekenmerkt door donkere, onregelmatige vlekken op de jukbeenderen, voorhoofd, bovenlip en kin. Melasma is een pigmentstoornis die waarschijnlijk ontstaat doordat er sprake is van een overgevoelig pigmentsysteem. De pigmentcellen kunnen worden gestimuleerd onder invloed van hormonen en zonlicht. De exacte oorzaak van het ontstaan is onbekend. Risicofactoren zijn onder andere zwangerschap, UV-straling, aanleg, gebruik van orale anticonceptie, medicatiegebruik, stress of bepaalde cosmetica.
Bij melasma is er sprake van een bruine verkleuring in het gezicht. De kleur van de vlekken is afhankelijk van de diepte van het pigment en kan lichtbruin, donkerbruin, grijs en blauw-grijs zijn. De pigmentvlekken zijn matig tot scherp begrensd en grillig van vorm. Ze komen voor op de jukbeenderen, wangen, slapen, voorhoofd, bovenlip en kin. Soms zijn er ook pigmentvlekken in de hals of op de onderarmen.
Melasma is een pigmentstoornis dat waarschijnlijk ontstaat doordat er sprake is van een overgevoelig pigmentsysteem. De pigmentcellen kunnen worden gestimuleerd onder invloed van hormonen. Alle vrouwelijke geslachtshormonen zijn in staat om de pigmentaanmaak te stimuleren. Melasma ontstaat daardoor ook vaak tijdens de zwangerschap. Ook speelt blootstelling aan zonlicht en UV-straling een rol. De exacte oorzaak van het ontstaan van melasma is onbekend. Er zijn een aantal risicofactoren welke mogelijk een verband hebben met melasma of de vlekken doen verergeren. Deze factoren zijn onder andere zwangerschap, UV-straling, aanleg, gebruik van orale anticonceptie, geneesmiddelen, stress en bepaalde cosmetica.
De diagnose melasma wordt gesteld op basis van klinisch beeld. De diagnose is herkenbaar en kan daardoor met het blote oog gesteld worden. Met behulp van de OBSERV 500 brengt een huidtherapeut de diepe huidlagen in beeld waarna de diepte van het pigment kan worden bepaald. Bij twijfel of de pigmentvlekken goedaardig zijn, worden de pigmentvlekken gecheckt door een huisarts of dermatoloog.
Bij melasma is het belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. Er wordt geadviseerd om het hele gezicht in te smeren met een zonnebrandcrème met minimaal SPF30. Bij een zonnige dag moet de huid om de twee uur opnieuw ingesmeerd worden. Hiernaast kan het helpen om te stoppen met geneesmiddelen waarvan wordt gedacht dat het verergering van melasma geeft of dat het de veroorzaker van melasma is. Dit moet worden gedaan in overleg met de arts. Hiernaast kun je bij schaamte de huid camoufleren.
Bij melasma is het belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. Er wordt geadviseerd om het hele gezicht in te smeren met een zonnebrandcrème met minimaal SPF30. Bij een zonnige dag moet de huid om de twee uur opnieuw ingesmeerd worden. Naast zonlicht is het ook belangrijk om de zonnebank te vermijden.
Ouderdomsvlekken worden ook wel levervlekken genoemd. De medische termen zijn lentigo solaris en lentigo senilis. Ouderdomsvlekken zijn pigmentvlekken in het gezicht of elders op het lichaam die ontstaan naarmate je ouder wordt. De meeste vlekken ontstaan pas na het 50e jaar, maar ze kunnen al vanaf je 30e jaar ontstaan. Ouderdomsvlekken ontstaan ten gevolge van huidveroudering. Ook speelt erfelijkheid en blootstelling aan de zon een grote rol. Hoe meer zonlicht de huid heeft gezien, hoe meer en hoe vroeger in je leven ouderdomsvlekken zullen verschijnen.
Een pigmentvlek is een donkere verkleuring op de huid. Ze kunnen wit, lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw zijn. Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten, namelijk hypopigmentatie en hyperpigmentatie. Bij hypopigmentatie is er een verminderd pigment en bij hyperpigmentatie is er een teveel aan pigment. Pigmentvlekken verschillen van vorm en grootte.
Ouderdomsvlekken ontstaan ten gevolge van huidveroudering. De meeste vlekken ontstaan pas na het 50e jaar, maar ze kunnen al vanaf je 30e jaar ontstaan. Hoe ouder je wordt, hoe meer vlekken je krijgt. Hiernaast speelt erfelijkheid en blootstelling aan de zon een grote rol. Hoe meer zonlicht de huid heeft gezien, hoe meer en hoe vroeger de ouderdomsvlekken zullen verschijnen. Zonblootstelling is de reden dat ouderdomsvlekken in extra grote mate voorkomen op de zonbeschenen delen van de huid, zoals het gezicht, handen, armen, romp en borst.
De diagnose ouderdomsvlekken wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Ouderdomsvlekken zij herkenbaar en de diagnose kan met het blote oog gesteld worden. Om zeker te zijn dat het om ouderdomsvlekken gaat en niet om een andere diagnose zoals huidkanker, kan door een arts een huidbiopt worden afgenomen.
Wanneer de ouderdomsvlekken eenmaal zijn verschenen is er weinig te doen om de vlekken zelf te verminderen. Om nieuwe ouderdomsvlekken te voorkomen moet zonblootstelling geminimaliseerd worden en moet de huid goed beschermd worden tegen de zon middels een zonnebrandcrème met minimaal SPF30. Blekende crèmes en andere huis-, tuin- en keukenmiddeltjes werken niet diep genoeg in de huid om het pigment te verwijderen en kunnen voor huidirritaties zorgen.
Blekende crèmes en andere huis-, tuin- en keukenmiddeltjes werken niet diep genoeg in de huid om het pigment te verwijderen en kunnen voor huidirritaties zorgen.
Een post-inflammatoire hyperpigmentatie is een donkere pigmentvlek dat is ontstaan tijdens de genezing van een wondje als gevolg van een ontsteking of beschadiging van de huid. Het kan ook ontstaan na het doormaken van een huidaandoening, zoals acne, eczeem en infecties zoals waterpokken. Het wordt ook wel een donker litteken genoemd.
Een post-inflammatoire hyperpigmentatie is een pigmentvlek dat eruit ziet als een donker litteken. De pigmentatie neemt meestal de vorm aan van het huidtrauma dat is opgelopen, zoals van het acne of eczeem. De kleur is afhankelijk van de huidskleur en kan variëren van geel tot donkerbruin. Soms ontstaat er één vlek en soms ontstaan er meerdere. Dit is afhankelijk van het trauma dat is opgelopen.
Een post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat tijdens de genezing van een wondje als gevolg van een ontsteking of een beschadiging van de huid. Het kan ook ontstaan na het doormaken van een huidaandoening, zoals acne, eczeem en infecties zoals waterpokken. Tijdens de genezingsfase van het wondje komen er stoffen vrij die er niet alleen voor zorgen dat het wondje geneest, maar die als 'bijwerking' ook pigmentaanmaak stimuleren. Mensen met een donker huidtype hebben een grote kans op het ontstaan van post-inflammatoire hyperpigmentaties.
De diagnose post-inflammatoire hyperpigmentatie kan gesteld worden aan de hand van het klinisch beeld. De huidaandoening is herkenbaar en te diagnosticeren met het blote oog. Bij twijfel of het gaat om een kwaadaardige huidaandoening kan er door een arts een huidbiopt afgenomen worden.
Er is niks wat je zelf kunt doen om de post-inflammatoire hyperpigmentatie te verminderen of te verwijderen. Om verdonkering van de kleur te voorkomen moet blootstelling aan de zon vermeden worden. De huid moet goed ingesmeerd worden met een zonnebrandcrème van minimaal SPF30. Ook de zonnebank zorgt ervoor dat de kleur donkerder wordt.
Veel mensen denken dat de zon of zonnebank er voor zorgt dat de vlek minder opvalt. Het tegendeel is waar, de vlek kan namelijk donkerder van kleur worden. Om verdonkering van de kleur te voorkomen moet blootstelling aan de zon vermeden worden. De huid moet goed ingesmeerd worden met een zonnebrandcrème van minimaal SPF30. Ook de zonnebank zorgt ervoor dat de kleur donkerder wordt.
Op de armen kunnen ouderdomswratten en ouderdomsvlekken voorkomen. Een ouderdomsvlek is een donkere verkleuring van de huid, ten gevolge huidveroudering en blootstelling aan de zon. Ze kunnen wit, lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw zijn. Ouderdomswratten zijn ruwe moedervlekken die wat op de huid lijken te liggen. De meeste pigmentvlekken op de armen ontstaan ten gevolge van huidveroudering en zijn goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn.
Pigmentvlekken op de armen meestal ouderdomsvlekken of ouderdomswratten. Ouderdomsvlekken zien eruit als donkere pigmentvlekken die vaak in grotere aantallen voorkomen en van grootte verschillen. Ouderdomswratten zien eruit als ruwe, bruine, wat vettige plekken die op de huid lijken te liggen. Ze hebben vaak kloven en scheurtjes. Pigmentvlekken op de armen zien eruit als een donkere verkleuring.
Pigmentvlekken op de armen zijn meestal ouderdomsvlekken of ouderdomswratten. Ouderdomswratten ontstaan ten gevolge van het ouder worden van de huid. Er is geen verband aangetoond met andere factoren. Ouderdomsvlekken ontstaan ten gevolge van huidveroudering. Hiernaast speelt erfelijkheid en blootstelling aan de zon een grote rol. Hoe meer zonlicht de huid heeft gezien, hoe meer pigmentvlekken er ontstaan. Op de armen ontstaan vaak pigmentvlekken omdat deze vaak in de zon komen en niet goed beschermd worden.
De diagnose pigmentvlekken op de armen, zoals ouderdomsvlekken of ouderdomswratten, wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Pigmentvlekken zijn herkenbaar en de diagnose kan met het blote oog gesteld worden. Om zeker te zijn dat het om ouderdomsvlekken gaat en niet om een andere diagnose zoals huidkanker, kan door een arts een biopt afgenomen worden.
Wanneer ouderdomsvlekken eenmaal op de armen zijn verschenen is er niets zelf te doen om de vlekken te verwijderen. Om nieuwe ouderdomsvlekken te voorkomen is het belangrijk om zonblootstelling te minimaliseren en om de huid goed te beschermen middels beschermende kleding en een zonnebrandcrème met minimaal SPF30. Ouderdomswratten ontstaan ten gevolge van huidveroudering en er is geen manier om dit te voorkomen. De huidtherapeut kan de wratten verwijderen middels een behandeling.
Blekende crèmes en andere huis-, tuin- en keukenmiddeltjes werken niet diep genoeg in de huid om het pigment te verwijderen en kunnen voor huidirritatie zorgen. Bij ouderdomswratten op de armen kun je beter niet proberen om de wratten zelf te verwijderen. Door de wrat weg te krabben kan er een infectie ontstaan.
Op de handen kunnen ouderdomswratten en ouderdomsvlekken voorkomen. Een ouderdomsvlek is een donkere verkleuring van de huid, ten gevolge huidveroudering en blootstelling aan de zon. Ze kunnen wit, lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw zijn. Ouderdomswratten zijn ruwe moedervlekken die wat op de huid lijken te liggen. De meeste pigmentvlekken op de handen ontstaan ten gevolge van huidveroudering en zijn goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn.
Pigmentvlekken op de handen zijn meestal ouderdomsvlekken of ouderdomswratten. Ouderdomsvlekken zien eruit als donkere pigmentvlekken die vaak in grotere aantallen voorkomen en van grootte verschillen. Ouderdomswratten zien eruit als ruwe, bruine, wat vettige plekken die op de huid lijken te liggen. Ze hebben vaak kloven en scheurtjes. Pigmentvlekken op de handen zien eruit als een donkere verkleuring.
Pigmentvlekken op de handen zijn meestal ouderdomsvlekken of ouderdomswratten. Ouderdomswratten ontstaan ten gevolge van het ouder worden van de huid. Er is geen verband aangetoond met andere factoren. Ouderdomsvlekken ontstaan ten gevolge van huidveroudering. Hiernaast speelt erfelijkheid en blootstelling aan de zon een grote rol. Hoe meer zonlicht de huid heeft gezien, hoe meer pigmentvlekken er ontstaan. Op de handen ontstaan vaak pigmentvlekken omdat deze vaak in de zon komen en niet goed beschermd worden.
De diagnose pigmentvlekken op de handen, zoals ouderdomsvlekken of ouderdomswratten, wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Pigmentvlekken zijn herkenbaar en de diagnose kan met het blote oog gesteld worden. Om zeker te zijn dat het om ouderdomsvlekken gaat en niet om een andere diagnose zoals huidkanker, kan door een arts een biopt afgenomen worden.
Wanneer ouderdomsvlekken eenmaal op de handen zijn verschenen is er niets zelf te doen om de vlekken te verwijderen. Om nieuwe ouderdomsvlekken te voorkomen is het belangrijk om zonblootstelling te minimaliseren en om de huid goed te beschermen middels beschermende kleding en een zonnebrandcrème met minimaal SPF30. Ouderdomswratten ontstaan ten gevolge van huidveroudering en er is geen manier om dit te voorkomen. De huidtherapeut kan de wratten verwijderen middels een behandeling.
Blekende crèmes en andere huis-, tuin- en keukenmiddeltjes werken niet diep genoeg in de huid om het pigment te verwijderen en kunnen voor huidirritatie zorgen. Bij ouderdomswratten op de handen kun je beter niet proberen om de wratten zelf te verwijderen. Door de wrat weg te krabben kan er een infectie ontstaan.
Op de romp kunnen ouderdomswratten en ouderdomsvlekken voorkomen. Een ouderdomsvlek is een donkere verkleuring van de huid, ten gevolge huidveroudering en blootstelling aan de zon. Ze kunnen wit, lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw zijn. Ouderdomswratten zijn ruwe moedervlekken die wat op de huid lijken te liggen. De meeste pigmentvlekken op de romp ontstaan ten gevolge van huidveroudering en zijn goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn.
Pigmentvlekken op de romp zijn meestal ouderdomsvlekken of ouderdomswratten. Ouderdomsvlekken zien eruit als donkere pigmentvlekken die vaak in grotere aantallen voorkomen en van grootte verschillen. Ouderdomswratten zien eruit als ruwe, bruine, wat vettige plekken die op de huid lijken te liggen. Ze hebben vaak kloven en scheurtjes. Pigmentvlekken op de romp zien eruit als een donkere verkleuring.
Pigmentvlekken op de romp zijn meestal ouderdomsvlekken of ouderdomswratten. Ouderdomswratten ontstaan ten gevolge van het ouder worden van de huid. Er is geen verband aangetoond met andere factoren. Ouderdomsvlekken ontstaan ten gevolge van huidveroudering. Hiernaast speelt erfelijkheid en blootstelling aan de zon een grote rol. Hoe meer zonlicht de huid heeft gezien, hoe meer pigmentvlekken er ontstaan. Op de romp ontstaan vaak pigmentvlekken omdat deze vaak in de zon komen en niet goed beschermd worden.
De diagnose pigmentvlekken op de romp, zoals ouderdomsvlekken of ouderdomswratten, wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Pigmentvlekken zijn herkenbaar en de diagnose kan met het blote oog gesteld worden. Om zeker te zijn dat het om ouderdomsvlekken gaat en niet om een andere diagnose zoals huidkanker, kan door een arts een biopt afgenomen worden.
Wanneer ouderdomsvlekken eenmaal op de romp zijn verschenen is er niets zelf te doen om de vlekken te verwijderen. Om nieuwe ouderdomsvlekken te voorkomen is het belangrijk om zonblootstelling te minimaliseren en om de huid goed te beschermen middels beschermende kleding en een zonnebrandcrème met minimaal SPF30. Ouderdomswratten ontstaan ten gevolge van huidveroudering en er is geen manier om dit te voorkomen. De huidtherapeut kan de wratten verwijderen middels een behandeling.
Blekende crèmes en andere huis-, tuin- en keukenmiddeltjes werken niet diep genoeg in de huid om het pigment op de romp te verwijderen en kunnen voor huidirritatie zorgen. Bij ouderdomswratten op de romp kun je beter niet proberen om de wratten zelf te verwijderen. Door de wrat weg te krabben kan er een infectie ontstaan.
Een pigmentvlek in het gezicht is een lichte of donkere verkleuring van de huid, ten gevolge van een verstoring in de pigmentaanmaak. Ze kunnen wit, lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw zijn. Er zijn tal van pigmentstoornissen. Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten, namelijk hyperpigmentatie en hypopigmentatie. Bij hyperpigmentatie is er sprake van een teveel aan pigment en bij hypopigmentatie is er sprake van een verminderd pigment. De meeste pigmentvlekken zijn goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn.
Een pigmentvlek in het gezicht is een donkere verkleuring op de huid. Ze kunnen wit, lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw zijn. Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten, namelijk hypopigmentatie en hyperpigmentatie. Bij hypopigmentatie is er een verminderd pigment en bij hyperpigmentatie is er een teveel aan pigment. Pigmentvlekken verschillen van vorm en grootte.
Bij pigmentvlekken in het gezicht is er een stoornis in het pigmentsysteem, waardoor er te veel of te weinig pigment aangemaakt wordt. Hoe de pigmentvlek is ontstaan is afhankelijk van het soort pigmentvlek. Pigmentvlekken kunnen bijvoorbeeld ontstaan na trauma, door UV-straling, hormonen en ouderdom.
De diagnose pigmentvlekken in het gezicht wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Pigmentvlekken zijn herkenbaar en de diagnose kan met het blote oog gesteld worden. Om zeker te zijn dat het om goedaardige pigmentvlekken gaat en niet om een andere diagnose zoals huidkanker, kan door een arts een huidbiopt worden afgenomen.
Er is niks wat je zelf kunt doen om zelf het pigment in het gezicht te verminderen of te verwijderen. Om verdonkering van de kleur te voorkomen moet blootstelling aan de zon vermeden worden. De huid moet goed ingesmeerd worden met een zonnebrandcrème van minimaal SPF30. Daarnaast kan beschermende kleding en eventueel een pet of hoed gedragen worden. Ook de zonnebank zorgt ervoor dat de kleur donkerder wordt. Zorgt er tot slot voor dat je je tijdens de zwangerschap goed tegen de zon beschermt om een zwangerschapsmasker te voorkomen.
Om pigmentvlekken in het gezicht te voorkomen kun je het beste niet krabben aan de huid. Ook moeten huidaandoeningen zoals acne, eczeem en huidinfecties behandeld worden om pigmentvlekken te voorkomen. Zorg er tot slot voor dat je jezelf goed beschermd tegen de zon. Draag minimaal SPF30 en draag beschermende kleding. Ook de zonnebank moet vermeden worden om pigmentvlekken te voorkomen.