Beenvaatjes zijn de kleine, oppervlakkige, rood- en blauwkleurige spataderen op de benen. Het zijn kleine haarvaatjes van 1 tot 3 millimeter. De kleine haarvaatjes zijn soms aanwezig in kluwen en geven daardoor een onregelmatig en vlekkerig beeld. Beenvaatjes ontstaan meestal spontaan, maar kunnen ook door dieper gelegen spataderen worden veroorzaakt. Erfelijkheid, vocht in de benen, zwangerschap of een staand beroep kunnen druk op het haarvatensysteem veroorzaken. Hierdoor kunnen vaatwanden uitrekken en verslappen.
De kleinste blauwkleurige en rode spataderen op de benen noemen we ook wel bezemrijs- of berkentak varices.
Beenvaatjes of kleine spataderen trekken over het algemeen niet vanzelf weg. In de loop van de jaren nemen ze meestal in aantal toe. Beenvaatjes zijn volledig ongevaarlijk en wordt alleen om cosmetische redenen behandeld. De verwijde haarvaatjes hebben doorgaans geen functie meer en kunnen daardoor veilig worden verwijderd door middel van lasertherapie. De vaatlaser verwarmt de bloedvaatjes waardoor de vaatwand inklapt en het lichaam het restantvaatje op kan ruimen. De fijne haarzaten kunnen worden behandeld met lasertherapie. Spataderen zijn abnormale verwijde aderen in de benen. Deze dieper gelegen vaten worden behandeld door een dermatoloog of fleboloog.
Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
De vaatlaserbehandeling richt zich bij kleine spataderen op de benen op het verwijderen van de bloedvaatjes op de benen. Het verwarmt de beenvaatjes, waardoor de vaatwand inklapt en het restant van het vaatje door het eigen lichaam opgeruimd kan worden.
Bij beenvaatjes kunnen de vaatjes op de benen worden behandeld door middel van vaatlasertherapie. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door de rode, paarse en blauwe kleurstoffen in de bloedvaatjes. Door de warmte van de laserstraal wordt het bloedvaatje verhit. Dit zorgt ervoor dat de vaatwand in elkaar klapt. Vervolgens wordt het restant van het vaatje opgeruimd door het eigen lymfesysteem. Het laserlicht werkt oppervlakkig en gaat niet dieper dan enkele millimeters de huid in. Omdat het laserlicht alleen de rode, paarse en blauwe kleurstoffen in de huid absorbeert, blijft de omliggende huid intact. Er wordt behandeld met de Nd:YAG laser. De techniek die wordt ingezet is afhankelijk van de grootte, diepte en kleur van de vaatjes. Gedurende de behandeling zal er een warmteontwikkeling en een lichte pijnsensatie waarneembaar zijn. Er zijn ongeveer 3 tot 5 behandelingen nodig met een interval van 6 tot 8 weken.
U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.
Beenvaatjes zijn kleine, oppervlakkige, rood- en blauwkleurige spataderen op de benen. Ze ontstaan meestal spontaan maar ze kunnen ook door dieper gelegen spataderen worden veroorzaakt.
Beenvaatjes zijn de kleine, oppervlakkige, rood- en blauwkleurige spataderen op de benen. Het zijn kleine haarvaatjes van 1 tot 3 millimeter. De kleine haarvaatjes zijn soms aanwezig en kluwen en zorgen daardoor voor een onregelmatig en vlekkerig beeld.
Beenvaatjes ontstaan meestal spontaan, maar kunnen ook door dieper gelegen spataderen worden veroorzaakt. Erfelijkheid, vocht in de benen, zwangerschap en een staand beroep kunnen druk op het haarvatensysteem veroorzaken. Hierdoor kunnen vaatwanden uitrekken en verslappen. De beenvaatjes zijn overbodig en hebben geen functie.
De diagnose beenvaatjes wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Beenvaatjes zijn herkenbaar en de diagnose kan met het blote oog gesteld worden. Wanneer er getwijfeld wordt over de oorzaak, diepte of oorsprong van de beenvaatjes kan een arts hier onderzoek naar doen.
Wanneer er eenmaal beenvaatjes zijn ontstaan, is er niets wat je er meer aan kan doen. Om het ontstaan van nieuwe beenvaatjes te voorkomen, kunnen compressiekousen gedragen worden. Deze bieden steun aan het vaatstelsel. Ze zorgen ervoor dat de vaatwanden en vaatkleppen beter in staat zijn om valse bloedcirculaties te voorkomen.
Wat je beter niet kunt doen tegen beenvaatjes, is om niet te starten met het dragen van steunkousen. Om het ontstaan van nieuwe beenvaatjes te voorkomen, kunnen compressiekousen gedragen worden. Deze bieden steun aan het vaatstelsel. Ze zorgen ervoor dat de vaatwanden en vaatkleppen beter in staat zijn om valse bloedcirculaties te voorkomen.