Acne comedonica

Bij deze vorm van acne staan met name mee-eters en comedonen op de voorgrond. Je herkent deze acne aan de witte en zwarte puntjes en bultjes in de huid.

Gratis consult
Plan een afspraak
Direct contact

Wat is acne comedonica?

Acne comedonica

Acne comedonica is een vorm van acne waar veel mee-eters aanwezig zijn. Mee-eters noemen we ook wel comedonen. Er zijn twee soorten mee-eters. Zwarte blackheads en witte whiteheads. De zwarte puntjes zijn open comedonen en komen gemakkelijk uit de huid. De witte bultjes zijn gesloten comedonen. Deze gaan lastiger uit de huid, omdat ze dieper in de huid liggen. Bij deze vorm van acne zien we meestal geen puistjes.

Behandelingen
Arrow
Terug naar Acne
Acne comedonica

Waar komt acne comedonica het meest voor?

Gezicht

Acne in het gezicht ontstaat door een ontsteking van het deel van de huid waar de talgklier zit.

Borst

De talgklieren op de rug en borst worden groter en maken meer talg aan.

Rug

Soms is de hele rug bezaaid met puistjes, pukkels en mee-eters. Dit komt vaker voor bij mannen.

Schouders

Kenmerkend voor acne op de schouders is dat er relatief vaak mee-eters zitten.

Hoe behandelen wij acne comedonica?

Onze deskundige huidtherapeuten bieden effectieve behandelingen en combinatietherapieën om je van acne af te helpen. Door te behandelen met dieptereiniging, peelingen, LED- en lasertherapie verminder je de acne en verklein je het risico op acnelittekens. Daarnaast is het belangrijk de huid te zuiveren en te beschermen met huidverzorgingsproducten.

Alle behandelingenTarievenBehandelingen
We houden het graag laagdrempelig

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.

Of maak een afspraak →

Uw gratis consult

Vraagt u hier aan

Wij respecteren uw privacy
Dank je wel voor het invullen van het formulier!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

Voor en na acnebehandeling

No items found.
No items found.
No items found.

Vormen van acne

No items found.

Acnetherapie bij

Acne comedonica

Acnetherapie bij acne comedonica

De huidtherapeut reinigt en zuivert de huid door middel van een acnebehandeling. De behandeling heeft tot doel om de acne, mee-eters en comedonen te verminderen en de huid te herstellen.

Lees meer

Acnetherapie is een therapie om alle vormen van acne in het gezicht of op het lichaam te bestrijden. De huidtherapeut reinigt en zuivert de huid grondig. Mee-eters worden met behulp van een dun klein naaldje verwijderd. Dieptereiniging, peelingen en LED- en laserbehandelingen helpen om de ontstekingen te verminderen en littekens te voorkomen. Er worden standaard huidverzorgingsadviezen meegegeven voor thuis. Dit ondersteunt de acnebehandeling en het herstel van de huid. Aanvullend kunnen grove poriën, pigmentvlekken en acnelittekens worden behandeld met een fractional laser. Afhankelijk van de mate, ernst en diepte van de acne comedonica zijn er gemiddeld 3 tot 6 behandelingen nodig om de 2 tot 4 weken. Ondersteunend aan een acnebehandeling door een huidtherapeut kan acne medicatie van een huisarts of dermatoloog helpen. Wanneer dit nodig is zal de huidtherapeut met een medisch specialist overleggen.

Meer over Acnebehandeling

Dieptereiniging bij acne comedonica

Het doel van een dieptereiniging is het verwijderen van mee-eters en comedonen. Zo kunnen ontstekingen worden voorkomen en verdere schade aan de huid zal beperkt blijven.

Lees meer

Tijdens een dieptereiniging door de huidtherapeut wordt het gezicht, borst, schouders of rug schoongemaakt en ontvet. Daarna worden mee-eters verwijderd. De witte puntjes ofwel de white-heads worden met een steriel klein naaldje ingeprikt en door middel van een manuele zigzag techniek met de vingers en gaasjes daaromheen uit de huid gehaald. De blackheads zijn open mee-eters en zijn gemakkelijk zonder naaldje uit de huid te krijgen. De behandeling kan wat gevoelig zijn. Daarna wordt de huid nabehandeld en verzorgd. Het is mogelijk de huid direct te camoufleren met Lycogel.

Meer over Dieptereiniging

Peeling bij acne comedonica

Een peeling ondersteunt het effect van de dieptereiniging om acne comedonica binnen enkele weken te bestrijden. De peeling zorgt voor een exfoliatie, wat betekent dat de bovenste laag huidcellen wordt verwijderd en de nieuwe celdeling wordt gestimuleerd.

Lees meer

De huid gaat door een peeling afschilferen waardoor acne comedonica minder snel de kans krijgt terug te keren of uit te breiden. De huid wordt gestimuleerd om nieuwe en gezonde cellen aan te maken waardoor de huid gladder en egaler zal zijn. Daarnaast remt een peeling de talgproductie en verbeterd een peeling bij acne de huidstructuur. Na de acnebehandeling is de huid rood, licht gezwollen en zie je bij een wat diepere peeling tijdelijk wat korstjes. De huid heeft tussen de 1 tot 3 dagen de tijd nodig te herstellen. Gemiddeld volstaan 3 tot 6 behandelingen om de 2 tot 4 weken. Er worden standaard huidverzorgingsadviezen meegegeven voor thuis. Het gebruik van een zonnebrandcrème de eerste weken na de behandeling behoort bijvoorbeeld tot het standaard advies.

Meer over Peelingen

Microdermabrasie bij acne comedonica

Bij een microdermabrasie behandeling wordt een gecontroleerde stroom microkristallen op de huid geblazen. Door middel van een vacuümkracht wordt de huid opgetild en de kristallen opgezogen. Dit zorgt ervoor dat dode huidcellen verwijderd worden.

Lees meer

Microdermabrasie is een intensieve, mechanische peeling om acne te bestrijden. Vaak wordt het gecombineerd met een dieptereiniging of een peeling om alle comedonen te kunnen verwijderen. De microkristallen zorgen ervoor dat de bovenste huidlaag, die bestaat uit dode en beschadigde cellen, wordt verwijderd. Er wordt een nieuwe, gladde en gezonde huidlaag aan het oppervlak zichtbaar. De aanmaak van nieuwe cellen wordt gestimuleerd, de weerstand en doorbloeding verbetert en de huidstructuur verfijnt. De huid zal gladder en egaler aanvoelen. Je kunt met microdermabrasie plaatselijk diep behandelen. Na de behandeling is de huid rood en licht gezwollen. Soms zijn er kleine schaafwondjes of rode strepen zichtbaar. De huid gaat na een paar dagen schilferen en zichzelf herstellen. Gemiddeld zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 2 tot 4 weken. Er worden huidverzorgingsadviezen meegegeven voor thuis. Het gebruik van een zonnebrandcrème de eerste week na de behandeling behoort tot het standaard advies.

Meer over Microdermabrasie

Vergoeding voor huidtherapie

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.

TarievenBekijk vergoedingen

Tarieven per acnebehandeling

Acnetherapie

Manuele acnetherapie

Traditionele acnebehandeling/dieptereiniging
85

Peelingen

Dieptereiniging met peeling
125
LED-behandeling incl. ondersteunend serum
85

Acnetherapie intensief (ook geschikt voor acnelittekens)

Youlaser MT combinatie Fractional 1540 nm en/of CO2 laser: gehele gezicht
525
Youlaser MT combinatie Fractional 1540 nm en/of CO2 laser: mondzone
205
Youlaser MT combinatie Fractional 1540 nm en/of CO2 laser: neck retargeting
340
Youlaser MT combinatie Fractional 1540 nm en/of CO2 laser: wangen en neus
345
Loes
,

acne

“Bij de intake werd goed geluisterd, ik kreeg echt een advies dat paste bij mijn huid én bij mij.”

Lees meer ervaringen
Sandra
,

acne

“Als je huid zoveel verbetert, doet dat echt wat met je. Ik durf nu zonder make-up de deur uit.”

Lees meer ervaringen
Sarah
,

acne

“Door de verbeteringen aan die buitenkant, voel ik me aan de binnenkant ook stukken beter.”

Lees meer ervaringen
Joanne
,

acnelittekens

“Mensen zien echt het verschil, dat is toch geweldig!”

Lees meer ervaringen

Veelgestelde vragen over

Acne comedonica

Veelgestelde vragen over acne

Wat is acne comedonica?

Acne comedonica is een vorm van acne waarbij voornamelijk mee-eters op de voorgrond staan. Er is geen sprake van een ontstoken huid. Je herkent deze vorm van acne aan de zwarte en witte puntjes in de huid. De mee-eters worden ook wel comedonen genoemd. Er zijn zwarte comedonen (blackheads) en witte comedonen (whiteheads). De zwarte comedonen zijn open en komen gemakkelijk de huid uit. De witte comedonen zijn gesloten en gaan lastiger de huid uit. De mee-eters ontstaan door een verhoogde talgproductie.

Wat is acne comedonica?

Acne comedonica is een vorm van acne waarbij voornamelijk mee-eters op de voorgrond staan. Er is geen sprake van een ontstoken huid. Je herkent deze vorm van acne aan de zwarte en witte puntjes in de huid. De mee-eters worden ook wel comedonen genoemd. Er zijn zwarte comedonen (blackheads) en witte comedonen (whiteheads). De zwarte comedonen zijn open en komen gemakkelijk de huid uit. De witte comedonen zijn gesloten en gaan lastiger de huid uit. De mee-eters ontstaan door een verhoogde talgproductie.

Hoe ziet acne comedonica eruit?

Door de vele zwarte en witte puntjes kan de huid met acne comedonica er wat onregelmatig en onzuiver uit zien. We zien ze vaak in het gezicht op de borst, rug en schouders. Het huidoppervlak lijkt wat onregelmatig van structuur. De donkere verkleuring van de comedonen wordt veroorzaakt door melanine. Dit is de pigmentkleurstof wat in de blackhead zit. De witte en gele puntjes daarnaast vallen ook in het oog als je de huid voor de spiegel strak trekt.

Hoe ziet acne comedonica eruit?

Door de vele zwarte en witte puntjes kan de huid met acne comedonica er wat onregelmatig en onzuiver uit zien. We zien ze vaak in het gezicht op de borst, rug en schouders. Het huidoppervlak lijkt wat onregelmatig van structuur. De donkere verkleuring van de comedonen wordt veroorzaakt door melanine. Dit is de pigmentkleurstof wat in de blackhead zit. De witte en gele puntjes daarnaast vallen ook in het oog als je de huid voor de spiegel strak trekt.

Hoe ontstaat acne comedonica?

Acne comedonica ontstaat door door een verhoogde talgproductie. Ons testosteron hormoon speelt hierbij een belangrijke rol. Daar in de puberteit je lichaam wat gevoeliger wordt voor dit hormoon ontstaan er vele zwarte en witte mee-eters in het gezicht of op de borst, rug en schouders. Een andere oorzaak die we kunnen noemen bij het ontstaan van acne comedonica is de opeenstapeling van dode huidcellen. De uitgang van de talgklier blokkeert waardoor de blackheads en whiteheads ontstaan.

Hoe ontstaat acne comedonica?

hoe-ontstaat-acne-comedonica

Hoe wordt de diagnose acne comedonica gesteld?

De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne comedonica is gemakkelijk te herkennen aan het aantal mee-eters. Er wordt gekeken naar de mate waarin de zwarte en witte puntjes (comedonen) voorkomen. Bij deze vorm van acne kijken we niet zozeer naar mild, matig of ernst omdat we bij deze vorm van acne geen ontstekingen zien. Deze vorm van acne laat vrijwel nauwelijks littekens achter in de huid. De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne.

Hoe wordt de diagnose acne comedonica gesteld?

De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne comedonica is gemakkelijk te herkennen aan het aantal mee-eters.

Wat kun je zelf doen tegen acne comedonica?

Het is belangrijk om mee-eters te voorkomen door zelf de huid te zuiveren. De huidtherapeut stelt een behandelplan op voor thuis die zal bestaan uit het reinigen van de huid met een antibacteriële mousse, een tonic en een zachte scrub met lichte percentages salicyzuur. We verwijderen hiermee dode huidcellen, verdunnen de hoornlaag en remmen de aanmaak van talg. Wanneer je medicijnen gebruikt of er zijn veranderingen in de hormoonhuishouding bespreek dit met de huisarts of huidtherapeut. Ook als er medicijnen worden gebruikt geef dit aan tijdens het eerste consult met de huidtherapeut. Het kan zijn dat bepaalde medicijnen de acne doen verergeren. Wanneer de acne je gevoel en dagelijks functioneren negatief beïnvloedt, en je moeite hebt om met de acne om te gaan, dan kun je via de huisarts psychologische hulp zoeken.

Wat kun je zelf doen tegen acne comedonica?

Het is belangrijk om mee-eters te voorkomen door zelf de huid te zuiveren. De huidtherapeut stelt een behandelplan op voor thuis die zal bestaan uit het reinigen van de huid met een antibacteriële mousse, een tonic en een zachte scrub met lichte percentages salicyzuur. We verwijderen hiermee dode huidcellen, verdunnen de hoornlaag en remmen de aanmaak van talg.

Wat kun je beter niet doen tegen acne comedonica?

Het is beter om niet te krabben aan de huid of de mee-eters zelf uit te knijpen. Dit geeft een verergering van de huidklachten met soms pigmentvlekken en littekens tot gevolg. Ook het agressief reinigen van de huid met huidlotion doekjes of zepen is niet goed voor de huid. Het dichtsmeren van de huid met foundations of make-up draagt ook niet bij aan het verminderen van acne comedonica. De huidverzorgende camouflage van Lycogel geeft het zelfvertrouwen bij het hebben van acne een boost. Dit product sluit de huid niet af en geeft een perfecte en natuurlijke dekking van een huid met acne. Het geeft daarnaast de huid de nodige voedingsstoffen, zuurstof en vocht. Het mag direct na een acnebehandeling worden aangebracht. Ga niet onder de zonnebank. De acne zal tijdelijk verminderen maar zal daarna door de verdikking van de huid direct terugkeren. Soms in hevigere mate.

Wat kun je beter niet doen tegen acne comedonica?

Het is beter om niet te krabben aan de huid of de mee-eters zelf uit te knijpen. Dit geeft een verergering van de huidklachten met soms pigmentvlekken en littekens tot gevolg. Ook het agressief reinigen van de huid met huidlotion doekjes of zepen is niet goed voor de huid. Het dichtsmeren van de huid met foundations of make-up draagt ook niet bij aan het verminderen van acne comedonica.
Bekijk alle vragen
Kwaliteitsregister ParamischiZorgkaart NederlandQualizorgVereniging van HuidtherapeutenDutch Easthetic Laser Association
Voorkeuren

Deze website gebruikt standaard enkel functionele cookies om ons websiteverkeer te analyseren en uw cookie voorkeuren op te slaan. Meer informatie.

Accepteer alle cookies

Deze noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Altijd actief

Deze cookies geven derde partijen de mogelijkheid om je surfgedrag te volgen, data te verzamelen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wie deze derde partijen zijn, kan je nalezen in ons cookiebeleid.

Deze cookies helpen ons om je beter te leren kennen zodat we de inhoud van de website beter kunnen afstemmen op je behoeften, interesses en voorkeuren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.