Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een bruine verkleuring in het gezicht. De pigmentvlekken worden gekenmerkt door donkere, onregelmatige vlekken op de jukbeenderen, voorhoofd, bovenlip en kin. Melasma is een pigmentstoornis die waarschijnlijk ontstaat doordat er sprake is van een overgevoelig pigmentsysteem. De pigmentcellen kunnen worden gestimuleerd onder invloed van hormonen en zonlicht. De exacte oorzaak voor het ontstaan van melasma is onbekend. Er zijn een aantal risicofactoren welke een mogelijk verband hebben met melasma of de vlekken kunnen doen verergeren. Deze risicofactoren zijn onder andere zwangerschap, UV-straling, aanleg, gebruik van orale anticonceptie, medicatiegebruik, stress of bepaalde cosmetica.
De belangrijkste veroorzakers van pigment in het gezicht zijn hormonen, zonschade, trauma en ouderdom.
Lees meerEen zwangerschapsmasker is een vervelende huidaandoening. Er is vaak de wens om het pigment op het gezicht te verminderen. Melasma kan worden behandeld door middel van Cosmelan, camouflagetherapie, pigmentlaser en fractional laser. Voor welke behandeling gekozen wordt is afhankelijk van de diepte van het pigment en de kleur van het pigment. De behandeling van melasma is gecompliceerd. Als je eenmaal melasma hebt gehad, dan is de kans aanwezig dat het zich onder invloed van bijvoorbeeld een zwangerschap, pilgebruik of zonlicht opnieuw voordoet. Het is daarom van belang om het pigment te blijven remmen door middel van tyrosinaseremmers. Hiernaast is het belangrijk om dagelijk een SPF te smeren.
Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
Cosmelan is een behandeling die vaak wordt ingezet bij de behandeling van zwangerschapsmasker. De behandeling met Cosmelan is gericht op de remming van het enzym tyrosinase, waardoor de aanmaak van pigmentatie afneemt.
Melasma wordt het meest frequent behandeld met Cosmelan. Bij pigmentvlekken is er sprake van een verhoogde activiteit van pigmentcellen, met een toegenomen pigmentproductie als gevolg. Deze processen worden in werking gezet door het enzym tyrosinase. De behandeling van melasma met Cosmelan is gericht op de remming van dit enzym, waardoor pigmentaanmaak afneem. Hiernaast heeft het een peelend effect waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd. Door toepassing van de specifiek samengestelde producten zullen de pigmentvlekken en onzuiverheden van de huid verminderen. Het behandeltraject met cosmelan is een combinatie van product gebruik thuis en behandelingen en controlegesprekken in de kliniek. Allereerst vindt er een vrijblijvend consult plaats. De huid wordt bekeken en het behandelplan wordt duidelijk toegelicht. De behandeling met Cosmelan bestaat uit een intensieve peeling en een productpakket wat u thuis gaat gebruiken gedurende een periode van 3 tot 9 maanden. De pigmentvlekken zullen na ongeveer 2 tot 4 weken gaan verminderen en de schilfering zal na ongeveveer 3 tot 4 weken verdwijnen. De behandeling kan het hele jaar door worden toegepast.
Medische camouflagetherapie kan worden toegepast bij zwangerschapsmasker om de verkleuring en het kleurverschil van de huid te camoufleren. Een kleurcorrigerende creme zorgt ervoor dat de vaatjes minder opvallen. Het is een tijdelijke oplossing en zorgt er niet voor dat de pigmentvlekken blijvend verwijderd worden.
Medische camouflagetherapie kan worden toegepast bij diverse huidafwijkingen, waaronder melasma. De camouflagetherapie zorgt er bij melasma voor dat de pigmentvlekken minder opvallen. De camouflagetherapie ondersteunt de huid- en lasertherapie. Er kan worden gekozen voor twee soorten camouflagetherapieën, namelijk Lycogel en Dermacolor, of een combinatie van beide therapieën. Lycogel is een kleurcorrigerende crème die het herstel van de huid bevordert en het pigment camoufleert. Het is geschikt voor de extreem gevoelige huid. Lycogel sluit de huid niet af, maar zorgt er voor dat zuurstof direct de huid binnendringt. Het werkt op basis van een drievoudige silicagel-technologie die de basis legt voor een ademende matrix. De traditionele Dermacolor zorgt voor een waterbestendige en veegvaste camouflage. Tijdens het consult geeft de huidtherapeut een kleuradvies en zoekt ze passende producten bij de huidaandoening en het huidtype. De huidtherapeut besteld de producten en geeft advies over hoe de producten zelf aangebracht kunnen worden.
Bij een zwangerschapsmasker is het pigment vaak diep gelegen in de huid. Dieper gelegen pigment kan worden behandeld door middel van de fractional laser. De laser werkt op basis van water en creëert minuscule gaatjes in de huid, waardoor het pigment als het ware doorboort wordt. Het overtollige pigment wordt vernietigd.
De fractional laser werkt ablatief, wat wil zeggen dat het de bovenste huidlaag verdampt. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door het water in de huid. De opperhuid en het bovenste gedeelte van de lederhuid worden door middel van microstraaltjes in fracties verdampt, waardoor er kleine puntbloedingen en schaafwondjes ontstaan. De pigmentcellen worden als het ware doorboort en gaan zich opnieuw ordenen. Het overtollige pigment wordt vernietigd, waarna het door het lichaam afgevoerd wordt. De huid gaat vervolgens in razend tempo de minuscule gaatjes genezen met nieuwe huidcellen. Naast vermindering van pigment, zorgt de fractional laserbehandeling ook voor verbetering van de huidstructuur, versteviging van de huid en het krijgen van een egalere teint. Tijdens de behandeling wordt de huid sterk verhit waardoor er roodheid en zwelling ontstaan wat enkele uren of dagen aan kan houden. Er treden schaafwondjes op in een rastervorm. Er zijn ongeveer 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 4 tot 8 weken.
U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.
Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een bruine verkleuring in het gezicht. De pigmentvlekken worden gekenmerkt door donkere, onregelmatige vlekken op de jukbeenderen, voorhoofd, bovenlip en kin. Melasma is een pigmentstoornis die waarschijnlijk ontstaat doordat er sprake is van een overgevoelig pigmentsysteem. De pigmentcellen kunnen worden gestimuleerd onder invloed van hormonen en zonlicht. De exacte oorzaak van het ontstaan is onbekend. Risicofactoren zijn onder andere zwangerschap, UV-straling, aanleg, gebruik van orale anticonceptie, medicatiegebruik, stress of bepaalde cosmetica.
Bij melasma is er sprake van een bruine verkleuring in het gezicht. De kleur van de vlekken is afhankelijk van de diepte van het pigment en kan lichtbruin, donkerbruin, grijs en blauw-grijs zijn. De pigmentvlekken zijn matig tot scherp begrensd en grillig van vorm. Ze komen voor op de jukbeenderen, wangen, slapen, voorhoofd, bovenlip en kin. Soms zijn er ook pigmentvlekken in de hals of op de onderarmen.
Melasma is een pigmentstoornis dat waarschijnlijk ontstaat doordat er sprake is van een overgevoelig pigmentsysteem. De pigmentcellen kunnen worden gestimuleerd onder invloed van hormonen. Alle vrouwelijke geslachtshormonen zijn in staat om de pigmentaanmaak te stimuleren. Melasma ontstaat daardoor ook vaak tijdens de zwangerschap. Ook speelt blootstelling aan zonlicht en UV-straling een rol. De exacte oorzaak van het ontstaan van melasma is onbekend. Er zijn een aantal risicofactoren welke mogelijk een verband hebben met melasma of de vlekken doen verergeren. Deze factoren zijn onder andere zwangerschap, UV-straling, aanleg, gebruik van orale anticonceptie, geneesmiddelen, stress en bepaalde cosmetica.
De diagnose melasma wordt gesteld op basis van klinisch beeld. De diagnose is herkenbaar en kan daardoor met het blote oog gesteld worden. Met behulp van de OBSERV 500 brengt een huidtherapeut de diepe huidlagen in beeld waarna de diepte van het pigment kan worden bepaald. Bij twijfel of de pigmentvlekken goedaardig zijn, worden de pigmentvlekken gecheckt door een huisarts of dermatoloog.
Bij melasma is het belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. Er wordt geadviseerd om het hele gezicht in te smeren met een zonnebrandcrème met minimaal SPF30. Bij een zonnige dag moet de huid om de twee uur opnieuw ingesmeerd worden. Hiernaast kan het helpen om te stoppen met geneesmiddelen waarvan wordt gedacht dat het verergering van melasma geeft of dat het de veroorzaker van melasma is. Dit moet worden gedaan in overleg met de arts. Hiernaast kun je bij schaamte de huid camoufleren.
Bij melasma is het belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. Er wordt geadviseerd om het hele gezicht in te smeren met een zonnebrandcrème met minimaal SPF30. Bij een zonnige dag moet de huid om de twee uur opnieuw ingesmeerd worden. Naast zonlicht is het ook belangrijk om de zonnebank te vermijden.