Er is geen duidelijke reden waarom acne op de rug ontstaat. Acne op de rug ontstaat vaak na de puberteit. Het komt zelden voor dat acne op de rug enkel op de rug voorkomt. De puisten en mee-eters zitten dan ook in het gezicht. Wanneer er sprake is van enkel acne op de rug, denken we eerder aan andere huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld ontstoken haarzakjes. Acne op de rug herken je aan mee-eters, bultjes, puskopjes, cysten en onderhuidse ontstekingen. Ontstekingen van haarzakjes worden vaak verward met acne.
De aanpak van acne op de rug is anders dan die van het gezicht. Acne in het gezicht kan een huidtherapeut behandelen met een diepte-reiniging, microdermabrasie, een peeling en lasertherapie. De huid van de rug is veel dikker. Meestal kun je het beter van binnenuit aanpakken met antibiotica voorgeschreven door de huisarts of dermatoloog. Wanneer de acne en in het gezicht en op de rug voorkomt behandeld een huidtherapeut vaak beiden.
Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
Bij deze vorm van acne staan met name mee-eters op de voorgrond. Er is geen sprake van een ontstoken huid. Je herkent deze acne aan de zwarte en witte puntjes in de huid.
Lees meerAcne tarda is een vorm van acne die zich voordoet bij vrouwen van 25 jaar en ouder. De acne zie je vaker rondom de mond of op de wangen, kaaklijn. Stress, roken en zelfmanipulatie lijken een rol te spelen.
Lees meerBij deze acne zie je ernstige ontstekingen die in de puberteit kunnen beginnen. Het blijft vaak tot lang na je 20e jaar bestaan. Deze vorm van acne wordt door een dermatoloog behandeld.
Lees meerJeugdpuistjes ontstaan door hormonale schommelingen in het lichaam met acne tot gevolg. Meestal ontstaat acne in de puberteit. Het lichaam produceert te veel talg waardoor talgklieren verstoppen.
Lees meerU kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.
Bij acne op de rug is vaak de hele rug bezaaid met mee-eters, puistjes, rode bulten, cysten en ontstekingen. Vaak ontstaat het tijdens of na de puberteit. Het komt met name veel bij mannen voor. Het komt zelden voor dat het acne enkel op de rug zit, meestal is het gezicht ook aangedaan. Er is geen duidelijke reden waarom acne op de rug ontstaat.
Acne op de rug kenmerkt zich door mee-eters, puistjes, rode bultjes, cysten en ontstekingen. Vaak is alleen de bovenkant van de rug of de gehele rug aangedaan. De puistjes kunnen zich aan de oppervlakte van de huid en ook onderhuids bevinden. Hiernaast zien we regelmatig rode, paarse of bruine verkleuringen en/of littekens in de huid ten gevolge van acne. Bij acne op de rug is er meestal ook sprake van acne op het gezicht.
De precieze oorzaak van acne op de rug is onbekend. Bij acne in het algemeen is er sprake van een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Talgklieren produceren talg om de huid soepel te houden. Bij een disbalans in de talgproductie kan acne ontstaan. Er zijn vier hoofdoorzaken voor de ontstaanswijze van acne, namelijk verhoorning van de huid, verhoogde talgproductie, de P. acnes bacterie en een ontstekingsreactie. Daarnaast kunnen hormonen, medicatie, druk of wrijving op de huid en genetische factoren een rol spelen.
De huidtherapeuten werken samen met medisch specialisten als het gaat om de huidaandoening acne op de rug. De huisarts of dermatoloog kunnen officieel de diagnose acne stellen. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook door middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Acne is gemakkelijk te herkennen aan de ontstekingen met puisten, mee-eters, rode of paarse ontstekingen of acnelittekens. De huidtherapeutische diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld.
De huidtherapeut stelt een behandelplan op waarbij de huidverzorgingsproducten mee worden genomen. Deze producten kunnen thuis gebruikt worden. Bij acne op de rug is het belangrijk om niet aan de huid te zitten en de puistjes niet zelf uit te drukken. Hierdoor beschadig je de huid en dit kan zorgen voor pigmentvlekken en acnelittekens. Was de huid niet met een agressief product maar gebruik een milde reiniger.
Bij acne op de rug is het belangrijk om niet aan de huid te zitten en de puistjes niet zelf uit te drukken. Hierdoor beschadig je de huid en dit kan zorgen voor pigmentvlekken en acnelittekens. Was de huid niet met een agressief product maar gebruik een milde reiniger.