'Is laser ontharen schadelijk voor de huid..? en is de behandeling eigenlijk pijnlijk?'

Als huidtherapeuten merken we vaak dat er nog veel onduidelijkheid is rondom laserontharing. Dat is ook niet zo gek... je maakt het niet elke dag mee! In deze blog geven we je antwoord op de meest gestelde vragen over laser ontharen.

Als huidtherapeuten merken we vaak dat er nog veel onduidelijkheid is rondom laserontharing. Dat is ook niet zo gek… je maakt het niet elke dag mee! Tijdens het consult nemen we uitgebreid de tijd om uitleg te geven en al je vragen te beantwoorden. In deze blog geven we je alvast antwoord op de meest gestelde vragen over laser ontharen.

1. Zijn mijn haren geschikt voor laser ontharen?

Niet alle haren zijn geschikt voor ontharing met de laser. Tijdens de laserbehandeling gaat het laserlicht opzoek naar het pigment in de haarwortel. Daarom is het belangrijk dat de haar donker genoeg is. Donkere haren, zoals bruine en zwarte haren zijn erg geschikt. Blonde, grijze of rossige haren bevatten niet genoeg pigment om effectief behandeld te kunnen worden. Heb je een mix van lichte en donkere haren in het gezicht? Dan is er naast de laser voor de donkere haren, elektrische epilatie voor de lichte haren. Twijfel je of je haren geschikt zijn? Maak dan een afspraak voor een gratis consult in onze laserkliniek.

2. Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Haren groeien in een cyclus van gemiddeld 4 à 8 weken. In deze tijd vallen haren vanzelf uit en groeien weer terug. Binnen deze cyclus kunnen haren in verschillende groeifasen verkeren, namelijk de actieve groeifase (anagene fase), rustfase (katagene fase) of uitstootfase (telogene fase). Alleen haar dat zich in de actieve groeifase bevindt, kan definitief worden verwijderd. Echter zijn niet alle haren tegelijk in deze groeifase. Daarom zijn er meerdere behandelingen nodig.

Bij laser ontharen in het gezicht of op het lichaam zijn er gemiddeld 8 tot 10 behandelingen nodig. Dit is afhankelijk van hoe de haren er uit zien en factoren in de gezondheid. Tussen de behandelingen van laser ontharen in het gezicht zitten 4 weken en van het lichaam 6 weken.

3. Blijven mijn haren voor altijd weg?

Elke behandeling resulteert in minder en dunnere haartjes. Je kunt verwachten dat er ongeveer 80% van de haren reduceren. Dit kan wat meer of minder zijn, afhankelijk van de haren of factoren in de gezondheid. Tijdens het consult kan de huidtherapeut goed inschatten wat het resultaat bij jou ongeveer zal zijn. Bij veranderingen in de gezondheid of schommelingen in de hormonale huishouding, zoals zwangerschap, menopauze of starten van bepaalde medicatie, kunnen de haarzakjes weer actief worden. Dit kan worden onderhouden met bijvoorbeeld 1 of 2 onderhoudsbehandelingen per jaar. De laseronthaar behandelingen worden na 8 a 10 behandeling rustig afgebouwd naar een onderhoudsfase. De haargroei laten beoordelen door een huidtherapeut? Plan een gratis consult om te bekijken hoeveel behandelingen er nodig zijn .

4. Is de behandeling van laser ontharen pijnlijk?

De laserbehandeling is niet pijnloos, maar wel goed te verdragen. De laser brengt warmte in de huid, wat voor een kortdurende branderige sensatie kan zorgen. We krijgen vaak terug dat de behandeling voelt als speldenprikken of kleine elastiekjes die tegen de huid aan komen. De ene persoon is pijngevoeliger dan de ander. Maar geen zorgen – de behandeling is goed te doen! De aangename luchtkoeling die koude lucht blaast op de plek waar je behandeld zorgt voor lichte verdoving en het is ook nog eens hygiënisch. De huidtherapeut lasert boven de huid i.p.v. te werken met contactkoelingsgel. Mensen die eerder zijn gelaserd met andere apparatuur noemen het een 'verademing'.

Na de behandeling koelen we het gebied nog even extra met een coldpack om de warmte uit de huid te krijgen. Hierna smeren we Alhydran op het gebied. Deze nabehandelingscrème verkoelt en kalmeert de huid in mum van tijd. Zo is de huid weer snel hersteld.

5. Mag ik blijven scheren en/of epileren tijdens het behandeltraject?

Je mag gerust blijven scheren tussen de behandelingen door! Soms is dit niet eens nodig, omdat de haren na de behandeling uitvallen. Ontharingsmethoden zoals epileren, waxen of harsen mogen niet meer gedurende het behandeltraject. Deze methoden verwijderen namelijk de haarwortel uit de huid. Dit is een 'no go', omdat het laserlicht juist op zoek gaat naar het pigment in de haarwortels om de haren te kunnen vernietigen. Dan is de behandeling niet effectief, en dat is zonde!

6. Is laser ontharen veilig bij mijn huidtype?

Bij Laserkliniek Zwolle is veel expertise, vlieguren en de juiste apparatuur om alle huidtypen te kunnen behandelen. We laseren zowel de meest lichte als de meest donkere huiden. Voor de lichtere huidtypen gebruiken we de Alexandrite laser 755 nm en voor de donkere huidtypen gebruiken we de Nd:YAG laser, 1064 nm longpulse. De Nd:YAG laser zorgt er voor dat het pigment van de huid niet beschadigd raakt waardoor ook de donkere huid veilig en effectief kan worden behandeld. Sterker nog de resultaten komen vaak vlot doordat het meestal donker en dik haar betreft. Hoe donkerder het haar hoe beter de laser het ziet. Naast deze lasers hebben we de MIX-techniek in huis, een combinatie van de Alexandrite en Nd:YAG laser. Deze gebruiken we om tot de dunste haren te kunnen verwijderen of de huiden die net op de grens zitten tussen licht en donker. Kortom voor alle huidtypen een geschikte golflengte.

7. Is de laser schadelijk voor mijn huid?

Dit is een vraag die we vaak gesteld krijgen. Begrijpelijk… want je bent zuinig op je huid. Een behandeling met de ontharingslaser is niet schadelijk voor de huid. Het laserlicht werkt oppervlakkig en gaat niet dieper dan enkele millimeters de huid in. Het laserlicht absorbeert enkel het pigment in de haarzakjes en laat de omliggende huid en weefsels met rust. Laseren is veilig, mits het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Het team van Laserkliniek Zwolle bestaat uit HBO gediplomeerde huidtherapeuten. Zij hebben veel ervaring met lasertherapie en dragen zorg voor een veilige behandeling.

Is jouw vraag nog niet beantwoord of ben je enthousiast geworden over laserontharing? Plan een gratis consult bij één van onze huidtherapeuten.

No items found.
No items found.
No items found.