Acnelittekens herken je aan de oppervlakkige of diepe putjes. Ze ontstaan na een periode met diepe ontstekingen. Door diepe ontstekingen kan de normale wondgenezing verstoord raken en ontstaat er een onregelmatig huidreliëf in de vorm van een kuiltje of een gaatje in de huid. Acnelittekens kunnen onder andere behandeld worden met een fractional laserbehandeling. Bij Laserkliniek Zwolle hebben we de YouLaser MT in huis, waarbij de Erbium-Glass en CO2 laser gecombineerd ingezet kunnen worden. De behandeling zorgt ervoor dat de huid wordt aangezet om de littekens van binnenuit op te vullen.
De fractional laser reageert op het water in de huidcellen. De laser creëert vele minuscule gaatjes van warmtebundels diep in de huid. Dit zorgt ervoor dat de aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd. Dit zijn de natuurlijke bouwstenen van de huid. Door de aanmaak van collageen en elastine wordt de huid steviger en worden de acnelittekens van binnenuit opgevuld. De acnelittekens vervagen waardoor het huidrelief weer gelijker wordt. Na de behandeling met de fractional laser is de huid rood en gaat de bovenste huidlaag schilferen. Het behandeltraject van acnelittekens kan gecombineerd worden met microneedling of TCA-peelingen. Tijdens het consult bekijkt de huidtherapeut welke behandeloptie het best bij de huid past.
Daarom is bij Laserkliniek Zwolle - Huidtherapie het eerste consult altijd gratis en vrijblijvend. Plan direct jouw gratis consult via het formulier.
U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van acne en overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Acnetherapie, laserontharing in het gezicht en camouflagetherapie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden onder het kopje huidtherapie.
Littekenweefsel in het algemeen ontstaat na een beschadiging van de huid. Bijvoorbeeld bij een hevige ontstekingsreactie van de huid zoals bij acne. Acnelittekens zijn littekens die kunnen overblijven bij mensen die te maken hebben met een ernstige acne. Gelukkig komen deze tegenwoordig minder vaak voor omdat acne op tijd wordt behandeld door een dermatoloog of huidtherapeut.
Er zijn vier soorten acnelittekens:
Ice pick littekens, lijken op een ijspegeltje. Dit zijn puntvormige putjes in de huid. Er ontstaat een V vorm bij deze littekens en liggen diep in de huid.
Rolling littekens, zijn glooiende ingezonken littekens zonder scherpe begrenzing.
Boxscar littekens, diepe littekens die i.p.v. in een punt lopen wat meer vierkant zijn.
Hypertrofische litteken, zijn littekens die verheven boven het huidoppervlak liggen en vaak rood en pijnlijk zijn. Daarnaast kunnen ze jeuken.
Acnelittekens zijn ontsierende littekens die achterblijven na ontstaan na het doorstaan van acne met veel ontstekingen. Er is een verhoogde kans op littekens bij ernstige vormen van acne met veel ontstekingen. Hiernaast ontstaan acnelittekens ten gevolge van manipulatie van de huid, zoals het krabben en uitdrukken van puistjes bij acne. Na het puistje blijft er een diep gaatje, putje of deukje achter. Er zijn drie vormen van acne waarbij er een verhoogde kans op het ontstaan van littekens is, namelijk bij acne conglobata, acne excoriée en hidradenitis suppurativa.
Bij acne is het verleidelijk om aan de puistjes te krabben. Krab niet aan de puistjes, mee-eters en pukkels. Daarnaast kunnen bacteriën die onder de nagels zitten nieuwe puistjes veroorzaken.
Acnelittekens kun je door middel van verschillende huid- en lasertherapieën minder zichtbaar maken. Realiseer je daarbij dat ze nooit geheel zullen verdwijnen. Er zijn verschillende soorten therapieën die geschikt zijn voor het verminderen van acnelittekens.
Wanneer er acnelittekens zijn ontstaan is er niet veel wat je zelf aan de littekens kunt doen. Door middel van behandelingen in de huidtherapeutische kliniek kunnen acnelittekens verminderen. Om acnelittekens te voorkomen is het belangrijk om tijdens het doormaken van acne de huid niet te manipuleren. Het verminderen van acne, bijvoorbeeld door behandelingen in de kliniek, voorkomt acnelittekens. Wanneer er acnelittekens zijn ontstaan is er niet veel wat je zelf aan de littekens kunt doen. Door middel van behandelingen in de huidtherapeutische kliniek kunnen acnelittekens verminderen.