Hidradenitis suppurativa

Gratis consultPlan een afspraakDirect contact

Wat is hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa is een vervelende chronische huidaandoening. Het is te herkennen aan de steeds terugkerende ontstoken haarzakjes in oksels en liezen. De talgklieren en zweetklieren kunnen ook ontstoken raken. Hidradenitis suppurativa komt daarnaast voor in andere lichaamsplooien zoals vlak onder de borsten, tussen de billen en een enkele keer in het gezicht. Naast dat de huidaandoening ontsierend is, is het onaangenaam door de pijn en geur. Deze huidaandoening begint meestal tijdens of na de puberteit, vaak tussen de 20 en 25 jaar. Vrouwen hebben er het meeste last van. Schaamte speelt een grote rol waardoor men lang met deze huidklachten rondloopt.

Behandelingen
Arrow
Terug naar Overbeharing

Waar komt hidradenitis suppurativa het meest voor?

Oksel

Oksels laseren is één van de meest populaire laserbehandelingen onder vrouwen.

Bikinilijn

Haren die buiten de bikinilijn groeien is één van de meest voorkomende hulpvragen voor de laser.

Billen

Ontstoken haarzakjes op de billen zorgen voor puistjes en huidirritatie. Het komt voor bij vrouwen en mannen.

Gezicht

Ongewenste haargroei in het gezicht is een veelvoorkomend probleem bij voornamelijk vrouwen.

Hoe behandelen wij hidradenitis suppurativa?

De huidaandoening hidradenitis suppurativa is goed te behandelen met lasertherapie. De huidtherapeuten behandelen de ontstoken haarzakjes, vaak ook gevuld met talg, met een combinatie van de Nd:YAG laser en de Alexandrite laser. Door middel van laserontharing worden haarzakjes verwijderd. De haarzakjes  dichtbij de talgklier gelegen zijn mede de oorzaak van de ontsteking. De haarzakjes worden verwijderd met laserontharing en de huid met hidradenitis wordt behandeld met een peeling die onderdeel is van een acnebehandeling. Hierdoor verdwijnen ontstekingen, de onaangename geur en schaamte. Diepe littekens blijven vrijwel altijd bestaan.

Bekijk behandelingenTarieven

Vormen van overbeharing

No items found.

Behandelingen voor

Hidradenitis suppurativa

Dieptereiniging bij hidradenitis suppurativa

De huidtherapeut reinigt en zuivert de lichaamsplooien zoals oksels en liezen door middel van een acnebehandeling.

Lees meer

Dieptereiniging is een acnebehandeling die mee-eters en ontstekingen in oksels en liezen kan bestrijden. De huidtherapeut reinigt en zuivert de lichaamsplooien grondig. Met behulp van een klein naaldje worden mee-eters en holtes gevuld met pus verwijderd. Verschillende acnebehandelingen worden gecombineerd toegepast om een onaangename geur en schaamte te voorkomen. Lasertherapie is bij hidradenitis suppurativa een standaard onderdeel van de acnebehandeling. Hidradenitis suppurativa is namelijk een aandoening van het haar-talgkliercomplex. Door de hidradenitis in een vroeg stadium te behandelen met laserontharing verminderen ontstekingen, een onaangename geur en blijven littekens beperkt. Gemiddeld volstaan 3- 6 behandelingen. Acnebehandelingen bij hidradenitis suppurativa zijn onderdeel van de laserbehandelingen die gericht zijn op het verwijderen van de haarzakjes.

Peeling bij hidradenitis suppurativa

Een chemische en/of fysische peeling bij hidradenitis suppurativa zorgt voor een vermindering van de ontstekingen, mee-eters en onaangename geur.

Lees meer

Chemische en/of fysische peelingen bij hidradenitis suppurativa bevatten salicylzuur of glycolzuur. Deze zuren zorgen voor een vermindering van het talg en een reiniging van de poriën in het gebied dat is aangedaan. De peeling bevat antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Een peeling maakt de bovenste huidlaag dunner, waardoor talgklieren minder snel verstoppen. De acnebehandeling met een peeling zorgt voor een vermindering van de pijn en verbetert de kwaliteit van leven. Gemiddeld volstaan 3-6 behandelingen om de 2 tot 4 weken afgewisseld met laserontharing waar gemiddeld 5 à 10 behandelingen voor nodig zijn. Er worden standaard huidverzorgingsadviezen meegegeven voor thuis. Soms is ondersteunende medicatie van de huisarts of dermatoloog nodig. Hiervoor werken de huidtherapeuten nauw samen met medisch specialisten.

Laserontharing bij hidradenitis suppurativa

De huidaandoening hidradenitis suppurativa is goed te behandelen met lasertherapie uitgevoerd door een huidtherapeut. Het verwijderen van het haarzakje die mede de oorzaak is van de ontsteking is dé oplossing bij hidradenitis suppurativa.

Lees meer

Laserontharing zorgt voor vermindering van de gevolgen van hidradenitis suppurativa in de oksels, liezen en billen door het verwijderen van het haarzakje met selectieve fotothermolyse. Tijdens laserontharing worden haarzakjes vernietigd door middel van laserpulsen. De combinatie van de Nd:YAG laser en Alexandrite laser zorgt nauwkeurig voor opname van licht in de pigmenten van de haarwortel zonder daarbij omringende huidstructuren te beschadigen. Het voordeel van de combinatie is het inkrimpen van de talgklieren en het verwijderen van het haarzakje en haar. De ontstoken haarzakjes worden verwijderd, waardoor ze niet meer kunnen ingroeien. Tijdens de groeifase van de haren werkt de laser het meest effectief. Om deze reden zijn er gemiddeld 5 à 10 behandelingen nodig om de 6 tot 8 weken. De behandeling is goed te verdragen door het luchtkoelsysteem die de huid ten tijden van de behandeling verkoelt.

We houden het graag laagdrempelig

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.

Of maak een afspraak →

Uw gratis Consult

Vraagt u hier aan

Wij respecteren uw privacy
Dank je wel voor het invullen van het formulier!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

Vergoeding voor huidtherapie

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie en laserepilatie in het gezicht worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.


TarievenBekijk vergoedingen

Tarieven per ontharingsbehandeling

Laserontharing

Gelaat

Bakkebaarden
100
Bovenlip
90
Bovenlip & kin
140
Bovenlip, kin & hals
155
Bovenlip, kin & wangen
155
Bovenlip, kin, wangen & bakkebaarden
175
Gelaat & hals
215
Gelaat geheel
190
Hals
135
Kaaklijn
110
Kaaklijn & hals
135
Kin
95
Nek
135
Oren
100
Wangen
140
Wenkbrauwen
100

Lichaam

Armen geheel
275
Benen totaal
475
Bikinilijn geheel incl. bilnaad
195
Bikinilijn klein
125
Bikinilijn medium
175
Billen geheel
175
Billen klein
100
Borst & buik
350
Borst of buik (man)
200
Bovenarmen
180
Bovenbenen
275
Buik (vrouw)
95
Handen (inclusief vingers)
100
Lichaam geheel
1050
Oksels
100
Onderarmen
180
Onderbenen
225
Rug
275
Schouders
250
Schouders & rug
350
Sinus pilonidalis
125
Tepelhof
95
Voeten (inclusief tenen)
100

Elektrisch ontharen

Elektrisch Ontharen (30 minuten)
49.50
Laserontharing

Herfstaanbieding laserontharing

Herfstaanbieding Laserkliniek Zwolle Laserontharing met de Alexandrite laser of Nd:YAG laser, ook veilig voor de donkere huid!

Oksels en bikinilijn laseren van € 270,- voor € 195,- *
Laserontharing van oksels, bikinilijn en onderbenen van € 495,- voor € 350,-

Bekijk aanbieding

Veelgestelde vragen over

Hidradenitis suppurativa

Wat is hidradenitis suppurativa?

Wat is hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa is een chronische vorm van acne. Hierbij zijn er grote mee-eters en ontstoken haarzakjes, voornamelijk in de oksels en liezen. Naast de haarzakjes kunnen de talgklieren en zweetklieren ook ontstoken raken. Er is een verband met roken en overgewicht. De aandoening is onaangenaam door een ontsierend beeld, pijn, geur en schaamte.

Wat is hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa is een chronische vorm van acne. Hierbij zijn er grote mee-eters en ontstoken haarzakjes, voornamelijk in de oksels en liezen. Naast de haarzakjes kunnen de talgklieren en zweetklieren ook ontstoken raken. Er is een verband met roken en overgewicht. De aandoening is onaangenaam door een ontsierend beeld, pijn, geur en schaamte.

Hoe ziet hidradenitis suppurativa eruit?

Hidradenitis suppurativa begint vaak met pijnlijke, rode bulten waar talg en pus in zit. Ook ontstaan er holtes, cysten en abcessen gevuld met pus. De afvoergangen van de talgklieren kunnen de grove hoeveelheid talg niet aan, waarna het talg een eigen weg naar buiten maakt door gangen en tunnels onder de huid te maken. Er zijn ook veel mee-eters te zien. Het komt vooral voor in de oksels en liezen, maar het kan ook onder de borsten, rondom de schaamlippen of het scrotum en bij de billen ontstaan.

Hoe ziet hidradenitis suppurativa eruit?

Hidradenitis suppurativa begint vaker met pijnlijke, rode bulten waar talg en pus in zit. Ook ontstaan er holtes, cysten en abcessen gevuld met pus. De afvoergangen van de talgklieren kunnen de grove hoeveelheid talg niet aan, waarna het talg een eigen weg naar buiten maakt door gangen en tunnels onder de huid te maken. Er zijn ook mee-eters te zien. Het komt vooral voor in de oksels en liezen, maar het kan ook onder de borsten, rondom de schaamlippen, het scrotum en bij de billen ontstaan.

Hoe ontstaat hidradenitis suppurativa?

Er zijn veel factoren die invloed hebben op het ontstaan of het verergeren van hidradenitis suppurativa. Deze factoren zijn onder andere hormonale factoren, erfelijke factoren, bacteriën, overgewicht en ziekte van Crohn. Uitlokkende factoren zijn wrijving, zweten, warmte, roken, stress en vermoeidheid.

Hoe ontstaat hidradenitis suppurativa?

Er zijn veel factoren die invloed hebben op het ontstaan of het verergeren van hidradenitis suppurativa. Deze factoren zijn onder andere hormonale factoren, erfelijke factoren, bacteriën, overgewicht en ziekte van Crohn. Uitlokkende factoren zijn wrijving, zweten, warmte, roken, stress en vermoeidheid.

Hoe wordt de diagnose hidradenitis suppurativa gesteld?

De diagnose hidradenitis suppurativa wordt gesteld door een arts. Dit wordt gedaan door middel van lichamelijk onderzoek. Bij twijfel wordt er een huidbiopt afgenomen. Ook kunnen er inwendige onderzoeken nodig zijn.

Hoe wordt de diagnose hidradenitis suppurativa gesteld?

De diagnose hidradenitis suppurativa wordt gesteld door een arts. Dit wordt gedaan door middel van lichamelijk onderzoek. Bij twijfel wordt er een huidbiopt afgenomen. Ook kunnen er inwendige onderzoeken nodig zijn.

Wat kun je zelf doen tegen hidradenitis suppurativa?

Je kunt zelf een bijdrage leveren aan het verminderen van hidradenitis suppurativa door te stoppen met roken, in gewicht verminderen en losse kleding te dragen. Dit kan hidradenitis suppurativa aanzienlijk verbeteren. Hygiëne is belangrijk. Het gebied van ontstekingen goed schoonhouden en wassen met een bacteriedodende zeep. Dep de gebieden hierna goed droog.

Wat kun je zelf doen tegen hidradenitis suppurativa?

Je kunt zelf een bijdrage leveren aan het verminderen van hidradenitis suppurativa door te stoppen met roken, in gewicht verminderen en losse kleding te dragen. Dit kan hidradenitis suppurativa aanzienlijk verbeteren. Hygiëne is belangrijk. Het gebied van ontstekingen goed schoonhouden en wassen met een bacteriedodende zeep. Dep de gebieden hierna goed droog.

Wat kun je beter niet doen tegen hidradenitis suppurativa?

Je kunt bij hidradenitis suppurativa beter niet aan de ontstekingen zitten. Draag loszittende kleding dat niet tegen de huid schuurt. Zorg ervoor dat je het gebied met ontstekingen goed wast met een bacteriedodende zeep en hierna het gebied goed droog deppen. Probeer bij overgewicht af te vallen en probeer bij roken te stoppen met roken. Dit kan voor een aanzienlijke verbetering van hidradenitis suppurativa zorgen.

Wat kun je beter niet doen tegen hidradenitis suppurativa?

Je kunt bij hidradenitis suppurativa beter niet aan de ontstekingen zitten. Draag loszittende kleding dat niet tegen de huid schuurt. Zorg ervoor dat je het gebied met ontstekingen goed wast met een bacteriedodende zeep en hierna het gebied goed droog deppen. Probeer bij overgewicht af te vallen en probeer bij roken te stoppen met roken. Dit kan voor een aanzienlijke verbetering van hidradenitis suppurativa zorgen.
Bekijk alle vragen
Marianne
,

hidradenitis Suppurativa

“Als ik naar een restaurant moest waar ze houten stoelen hadden, ging ik niet mee. Ik kon van de pijn niet zitten.” 

Lees meer ervaringen
Kwaliteitsregister ParamischiZorgkaart NederlandQualizorgVereniging van HuidtherapeutenDutch Easthetic Laser Association
Voorkeuren

Deze website gebruikt standaard enkel functionele cookies om ons websiteverkeer te analyseren en uw cookie voorkeuren op te slaan. Meer informatie.

Accepteer alle cookies

Deze noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Altijd actief

Deze cookies geven derde partijen de mogelijkheid om je surfgedrag te volgen, data te verzamelen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wie deze derde partijen zijn, kan je nalezen in ons cookiebeleid.

Deze cookies helpen ons om je beter te leren kennen zodat we de inhoud van de website beter kunnen afstemmen op je behoeften, interesses en voorkeuren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.