Gebruik de zoekfunctie om te zoeken op onderwerp
Er is niets wat je zelf kunt doen om het ontstaan van moedervlekken te voorkomen of om moedervlekken zelf te verwijderen.
Helaas kun je zelf niets doen tegen het ontstaan van moedervlekken
Op grond van klinisch beeld kan in de meeste gevallen gesteld worden of het om een normale of onrustige moedervlek gaat. Hierbij wordt vaak de dermatoscoop ingezet. Dit is een speciale loep waarbij de huid tientallen malen vergroot kan worden. Wanneer er getwijfeld wordt aan de diagnose, moet microscopisch onderzoek onderzoek plaatsvinden waarbij er een biopt wordt afgenomen.
Een moedervlek is een onschuldige stoornis in de ontwikkeling van de huid. Bijna iedereen heeft moedervlekken. Er is een gemiddelde van 25 moedervlekken per persoon.
Moedervlekken zien er uit als kleine, bruine of zwarte vlekjes die verspreid voorkomen over het gezicht en het lichaam. De vlekjes kunnen zowel vlak als bol zijn. Een dermale naevus ziet er uit als een gladde, bolvormige moedervlek.
Een moedervlek is een goedaardige ophoping van pigment in de huid. Het uit zich als vlekjes die verspreid voor kunnen komen over het lichaam en gezicht. Bijna iedereen heeft moedervlekken.
Je kunt beter niet proberen om de wratten zelf te verwijderen. Door de wrat weg te krabben kan er een huidbeschadiging of infectie ontstaan.
Ouderdomswratten ontstaan ten gevolge van huidverouderingen er is geen manier om dit te voorkomen. Wanneer je de wratten graag verwijderd wil hebben, kan de huidtherapeut dit doen middels een behandeling.
De diagnose ouderdomswratten wordt gesteld aan de hand van het klinisch beeld. Bij twijfel of het gaat om een andere, kwaadaardige diagnose kan er door een arts een huidbiopt afgenomen worden.
Ouderdomswratten ontstaan ten gevolge van het ouder worden van de huid. Het is een teken van huidveroudering. Er is tot nu toe geen verband aangetoond met andere factoren, zoals blootstelling aan de zon.
Ouderdomswratten zijn ruwe, onregelmatige, bruine, soms wat vettige plekken die op de huid lijken te liggen. Ze zijn huidkleurig, geel of bruin van kleur. In een wrat zitten vaak kloven en scheurtjes waardoor er delen van de wrat af kunnen vallen. Meestal zijn er sprake van meerdere wratten bij elkaar. Ze komen vooral voor op de slapen en romp.
Ouderdomswratten worden ook wel verruca seborrhoica genoemd en lijken op ruwe moedervlekken. Het zijn ruwe, onregelmatige, bruine, soms wat vettige plekken die soms wat op de huid lijken te liggen. In een wrat zitten vaak kloven en scheurtjes, waardoor er delen van de wrat af kunnen brokkelen. Ouderdomswratten komen vooral voor bij mensen van ouder dan 50 jaar.
Het is belangrijk om de korrels niet zelf uit te drukken om beschadiging van de huid en ontstekingen te voorkomen.
Er is niets wat je zelf kunt doen om de korrels zelf te verwijderen. Door de huid goed te hydrateren met onder andere huidzorgproducten kan het ontstaan van nieuwe gerstekorrels voorkomen worden.
Gerstekorrels zijn gemakkelijk herkenbaar. Op basis van het klinisch beeld kan de diagnose met het blote oog worden gesteld.
Gerstekorrels ontstaan door verstoppingen van de talg- en zweetklieren van het gezicht. Ze komen vooral voor bij huiden die droog en niet gehydrateerd zijn en bij huiden die veel zonlicht hebben gezien. Tot slot is het mogelijk dat gerstekorrels ontstaan door beschadiging van de huid, zoals bij brandwonden, schaafwonden of blaren.
Gerstekorrels of milia zijn witte, harde bultjes die vaak rondom de ogen en op het ooglid voorkomen. Ze ontstaan door verstoppingen van de talg- en zweetklieren.
Je kunt beter niet aan de steelwratjes zitten of zelf proberen om de wratjes te verwijderen.
Er is niets dat je zelf kunt doen om het ontstaan van steelwratjes te voorkomen. Wanneer je graag van de wratjes af wilt, kunnen de huidtherapeuten deze verwijderen.
De diagnose steelwratjes wordt gesteld op basis van het klinisch beeld. Fibromen zijn herkenbaar en de diagnose kan met het blote oog gesteld worden.
Het is nog onduidelijk hoe steelwratjes ontstaan. Er is mogelijk een verband tussen wrijving op de huid, het ouder worden, hormonen en overgewicht. Ze ontstaan vooral na de menopauze. Er is geen manier om het ontstaan van steelwratjes te voorkomen.
Steelwratjes zijn zachte uitstulpingen die als het ware nog met een steeltje aan het huidoppervlak hangen. Het zijn huidkleurige huidoneffenheden van de huid. Ze komen onder andere voor op de hals, oksels, romp en onder de borsten. De steelwratjes kunnen verschillen van grootte en ze kunnen zowel enkel als met tientallen tegelijk voorkomen.
Steelwratjes worden ook wel fibromen genoemd. Het zijn huidkleurige huidoneffenheden van de huid die als het ware aan het huidoppervlak hangen. Er is een mogelijk verband tussen wrijving op de huid, het ouder worden, hormonen en overgewicht. Er is geen manier om het ontstaan van fibromen te voorkomen.
Je kunt beter niet thuis aan de slag gaan met middelen om de littekens te verbeteren. Ga hiervoor altijd naar een deskundige. Hij of zij is op de hoogte van evidence based methoden om het litteken te verbeteren.
Bij beginnende, verse littekens is het belangrijk om goed met het litteken om te gaan. Zorg ervoor dat je het litteken niet aan extreme warmte of kou blootstelt. Let bij zonblootstelling er ook op dat de nieuwe, dunne huid niet verbrand en smeer het gebied goed in. Verzorg het litteken regelmatig met een vochtherstellende crème.
De diagnose litteken kan met het blote oog gesteld worden.
Een litteken is een reactie van de huid op een huidbeschadiging. Het ontstaat tijdens het herstel van de huid na bijvoorbeeld een ongeval, operatie of huidziekte.
Een litteken is in het begin vaak zacht en rood. Later kan de kleur wat vervagen en kan het weefsel verharden. Hoe een litteken eruit gaat zien is afhankelijk van de diepte van de beschadiging, leeftijd, huidskleur en plaats op het lichaam. Er zijn verschillende soorten littekens die er elk verschillend uitzien, waaronder atrofische littekens, hypertrofische littekens, keloïd littekens en brandwonden.
Een litteken is een reactie van de huid op een huidbeschadiging. Het ontstaan tijdens het herstel van de huid na bijvoorbeeld een ongeval, operatie of huidziekte. Eerst is het littekens rood of roze. Het kan zowel zacht als verhard zijn en het kan verschillende vormen hebben.
Je kunt huidoneffenheden beter niet zelf verwijderen. Dit kan zorgen voor littekens, beschadiging en irritatie van de huid. Je kunt huidoneffenheden laten verwijderen door de huidtherapeut.
Als huidoneffenheden er eenmaal zijn is er niets wat je zelf kunt doen om ze te verwijderen. Om gerstekorrels te voorkomen moet de huid goed gehydrateerd worden. Om ouderdomsvlekken en ouderdomswratten te voorkomen is het belangrijk om blootstelling aan de zon te minimaliseren.
Vaak wordt de diagnose gesteld op basis van klinisch beeld. Bij twijfel of het gaat om een goedaardig of kwaadaardig plekje, laten we het controleren door de huisarts of dermatoloog. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij pigmentvlekken en moedervlekken.
De oorzaak verschilt per huidaandoening. Ouderdomsvlekken, ouderdomswratten en steelwratjes ontstaan onder andere door een te veel aan blootstelling aan de huid. Gerstekorrels ontstaan onder andere doordat de huid niet gehydrateerd is en littekens ontstaan onder andere door trauma aan de huid door huidafwijkingen of een ongeval. Moedervlekken ontstaan spontaan.
Hoe een huidoneffenheid eruit ziet verschilt per huidaandoening. De plekjes zorgen bij elkaar voor een niet egaal, rommelig en verouderd beeld van de huid. Huidoneffenheden kunnen zowel op het gezicht als op het lichaam voorkomen.
Huidoneffenheden is een verzamelnaam voor een grote groep huidaandoeningen. Hieronder vallen onder andere gerstekorrels, steelwratjes, littekens, ouderdomsvlekken, ouderdomswratten en moedervlekken.