Post-inflammatoire hyperpigmentatie wordt ook wel een donker litteken genoemd. Het is een donkere pigmentvlek dat is ontstaan tijdens de genezing van een wondje als gevolg van een ontsteking of beschadiging van de huid. Het kan ook ontstaan na het doormaken van een huidaandoening, zoals acne, eczeem en infecties zoals waterpokken. Tijdens de genezingsfase van het wondje komen er stoffen vrij die er niet alleen voor zorgen dat het wondje geneest, maar die als 'bijwerking' ook pigmentaanmaak stimuleren. Mensen met een donker huidtype hebben een grote kans op het ontstaan van post-inflammatoire hyperpigmentatie.
De belangrijkste veroorzakers van pigment in het gezicht zijn hormonen, zonschade, trauma en ouderdom.
Lees meerPost-inflammatoire hyperpigmentaties kunnen erg vervelend zijn. Wanneer je eindelijk denkt klaar te zijn met de huidaandoening, zoals acne, eczeem of een huidinfectie, blijf je zitten met pigmentvlekken. De pigmentvlekken kunnen geleidelijk aan vervagen. Vaak is dit een lang proces. Daarom kan er gekozen worden om de pigmentvlek te laten behandelen door middel van Cosmelan, de pigmentlaser of de fractional laser. De behandeling met Cosmelan is gericht op de remming van het enzym tyrosinase, waardoor de pigmentaanmaak afneemt. Lasertherapie zorgt ervoor dat de pigmentcellen vernietigd worden, waarna de pigmentvlek van kleurintensiteit verminderd of zelfs geheel verdwijnt.
Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
Cosmelan is een behandeld die wordt ingezet bij het behandelen van verschillende vormen van pigmentvlekken, waaronder post-inflammatoire hyperpigmentatie. De behandeling met Cosmelan is gericht op de remming van het enzym tyrosinase, waardoor de pigmentaanmaak afneemt.
Bij pigmentvlekken zoals post-inflammatoire hyperpigmentatie is er sprake van een verhoogde activiteit van pigmentcellen, met een toegenomen pigmentproductie als gevolg. Deze processen worden in werking gezet door het enzym tyrosinase. De behandeling met Cosmelan is gericht op de remming van dit enzym, waardoor de pigmentaanmaak afneemt. Hiernaast heeft het een peelend effect waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd. Door toepassing van de specifiek samengestelde producten zal het pigment en onzuiverheden van de huid verminderen. Het behandeltraject met Cosmelan is een combinatie van product gebruik thuis en behandelingen en controlegesprekken in de kliniek. Allereerst vindt er een vrijblijvend consult plaats. De huid wordt bekeken en het behandelplan wordt duidelijk toegelicht. De behandeling met Cosmelan bestaat uit een intensieve peeling en een productpakket die thuis gedurende een periode van 3 tot 9 maanden wordt gebruikt. De post-inflammatoire hyperpigmentatie zullen na ongeveer 2 tot 4 weken gaan verminderen en de schilfering zal na ongeveer 3 tot 4 weken verdwijnen. De behandeling kan het hele jaar worden toegepast.
De donkere post-inflammatoire hyperpigmentatie kan worden behandeld door middel van een pigmentlaserbehandeling. De hitte van de laserstraal zorgt ervoor dat pigmentcellen vernietigen, waardoor pigmentvlekken van kleurintensiteit verminderen of zelfs geheel verdwijnen.
Donkere pigmentvlekken, zoals post-inflammatoire hyperpigmentatie, kunnen worden behandeld met de pigmentlaser. Een pigmentlasser geeft korte lichtpulsen van een hoge intensiteit. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment in de huid, waarna het wordt omgezet in warmte. De hitte vernietigd de overmatige pigmentcellen, waardoor de pigmentatie laag voor laag wordt aangepakt. Hierdoor zal de post-inflammatoire hyperpigmentatie van kleurintensiteit verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Doordat de laserstraal één golflengte uitstraalt, wordt alleen het pigment behandeld en blijft de omliggende huid intact. Er wordt behandeld met de Alexandrite laser. Alleen de donkere post-inflammatoire hyperpigmentatie wordt behandeld door middel van de pigmentlaser. Gedurende de behandeling zal er een pijnsensatie waarneembaar zijn. Ter verdoving kan de luchtkoeler of een coldspray worden toegepast. De behandelde plekjes zijn als schaafwondjes en worden vanzelf door het lichaam afgestoten. Gemiddeld zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 6 tot 8 weken.
Dieper gelegen pigment in de huid, bijvoorbeeld pigment bij een post-inflammatoire hyperpigmentatie, kan worden behandeld door middel van de fractional laser. De laser werkt op basis van water en creëert minuscule gaatjes in de huid, waardoor het pigment als het ware wordt doorboort. Het overtollige pigment wordt vernietigd.
De fractional laser werkt ablatief, wat wil zeggen dat het de bovenste huidlaag verdampt. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door het water in de huid. De opperhuid en de lederhuid worden door middel van microstraaltjes in fracties verdampt, waardoor er kleine puntbloedingen en schaafwondjes ontstaan. De pigmentcellen worden als het ware doorboort en gaan zich opnieuw ordenen. Het overtollige pigment wordt vernietigd, waarna het door het lichaam wordt afgevoerd. De huid gaat vervolgens in razend tempo de minuscule gaatjes genezen met nieuwe huidcellen. Naast vermindering van pigment, zorgt de fractional laserbehandeling ook voor verbetering van de huidstructuur, versteviging van de huid en het krijgen van een egalere teint. Tijdens de behandeling wordt de huid sterk verhit waardoor er roodheid en zwelling ontstaan. Dit kan enkele urne of dagen aanhouden. Er ontstaan schaafwondjes in een rastervorm. Er zijn ongeveer 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 4 tot 8 weken.
U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie en laserepilatie in het gezicht worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.
Een post-inflammatoire hyperpigmentatie is een donkere pigmentvlek dat is ontstaan tijdens de genezing van een wondje als gevolg van een ontsteking of beschadiging van de huid. Het kan ook ontstaan na het doormaken van een huidaandoening, zoals acne, eczeem en infecties zoals waterpokken. Het wordt ook wel een donker litteken genoemd.
Een post-inflammatoire hyperpigmentatie is een pigmentvlek dat eruit ziet als een donker litteken. De pigmentatie neemt meestal de vorm aan van het huidtrauma dat is opgelopen, zoals van het acne of eczeem. De kleur is afhankelijk van de huidskleur en kan variëren van geel tot donkerbruin. Soms ontstaat er één vlek en soms ontstaan er meerdere. Dit is afhankelijk van het trauma dat is opgelopen.
Een post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat tijdens de genezing van een wondje als gevolg van een ontsteking of een beschadiging van de huid. Het kan ook ontstaan na het doormaken van een huidaandoening, zoals acne, eczeem en infecties zoals waterpokken. Tijdens de genezingsfase van het wondje komen er stoffen vrij die er niet alleen voor zorgen dat het wondje geneest, maar die als 'bijwerking' ook pigmentaanmaak stimuleren. Mensen met een donker huidtype hebben een grote kans op het ontstaan van post-inflammatoire hyperpigmentaties.
De diagnose post-inflammatoire hyperpigmentatie kan gesteld worden aan de hand van het klinisch beeld. De huidaandoening is herkenbaar en te diagnosticeren met het blote oog. Bij twijfel of het gaat om een kwaadaardige huidaandoening kan er door een arts een huidbiopt afgenomen worden.
Er is niks wat je zelf kunt doen om de post-inflammatoire hyperpigmentatie te verminderen of te verwijderen. Om verdonkering van de kleur te voorkomen moet blootstelling aan de zon vermeden worden. De huid moet goed ingesmeerd worden met een zonnebrandcrème van minimaal SPF30. Ook de zonnebank zorgt ervoor dat de kleur donkerder wordt.
Veel mensen denken dat de zon of zonnebank er voor zorgt dat de vlek minder opvalt. Het tegendeel is waar, de vlek kan namelijk donkerder van kleur worden. Om verdonkering van de kleur te voorkomen moet blootstelling aan de zon vermeden worden. De huid moet goed ingesmeerd worden met een zonnebrandcrème van minimaal SPF30. Ook de zonnebank zorgt ervoor dat de kleur donkerder wordt.