Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
Acne excoriée is een vorm van acne waarbij er veel aan de huid wordt gekrabd. Het wordt gekenmerkt door open huid, wondjes, korstjes, littekentjes en pigmentvlekken.
Acne excoriée des jeunes filles. De naam zegt het al: krabacne bij jonge vrouwen / meisjes. We zien bij acne excoriée geen of bijna geen mee-eters, puisten of comedonen. We zien vooral open wondjes door het krabben aan de huid. Het komt het meest voor bij vrouwen tussen de 15 en 35 jaar. Deze acne kun je herkennen aan de bloedende schaafwondjes en littekens. Schaamte om het krabben speelt een grote rol.
Acne in het gezicht ontstaat door een ontsteking van het deel van de huid waar de talgklier zit.
Bij acne tarda zie je vaker acne onderaan het gezicht, zoals kin, kaken en hals.
Bij mildere vormen van acne excoriée is het vooral het doorbreken van een 'slechte gewoonte'. Ernstigere vormen van krabacne zal worden behandeld door een psycholoog. Indien er ook sprake is van puistjes, mee-eters, pukkels dan kan een dieptereiniging met peelingen en eventueel LED-of lasertherapie een oplossing bieden. Acnelittekens die ontstaan na jarenlang krabben kunnen worden behandeld met een TCA peeling of een laserbehandeling.
Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.
Bij acne excoriée is er sprake van het dwangmatig of onbewust krabben aan de huid. Bij deze vorm van acne is er meestal sprake van een milde acne. Er staan niet zozeer puistjes en mee-eters op de voorgrond, maar vooral krabplekken. Mensen met acne excoriée hebben de neiging om hun huid te controleren op oneffenheden en willen elk puistje uitknijpen. Het komt vaker voor bij vrouwen. Het krabben verergert het huidbeeld van acne doordat er wondjes, pigmentvlekken en littekens ontstaan.
Acne excoriée herken je aan opengekrabde plekken in het gezicht. Het lijken schaafwondjes soms dieper geschaafd. Korstjes zijn het gevolg van het krabben. Later zie je ook littekens die donkerder kleuren. Dit noemen we post-inflammatoire acnelittekens. In een vergevorderd stadium kun je ook diepe vreemd uitziende littekens zien.
Acne excoriée is het resultaat van het veelvuldig krabben aan de huid door spanning of stress. Het kan ook een gewoonte worden. Het drukken en krabben aan de huid kan zo fors plaatsvinden dat er net zo lang wordt gedrukt tot het vocht of bloed uit de huid komt. Mensen met acne excoriée vertellen dat er acne is die lijkt op blaasjes waar vocht uit komt. Het is een vervelende gewoonte die we gelukkig kunnen afleren. Bij een ernstige vorm van acne excoriée gaat het erom dat de acne wordt ingebeeld zonder dat deze er ook daadwerkelijk is.
Een huidtherapeut is vrij toegankelijk en kan ook middel van een huidtherapeutische diagnose te maken krijgen met de hulpvraag acne. Daarnaast werken huidtherapeuten ook samen met medisch specialisten, zoals de huisarts of dermatoloog. Acne excoriée is gemakkelijk te herkennen aan de wondjes en krabeffecten die je ziet. Als er al sprake is van acne zoals puistjes en mee-eters dan zijn deze al lang uitgedrukt of weggekrabd. Vaak speelt schaamte een grote rol en duurt het lang voordat men het echte probleem ' het krabben aan de huid' aanpakt.
Bij de milde vorm van acne excoriée is het belangrijk om uit te zoeken wie of wat kan helpen bij het afleren van de gewoonte: ' het krabben of knijpen aan de huid'. Wanneer het lastig is om van de huid af te blijven kan een psycholoog, psychotherapeut of coach helpen.