Overbeharing bij PCOS en hormonale veranderingen

In onze laserkliniek zien we dagelijks vrouwen die bij ons aankloppen voor hulp bij overbeharing op het gezicht of lichaam. Vaak lopen zij al jarenlang rond met overbeharing maar is de stap om hierbij hulp te vragen erg groot. Het is niet alleen spannend om er over te praten, maar ook om de vervelende haren die je normaal altijd wegscheert te laten zien. Het is belangrijk om te weten dat overbeharing bij vrouwen veel vaker voorkomt dat je denkt en dat laser ontharen een hele fijne oplossing biedt!

Overmatige haargroei bij vrouwen kan verschillende oorzaken hebben en vaker ligt een disbalans in de hormoonhuishouding eraan ten grondslag. In deze blog vertellen we je alles over de invloed van hormonen op haargroei.

Hirsutisme

Toegenomen haargroei op het gezicht of lichaam volgens het ‘mannelijke’ beharingspatroon noemen we hirsutisme. Daarmee worden onder andere haren op het gezicht (bovenlip, wangen, hals), borst, tepelhoven, buik en dijen bedoeld. We horen van veel vrouwen dat dit voor schaamte en onzekerheid zorgt. Maar hoe komt het dat er opeens haren in deze gebieden beginnen te groeien? Er zijn verschillende oorzaken waardoor er meer haren ontstaan:

1.      Het lichaam maakt te veel mannelijk hormoon aan

2.      De haarzakjes reageren overgevoelig op mannelijke hormonen

3.      Bijwerking van medicatie met mannelijke hormonen

Overbeharing op de bovenlip bij hirsutisme

PCOS

In de kliniek zien wij veel vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). PCOS komt namelijk erg vaak voor, 5 à 7 op de 100 vrouwen in Nederland heeft de diagnose. Bij vrouwen met PCOS zijn er (vele) cysten in de eierstokken ontstaan die teveel van het mannelijke hormoon testosteron aanmaken. Onder invloed van testosteron ontstaan er haren op plekken waar je eerst nog geen haargroei had. Bijvoorbeeld op je gezicht, maar ook tussen de borsten, tepelhoven en buik.

Hoe herken ik PCOS?

PCOS is een syndroom, wat betekent dat de aandoening bestaat uit allemaal verschillende symptomen die bij elkaar kunnen voorkomen. Dit zijn onder andere:

1.      Acne

2.      Overbeharing

3.      Gewichtstoename

4.      Onregelmatige of uitblijvende menstruatie

5.      Moeite met zwanger worden

Enkel de gynaecoloog stelt deze diagnose officieel vast. Goed om te weten is dat je ook alle hierboven beschreven symptomen kunt hebben zonder dat er sprake is van het PCOS.

Wat kan de huidtherapeut voor mij betekenen?

Als vrouw met PCOS ben je bij de huidtherapeut aan het juiste adres. De haren kunnen we laser ontharen zodat er bijna geen haren meer terug groeien. Maar ook als je last hebt van acne kunnen we hierbij helpen. De behandeling van beiden komt ook zeker voor in één en dezelfde sessie. Er is dan vaak sprake van acne tarda, de vorm van acne die op volwassen leeftijd voorkomt. De gecombineerde acnebehandeling met een dieptereiniging, peelingen en LED-therapie is erg geschikt om de acne op volwassen leeftijd onder controle te krijgen.

Tijdens het gratis consult wordt er een persoonlijk behandelplan gemaakt om jou van je acne en/of overbeharing af te helpen.

Zwangerschap, menopauze en anticonceptie

Naast hormonale aandoeningen komen er in het algemeen bij de vrouw regelmatig periodes voor waarin de hormoonhuishouding (tijdelijk) verandert. Dit kan overbeharing tot gevolg hebben. Tijdens de zwangerschap en menopauze kunnen de vrouwelijke en mannelijke hormonen tijdelijk uit evenwicht zijn. De mannelijke hormonen kunnen de boventoon voeren waardoor er meer haargroei ontstaat. Het stoppen of veranderen van hormonale anticonceptie, zoals een pil of spiraal, kan ook haargroei als bijeffect hebben. Dit zien we vaker in de kliniek.

Laser ontharen als oplossing bij hormonale haargroei

Veel vrouwen halen dan ook elke dag weer de haren weg door te scheren, harsen of waxen. Dit neemt niet alleen veel tijd in beslag maar geeft vaak ook huidirritatie. Laser ontharen is de enige blijvende oplossing bij hormonale haargroei. Na ongeveer 8 behandelingen komt er aanzienlijk minder haar terug. De haren die overblijven zijn dun en licht van kleur. Een gladde huid zonder irritatie en je bijna niet meer te hoeven scheren is een heerlijkheid. Vooral het er niet bij stil hoeven staan. Meestal voor het laser ontharingstraject was men hier iedere dag mee bezig. Het is belangrijk om te weten dat er bij hormoon gestimuleerde haargroei meer behandelingen nodig kunnen zijn. De huidtherapeut kan hier tijdens het gratis consult een schatting van maken.

Laser ontharing is de enige blijvende ontharingsmethode bij hormonale haargroei

Wordt mijn behandeling vergoed?

U kunt met of zonder verwijzing bij de huidtherapeut terecht. De huidtherapeut is bij uitstek dé specialist op het gebied van overbeharing. Een huidtherapeut is een BIG-geregistreerde paramedische huid professional met een beschermde beroepstitel. De huidtherapeut werkt nauw samen met huisartsen en dermatologen. Laserontharing voor overbeharing in het gezicht wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden hier (2022).

Ben jij benieuwd naar wat laser ontharen voor jouw (hormonale) beharing kan doen? Maak een afspraak met één van onze huidtherapeuten in een gratis consult.
No items found.
No items found.
No items found.