Gebruik de zoekfunctie om te zoeken op onderwerp
Schimmelnagels, ook wel kalknagels of onychomycosen genoemd, is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de handen of voeten. De nagel verkleurd wit, geel of bruin. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en kunnen eraf vallen. Schimmelnagels zijn zeer besmettelijk, ze kunnen pijnlijk zijn en het geeft een ontsierend beeld.
Bij schimmelnagels zijn er één of meerdere nagels van de vingers of tenen aangedaan. De nagel wordt wit, geel of geelbruin van kleur. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en kan gedeeltelijk of volledig loslaten van het nagelbed. De schimmelnagel is soms zeer pijnlijk en geeft een ontsierend beeld. Het begint aan het eind van één van de nagels en spreidt zich langzaam uit over de gehele nagel. Hierna kan de schimmel overgaan naar de andere nagels waarna er meerdere nagels besmetten
De oorzaak van schimmelnagels ligt bij schimmels die de huid of de nagel binnendringen en daar een infectie veroorzaken. De infectie kan een gevolg zijn van een niet goed behandelde huidschimmelinfectie. Hiernaast kan het een gevolg zijn van een verminderde weerstand, vocht, krappe schoenen of een trauma aan de nagels. Schimmelnagels ontstaan vooral in slecht groeiende, vochtige en beschadigde nagels. Schimmelnagels zijn zeer besmettelijk en kunnen worden opgelopen in een vochtige omgeving zoals sportdouches en zwembaden, maar een huisgenoot kan jou ook besmetten.
De diagnose schimmelnagels wordt gesteld aan de hand van een nagelkweek ofwel nagelbiopt. Het biopt test de nagel op 10 verschillende soorten schimmels. Voorafgaand aan het behandeltraject wordt door de huidtherapeut eenmalig een nagelkweek afgenomen. De huidtherapeut knipt een stukje van de nagel van de schimmelnagel. Dit gebeurd middels een nagelknipper of schaar en is pijnloos. De huidtherapeut stuurt het stukje weefsel naar het laboratorium, waar het wordt onderzocht door een arts-microbioloog. De arts-microbioloog stelt vast of de dermatofyten de veroorzaker zijn van de schimmelnagels. Wanneer dit het geval is, weten we zeker dat de laserbehandeling effectief zal zijn.
Om uitbreiding van een schimmelinfectie te voorkomen zijn er een aantal leefregels. Ten eerste moeten de voeten goed worden afgedroogd. Thuis kan er zo veel mogelijk slippers worden gedragen om de nagels te luchten. Draag ook slippers in openbare ruimtes zoals sportdouches, zwembaden en sauna's. Oude nagellakpotjes worden weggegooid, omdat deze besmet zijn met de schimmel. Draag katoenen sokken en was deze op 60 graden.
Nagellak zorgt voor afsluiting van de nagels waardoor een bron van bacteriën en schimmels ontstaat. Om die reden raden wij het dragen van nagellak af. Nagellak potjes die besmet zijn met de schimmelinfectie brengt de infectie ook vlot over naar bijvoorbeeld de handnagels of andersom. Evenals het zelf knippen of vijlen van de nagels. Laat het vijlen van de nagels aan een pedicure over om zo niet onnodig de nagels te beschadigen.
Dermatofyten zijn schimmels die voornamelijk oppervlakkige infecties van de huid en nagels veroorzaken. Bij schimmelnagels zijn dermatofyten in veel gevallen de veroorzaker. Deze dermatofyten kunnen de huid en/of de nagel binnendringen en daar een infectie veroorzaken. Schimmelnagels is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de vingers of tenen. De nagel wordt wit, geel of geelbruin en is verdikt, hobbelig en brokkelig. Dermatofyten kunnen ook zorgen voor voetschimmels. Door een nagelbiopt af te nemen kan er met zekerheid gesteld worden dat het om een dermatofyteninfectie gaat.
Bij schimmelnagels ten gevolge van een dermatofyteninfectie zijn er één of meerdere nagels van de vingers of tenen aangedaan. De nagel wordt wit, geel of geelbruin van kleur. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en kan gedeeltelijk of volledig loslaten van het nagelbed. De schimmelnagel is zeer pijnlijk en geeft een ontsierend beeld. Het begint aan het eind van één van de nagels en spreidt zich langzaam uit over de gehele nagel. Hierna kan de schimmel overgaan naar de andere nagels waarna er meerdere nagels aangedaan zijn.
Schimmelnagels of kalknagels worden in 9 van de 10 gevallen veroorzaakt door een schimmelgroep genaamd dermatofyten. Een dermatofyteninfectie kan een gevolg zijn van een niet goed behandelde huidschimmelinfectie. Voetschimmel wordt namelijk veroorzaakt door dezelfde schimmels als schimmelnagels. Hiernaast kan het een gevolg zijn van een verminderde weerstand, vochtige omgeving, krappe schoenen en/of trauma aan de nagel. Schimmelnagels worden vaak opgelopen in sportdouches of in het zwembad. Ook kun je besmet worden door een huisgenoot. Schimmelnagels ontstaan vooral in slecht groeiende, vochtige en beschadigde nagels. De schimmel vindt een ingang in de huid of nagel en gaat zich daar verder verspreiden.
De diagnose dermatofyteninfectie wordt gesteld aan de hand van een nagelkweek/nagelbiopt. Voorafgaand aan het behandeltraject wordt door de huidtherapeut eenmalig een nagelkweek afgenomen. De huidtherapeut knipt stukjes van de nagel af van de aangedane schimmelnagels. Dit gebeurd middels een nagelknipper en is pijnloos. De huidtherapeut stuurt de weefselafname naar het laboratorium, waar het wordt onderzocht door een arts-microbioloog. De arts-microbioloog stelt vast of de dermatofyten de veroorzaker is van de schimmelnagels. Wanneer dit het geval is, weten we zeker dat de laserbehandeling effectief zal zijn.
Om een dermatofyteninfectie te voorkomen of om uitbreiding van de infectie te voorkomen zijn er een aantal leefregels. Ten eerste moeten de voeten goed afgedroogd worden. Thuis kan er zo veel mogelijk op slippers gelopen worden om de nagels te luchten. Draag ook slippers in openbare ruimtes zoals sportdouches, zwembaden en sauna's. Oude nagellakpotjes mogen niet meer gebruikt worden, omdat deze besmet zijn met de dermatofyten. Er moeten katoenen sokken gedragen worden die gewassen worden op 60 graden.
Om een dermatofyteninfectie te voorkomen of om uitbreiding van de infectie te voorkomen zijn er een aantal leefregels. Ten eerste moeten de voeten goed afgedroogd worden. Thuis kan er zo veel mogelijk op slippers gelopen worden om de nagels te luchten. Draag ook slippers in openbare ruimtes zoals sportdouches, zwembaden en sauna's. Oude nagellakpotjes mogen niet meer gebruikt worden, omdat deze besmet zijn met de dermatofyten. Er moeten katoenen sokken gedragen worden die gewassen worden op 60 graden.
Schimmelnagels, ook wel kalknagels of onychomycosen genoemd, is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de handen of voeten. De vingernagel verkleurd wit, geel of bruin. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en kunnen eraf vallen. Schimmelnagels aan de vingernagels zijn zeer besmettelijk, ze kunnen pijnlijk zijn en het geeft een ontsierend beeld.
Bij schimmelnagels aan de vingernagels zijn er één of meerdere nagels van de vingers aangedaan. De nagel wordt wit, geel of geelbruin van kleur. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en kan gedeeltelijk of volledig loslaten van het nagelbed. De schimmelnagel is zeer pijnlijk en geeft een ontsierend beeld. Het begint aan het uiteinde van één van de nagels en breidt zich langzaam uit over de gehele nagel. Hierna kan de schimmel overgaan naar de andere vingernagels of naar de teennagels.
De oorzaak van schimmelnagels ligt bij schimmels die de huid of de nagel van de vingers binnendringen en daar een infectie veroorzaken. De infectie kan een gevolg zijn van een niet goed behandelde huidschimmelinfectie. Hiernaast kan het een gevolg zijn van een verminderde weerstand, vocht of een trauma aan de nagels. Schimmelnagels ontstaan vooral in slecht groeiende, vochtige en beschadigde nagels. Schimmelnagels zijn zeer besmettelijk. De meeste schimmelnagels aan de vingernagels ontstaan wanneer de teennagels al een schimmelinfectie hebben.
De diagnose schimmelnagels aan de vingernagels wordt gesteld aan de hand van een nagelkweek ofwel nagelbiopt. Het biopt test de nagel op 10 verschillende soorten schimmels. Voorafgaand aan het behandeltraject wordt door de huidtherapeut eenmalig een nagelkweek van de vingernagels afgenomen. De huidtherapeut knipt stukjes van de vingernagel af. Dit wordt gedaan met een nagelknipper of schaar en is pijnloos. De huidtherapeut stuurt de weefselafname naar het laboratorium, waar het wordt onderzocht door een arts-microbioloog. De arts-microbioloog stelt vast of de dermatofyten de veroorzaker zijn van de schimmelnagels. Wanneer dit het geval is, weten we zeker dat de laserbehandeling effectief zal zijn.
Nagellak zorgt voor afsluiting van de vingernagels waardoor een bron van bacteriën en schimmels ontstaat. Een besmetting van andere vingernagels is gauw gebeurd. Om die reden raden wij het dragen van nagellak af. Evenals het zelf knippen of vijlen van de nagels kan zorgen voor een uitbreiding van de schimmelinfectie naar andere vingernagels.
Je kunt beter de nagels laten dun vijlen door een pedicure in plaats van de vingernagels zelf te gaan knippen of vijlen. De deeltjes die vrij komen bij het vijlen zorgen snel voor verspreiding van de schimmelinfectie. Gebruik geen nagellak! Dit besmet zeer snel de andere vingernagels.
Schimmelnagels, ook wel kalknagels of onychomycosen genoemd, is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de voeten. De nagel verkleurd wit, geel of bruin. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en kunnen afvallen. Schimmelnagels zijn zeer besmettelijk, ze kunnen pijnlijk zijn en het geeft een ontsierend beeld aan de voeten.
Bij schimmelnagels aan de teennagels zijn er één of meerdere nagels van de tenen aangedaan. De nagel wordt wit, geel of geelbruin van kleur. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en kan gedeeltelijk of volledig loslaten van het nagelbed. De schimmelnagel is zeer pijnlijk en geeft een ontsierend beeld. Het begint aan het eind van één van de nagels en spreidt zich langzaam uit over de gehele nagel. Hierna kan de schimmel overgaan naar de andere teennagels waarna er meerdere nagels aangedaan zijn.
De oorzaak van schimmelnagels aan de tenen ligt bij schimmels die de huid en/of de nagel binnendringen en een infectie veroorzaken. De infectie kan een gevolg zijn van een niet goed behandelde huidschimmelinfectie. Hiernaast kan het een gevolg zijn van een verminderde weerstand, vocht, krappe schoenen en/of trauma aan de nagels. Schimmelnagels ontstaan vooral in slecht groeiende, vochtige en beschadigde nagels. Schimmelnagels zijn zeer besmettelijk en kunnen worden opgelopen in vochtige omgevingen zoals sportdouches en zwembaden, maar een huisgenoot kan jou ook besmetten.
De diagnose schimmelnagels wordt gesteld aan de hand van een nagelkweek/nagelbiopt. Het biopt test de nagel op 10 verschillende soortenschimmels. Voorafgaand aan het behandeltraject wordt door de huidtherapeut eenmalig een nagelkweek afgenomen. De huidtherapeut knipt stukjes van de teennagel af van de aangedane schimmelnagels. Dit gebeurd middels een nagelknipper en is pijnloos. De huidtherapeut stuurt de weefselafname naar het laboratorium, waar het wordt onderzocht door een arts-microbioloog. De arts-microbioloog stelt vast of de dermatofyten de veroorzaker is van de schimmelnagels. Wanneer dit het geval is, weten we zeker dat de laserbehandeling effectief zal zijn.
Om (uitbreiding van) een schimmelinfectie aan de teennagels te voorkomen zijn er een aantal leefregels. Ten eerste moeten de voeten goed afgedroogd worden. Thuis kan er zo veel mogelijk op slippers gedragen worden om de nagels te luchten. Draag ook slippers in openbare ruimtes zoals sportdouches, zwembaden en sauna's. Oude nagellakpotjes mogen niet meer gebruikt worden, omdat deze besmet zijn met de schimmel. Er moeten katoenen sokken gedragen worden die gewassen worden op 60 graden.
Nagellak zorgt voor afsluiting van de teennagels waardoor een bron voor bacteriën en schimmels ontstaat. Om die reden raden wij het dragen van nagellak af. Evenals het zelf knippen/vijlen van de nagels. Om de teennagels niet onnodig te beschadigen laat de behandeling aan een medisch pedicure over.
Niet iedereen is even vatbaar voor het krijgen van schimmelnagels. Er zijn zogenaamde risicogroepen. De één is gevoeliger voor schimmelinfecties dan de ander. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, mensen met een verminderde weerstand door bijvoorbeeld een chemokuur, zwangerschap of diabetes.