Acne Inversa

Ontstekingen in de liezen of oksels

Gratis consultPlan een afspraakDirect contact

Wat is acne inversa?

Acne Inversa

Acne inversa is een chronische vorm van acne met grote mee-eters en ontstoken haarzakjes, voornamelijk in oksels en liezen. De talgklieren en zweetklieren kunnen ook ontstoken raken. Hidradenitis suppurativa komt ook voor in andere lichaamsplooien zoals vlak onder de borsten, tussen de billen en een enkele keer in het gezicht. Naastdat de huidaandoening ontsierend is, is het onaangenaam door de pijn en geur. Deze huidaandoening begint meestal tijdens of na de puberteit, vaak tussen de 20 en 25 jaar. Vrouwen hebben er het meeste last van. Schaamte speelt een grote rol, waardoor men lang met deze huidklachten rondloopt.

Behandelingen
Arrow
Terug naar Acne
Acne Inversa

Waar komt acne inversa het meest voor?

Oksels

Haarzakjes en talgklieren samen kunnen zorgen voor vervelende ontstekingen.

Bikinilijn

Pijnlijke ontstekingen en een onaangename geur in de liezen zorgen voor ongemak en schaamte.

Billen

Veel sporters hebben last van rode bultjes en puisten op de billen. Het zijn vaak ontstoken haarzakjes.

Gezicht

Acne in het gezicht ontstaat door een ontsteking van het deel van de huid waar de talgklier zit.

Hoe behandelen wij acne inversa?

De huidaandoening acne inversa of hidradenitis suppurativa is goed te behandelen met lasertherapie. De huidtherapeuten behandelen de ontstoken haarzakjes, vaak ook gevuld met talg, met een combinatie van de Nd:YAG laser en de Alexandrite laser. Door middel van laserontharing worden haarzakjes verwijderd. De haarzakjes die dichtbij de talgklier gelegen zijn, zijn mede de oorzaak van de ontsteking. De haarzakjes worden verwijderd met laser en de huid wordt behandeld met een peeling die onderdeel is van een acnebehandeling. Hierdoor verdwijnen ontstekingen, een onaangename geur en schaamte. Diepe littekens blijven vrijwel altijd bestaan.

Alle behandelingenTarievenBehandelingen
We houden het graag laagdrempelig

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.

Of maak een afspraak →

Uw gratis consult

Vraagt u hier aan

Wij respecteren uw privacy
Dank je wel voor het invullen van het formulier!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

No items found.
No items found.
No items found.

Vormen van acne

No items found.

Acnetherapie bij

Acne Inversa

Dieptereiniging bij Acne inversa

De huidtherapeut reinigt en zuivert de lichaamsplooien zoals oksels en liezen door middel van een acnebehandeling. Mee-eters en ontstekingen worden verwijderd.

Lees meer

Dieptereiniging is een acnebehandeling die mee-eters en ontstekingen in oksels en liezen kan bestrijden. De huidtherapeut reinigt en zuivert de lichaamsplooien grondig. Met behulp van een klein naaldje worden mee-eters en holtes gevuld met pus geledigd. Verschillende acnebehandelingen worden gecombineerd toegepast om een onaangename geur en schaamte te voorkomen. Lasertherapie is bij hidradenitis suppurativa een standaard onderdeel van de acnebehandeling. Hidradenitis suppurativa is namelijk een aandoening van het haar-talgkliercomplex. Door de hidradenitis in een vroeg stadium te behandelen met laserontharing verminderen ontstekingen, een onaangename geur en blijven littekens beperkt.

Meer over Dieptereiniging

Peeling bij acne inversa

Een chemische en/of fysische peeling bij hidradenitis suppurativa zorgt voor een vermindering van de ontstekingen, mee-eters en onaangename geur.

Lees meer

Chemische en/of fysische peelingen bij hidradenitis suppurativa bevatten salicylzuur of glycolzuur. Deze zuren zorgen voor een vermindering van het talg en een reiniging van de poriën in het gebied dat is aangedaan. De peeling bevat antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Een peeling maakt de bovenste huidlaag dunner, waardoor talgklieren minder snel verstoppen. De acnebehandeling met een peeling zorgt voor een vermindering van de pijn en verbetert de kwaliteit van leven. Gemiddeld volstaan 3 tot 6 behandelingen om de 2 tot 4 weken afgewisseld met lasertherapie waar gemiddeld 5 tot 10 behandelingen voor nodig zijn. Er worden standaardhuidverzorgingsadviezen meegegeven voor thuis. Soms is ondersteunende medicatie van de huisarts of dermatoloog nodig. Hiervoor werken de huidtherapeuten samen met medisch specialisten.

Meer over Peelingen

Laserontharing bij acne inversa

De huidaandoening hidradenitis suppurativa is goed te behandelen met lasertherapie uitgevoerd door een huidtherapeut. Het verwijderen van het haarzakje die mede de oorzaak is van de ontsteking is dé oplossing bij hidradenitis suppurativa.

Lees meer

Laserontharing zorgt voor vermindering van de gevolgen van acne inversa of hidradenitis suppurativa in de oksels, liezen en billen door het verwijderen van het haarzakje met selectieve fotothermolyse. Tijdens laserontharing worden haarzakjes vernietigd door middel van laserpulsen. De combinatie van de Nd:YAG laser en Alexandrite laser zorgt nauwkeurig voor opname van licht in de pigmenten van de haarwortel zonder daarbij omringende huidstructuren te beschadigen. Het voordeel van de combinatie is het inkrimpen van de talgklieren en het verwijderen van het haarzakje en haar. De ontstoken haarzakjes worden verwijderd, waardoor ze niet meer kunnen ingroeien. Tijdens de groeifase van de haren werkt de laser het meest effectief. Om deze reden zijn er gemiddeld 5 tot 10 behandelingen nodig om de 6 tot 8 weken. De behandeling is goed te verdragen door het luchtkoelsysteem die de huid ten tijden van de behandeling verkoelt.

Meer over Laser ontharen

Vergoeding voor huidtherapie

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.

TarievenBekijk vergoedingen

Tarieven per acnebehandeling

Acnetherapie

Manuele acnetherapie

Traditionele acnebehandeling/dieptereiniging
85

Peelingen

Dieptereiniging met gecombineerde peelingen
175

Acnetherapie intensief (ook geschikt voor acnelittekens)

No items found.

Acnetherapie intensief (ook geschikt voor acnelittekens)

Littekenbehandeling L zone
195
Littekenbehandeling S zone
135
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: bovenlip
205
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: decolleté
415
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: gehele gezicht
525
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: gehele gezicht en hals
610
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: hals
285
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: hals en decolleté
605
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: i.c.m. TCA peeling
340
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: i.c.m. milde peeling
305
Youlaser MT Combinatie Fractional 1540 en Co2 laser: wangen en neus
345
Marianne
,

hidradenitis suppurativa

“Als ik naar een restaurant moest waar ze houten stoelen hadden, ging ik niet mee. Ik kon van de pijn niet zitten.” 

Lees meer ervaringen
Willemijn
,

overbeharing & acne

“Een stukje levensgeluk vind ik het. Echt, gun jezelf die behandelingen” 

Lees meer ervaringen
Joanne
,

acnelittekens

“Mensen zien echt het verschil, dat is toch geweldig!”

Lees meer ervaringen
Sarah
,

acne

“Door de verbeteringen aan die buitenkant, voel ik me aan de binnenkant ook stukken beter.”

Lees meer ervaringen

Veelgestelde vragen over

Acne Inversa

Veelgestelde vragen over acne

Wat is acne inversa?

Hidradenitis suppurativa of acne inversa is een chronische vorm van acne. Er zijn grote mee-eters en ontstoken haarzakjes, maar soms ook cysten, abcessen, holten en tunnels. Het komt vooral voor in de oksels en liezen en het kan zowel bij mannen als bij vrouwen ontstaan. Deze vorm van acne kan erg pijnlijk zijn. Het kan zorgen voor bewegingsbeperking en schaamte. Het ontstaat doordat de uitvoergang van het haartalgocmplex verstopt raakt. Bij het ontstaan van hidradenitis suppurativa is er een verband met leefstijl, zoals roken en overgewicht.

Wat is acne inversa?

Hidradenitis suppurativa of acne inversa is een chronische vorm van acne. Er zijn grote mee-eters en ontstoken haarzakjes, maar soms ook cysten, abcessen, holten en tunnels. Het komt vooral voor in de oksels en liezen en het kan zowel bij mannen als bij vrouwen ontstaan. Deze vorm van acne kan erg pijnlijk zijn. Het kan zorgen voor bewegingsbeperking en schaamte. Het ontstaat doordat de uitvoergang van het haartalgocmplex verstopt raakt. Bij het ontstaan van hidradenitis suppurativa is er een verband met leefstijl, zoals roken en overgewicht.

Hoe ziet acne inversa eruit?

Je herkent het aan de pijnlijke ontstekingen in lichaamsplooien. Vooral in de oksels en liezen zien we deze ontstekingen. Aan het begin lijkt de ontsteking op een puist, later op een steenpuist. De ontsteking wordt steeds dieper en groter waarna het openbarst en er pus vrijkomt. Dit kan ook onaangenaam ruiken. Het gaat om grote hoeveelheden talg. Ook zie je bij deze huidaandoening dat er mee-eters diep in de huid zitten, moeilijk te verwijderen. Op de langere termijn kunnen er gangetjes/ fistels ontstaan. Het is niet besmettelijk. Wel zeer hinderlijk.


Hoe ziet acne inversa eruit?

Je herkent het aan de pijnlijke ontstekingen in lichaamsplooien. Vooral in de oksels en liezen zien we deze ontstekingen. Aan het begin lijkt de ontsteking op een puist, later op een steenpuist. De ontsteking wordt steeds dieper en groter waarna het openbarst en er pus vrijkomt.

Hoe ontstaat acne inversa?

Het ontstaat in eerste instantie door een ontstoken haarzakje door afsluiting van de uitvoergang van het haarzakje. Ook de talgklieren en zweetklieren kunnen ontstoken raken. De precieze oorzaak van dit ontstekingsproces is nog niet bekend. Wel is er bekend dat er een aantal factoren de acne inversa doen verergeren. Er is een duidelijk verband met roken en overgewicht. Erfelijke factoren dragen ook bij aan het ontstaan van hidradenitis suppurativa. Het mannelijke geslachtshormoon speelt een rol bij het ontstaan van de ontstekingen. Echter is het niet zo dat vrouwen met acne inversa teveel mannelijk geslachtshormoon hebben. Er is naar de ontstaanswijze van hidradenitis suppurativa nog meer onderzoek te doen.


Hoe ontstaat acne inversa?

Het ontstaat in eerste instantie door een ontstoken haarzakje door afsluiting van de uitvoergang van het haarzakje. Ook de talgklieren en zweetklieren kunnen ontstoken raken. De precieze oorzaak van dit ontstekingsproces is nog niet bekend. Wel is er bekend dat er een aantal factoren de acne inversa doen verergeren.

Hoe wordt de diagnose acne inversa gesteld?

De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne inversa stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag hidradenitis suppurativa. Acne inversa is gemakkelijk te herkennen aan de ontstekingen met mee-eters en fistelgangetjes in de oksels en liezen.  Vaak speelt schaamte een grote rol en duurt het lang voordat men zich met deze klachten tot de huisarts of huidtherapeut wend.

Hoe wordt de diagnose acne inversa gesteld?

De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne inversa stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag hidradenitis suppurativa.

Wat kun je zelf doen tegen acne inversa?

In tegenstelling tot andere vormen van acne is een goede hygiëne van groot belang. Denk aan het reinigen van de huid met antibacteriële wasgels en een thuisbehandeling met AHA's of salicylzuur. De huidtherapeut kan adviseren in het gebruik van de juiste producten. Het stoppen met roken of het werken aan een gezond gewicht zal positief bijdragen aan het verminderen van hidradenitis suppurativa.


Wat kun je zelf doen tegen acne inversa?

In tegenstelling tot andere vormen van acne is een goede hygiëne van groot belang. Denk aan het reinigen van de huid met antibacteriële wasgels en een thuisbehandeling met AHA's of salicylzuur. De huidtherapeut kan adviseren in het gebruik van de juiste producten. Het stoppen met roken of het werken aan een gezond gewicht zal positief bijdragen aan het verminderen van hidradenitis suppurativa.

Wat kun je beter niet doen tegen acne inversa?

Twee van de mogelijke oorzaken van het ontstaan van hidradenitis suppurativa zijn roken en overgewicht. Het wordt aanbevolen om te stoppen met roken. Het is mogelijk dat de ontstekingen hierdoor verminderen. Ook wordt het bij overgewicht aanbevolen om af te vallen. Dit kan een gunstig effect hebben op de aandoening. Hiernaast is een goede hygiëne erg belangrijk. Vermijd daarnaast strakke kleding en ondergoed. Probeer van de ontstekingen af te blijven door er niet aan te krabben en de ontstekingen niet uit te drukken. Dit kan voor verergering van de aandoening zorgen.

Wat kun je beter niet doen tegen acne inversa?

Twee van de mogelijke oorzaken van het ontstaan van hidradenitis suppurativa zijn roken en overgewicht. Het wordt aanbevolen om te stoppen met roken. Het is mogelijk dat de ontstekingen hierdoor verminderen. Ook wordt het bij overgewicht aanbevolen om af te vallen. Dit kan een gunstig effect hebben op de aandoening. Hiernaast is een goede hygiëne erg belangrijk. Vermijd daarnaast strakke kleding en ondergoed. Probeer van de ontstekingen af te blijven door er niet aan te krabben en de ontstekingen niet uit te drukken. Dit kan voor verergering van de aandoening zorgen.
Bekijk alle vragen
Kwaliteitsregister ParamischiZorgkaart NederlandQualizorgVereniging van HuidtherapeutenDutch Easthetic Laser Association
Voorkeuren

Deze website gebruikt standaard enkel functionele cookies om ons websiteverkeer te analyseren en uw cookie voorkeuren op te slaan. Meer informatie.

Accepteer alle cookies

Deze noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Altijd actief

Deze cookies geven derde partijen de mogelijkheid om je surfgedrag te volgen, data te verzamelen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wie deze derde partijen zijn, kan je nalezen in ons cookiebeleid.

Deze cookies helpen ons om je beter te leren kennen zodat we de inhoud van de website beter kunnen afstemmen op je behoeften, interesses en voorkeuren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.