Bloedvaatjes

Gratis consultPlan een afspraakDirect contact

Wat zijn bloedvaatjes?

Rode, paarse en blauwe bloedvaatjes kunnen zowel in het gezicht als op het lichaam voorkomen. Ze kunnen als erg ontsierend en storend ervaren worden. Deze verwijde en zichtbare bloedvaatjes komen erg vaak voor. Het ontstaan van de vaatjes kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaan door trauma, plaatselijke verwijding van bloedvaatjes, verminderde elasticiteit van de vaatwand en aansturing door het dieper gelegen systeem. Hiernaast kunnen ze ook spontaan ontstaan. Over het algemeen trekken de vaatjes niet vanzelf weg. De vaatjes zijn geheel onschuldig en hebben hun functie verloren. Daarom kunnen ze geheel veilig verwijderd worden door middel lasertherapie.

Vormen van bloedvaatjes

Vormen van bloedvaatjes

Couperose
Fijne haarvaatjes op de wangen en neus

Couperose is een huidaandoening waarbij de haarvaatjes in het gezicht verwijden en variëren van kleur. De huidaandoening is volkomen onschuldig en wordt vaker als cosmetisch storend ervaren.

Lees meer
Beenvaatjes
Kleine spataderen die lijken op couperose

Beenvaatjes zijn de kleine, oppervlakkige, rood- en blauwkleurige spataderen op de benen. De kleine haarvaatjes zijn soms aanwezig in kluwen en geven een onregelmatig en vlekkerig beeld.

Lees meer
Spider naevus
Bloedvaatje dat lijkt op een spinnenkopje

Een spider naevus is een plaatselijke verwijding van een huidvaatje. Het huidvaatje ziet er uit als een rode speldenknop met uitlopers, zoals de poten van een spin.

Lees meer
Rosacea
Chronische ontsteking van het gezicht met bloedvaatjes

Rosacea is een chronische huidaandoening en kenmerkt zich door een rood gezicht, bultjes, puistjes en bloedvaatjes op met name de wangen, neus, voorhoofd en kin.

Lees meer
Bloedblaasjes
Angioma senile

Een bloedblaasje is een kersenrood vaatbultje die vaak in grote aantallen voorkomen op het gezicht, de romp of de nek. Ze kunnen in de loop van de jaren toenemen in getallen.

Lees meer
Venous lake
Bloedblaar op de lip

Een venous lake is een paarse of blauwe bloedblaar dat gelokaliseerd is op de onderlip. Het ontstaat door een verwijding van een klein vaatje op de onderlip. Dit gebeurd wanneer de huid veel aan de zon blootgesteld is.

Lees meer

Hoe behandelen wij bloedvaatjes?

Over het algemeen trekken de bloedvaatjes niet vanzelf weg. In de loop van de jaren neemt de hoeveelheid vaak juist toe. De vaatjes zijn geheel onschuldig en hebben hun functie verloren. Daarom kunnen ze geheel veilig behandeld worden door middel van lasertherapie. De oppervlakkige vaten kunnen behandeld worden door de huidtherapeut. De dieper gelegen vaten, zoals spataderen, worden behandeld door een dermatoloog of fleboloog. De algehele roodheid kan worden behandeld door middel van Intense Pulsed Light (IPL) Hiernaast kunnen de bloedvaatjes gecamoufleerd worden door middel van camouflagetherapie.

Bekijk behandelingen
We houden het graag laagdrempelig

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.

Of maak een afspraak →

Uw gratis Consult

Vraagt u hier aan

Wij respecteren uw privacy
Dank je wel voor het invullen van het formulier!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

Behandelingen voor bloedvaatjes

Vaatlaser bij bloedvaatjes op het gezicht

Bloedvaatjes in het gezicht wordt couperose genoemd. Deze onschuldige, fijne bloedvaatjes kunnen worden verwijderd door middel van de vaatlaser. De Nd:YAG laser is in staat om de bloedvaatjes te verwijderen zonder schade aan te richten aan de omliggende huid.

Lees meer

Bij couperose kunnen de bloedvaatjes in het gezicht worden behandeld door middel van vaatlasertherapie. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door de rode, paarse en blauwe kleurstoffen in de bloedvaatjes. Door de warmte van de laserstraal worden de bloedvaatjes verhit. Dit zorgt er voor dat de vaatwand in elkaar klapt. Vervolgens wordt het restant van het vaatje opgeruimd door het eigen lymfesysteem. Het laserlicht werkt oppervlakkig en gaat niet dieper dan enkele millimeters de huid in. Omdat het laserlicht alleen de rode, paarse en blauwe kleurstoffen in de huid absorbeert, blijft de omliggende huid intact. Er wordt behandeld met de Nd:YAG laser. Gedurende de behandeling zal er een warmteontwikkeling en een lichte pijnsensatie waarneembaar zijn. Er zijn ongeveer 1 tot 4 behandelingen nodig met een interval van 6 tot 8 weken.

Meer over vaatlaser

Vaatlaser bij bloedvaatjes op de benen

De oppervlakkige bloedvaatjes op de benen kunnen worden behandeld door middel van een vaatlaserbehandeling. De kleine haarvaatjes hebben geen functie en kunnen een vlekkerig beeld van de huid geven. Door ze te verwijderen zien de benen er regelmatiger en egaler uit.

Lees meer

Bij beenvaatjes kunnen de oppervlakkige vaatjes worden behandeld door middel van vaatlasertherapie. Deze vaatjes hebben geen functie en kunnen daardoor veilig verwijderd worden. De diepere zichtbare aderen hebben een functie en kunnen daardoor niet verwijderd worden. Het licht van de laser absorbeert de kleur van de beenvaatjes. Door de warmte van de laserstraal wordt het bloedvaatje verhit en klapt de vaatwand in elkaar. Het restant van het vaatje wordt door het lymfesysteem in de benen opgeruimd. Er wordt behandeld met de Nd:YAG laser. De techniek die wordt ingezet is afhankelijk van de grootte, diepte en kleur van de beenvaatjes. Ondersteunend aan de vaatlaserbehandeling op de benen kan er voor worden gekozen om thrombexinekousen te dragen. Deze kousen dragen bij aan de afvoer van de gelaserde bloedvaatjes en voorkomen de vorming van nieuwe bloedvaatjes. Gedurende de behandeling zal er een warmteontwikkeling en een lichte pijnsensatie waarneembaar zijn. Er zijn ongeveer 3 tot 5 behandelingen nodig met een interval van 6 tot 8 weken.

Meer over vaatlaser

Vaatlaser bij bloedblaasjes

Bloedblaasjes, ook wel cherry angioma, kersenwratje of seniele angiomen genoemd, kunnen op het gezicht en lichaam voorkomen. Een bloedblaasje op de lip wordt een venous lake genoemd. Deze bloedblaasjes kunnen veilig worden verwijderd door middel van de vaatlaser.

Lees meer

Bloedblaasjes op het gezicht, lip of lichaam kunnen worden behandeld door middel van een vaatlaserbehandeling. Bloedblaasjes zijn volledig goedaardig en onschuldig en kunnen daarom veilig weggehaald worden. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door de rode en/of paarse kleurstof in het bloedblaasje. Door de warmte van de laserstraal wordt het blaasje verhit. Dit zorgt ervoor dat de vaatwand in elkaar klapt. Vervolgens wordt het restant van het blaasje door het eigen lymfesysteem opgeruimd. Het laserlicht werkt oppervlakkig en gaat niet dieper dan enkele millimeters de huid in. Er wordt behandeld met de Nd:YAG laser. Gedurende de behandeling zal er een warmteontwikkeling en een lichte pijnsensatie waarneembaar zijn. Bij zowel bloedblaasjes op de huid als op de lip zijn er ongeveer 1 tot 3 behandelingen nodig met een interval van 6 tot 8 weken.

Meer over vaatlaser

Vaatlaser bij spider naevus

Een spider naevus kan worden behandeld door middel van een vaatlaserbehandeling. Het bloedvat en de zijtakjes van het spinnetje worden verwarmt door de vaatlaser, waardoor de vaatwand coaguleert. Het vaatje verschrompeld en de rode kleur neemt vrijwel direct af, waarna het lichaam de restanten van het vaatje opruimt.

Lees meer

Een spider naevus kan worden behandeld door het bloedvat en de uitlopers te behandelen door middel van lasertherapie. Het licht van de laser absorbeert de rode kleur van de spider naevus. Door de warmte van de laserstraal wordt het vaatje verhit. Dit zorgt ervoor dat de vaatwand in elkaar klapt. De rode kleur neemt voor een groot deel vrijwel direct na de behandeling af, maar het kan even duren voordat het lichaam het hele vaatje heeft opgeruimd. Het laserlicht werkt oppervlakkig en gaat niet dieper dan enkele millimeters de huid in. Omdat het laserlicht alleen de rode kleurstof van de spider absorbeert blijft de omliggende huid intact. Er wordt behandeld met de Nd:YAG laser. Gedurende de behandeling zal er een warmteontwikkeling en een lichte pijnsensatie waarneembaar zijn. Dit kan voelen als speldenprikjes. Er zijn ongeveer 1 tot 3 behandelingen nodig met een interval van 6 tot 8 weken.

Meer over vaatlaser

Vaatlaser bij rosacea

Bij rosacea kan er zowel sprake zijn van bloedvaatjes in het gezicht als een algehele roodheid van het gezicht. De bloedvaatjes worden behandeld door middel van een vaatlaserbehandeling en de storende, algehele roodheid wordt behandeld door middel van IPL.

Lees meer

Bloedvaatjes in het gezicht kunnen worden behandeld door middel van lasertherapie. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door de rode, paarse en blauwe kleurstoffen in de bloedvaatjes. Door de warmte van de laserstraal wordt het bloedvaatje verhit. Dit zorgt ervoor dat de vaatwand in elkaar klapt. Vervolgens wordt het restant van het vaatje opgeruimd door het eigen lymfesysteem. Er wordt behandeld met de Nd:YAG laser. Bloedvaatjes en algehele roodheid in het gezicht kunnen worden behandeld met IPL. Deze techniek werkt op basis van lichtflitsen die op de huid gezet worden en kan veranderingen bewerkstelligen in de oppervlakkige structuren van de huid. De behandeling met IPL zorgt ervoor dat de algehele roodheid van het gezicht minder fel en egaler van kleur wordt. Gedurende de behandelingen zal er een warmteontwikkeling en een lichte pijnsensatie waarneembaar zijn. Bij zowel de vaatlaserbehandeling als de IPL-behandeling zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 4 tot 6 weken. Beide behandelingen kunnen gecombineerd in één behandeling plaatsvinden.

Meer over vaatlaser

Camouflagetherapie bij bloedvaatjes

Medische camouflagetherapie kan worden toegepast bijbloedvaatjes om de roodheid en de vaatstructuur te camoufleren. Eenkleurcorrigerende crème zorgt ervoor dat de vaatjes minder opvallen. Het is eentijdelijke oplossing en zorgt er niet voor dat de vaatjes verwijderd worden.

Lees meer

Medische camouflagetherapie kan worden toegepast bij diverse huidafwijkingen. De camouflagetherapie zorgt er voor dat de vaatjesminder opvallen. De camouflagetherapie ondersteunt de huid- en lasertherapie. Er kan worden gekozen voor twee soorten camouflagetherapieën, namelijk Lycogel en Dermacolor, of een combinatie van beide therapieën. Lycogel is een kleurcorrigerende crème die het herstel van de huid bevordert en de roodheid camoufleert. Het is geschikt voor de extreem gevoelige huid of huidaandoeningen zoals acne, rosacea, couperose, littekens en hyperpigmentatie. Lycogel sluit de huid niet af, maar zorgt ervoor dat zuurstof direct de huid binnendringt. Het werkt op basis van een drievoudige silicagel-technologie die de basis legt voor een ademende matrix. De traditionele Dermacolor zorgt voor een waterbestendige en veegvaste camouflage. Tijdens het consult geeft de huidtherapeut een kleuradvies en zoekt ze passende producten bij de huidaandoening en huidtype. De huidtherapeut besteld de producten en geeft advies over hoe de productenzelf aangebracht kan worden.

Meer over camouflagetherapie

IPL bij bloedvaatjes

Bij Intense Pulsed Light (IPL) wordt het diffuse licht geabsorbeerd door de rode, paarse en blauwe kleurstoffen in de bloedvaatjes. IPL wordt met name ingezet bij een storende gehele roodheid, bijvoorbeeld bij de huidaandoeningen rosacea en couperose.

Lees meer

Bloedvaatjes en algehele roodheid in het gezicht kunnen worden behandeld door middel van IPL. De algehele roodheid wordt vooral behandeld bij de huidaandoeningen rosacea en couperose. Deze techniek werkt op basis van lichtflitsen die op de huid gezet worden en kan veranderingen bewerktstelligen in de oppervlakkige structuren van de huid. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door de rode, paarse en blauwe kleurstoffen in de bloedvaatjes. Op basis van de warmte van de laserstraal wordt het vaatje kort opgewarmd. Het vaatje coaguleert en de vaatwand klapt in elkaar. Vervolgens wordt het restant van het vaatje opgeruimd door het eigen lymfesysteem. Hierbij worden de oppervlakkige pigmenten ook geabsorbeerd en behandeld. Het licht van de IPL brengt geen schade aan omliggende huidstructuren. Gedurende de behandeling zal er een warmteontwikkeling en een lichte pijnsensatie waarneembaar zijn.

Meer over IPL

Vergoeding voor huidtherapie

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie en laserepilatie in het gezicht worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.


TarievenBekijk vergoedingen

Waar komen bloedvaatjes het meeste voor?

Gezicht

In het gezicht kan er sprake zijn van een toename van fijne bloedvaatjes, ook wel teleangiëctastieën genoemd. De vaatjes verdwijnen niet uit zichzelf.

Lees meer
Benen

De kleinste blauwkleurige en rode spataderen op de benen noemen we ook wel bezemrijs- of berkentak varices. Het zijn fijne rode of blauwe lijntjes zichtbaar aan het huidoppervlak.

Lees meer
Tineke
,

rosacea

“Dat laserstralen zo’n groot effect kunnen hebben. Dat verraste me enorm.”

Lees meer ervaringen
Bep
,

pigmentvlekken & couperose

“Ik wilde het voor mezelf gewoon wat makkelijker hebben.” 

Lees meer ervaringen

Tarieven behandelen bloedvaatjes

Bloedvatenlaser

Beenvaatjes laseren L zone
275
Beenvaatjes laseren M zone
225
Beenvaatjes laseren S zone
175
Bloedblaasjes laseren L zone
155
Bloedblaasjes laseren M zone
125
Bloedblaasjes laseren S zone
100
Couperose/rosacea gelaat
190
Diffuse roodheid gezicht
190
Diffuse roodheid wangen en neus
155
Roodheid neus
125
Spider naevus (spinnetje), venous lake
100
Steunkousen beenvaatjes laseren (panty's)
130
Steunkousen beenvaatjes laseren (trombexine)
55

Veelgestelde vragen over bloedvaatjes

Wat zijn bloedvaatjes?

Bloedvaatjes zijn buisjes in het lichaam waar het bloed doorheen stroomt. In het gezicht en op het lichaam kunnen rode, paarse en blauwe haarvaatjes voorkomen. Het zijn verwijde en zichtbare bloedvaatjes die als cosmetisch storend ervaren kunnen worden. De vaatjes zijn geheel onschuldig en hebben hun functie verloren.

Wat zijn bloedvaatjes?

Bloedvaatjes zijn buisjes in het lichaam waar het bloed doorheen stroomt. In het gezicht en op het lichaam kunnen rode, paarse en blauwe haarvaatjes voorkomen. Het zijn verwijde en zichtbare bloedvaatjes die als cosmetisch storend ervaren kunnen worden. De vaatjes zijn geheel onschuldig en hebben hun functie verloren.

Hoe zien bloedvaatjes eruit?

Bloedvaatjes zien er uit als rode, paarse en blauwe dunne haarvaten. Ze kunnen voorkomen op het gezicht en het lichaam. Ze kunnen enkel voorkomen en in kluwen. Ze kunnen als erg ontsierend ervaren worden.

Hoe zien bloedvaatjes eruit?

Bloedvaatjes zien er uit als rode, paarse en blauwe dunne haarvaten. Ze kunnen voorkomen op het gezicht en het lichaam. Ze kunnen enkel voorkomen en in kluwen. Ze kunnen als erg ontsierend ervaren worden.

Hoe ontstaan bloedvaatjes?

De kleine, zichtbare bloedvaatjes in het gezicht en op het lichaam zijn onschuldig en hebben hun functie verloren. Het ontstaan van de vaatjes kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaan door trauma, plaatselijke verwijding van bloedvaatjes, verminderde elasticiteit van de vaatwand en aansturing door het dieper gelegen systeem. Hiernaast kunnen ze ook spontaan ontstaan.

Hoe ontstaan bloedvaatjes?

De kleine, zichtbare bloedvaatjes in het gezicht en op het lichaam zijn onschuldig en hebben hun functie verloren. Het ontstaan van de vaatjes kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaan door trauma, plaatselijke verwijding van bloedvaatjes, verminderde elasticiteit van de vaatwand en aansturing door het dieper gelegen systeem. Hiernaast kunnen ze ook spontaan ontstaan.

Waardoor ontstaat couperose?

Couperose komt vaker voor binnen families. Wie veel zon heeft gezien, zal ook eerder kans hebben op couperose. We zien couperose ook vaker bij mensen met het lichtere huidtype. Chronisch gebruik van hormoonzalven geeft vaak een dunnere huid en ook meer risico op de ontsierende vaatjes. Tot slot zullen temperatuurschommelingen en alcohol de couperose negatief beïnvloeden. Een hele rij aan oorzaken en invloeden.


Waardoor ontstaat couperose?

Couperose komt vaker voor binnen families. Wie veel zon heeft gezien, zal ook eerder kans hebben op couperose. We zien couperose ook vaker bij mensen met het lichtere huidtype.

Hoe wordt de diagnose bloedvaatjes gesteld?

De diagnose bloedvaatjes wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Bloedvaatjes zijn herkenbaar en de diagnose kan met het blote oog gesteld worden. Wanneer er getwijfeld wordt over de oorzaak, diepte of oorsprong van de bloedvaatjes kan een arts hier onderzoek naar doen.

Hoe wordt de diagnose bloedvaatjes gesteld?

De diagnose bloedvaatjes wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Bloedvaatjes zijn herkenbaar en de diagnose kan met het blote oog gesteld worden. Wanneer er getwijfeld wordt over de oorzaak, diepte of oorsprong van de bloedvaatjes kan een arts hier onderzoek naar doen.

Wat kun je zelf doen tegen bloedvaatjes?

Wat je zelf kunt doen aan de bloedvaatjes is afhankelijk van het soort bloedvaatje. Bij couperose en rosacea kunnen irritante stoffen en uitlokkende factoren zoals pittig eten en alcohol vermeden worden. Bij beenvaten kunnen er compressiekousen gedragen worden om het afvoersysteem te ondersteunen en de nieuwe vorming van beenvaatjes te voorkomen. Bij andere vaataandoeningen, zoals een spider naevus of bloedblaartjes, zijn er geen maatregelen of leefregels die genomen kunnen worden om bloedvaatjes te verwijderen of te voorkomen.

Wat kun je zelf doen tegen bloedvaatjes?

Wat je zelf kunt doen aan de bloedvaatjes is afhankelijk van het soort bloedvaatje. Bij couperose en rosacea kunnen irritante stoffen en uitlokkende factoren zoals pittig eten en alcohol vermeden worden. Bij beenvaten kunnen er compressiekousen gedragen worden om het afvoersysteem te ondersteunen en de nieuwe vorming van beenvaatjes te voorkomen. Bij andere vaataandoeningen, zoals een spider naevus of bloedblaartjes, zijn er geen maatregelen of leefregels die genomen kunnen worden om bloedvaatjes te verwijderen of te voorkomen.
Bekijk alle vragen
Kwaliteitsregister ParamischiZorgkaart NederlandQualizorgVereniging van HuidtherapeutenDutch Easthetic Laser Association
Voorkeuren

Deze website gebruikt standaard enkel functionele cookies om ons websiteverkeer te analyseren en uw cookie voorkeuren op te slaan. Meer informatie.

Accepteer alle cookies

Deze noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Altijd actief

Deze cookies geven derde partijen de mogelijkheid om je surfgedrag te volgen, data te verzamelen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wie deze derde partijen zijn, kan je nalezen in ons cookiebeleid.

Deze cookies helpen ons om je beter te leren kennen zodat we de inhoud van de website beter kunnen afstemmen op je behoeften, interesses en voorkeuren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.