Dermatofyten infectie

Tijdelijk geen nieuwe consulten schimmelnagels.
Wegens grote drukte kunnen er helaas geen nieuwe behandeltrajecten van schimmelnagels worden gestart. Helaas betekent dit dat consulten voor schimmelnagels tijdelijk niet worden aangeboden bij Laserkliniek Zwolle. We hopen op uw begrip.

Houd onze website en onze socials in de gaten voor de actuele beschikbaarheid. We houden u natuurlijk op de hoogte wanneer er nieuws is!

Dermatofyten infectie

Wat is een dermatofyten infectie?

Dermatofyten zijn schimmels die voornamelijk oppervlakkige infecties van de huid en nagels veroorzaken. In veel gevallen zijn dermatofyten de veroorzaker van de schimmelnagels. De oorzaak ligt bij de dermatofyten die de huid en nagel binnendringen en een infectie veroorzaken. De infectie kan een gevolg zijn van een niet goed behandelde huidschimmelinfectie, verminderde weerstand, warmte, vocht, krappe schoenen of een trauma aan de nagel. Schimmelnagels ontstaan vooral bij slecht groeiende, vochtige en beschadigde nagels.

Behandelingen
Arrow
Terug naar Schimmelnagels

Waar komt dermatofyten infectie het meest voor?

Vingernagels

Bij enkele gevallen van schimmelnagels zijn ook de vingernagels aangedaan.

Lees meer
Teennagels

In de meeste gevallen komen de schimmelnagels voor op de teennagels.

Lees meer

Hoe behandelen wij dermatofyten infectie?

Voorafgaand aan het behandeltraject wordt een nagelkweek afgenomen om er zeker van te zijn dat het gaat om een dermatofyten infectie. Wanneer de nagelkweek positief is voor dermatofyten weten we zeker dat de laserbehandeling effectief zal zijn en kan er worden gestart met het behandeltraject voor schimmelnagels. Voorafgaand aan de Pinpointe laserbehandeling vindt een pedicure behandeling plaats. De pedicure freest de nagels dun, zodat de laser goed in de diepte van de nagel kan doordringen. Tijdens de laserbehandeling worden de schimmels door middel van een laserstraal verhit en vernietigd. Om een goed eindresultaat te krijgen is het erg belangrijk om de leefregels op te volgen. De leefregels zal de huidtherapeut uitgebreid met u bespreken.

Bekijk behandelingenTarievenBehandelingen
We houden het graag laagdrempelig

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.

Of maak een afspraak →

Uw gratis consult

Vraagt u hier aan

Wij respecteren uw privacy
Dank je wel voor het invullen van het formulier!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

Voor en na pedicurebehandeling & laserbehandeling

No items found.
No items found.
No items found.

Vormen van schimmelnagels

No items found.

Behandeling bij een

Dermatofyten infectie

Nagelkweek bij een dermatofyten infectie

Voorafgaand aan het behandeltraject wordt door de huidtherapeut eenmalig een nagelkweek afgenomen en onderzocht door een arts-microbioloog in het laboratorium. Dit wordt gedaan om te achterhalen of het om een dermatofyteninfectie gaat. Wanneer de nagelkweek aantoont dat dermatofyten de veroorzakers zijn van de schimmelnagel, weten we zeker dat de laserbehandeling effectief zal zijn.

Lees meer

De nagelkweek wordt tijdens het eerste consult afgenomen. De huidtherapeut knipt stukjes nagel af van de aangedane schimmelnagels. Het afnemen van de stukjes nagel gebeurt middels een nagelknipper of -schaar en is pijnloos. De huidtherapeut stuurt de weefselafname op naar het laboratorium, waar het onderzocht wordt door een arts-microbioloog. De nagelkweek wordt gedaan om te achterhalen of het om een dermatofyten infectie gaat. Wanneer uit de nagelkweek komt dat dermatofyten de veroorzakers zijn van de schimmelnagel, kan er worden gestart met het behandeltraject. In de meeste gevallen zijn dermatofyten de veroorzakers van de schimmelnagel. Echter wordt de nagelkweek afgenomen om er zeker van te zijn dat de laserbehandeling effectief zal zijn.

Meer over nagelkweek

Pedicure behandeling bij een dermatofyten infectie

Voorafgaand aan de laserbehandeling vindt er een medische pedicure behandeling plaats. De pedicure behandeling wordt uitgevoerd door een medische pedicure die aanwezig is in de kliniek. De pedicure freest de nagels dun, zodat de laserstraal tot in de diepte van de nagel kan doordringen om de schimmels te doden.

Lees meer

Tijdens de pedicure behandeling worden de nagels behandeld door de medische pedicure. De pedicure freest de nagels dun. Dit zorgt onmiddellijk voor een beter uitziende nagel. Een groot deel van de verkleuring wordt weggehaald en het oneffen oppervlak van de nagel wordt glad gemaakt. Ook worden de nagels geknipt en gevijld. Doordat de nagels dunner zijn gemaakt, kan de laserstraal tijdens de Pinpointe laserbehandeling tot diep in de nagel doordringen om de schimmels te doden. Het zorgt voor een effectievere laserbehandeling. Pedicure behandelingen in de kliniek vinden om de 3 maanden plaats, tegelijk met de laserbehandeling. Tussen de behandelingen door wordt één van onze pedicures zelfstandig bezocht, om de nagels dun en kort te houden. Dit bevordert de uitgroei en de gezondheid van de schimmelnagels.

Meer over pedicure behandeling

Laserbehandeling bij een dermatofyten infectie

Lasertherapie wordt ingezet om de schimmels in de nagelplaat en het nagelbed te vernietigen. Met deze geavanceerde Pinpointe lasertechniek kunnen de dermatofyten effectief worden behandeld. Na een poos vindt er gezonde nagelgroei plaats.

Lees meer

Bij een dermatofyten infectie wordt de Pinpointe laser ingezet om schimmels in de nagelplaat en/o het nagelbed te vernietigen. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door de kleurstoffen in de schimmels, huid en nagel. Het laserlicht is in staat om de schimmels te vernietigen, zonder enige schade aan te brengen aan nagel, nagelplaat en omliggende huid. Door de warmte van de laserstraal worden de schimmels uiteindelijk vernietigd. Hoewel de infectie snel en effectief wordt behandeld, kan het een poos duren voordat er een gezonde nagelgroei zichtbaar is. Dit kan 6 tot 12 maanden duren, soms zelfs 24 maanden. De mate waarin de uitgroei plaatsvindt is afhankelijk van persoonlijke factoren en in hoeverre de nagel is aangedaan. Gedurende de behandeling zal er een warmteontwikkeling en een pijnlijke steek in de nagel waarneembaar zijn. Er zijn ongeveer 3 a 4 behandelingen nodig met een interval van 3 maanden. Gedurende het behandeltraject is het voor het resultaat van de laserbehandeling erg van belang dat de thuisadviezen goed worden gevolgd. Deze adviezen worden tijdens het consult meegegeven.

Meer over Pinpointe

Vergoeding voor huidtherapie

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.

TarievenBekijk vergoedingen

Tarieven schimmelnagels per behandeling

Schimmelnagels

Diagnostiek en nagelbiopt
80
Laserbehandeling Pinpointe Footlaser
215
Bep
,

pigmentvlekken & couperose

“Ik wilde het voor mezelf gewoon wat makkelijker hebben.” 

Lees meer ervaringen
Mirjam
,

overbeharing gezicht

“Je hebt een snor!, hoorde ik bijna dagelijks.”

Lees meer ervaringen
‍Jean-Renald
,

pseudofolliculitis barbae

“Ineens had ik een gladde huid waar het scheermes overheen gleed. Zó fijn om je dag zo te beginnen.” 

Lees meer ervaringen

Veelgestelde vragen over schimmelnagels

Wat is een dermatofyteninfectie?

Dermatofyten zijn schimmels die voornamelijk oppervlakkige infecties van de huid en nagels veroorzaken. Bij schimmelnagels zijn dermatofyten in veel gevallen de veroorzaker. Deze dermatofyten kunnen de huid en/of de nagel binnendringen en daar een infectie veroorzaken. Schimmelnagels is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de vingers of tenen. De nagel wordt wit, geel of geelbruin en is verdikt, hobbelig en brokkelig. Dermatofyten kunnen ook zorgen voor voetschimmels. Door een nagelbiopt af te nemen kan er met zekerheid gesteld worden dat het om een dermatofyteninfectie gaat.

Wat is een dermatofyteninfectie?

Dermatofyten zijn schimmels die voornamelijk oppervlakkige infecties van de huid en nagels veroorzaken. Bij schimmelnagels zijn dermatofyten in veel gevallen de veroorzaker. Deze dermatofyten kunnen de huid en/of de nagel binnendringen en daar een infectie veroorzaken. Schimmelnagels is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de vingers of tenen. De nagel wordt wit, geel of geelbruin en is verdikt, hobbelig en brokkelig. Dermatofyten kunnen ook zorgen voor voetschimmels. Door een nagelbiopt af te nemen kan er met zekerheid gesteld worden dat het om een dermatofyteninfectie gaat.

Hoe ziet een dermatoyteninfectie eruit?

Bij schimmelnagels ten gevolge van een dermatofyteninfectie zijn er één of meerdere nagels van de vingers of tenen aangedaan. De nagel wordt wit, geel of geelbruin van kleur. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en kan gedeeltelijk of volledig loslaten van het nagelbed. De schimmelnagel is zeer pijnlijk en geeft een ontsierend beeld. Het begint aan het eind van één van de nagels en spreidt zich langzaam uit over de gehele nagel. Hierna kan de schimmel overgaan naar de andere nagels waarna er meerdere nagels aangedaan zijn.

Hoe ziet een dermatoyteninfectie eruit?

Bij schimmelnagels ten gevolge van een dermatofyteninfectie zijn er één of meerdere nagels van de vingers of tenen aangedaan. De nagel wordt wit, geel of geelbruin van kleur. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en kan gedeeltelijk of volledig loslaten van het nagelbed. De schimmelnagel is zeer pijnlijk en geeft een ontsierend beeld. Het begint aan het eind van één van de nagels en spreidt zich langzaam uit over de gehele nagel. Hierna kan de schimmel overgaan naar de andere nagels waarna er meerdere nagels aangedaan zijn.

Hoe ontstaat een dermatofyteninfectie?

Schimmelnagels of kalknagels worden in 9 van de 10 gevallen veroorzaakt door een schimmelgroep genaamd dermatofyten. Een dermatofyteninfectie kan een gevolg zijn van een niet goed behandelde huidschimmelinfectie. Voetschimmel wordt namelijk veroorzaakt door dezelfde schimmels als schimmelnagels. Hiernaast kan het een gevolg zijn van een verminderde weerstand, vochtige omgeving, krappe schoenen en/of trauma aan de nagel. Schimmelnagels worden vaak opgelopen in sportdouches of in het zwembad. Ook kun je besmet worden door een huisgenoot. Schimmelnagels ontstaan vooral in slecht groeiende, vochtige en beschadigde nagels. De schimmel vindt een ingang in de huid of nagel en gaat zich daar verder verspreiden.

Hoe ontstaat een dermatofyteninfectie?

Schimmelnagels of kalknagels worden in 9 van de 10 gevallen veroorzaakt door een schimmelgroep genaamd dermatofyten. Een dermatofyteninfectie kan een gevolg zijn van een niet goed behandelde huidschimmelinfectie. Voetschimmel wordt namelijk veroorzaakt door dezelfde schimmels als schimmelnagels. Hiernaast kan het een gevolg zijn van een verminderde weerstand, vochtige omgeving, krappe schoenen en/of trauma aan de nagel. Schimmelnagels worden vaak opgelopen in sportdouches of in het zwembad. Ook kun je besmet worden door een huisgenoot. Schimmelnagels ontstaan vooral in slecht groeiende, vochtige en beschadigde nagels. De schimmel vindt een ingang in de huid of nagel en gaat zich daar verder verspreiden.

Hoe wordt de diagnose dermatofyteninfectie gesteld?

De diagnose dermatofyteninfectie wordt gesteld aan de hand van een nagelkweek/nagelbiopt. Voorafgaand aan het behandeltraject wordt door de huidtherapeut eenmalig een nagelkweek afgenomen. De huidtherapeut knipt stukjes van de nagel af van de aangedane schimmelnagels. Dit gebeurd middels een nagelknipper en is pijnloos. De huidtherapeut stuurt de weefselafname naar het laboratorium, waar het wordt onderzocht door een arts-microbioloog. De arts-microbioloog stelt vast of de dermatofyten de veroorzaker is van de schimmelnagels. Wanneer dit het geval is, weten we zeker dat de laserbehandeling effectief zal zijn.

Hoe wordt de diagnose dermatofyteninfectie gesteld?

De diagnose dermatofyteninfectie wordt gesteld aan de hand van een nagelkweek/nagelbiopt. Voorafgaand aan het behandeltraject wordt door de huidtherapeut eenmalig een nagelkweek afgenomen. De huidtherapeut knipt stukjes van de nagel af van de aangedane schimmelnagels. Dit gebeurd middels een nagelknipper en is pijnloos. De huidtherapeut stuurt de weefselafname naar het laboratorium, waar het wordt onderzocht door een arts-microbioloog. De arts-microbioloog stelt vast of de dermatofyten de veroorzaker is van de schimmelnagels. Wanneer dit het geval is, weten we zeker dat de laserbehandeling effectief zal zijn.

Wat kun je zelf doen tegen een dermatofyteninfectie?

Om een dermatofyteninfectie te voorkomen of om uitbreiding van de infectie te voorkomen zijn er een aantal leefregels. Ten eerste moeten de voeten goed afgedroogd worden. Thuis kan er zo veel mogelijk op slippers gelopen worden om de nagels te luchten. Draag ook slippers in openbare ruimtes zoals sportdouches, zwembaden en sauna's. Oude nagellakpotjes mogen niet meer gebruikt worden, omdat deze besmet zijn met de dermatofyten. Er moeten katoenen sokken gedragen worden die gewassen worden op 60 graden.

Wat kun je zelf doen tegen een dermatofyteninfectie?

Om een dermatofyteninfectie te voorkomen of om uitbreiding van de infectie te voorkomen zijn er een aantal leefregels. Ten eerste moeten de voeten goed afgedroogd worden. Thuis kan er zo veel mogelijk op slippers gelopen worden om de nagels te luchten. Draag ook slippers in openbare ruimtes zoals sportdouches, zwembaden en sauna's. Oude nagellakpotjes mogen niet meer gebruikt worden, omdat deze besmet zijn met de dermatofyten. Er moeten katoenen sokken gedragen worden die gewassen worden op 60 graden.

Wat kun je beter niet doen tegen een dermatofyteninfectie?

Om een dermatofyteninfectie te voorkomen of om uitbreiding van de infectie te voorkomen zijn er een aantal leefregels. Ten eerste moeten de voeten goed afgedroogd worden. Thuis kan er zo veel mogelijk op slippers gelopen worden om de nagels te luchten. Draag ook slippers in openbare ruimtes zoals sportdouches, zwembaden en sauna's. Oude nagellakpotjes mogen niet meer gebruikt worden, omdat deze besmet zijn met de dermatofyten. Er moeten katoenen sokken gedragen worden die gewassen worden op 60 graden.

Wat kun je beter niet doen tegen een dermatofyteninfectie?

Om een dermatofyteninfectie te voorkomen of om uitbreiding van de infectie te voorkomen zijn er een aantal leefregels. Ten eerste moeten de voeten goed afgedroogd worden. Thuis kan er zo veel mogelijk op slippers gelopen worden om de nagels te luchten. Draag ook slippers in openbare ruimtes zoals sportdouches, zwembaden en sauna's. Oude nagellakpotjes mogen niet meer gebruikt worden, omdat deze besmet zijn met de dermatofyten. Er moeten katoenen sokken gedragen worden die gewassen worden op 60 graden.
Bekijk alle vragen
Voorkeuren

Deze website gebruikt standaard enkel functionele cookies om ons websiteverkeer te analyseren en uw cookie voorkeuren op te slaan. Meer informatie.

Accepteer alle cookies

Deze noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Altijd actief

Deze cookies geven derde partijen de mogelijkheid om je surfgedrag te volgen, data te verzamelen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wie deze derde partijen zijn, kan je nalezen in ons cookiebeleid.

Deze cookies helpen ons om je beter te leren kennen zodat we de inhoud van de website beter kunnen afstemmen op je behoeften, interesses en voorkeuren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.