Schimmelnagels

Gratis consultPlan een afspraakDirect contact

Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels, ook wel kalknagels of onychomycose genoemd, is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de handen of voeten. Bij een schimmelnagel is een deel van de nagel of de gehele nagel aangetast. De nagel wordt wit, geel of geelbruin van kleur. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en kan gedeeltelijk of volledig loslaten van het nagelbed. De schimmelnagel is zeer besmettelijk, kan pijnlijk zijn en geeft een ontsierend beeld. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen. De oorzaak ligt bij schimmels die de huid en/of de nagel binnendringen en een infectie veroorzaken. De infectie kan een gevolg zijn van een niet goed behandelde huidschimmelinfectie, verminderde weerstand, warmte, vocht, krappe schoenen of een trauma aan de nagels. Schimmelnagels ontstaan vooral in slecht groeiende, vochtige en beschadigde nagels.

Vormen van schimmelnagels

Vormen van schimmelnagels

Dermatofyten infectie
Infectie die kalknagels veroorzaakt

In veel gevallen zijn dermatofyten de veroorzakers van schimmelnagels. Dermatofyten zijn schimmels die oppervlakkige infecties van huid en nagels veroorzaken.

Lees meer

Hoe behandelen wij schimmelnagels?

Schimmelnagels zijn moeilijk te bestrijden. Dit komt doordat de infectie in en onder de nagel leeft. Hierdoor bereiken lokale middelen zoals crèmes en tincturen de schimmel niet. Een laserbehandeling is effectiever omdat het een dieper bereik heeft. Voorafgaand aan het behandeltraject wordt een nagelkweek afgenomen. Wanneer de nagelkweek aantoont dat dermatofyten de veroorzakers zijn van de schimmelnagel, weten we zeker dat de laserbehandeling effectief zal zijn. Voorafgaand aan de laserbehandeling vindt een medische pedicure behandeling plaats. De pedicure freest de nagels dun, zodat de laser goed in de diepte van de nagel kan doordringen. Tijdens de laserbehandeling worden de schimmels door middel van een laserstraal verhit en vernietigd.

Bekijk behandelingen
We houden het graag laagdrempelig

Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.

Of maak een afspraak →

Uw gratis Consult

Vraagt u hier aan

Wij respecteren uw privacy
Dank je wel voor het invullen van het formulier!
Oops! Er ging iets mis tijdens het invullen van het formulier.

Behandelingen voor schimmelnagels

Nagelkweek bij schimmelnagels

Voorafgaand aan het behandeltraject wordt door de huidtherapeut eenmalig een nagelkweek afgenomen en onderzocht door een arts-microbioloog in het laboratorium. Dit wordt gedaan om te achterhalen of het om een dermatofyteninfectie gaat. Wanneer de nagelkweek aantoont dat dermatofyten de veroorzakers zijn van de schimmelnagel, weten we zeker dat de laserbehandeling effectief zal zijn.

Lees meer

De nagelkweek wordt tijdens het eerste consult afgenomen. De huidtherapeut knipt stukjes nagel af van de schimmelnagel. Het afnemen van een stukje nagel gebeurt middels een nagelknipper of schaar en is pijnloos. De huidtherapeut stuurt de weefselafname op naar het laboratorium, waar het onderzocht wordt door een arts-microbioloog. De nagelkweek wordt gedaan om te achterhalen of het om een dermatofyten infectie gaat. Wanneer uit de nagelkweek blijkt dat dermatofyten de veroorzakers zijn van de schimmelnagel, kan er gestart worden met het lasertraject. In de meeste gevallen zijn dermatofyten de veroorzakers van de schimmelnagel. Echter wordt de nagelkweek afgenomen om er zeker van te zijn dat de laserbehandeling effectief zal zijn.

Pedicure behandeling bij schimmelnagels

Voorafgaand aan de laserbehandeling vindt er een medische pedicurebehandeling plaats. De pedicurebehandeling wordt uitgevoerd door een medische pedicure gespecialiseerd in schimmelnagels, aanwezig in de kliniek. De pedicure freest de nagels dun, zodat de laser goed tot in de diepte van de nagel door kan dringen om de schimmels te doden.

Lees meer

Tijdens de pedicure behandeling worden de nagels dun gemaakt. Dit zorgt onmiddellijk voor een beter uitziende nagel. Een groot deel van de verkleuring wordt weggehaald en het oneffen oppervlak van de nagel wordt glad gemaakt. Ook worden de nagels geknipt en gevijld. Doordat de nagels dunner zijn, kan de laserstraal tijdens de laserbehandeling tot diep in de nagel doordringen om de schimmels te doden. Het zorgt voor een effectievere laserbehandeling. Medische pedicure behandelingen in de kliniek vinden om de 3 maanden plaats, tegelijk met de laserbehandeling. Het is belangrijk om tussen de behandelingen door zelfstandig één van onze pedicures te bezoeken, om de nagels dun en kort te houden. Dit bevordert de uitgroei en de gezondheid van de nagels.

Pinpointe laser bij schimmelnagels

Lasertherapie kan worden ingezet om de schimmels in de nagelplaat en het nagelbed te vernietigen. Met deze geavanceerde lasertechniek kunnen schimmelnagels effectief worden behandeld. Na een poos vindt er gezonde nagelgroei plaats.

Lees meer

Bij schimmelnagels wordt de Pinpointe laser gebruikt om schimmels in de nagelplaat en het nagelbed te vernietigen. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door de kleurstoffen in de schimmels, huid en nagel. Het laserlicht is in staat om de schimmels te vernietigen, zonder enige schade toe te brengen aan nagel, nagelplaat en omliggende huid. Door de warmte van de laserstraal worden de schimmels vernietigd. Hoewel de infectie snel en effectief wordt behandeld, kan het een poos duren voordat er een gezonde nagelgroei zichtbaar is. Dit kan 6 tot 12 maanden duren, soms zelfs 24 maanden. Bij de meeste schimmelnagels ontstaat de eerste uitgroei na 4 maanden. De mate waarin de uitgroei plaatsvindt is afhankelijk van de gezondheid, hoe lang het probleem al bestaat en in hoeverre de nagel is aangedaan. Gedurende de behandeling zal er een warmteontwikkeling en een pijnlijke steek in de nagel waarneembaar zijn. Er zijn gemiddeld 3 tot 5 behandelingen nodig met een interval van 3 maanden. Gedurende het behandeltraject is het voor het resultaat van de laserbehandeling erg van belang dat de leefregels voor thuis goed worden opgevolgd. Deze leefregels worden tijdens het eerste consult besproken en op papier meegegeven.

Vergoeding voor huidtherapie

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie en laserepilatie in het gezicht worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.


TarievenBekijk vergoedingen

Waar komen schimmelnagels voor?

Vingernagels

Bij enkele gevallen van schimmelnagels zijn ook de vingernagels aangedaan.

Lees meer
Teennagels

In de meeste gevallen komen de schimmelnagels voor op de teennagels.

Lees meer
Willemijn 32 jaar‍
,

overbeharing & acne

“Een stukje levensgeluk vind ik het.Echt, gun jezelf die behandelingen” 

Lees meer ervaringen
Martine 45 jaar‍
,

melasma

“Kom eens, je hebt een vlek op je voorhoofd, zei een vriendin eens, terwijl ze het weg wilde vegen.”

Lees meer ervaringen
‍Nadie 23 jaar‍
,

huidklachten

“Ik voel mij sterk en zeker in en met mijn lijf en geniet van mijn gladde, rustige huid.”

Lees meer ervaringen
Robin 22 jaar‍
,

ontharing & transitie

“Eigenlijk is het stom dat ik dit allemaal moet doen voordat ik kan zijn wie ik mijn hele leven al ben.” 

Lees meer ervaringen
‍Tineke 64 jaar‍
,

rosacea

“Dat laserstralen zo’n groot effect kunnen hebben. Dat verraste me enorm.”

Lees meer ervaringen
‍Jean-Renald 24 jaar‍
,

pseudofolliculitis barbae

“Ineens had ik een gladde huid waar het scheermes overheen gleed. Zó fijn om je dag zo te beginnen.” 

Lees meer ervaringen
Marianne 34 jaar‍
,

hidradenitis Suppurativa

“Als ik naar een restaurant moest waar ze houten stoelen hadden, ging ik niet mee. Ik kon van de pijn niet zitten.” 

Lees meer ervaringen
‍Bep 76 jaar
,

pigmentvlekken & couperose

“Ik wilde het voor mezelf gewoon wat makkelijker hebben.” 

Lees meer ervaringen
Mirjam 46 jaar
,

overbeharing gezicht

“Je hebt een snor!, hoorde ik bijna dagelijks.”

Lees meer ervaringen
100% beveelt onze kliniek aan.
,

Lees meer ervaringen

Tarieven schimmelnagels per behandeling

Schimmelnagels

Diagnostiek en nagelbiopt
75
Laserbehandeling Pinpointe Footlaser
195
Pedicure behandeling los
40

Veelgestelde vragen over schimmelnagels

Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels, ook wel kalknagels of onychomycosen genoemd, is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de handen of voeten. De nagel verkleurd wit, geel of bruin. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en kunnen eraf vallen. Schimmelnagels zijn zeer besmettelijk, ze kunnen pijnlijk zijn en het geeft een ontsierend beeld.

Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels, ook wel kalknagels of onychomycosen genoemd, is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de handen of voeten. De nagel verkleurd wit, geel of bruin. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en kunnen afvallen. Schimmelnagels zijn zeer besmettelijk, ze kunnen pijnlijk zijn en het geeft een ontsierend beeld.

Hoe zien schimmelnagels eruit?


Bij schimmelnagels zijn er één of meerdere nagels van de vingers of tenen aangedaan. De nagel wordt wit, geel of geelbruin van kleur. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en kan gedeeltelijk of volledig loslaten van het nagelbed. De schimmelnagel is soms zeer pijnlijk en geeft een ontsierend beeld. Het begint aan het eind van één van de nagels en spreidt zich langzaam uit over de gehele nagel. Hierna kan de schimmel overgaan naar de andere nagels waarna er meerdere nagels besmetten.

Hoe zien schimmelnagels eruit?

Bij schimmelnagels zijn er één of meerdere nagels van de vingers of tenen aangedaan. De nagel wordt wit, geel of geelbruin van kleur. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en kan gedeeltelijk of volledig loslaten van het nagelbed. De schimmelnagel is zeer pijnlijk en geeft een ontsierend beeld. Het begint aan het eind van één van de nagels en spreidt zich langzaam uit over de gehele nagel. Hierna kan de schimmel overgaan naar de andere nagels waarna er meerdere nagels aangedaan zijn.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

De oorzaak van schimmelnagels ligt bij schimmels die de huid of de nagel binnendringen en daar een infectie veroorzaken. De infectie kan een gevolg zijn van een niet goed behandelde huidschimmelinfectie. Hiernaast kan het een gevolg zijn van een verminderde weerstand, vocht, krappe schoenen of een trauma aan de nagels. Schimmelnagels ontstaan vooral in slecht groeiende, vochtige en beschadigde nagels. Schimmelnagels zijn zeer besmettelijk en kunnen worden opgelopen in een vochtige omgeving zoals sportdouches en zwembaden, maar een huisgenoot kan jou ook besmetten.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

De oorzaak van schimmelnagels ligt bij schimmels die de huid en/of de nagel binnendringen en een infectie veroorzaken. De infectie kan een gevolg zijn van een niet goed behandelde huidschimmelinfectie. Hiernaast kan het een gevolg zijn van een verminderde weerstand, vocht, krappe schoenen en/of trauma aan de nagels. Schimmelnagels ontstaan vooral in slecht groeiende, vochtige en beschadigde nagels. Schimmelnagels zijn zeer besmettelijk en kunnen worden opgelopen in vochtige omgevingen zoals sportdouches en zwembaden, maar een huisgenoot kan jou ook besmetten.

Hoe wordt de diagnose schimmelnagels gesteld?


De diagnose schimmelnagels wordt gesteld aan de hand van een nagelkweek ofwel nagelbiopt. Het biopt test de nagel op 10 verschillende soorten schimmels. Voorafgaand aan het behandeltraject wordt door de huidtherapeut eenmalig een nagelkweek afgenomen. De huidtherapeut knipt een stukje van de nagel van de schimmelnagel. Dit gebeurd middels een nagelknipper of schaar en is pijnloos. De huidtherapeut stuurt het stukje weefsel naar het laboratorium, waar het wordt onderzocht door een arts-microbioloog. De arts-microbioloog stelt vast of de dermatofyten de veroorzaker zijn van de schimmelnagels. Wanneer dit het geval is, weten we zeker dat de laserbehandeling effectief zal zijn.

Hoe wordt de diagnose schimmelnagels gesteld?

De diagnose schimmelnagels wordt gesteld aan de hand van een nagelkweek/nagelbiopt. Het biopt test de nagel op 10 verschillende soorten schimmels. Voorafgaand aan het behandeltraject wordt door de huidtherapeut eenmalig een nagelkweek afgenomen. De huidtherapeut knipt stukjes van de nagel af van de aangedane schimmelnagels. Dit gebeurd middels een nagelknipper en is pijnloos. De huidtherapeut stuurt de weefselafname naar het laboratorium, waar het wordt onderzocht door een arts-microbioloog.

Wat kun je zelf doen tegen schimmelnagels?

Om uitbreiding van een schimmelinfectie te voorkomen zijn er een aantal leefregels. Ten eerste moeten de voeten goed worden afgedroogd. Thuis kan er zo veel mogelijk slippers worden gedragen om de nagels te luchten. Draag ook slippers in openbare ruimtes zoals sportdouches, zwembaden en sauna's. Oude nagellakpotjes worden weggegooid, omdat deze besmet zijn met de schimmel. Draag katoenen sokken en was deze op 60 graden.

Wat kun je zelf doen tegen schimmelnagels?

Om (uitbreiding van) een schimmelinfectie te voorkomen zijn er een aantal leefregels. Ten eerste moeten de voeten goed afgedroogd worden. Thuis kan er zo veel mogelijk op slippers gedragen worden om de nagels te luchten. Draag ook slippers in openbare ruimtes zoals sportdouches, zwembaden en sauna's. Oude nagellakpotjes mogen niet meer gebruikt worden, omdat deze besmet zijn met de schimmel. Er moeten katoenen sokken gedragen worden die gewassen worden op 60 graden.

Wat kun je beter niet doen tegen schimmelnagels?

Nagellak zorgt voor afsluiting van de nagels waardoor een bron van bacteriën en schimmels ontstaat. Om die reden raden wij het dragen van nagellak af. Nagellak potjes die besmet zijn met de schimmelinfectie brengt de infectie ook vlot over naar bijvoorbeeld de handnagels of andersom. Evenals het zelf knippen of vijlen van de nagels. Laat het vijlen van de nagels aan een pedicure over om zo niet onnodig de nagels te beschadigen. 

Wat kun je beter niet doen tegen schimmelnagels?

Nagellak zorgt voor afsluiting van de nagels waardoor een bron voor bacteriën en schimmels ontstaat. Om die reden raden wij het dragen van nagellak af. Evenals het zelf knippen/vijlen van de nagels. Om de nagels niet onnodig te beschadigen laat de behandeling aan een medisch pedicure over. 
Bekijk alle vragen
Kwaliteitsregister ParamischiZorgkaart NederlandQualizorgVereniging van HuidtherapeutenDutch Easthetic Laser Association
Voorkeuren

Deze website gebruikt standaard enkel functionele cookies om ons websiteverkeer te analyseren en uw cookie voorkeuren op te slaan. Meer informatie.

Accepteer alle cookies

Deze noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Altijd actief

Deze cookies geven derde partijen de mogelijkheid om je surfgedrag te volgen, data te verzamelen en gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wie deze derde partijen zijn, kan je nalezen in ons cookiebeleid.

Deze cookies helpen ons om je beter te leren kennen zodat we de inhoud van de website beter kunnen afstemmen op je behoeften, interesses en voorkeuren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.