Overbeharing bij de transgendervrouw

Een verandering van het beharingspatroon is één van de lichamelijke veranderingen waar een transgenderman of -vrouw mee te maken krijgt.

Gratis consult
Plan een afspraak
Direct contact

Laserontharing voor de transgender vrouw

Overbeharing bij de transgendervrouw

Een verandering van het beharingspatroon is één van de lichamelijke veranderingen waar je in een transitie traject mee te maken krijgt. Een transitie is een intensief proces om te komen waar je wilt zijn. Een beharingspatroon dat niet past bij het geslacht gaat gepaard met schaamte. Het is daarom vaak een noodzakelijke wens om ongewenste haren te laseren. Naast het ontharen van het gezicht is één van de vele stappen een geslachtsaanpassende operatie, een vaginaplastiek. Die kan pas worden gedaan als de huid in dat gebied definitief onthaard is. Dit wordt gedaan door middel van laserbehandelingen. Er is een nauwe samenwerking tussen het Vumc, UMCG en Laserkliniek Zwolle.

Behandelingen
Arrow
Terug naar Overbeharing

Waar komt overbeharing het meest voor?

Gezicht

Ongewenste haargroei in het gezicht is een veelvoorkomend probleem bij voornamelijk vrouwen.

Hals

Overbeharing in de hals is een gevoelige plek waardoor irritatie vaak voorkomt.

Borst

Bij zowel mannen als vrouwen ontstaat er haargroei op de borst of rond de tepelhoven.

Rug

Overbeharing op de rug wordt met name behandeld vanuit cosmetisch oogpunt.

Bikinilijn

Haren die buiten de bikinilijn groeien is één van de meest voorkomende hulpvragen.

Billen

Ontstoken haarzakjes op de billen bij mannen of vrouwen zorgen voor puistjes en huidirritatie.

Hoe behandelen wij overbeharing bij de transgender vrouw?

Tijdens het transitietraject is het bijna altijd nodig om te starten met ontharing van het gezicht door middel van laserbehandelingen. Om tot een acceptabele reductie van haren te komen zijn er in ieder geval tien behandelingen nodig die om de vier weken worden uitgevoerd. Donkere tot zwarte haren kunnen worden behandeld door middel van lasertherapie. Blonde, grijze of rossige haren worden behandeld door middel van elektrische epilatie. Naast het ontharen van het gezicht kan de genitale zone worden onthaard. De geslachtsaanpassende operatie kan pas plaatsvinden wanneer het gebied definitief onthaard is. Het kan als een drempel worden ervaren om de huidtherapeut te vragen naar het ontharen van de genitale zone. Schroom niet, want er is veel ervaring in huis.

Bekijk behandelingenTarievenOverbeharing behandelingen

Vormen van overbeharing

No items found.

Behandelingen voor

Overbeharing bij de transgendervrouw

Ontharing gezicht voor transgender vrouw

Tot het transitietraject behoort ook het ontharen van het gezicht. Dit kan worden gedaan door middel van lasertherapie, elektrische epilatie of een combinatie van beide therapieën.

Lees meer

Bij transgender vrouwen worden de haren in het gezicht definitief verwijderd. Dit kan worden gedaan door middel van lasertherapie, elektrische epilatie of een combinatie van beide therapieën. Lasertherapie is geschikt voor de lichtbruine, donker bruine of zwarte haren en elektrische epilatie is geschikt voor blonde, grijze en rossige haren. Het permanent ontharen van het gezicht is een langdurig traject. We adviseren daarom om er al mee te starten in de sociale en hormonale transitiefase. Lasertherapie zorgt ervoor dat de haarzakjes worden vernietigd. Het laserlicht wordt opgenomen door het haarzakje, waarna het licht wordt omgezet in warmte. Het haarzakje verhit en verdwijnt hierdoor. Directe luchtkoeling op de huid zorgt ervoor dat de huidreacties tijdelijk van aard zijn en als minder pijnlijk worden ervaren. Laserontharing is geschikt voor alle huidtypen, doordat er gewerkt wordt met de Alexandrite laser en de Nd:YAG laser. De Nd: YAG laser kan tot het donkerste huidtype veilig ontharen zodat ongewenste bijwerkingen worden voorkomen. Elektrische epilatie is een langdurigere behandeling waarbij er haartje voor haartje wordt gewerkt. Door middel van een naaldje wordt er in het haarzakje gestoken, waarna er stroom gegeven wordt. Het haarzakje verhit en verdwijnt hierdoor. Hiervoor zijn altijd veel meer behandelingen nodig dan bij ontharing met lasertherapie.

Meer over Laser ontharen

Laserontharing lichaam voor transgender vrouw

Een beharingspatroon dat niet past bij het geslacht kan gepaard gaan met schaamte. Deze lichaamsdelen, zoals de borst en rug, kunnen definitief worden onthaard door middel van lasertherapie. Laserontharing van lichaamsdelen richt zich op het vernietigen van de haarzakjes, zodat er in het behandelde gebied nauwelijks meer haren kunnen groeien.

Lees meer

Bij laserontharing wordt het licht van de laser geabsorbeerd door het pigment in de haar en in de haarwortel. Op basis van hitte wordt het haarzakje en de voedingsbodem zodanig beschadigd dat het haar niet terug kan groeien. Gedurende de behandeling is er een warmteonwikkeling waarneembaar en voel je een licht brandende en prikkende pijnsensatie. Er ontstaat kortdurend roodheid en lichte zwelling op het behandelde gebied. Deze huidreacties zijn tijdelijk en worden beperkt door een luchtkoelsysteem die koude lucht blaast op de plek waar behandeld wordt. Haren groeien in een cyclus van 4 tot 8 weken. In deze tijd vallen de haren vanzelf uit en groeien ze weer terug. Binnen deze cyclus kunnen de haren in verschillende groeifasen verkeren. Alleen het haar dat zich in de groeifase bevindt, kan definitief worden onthaaard. Omdat niet alle haren tegelijk in dezelfde groeifase zitten zijn er meerdere behandelingen nodig. Er zijn 6 a 10 behandelingen nodig met een interval van 4 tot 8 weken. Na de behandelingen groeien er geen haeren meer. Na verloop van tijd is er een onderhoudsbeurt nodig. Het herstellend vermogen van de huid zorgt er namelijk voor dat na verloop van tijd enkele nieuwe haarzakjes kunnen ontstaan.

Meer over Laser ontharen

Laserontharing genitale zone voor transgender vrouw

Tot de transitie behoort ook het ontharen van het toekomstige operatiegebied. Het is bij de geslachtsveranderende operatie noodzakelijk dat het gebied definitief onthaard is.

Lees meer

Bij de vaginaplastiek-operatie maakt de plastisch chirurg van bestaande huid een vrouwelijk geslachtsdeel. Om te voorkomen dat er haren groeien aan de binnenkant van de nieuw gevormde vagina moeten de haren in bepaalde delen van het genitale gebied verwijderd zijn. Dit is niet meer mogelijk zodra de huid inwendig zit. Het permanent ontharen door middel van lasertherapie van het genitale gebied is een langdurig traject. We adviseren daarom om er al mee te starten in de sociale en hormonale transitiefase. Lasertherapie zorgt ervoor dat de haarzakjes vernietigd worden. Het laserlicht wordt opgenomen door het haarzakje, waarna het licht wordt omgezet in warmte. Het haarzakje verhit en verdwijnt hierdoor. Directe luchtkoeling op de huid zorgt ervoor dat de huidreacties tijdelijk van aard zijn en als minder pijnlijk worden ervaren. Laserontharing is geschikt voor alle huidtypen, doordat er gewerkt wordt met de Alexandrite laser en de Nd:YAG laser. De huidtherapeuten zijn zeer gespecialiseerd in het verwijderen van haargroei in de genitale zone. Er wordt gewerkt volgens het permanent ontharen protocol voor het maken van de neovagina. Het is goed om te weten dat er een actieve samenwerking is tussen het Vumc, UMCG en Laserkliniek Zwolle.

Meer over Laser ontharen

We houden het graag laagdrempelig

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.

Of maak een afspraak →

Uw gratis consult

Vraagt u hier aan

Wij respecteren uw privacy
Dank je wel voor het invullen van het formulier!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

Voor en na laserontharen

No items found.
No items found.
No items found.

Vergoeding voor huidtherapie

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.

TarievenBekijk vergoedingen

Tarieven per ontharingsbehandeling

Laserontharing

Gelaat

Bakkebaarden
105
Bovenlip
100
Bovenlip en kin
145
Bovenlip, kin en hals
160
Bovenlip, kin en wangen
160
Bovenlip, kin, wangen en bakkebaarden
180
Gezicht en hals
225
Gezicht geheel
200
Hals
140
Kaaklijn en hals
155
Kin
100
Nek
140
Oren
105
Wangen
145

Lichaam

Armen geheel
285
Benen totaal
495
Bikinilijn geheel incl. bilnaad
205
Bikinilijn klein
130
Bikinilijn medium
185
Billen geheel
185
Billen klein
105
Borst of buik (man)
200
Bovenarmen
190
Bovenbenen
285
Buik (vrouw)
100
Handen incl. vingers
105
Lichaam geheel
1100
Oksels
105
Onderarmen
190
Onderbenen
235
Schouders
250
Sinus pilonidalis
130
Tepelhof
100
Voeten incl. tenen
105
No items found.

Veelgestelde vragen over

Overbeharing bij de transgendervrouw

Laserontharing voor de transgender vrouw

Wat is overbeharing bij de transgender vrouw?

Een verandering van het beharingspatroon is één van de lichamelijke veranderingen waar je in een transitietraject mee te maken krijgt. Bij de transgendervrouw is er sprake van een beharingspatroon dat niet past bij het geslacht. Er is sprake van ongewenst haar volgens het mannelijke beharingspatroon, bijvoorbeeld op het gezicht, de buik, rug, schouders en de schaamstreek.

Wat is overbeharing bij de transgender vrouw?

Een verandering van het beharingspatroon is één van de lichamelijke veranderingen waar je in een transitietraject mee te maken krijgt. Bij de transgendervrouw is er sprake van een beharingspatroon dat niet past bij het geslacht. Er is sprake van ongewenst haar volgens het mannelijke beharingspatroon, bijvoorbeeld op het gezicht, de buik, rug, schouders en de schaamstreek. De haren zijn dikker, stugger, langer en komen in grotere aantallen voor.

Hoe ziet overbeharing bij de transgender vrouw eruit?

Bij overbeharing bij de transgendervrouw is er sprake van ongewenst haar volgens het mannelijke beharingspatroon, bijvoorbeeld op het gezicht, de buik, rug, schouders en de schaamstreek. De haren zijn dikker, stugger, langer en komen in grotere aantallen voor.

Hoe ziet overbeharing bij de transgender vrouw eruit?

Bij overbeharing bij de transgendervrouw is er sprake van ongewenst haar volgens het mannelijke beharingspatroon, bijvoorbeeld op het gezicht, de buik, rug, schouders en de schaamstreek. De haren zijn dikker, stugger, langer en komen in grotere aantallen voor.

Hoe ontstaat overbeharing bij de transgender vrouw?

Bij de transgender vrouw worden de haren aangestuurd door de mannelijke hormonen. Hierdoor ontstaat er beharing volgens het mannelijke beharingspatroon, zoals op het gezicht, de hals, borst, rug en schaamstreek.

Hoe ontstaat overbeharing bij de transgender vrouw?

Bij de transgender vrouw worden de haren aangestuurd door de mannelijke hormonen. Hierdoor ontstaat er beharing volgens het mannelijke beharingspatroon, zoals op het gezicht, de hals, borst, rug en schaamstreek.

Hoe wordt de diagnose overbeharing bij de transgender vrouw gesteld?

De diagnose overbeharing bij de transgender vrouw wordt gesteld aan de hand van het klinisch beeld.

Hoe wordt de diagnose overbeharing bij de transgender vrouw gesteld?

De diagnose overbeharing bij de transgender vrouw wordt gesteld aan de hand van het klinisch beeld.

Wat kun je zelf doen tegen overbeharing bij de transgender vrouw?

Je kunt zelf niets doen tegen het ontstaan van de overbeharing volgens het mannelijke beharingspatroon. Wel kun je de haren zelf verwijderen. Scheren, harsen en ontharingscrèmes zijn niet blijvend en zorgen vaak voor irritatie van de huid. Vooral op het gezicht is dit voor veel vrouwen geen aantrekkelijke optie. Laserontharing zorgt voor blijvende ontharing en kan een uitkomst bieden bij overbeharing bij de transgender vrouw.

Wat kun je zelf doen tegen overbeharing bij de transgender vrouw?

Je kunt zelf niets doen tegen het ontstaan van de overbeharing volgens het mannelijke beharingspatroon. Wel kun je de haren zelf verwijderen. Scheren, harsen en ontharingscrèmes zijn niet blijvend en zorgen vaak voor irritatie van de huid. Vooral op het gezicht is dit voor veel vrouwen geen aantrekkelijke optie. Laserontharing zorgt voor blijvende ontharing en kan een uitkomst bieden bij overbeharing bij de transgender vrouw.

Wat kun je beter niet doen tegen overbeharing bij de transgender vrouw?

Je kunt de haren zelf verwijderen door de haren te scheren, harsen of epileren. Deze technieken zijn niet blijvend en kunnen zorgen voor irritatie van de huid. Vooral in het gezicht voelen vrouwen zich hier vaak niet comfortabel bij.

Wat kun je beter niet doen tegen overbeharing bij de transgender vrouw?

Je kunt de haren zelf verwijderen door de haren te scheren, harsen of epileren. Deze technieken zijn niet blijvend en kunnen zorgen voor irritatie van de huid. Vooral in het gezicht voelen vrouwen zich hier vaak niet comfortabel bij.
Bekijk alle vragen
Ana
,

ontharing & transitie

''Ik kan er nu op rekenen dat mijn huid goed en glad is, dat geeft mij peace of mind en zelfvertrouwen.''

Lees meer ervaringen
Robin
,

ontharing & transitie

“Eigenlijk is het stom dat ik dit allemaal moet doen voordat ik kan zijn wie ik mijn hele leven al ben.” 

Lees meer ervaringen
Kwaliteitsregister ParamischiZorgkaart NederlandQualizorgVereniging van HuidtherapeutenDutch Easthetic Laser Association
Voorkeuren

Deze website gebruikt standaard enkel functionele cookies om ons websiteverkeer te analyseren en uw cookie voorkeuren op te slaan. Meer informatie.

Accepteer alle cookies

Deze noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Altijd actief

Deze cookies geven derde partijen de mogelijkheid om je surfgedrag te volgen, data te verzamelen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wie deze derde partijen zijn, kan je nalezen in ons cookiebeleid.

Deze cookies helpen ons om je beter te leren kennen zodat we de inhoud van de website beter kunnen afstemmen op je behoeften, interesses en voorkeuren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.