Hirsutisme

Gratis consultPlan een afspraakDirect contact

Wat is hirsutisme?

Hirsutisme

Hirsutisme is een vorm van overbeharing die bij vijf tot tien procent van de vrouwen voorkomt. Bij hirsutisme is er sprake van een toegenomen haargroei in het gezicht of op het lichaam. De haargroei is volgens een mannelijk patroon en kan voorkomen in families. Zelfs de mannen kunnen dan meer en dikkere haren hebben dan normaal of er is sprake van een overgevoeligheid of overproductie voor of van het mannelijk hormoon. Bij hirsutisme zie je haren in het gezicht zoals op de kaaklijn, wangen, kin en bovenlip en op het lichaam op de borst, tepels, buik en rug. Hirsutisme wordt in veel gevallen ook wel veroorzaakt door het PolyCysteus Ovariumsyndroom, waarbij er onder invloed van hormonen cysten op de eierstokken groeien. Bij PCOS kan men last hebben van acne, overbeharing en een onregelmatige menstruatie. De gynaecoloog stelt vast of er sprake is van PCOS.

Behandelingen
Arrow
Terug naar Overbeharing

Waar komt hirsutisme het meest voor?

Gezicht

Ongewenste haargroei in het gezicht is een veelvoorkomend probleem bij voornamelijk vrouwen.

Hals

Overbeharing in de hals is een gevoelige plek waardoor irritatie vaak voorkomt.

Borst

Het waxen van borsthaar is niet efficient en soms zelfs pijnlijk. Hoe anders is het als je het borsthaar laat laseren.

Buik

Vaak gaat het om een smalle haarstrook die als storend wordt ervaren.

Rug

Overbeharing op de rug wordt met name behandeld vanuit cosmetisch oogpunt.

Bikinilijn

Haren die buiten de bikinilijn groeien is één van de meest voorkomende hulpvragen voor de laser.

Billen

Ontstoken haarzakjes op de billen zorgen voor puistjes en huidirritatie. Het komt voor bij vrouwen en mannen.

Benen

Wanneer er enkel overbeharing plaatsvindt op de benen is er sprake van hypertrichose.

Armen

Overbeharing op de armen wordt vooral behandeld vanuit cosmetisch oogpunt.

Hoe behandelen wij hirsutisme?

Bij hirsutisme is er sprake van een toegenomen zichtbare haargroei volgens het mannelijke beharingspatroon. Een mannelijk beharingspatroon in het gezicht of op het lichaam kan gepaard gaan met schaamte. Het is daarom vaker een wens om ongewenste haren te verwijderen. Op het gezicht kunnen lichtbruine, donkerbruine en zwarte haren worden behandeld met laserontharing en lichtblonde, donkerblonde, grijze, witte en rossige haren met elektrische epilatie. Op het lichaam wordt er behandeld met lasertherapie. Bij hirsutisme kunnen mannelijke hormonen een rol spelen bij het ontstaan van haargroei. Schommelingen in de hormoonhuishouding kunnen ervoor zorgen dat ontharing een langduriger proces is.

Bekijk behandelingenTarievenOverbeharing behandelingen

Vormen van overbeharing

No items found.

Behandelingen voor

Hirsutisme

Laserontharing bij hirsutisme

Laserontharing richt zich op het vernietigen van de haarzakjes, zodat er in het behandelde gebied nauwelijks tot geen haren meer kunnen groeien. Zowel de donkere haren in het gezicht als op het lichaam kunnen worden behandeld met laserontharing.

Lees meer

Bij laserontharing wordt het licht van de laser geabsorbeerd door het pigment in de haar en in de haarwortel. Op basis van hitte wordt het haarzakje en de voedingsbodem zodanig beschadigd dat het haar nauwelijks terug kan groeien. Gedurende de behandeling is er een warmteontwikkeling waarneembaar en voel je een licht brandende pijnsensatie. Er ontstaat kortdurend roodheid en lichte zwelling op de huid. Deze huidreacties zijn tijdelijk en worden beperkt door een luchtkoelsysteem die koude lucht blaast op de plek waar wordt behandeld. Haren groeien in een cyclus van 4 tot 8 weken. In deze tijd vallen de haren vanzelf uit en groeien ze weer terug. Binnen deze cyclus kunnen de haren in verschillende groeifasen verkeren. Alleen het haar dat zich in de groeifase bevindt, kan definitief worden onthaard. Omdat niet alle haren tegelijk in dezelfde groeifase zitten zijn er meerdere behandelingen nodig. Er zijn gemiddeld 5 à 10 behandelingen nodig met een interval van 4 tot 8 weken. Na de behandeling groeien er weinig tot geen haren meer. Na verloop van tijd is er een onderhoudsbeurt nodig. Het herstellend vermogen van de huid zorgt er namelijk voor dat na verloop van tijd enkele haarzakjes kunnen ontstaan. Dit kun je met gemiddeld 1 tot 2 behandelingen per jaar onder controle houden. Bij hirsutisme kunnen de hormonen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van haargroei. Schommelingen in de hormoonhuishouding kunnen er voor zorgen dat ontharen een langdurig proces is.

Meer over Laser ontharen

Elektrisch ontharen bij hirsutisme

Bij hirsutisme kunnen de blonde, grijze, witte en rossige haren in het gezicht worden behandeld door middel van elektrisch ontharen. Dit is een behandelmethode waarbij er gebruikt wordt gemaakt van een klein naaldje en stroom.

Lees meer

Elektrisch ontharen is een goede onthaarmethode voor wanneer lasertherapie geen optie is. Blonde, grijze, witte of rossige haren zijn licht van kleur en bevatten geen pigment. Hierdoor heeft de laser geen doel om te absorberen en te geleiden naar de haarwortel. Voor het ontharen van de lichte haren is elektrische epilatie de beste behandelmethode. Elektrisch ontharen is een definitieve manier van ontharen waarbij er gebruik wordt gemaakt van een minuscuul naaldje en stroom. Het naaldje glijdt in het haarzakje en er wordt stroom gegeven. De stroom vernietigd de voedingsbodem waardoor de haar niet meer terug kan groeien. Elektrisch ontharen is een tijdrovende behandeling omdat er haartje voor haartje gewerkt wordt. Een haarzakje bevat vele cellen die ervoor kunnen zorgen dat een haar wordt gevormd. Na één behandeling met elektrische epilatie zijn helaas niet alle cellen vernietigd. Het lichaam heeft de gewoonte om na beschadiging en verwonding zich weer te herstellen. Vanuit de cellen die niet beschadigd zijn, zal het lichaam opnieuw een haar proberen te vormen. Door de elektrisch ontharing keer op keer te herhalen, zal het haarzakje uiteindelijk worden vernietigd. Bij elektrisch ontharen zijn er veel meer behandelingen nodig dan bij laserontharing. Vaak wordt er een combinatiebehandeling uitgevoerd van laserontharen en elektrisch ontharen. Hierbij worden de donkere haren behandeld met laserontharen en de lichte haren met elektrisch ontharen. Losstaande sessies elektrisch ontharen sturen we in veel gevallen door naar collega huidtherapeuten die deze techniek losstaand toepassen.

Meer over Elektrisch ontharen

We houden het graag laagdrempelig

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.

Of maak een afspraak →

Uw gratis consult

Vraagt u hier aan

Wij respecteren uw privacy
Dank je wel voor het invullen van het formulier!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

Voor en na laserontharen

No items found.
No items found.
No items found.

Vergoeding voor huidtherapie

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.

TarievenBekijk vergoedingen

Tarieven per ontharingsbehandeling

Laserontharing

Gelaat

Bakkebaarden
105
Bovenlip
100
Bovenlip en kin
145
Bovenlip, kin en hals
160
Bovenlip, kin en wangen
160
Bovenlip, kin, wangen en bakkebaarden
180
Gezicht en hals
225
Gezicht geheel
200
Hals
140
Kaaklijn en hals
155
Kin
100
Medische microneedling SkinPen gezicht
215
Nek
140
Oren
105
Wangen
145

Lichaam

Armen geheel
285
Benen totaal
495
Bikinilijn geheel incl. bilnaad
205
Bikinilijn klein
130
Bikinilijn medium
185
Billen geheel
185
Billen klein
105
Borst of buik (man)
200
Bovenarmen
190
Bovenbenen
285
Buik (vrouw)
100
Handen incl. vingers
105
Lichaam geheel
1100
Oksels
105
Onderarmen
190
Onderbenen
235
Schouders
250
Sinus pilonidalis
130
Tepelhof
100
Voeten incl. tenen
105

Elektrisch ontharen

No items found.
Laserontharing

Zomeraanbieding bij Laserkliniek Zwolle

Voorjaarsactie Laserkliniek Zwolle Laserontharing met de Alexandrite laser of Nd:YAG laser, ook veilig voor de donkere huid!

Oksels en bikinilijn laseren van € 270,- voor € 195,- *
Laserontharing van oksels, bikinilijn en onderbenen van € 495,- voor € 350,-

Bekijk aanbieding

Veelgestelde vragen over

Hirsutisme

Wat is hirsutisme?

Wat is hirsutisme?

We spreken van hirsutisme wanneer er bij vrouwen haargroei optreedt op plekken waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. De haren zijn volgens een mannelijk patroon en kan voorkomen in families. Het is een vorm van overbeharing dat bij vijf tot tien procent van de vrouwen voorkomt. In veel gevallen wordt hirsutisme veroorzaakt door het polycysteus ovariumsyndroom, ofwel PCOS.

Wat is hirsutisme?

We spreken van hirsutisme wanneer er bij vrouwen haargroei optreedt op plekken waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. De haren zijn volgens een mannelijk patroon en kan voorkomen in families. Het is een vorm van overbeharing dat bij vijf tot tien procent van de vrouwen voorkomt. In veel gevallen wordt hirsutisme veroorzaakt door het polycysteus ovariumsyndroom, ofwel PCOS.

Hoe ziet hirsutisme eruit?

Hirsutisme ziet eruit als een toegenomen haargroei volgens het mannelijke beharingspatroon. Er is sprake van een toegenomen haargroei op het gezicht of op het lichaam. Het kan bijvoorbeeld voorkomen op de kaaklijn, wangen, kin, bovenlip, hals, borst, tepels, schouders, buik, rug en armen.

Hoe ziet hirsutisme eruit?

Hirsutisme ziet eruit als een toegenomen haargroei volgens het mannelijke beharingspatroon. Er is sprake van een toegenomen haargroei op het gezicht of op het lichaam. Het kan bijvoorbeeld voorkomen op de kaaklijn, wangen, kin, bovenlip, hals, borst, tepels, schouders, buik, rug en armen.

Hoe ontstaat hirsutisme?

Hirsutisme is erfelijk en familiair. Het kan voorkomen in families waarbij de mannen in de familie ook meer en dikkere haren hebben dan gewoonlijk. Er kan bij hirsutisme sprake zijn van een overgevoeligheid voor of overproductie van het mannelijk hormoon. Hirsutisme wordt in veel gevallen veroorzaakt door het polycysteus ovariumsyndroom, ofwel PCOS, waarbij er onder invloed van hormonen cysten groeien op de eierstokken. Bij PCOS kan men last hebben van acne, overbeharing en een onregelmatige menstruatie.

Hoe ontstaat hirsutisme?

Hirsutisme is erfelijk en familiair. Het kan voorkomen in families waarbij de mannen in de familie ook meer en dikkere haren hebben dan gewoonlijk. Er kan bij hirsutisme sprake zijn van een overgevoeligheid voor of overproductie van het mannelijk hormoon. Hirsutisme wordt in veel gevallen veroorzaakt door het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), waarbij er onder invloed van hormonen cysten groeien op de eierstokken. Bij PCOS kan men last hebben van acne, overbeharing en een onregelmatige menstruatie.

Hoe wordt de diagnose hirsutisme gesteld?

De diagnose hirsutisme wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Bij verdenking op PCOS of een andere hormonale oorzaak wordt de patiënt aangeraden om naar de huisarts te gaan. Verdenking op PCOS kan zijn wanneer er naast overbeharing ook sprake is van acne en/of een onregelmatige menstruatie.

Hoe wordt de diagnose hirsutisme gesteld?

De diagnose hirsutisme wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Bij verdenking op PCOS of een andere hormonale oorzaak wordt de patiënt aangeraden om naar de huisarts te gaan. Verdenking op PCOS kan zijn wanneer er naast overbeharing ook sprake is van acne en/of een onregelmatige menstruatie.

Wat kun je zelf doen tegen hirsutisme?

Je kunt zelf niets doen tegen het ontstaan van hirsutisme. Wel kun je de haren zelf verwijderen. Scheren, harsen en ontharingscrèmes zijn niet blijvend en zorgen vaak voor irritatie van de huid. Vooral op het gezicht is dit voor veel vrouwen geen aantrekkelijke optie. Laserontharing zorgt voor blijvende ontharing en kan een uitkomst bieden bij hirsutisme.

Wat kun je zelf doen tegen hirsutisme?

Je kunt zelf niets doen tegen het ontstaan van hirsutisme. Wel kun je de haren zelf verwijderen. Scheren, harsen en ontharingscrèmes zijn niet blijvend en zorgen vaak voor irritatie van de huid. Vooral op het gezicht is dit voor veel vrouwen geen aantrekkelijke optie. Laserontharing zorgt voor blijvende ontharing en kan een uitkomst bieden bij hirsutisme.

Wat kun je beter niet doen tegen hirsutisme?

Je kunt zelf niets doen tegen het ontstaan van hirsutisme. Wel kun je de haren zelf verwijderen. Scheren, harsen en ontharingscrèmes zijn niet blijvend en zorgen vaak voor irritatie van de huid. Vooral op het gezicht is dit voor veel vrouwen geen aantrekkelijke optie. Laserontharing zorgt voor meer blijvende ontharing en kan een uitkomst bieden bij hirsutisme.

Wat kun je beter niet doen tegen hirsutisme?

Je kunt zelf niets doen tegen het ontstaan van hirsutisme. Wel kun je de haren zelf verwijderen. Scheren, harsen en ontharingscrèmes zijn niet blijvend en zorgen vaak voor irritatie van de huid. Vooral op het gezicht is dit voor veel vrouwen geen aantrekkelijke optie. Laserontharing zorgt voor meer blijvende ontharing en kan een uitkomst bieden bij hirsutisme.
Bekijk alle vragen
Geeny
,

overbeharing bij PCOS

“Wat ik zo lang voor iedereen heb lopen verbergen, durfde ik hier te laten zien.”

Lees meer ervaringen
Mirjam
,

overbeharing gezicht

“Je hebt een snor!, hoorde ik bijna dagelijks.”

Lees meer ervaringen
Willemijn
,

overbeharing & acne

“Een stukje levensgeluk vind ik het. Echt, gun jezelf die behandelingen” 

Lees meer ervaringen
Nadie
,

huidklachten

“Ik voel mij sterk en zeker in en met mijn lijf en geniet van mijn gladde, rustige huid.”

Lees meer ervaringen
Kwaliteitsregister ParamischiZorgkaart NederlandQualizorgVereniging van HuidtherapeutenDutch Easthetic Laser Association
Voorkeuren

Deze website gebruikt standaard enkel functionele cookies om ons websiteverkeer te analyseren en uw cookie voorkeuren op te slaan. Meer informatie.

Accepteer alle cookies

Deze noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Altijd actief

Deze cookies geven derde partijen de mogelijkheid om je surfgedrag te volgen, data te verzamelen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wie deze derde partijen zijn, kan je nalezen in ons cookiebeleid.

Deze cookies helpen ons om je beter te leren kennen zodat we de inhoud van de website beter kunnen afstemmen op je behoeften, interesses en voorkeuren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.