Zo laseren wij een abces in de bilnaad

Een ontsteking in de bilnaad, wordt ook wel haarnestcyste of sinus pilonidalis genoemd. In veel gevallen moet deze tijdens een operatie worden verwijderd door een chirurg. Soms kun je als je lichte klachten ervaart dit voor zijn door alvast te gaan laser ontharen. Wat als je wel bent geopereerd? De huidtherapeut kan jou dan snel helpen door het gebied te laser ontharen.

De sinus pilonidalis

komt veelal voor bij mannen, maar zeker ook bij vrouwen. Een moeilijk woord met een redelijk simpele uitleg; een holte die een verbinding heeft door de huid heen naar buiten. Meestal zit deze holte in of net boven de bilspleet. Een vervelende en pijnlijke plek dus. In veel gevallen moet een ontstoken haarnestcyste door de chirurg worden verwijderd tijdens een operatie. De arts geeft daarbij vaak het advies om naar de huidtherapeut te gaan. Maar wat kan een huidtherapeut daarna precies voor je doen?

Een voorbeeld van een sinus pilonidalis, abces in de bilspleet

Hoe ontstaat een sinus pilonidalis ofwel abces in de bilspleet?

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe een sinus pilonidalis of abces tussen de bilspleet ontstaat. Waarschijnlijk begint het met een ingegroeide haar of een verstopt haarzakje. Het haarzakje kan onderhuids open barsten waardoor er een afgesloten holte ontstaat dat gevuld is met pus. Wanneer het pus wordt verwijderd en afgevoerd blijft er een opening in de huid over. Dit kan soms, schrik niet een holte zijn zo groot als een gat. Dit zorgt voor pijn, soms ook een pijnloos gebied en veel emoties en schaamte. Bas doet binnenkort zijn verhaal in mijn huidverhaal en zal voor de Laserkliniek op de camera verschijnen. Hij vind het belangrijk dat er meer ruchtbaarheid komt over dit onderwerp en deelt graag zijn ervaring met de huidtherapeut en laser ontharen.

Wat kan de huidtherapeut betekenen?

Een deel van de patiënten met een haarnestcyste krijgt binnen een aantal jaar een tweede haarnestcyste. Dat willen we natuurlijk graag voorkomen. Om de kans hierop te verkleinen worden laserbehandelingen ingezet. De behandeling bestaat uit een combinatie van twee verschillende lasers. De Alexandrite laser is de ontharingslaser en zorgt ervoor dat er geen haren meer kunnen groeien, waardoor er geen nieuwe haren gaan ingroeien en ontsteken. Hierdoor is de kans op een nieuwe haarnestcyste een stuk kleiner. De Nd:YAG laser zorgt ervoor dat de wond en het litteken verstevigd. Een bijkomend voordeel aan het bezoek in de kliniek is dat de huidtherapeut het gebied goed in de gaten kan houden. Wanneer de huidtherapeut een beginnende haarnestcyste vermoedt, kan er direct actie ondernomen worden en kan zij een rol spelen bij het voorkomen van een operatie.

Kan ik het gebied niet zelf ontharen?

Misschien vraag je je af waarom de huidtherapeut moet helpen bij het ontharen. Er bestaan natuurlijk veel ontharingsmethoden om een haarnestcyste haarvrij te houden. Het nadeel van methoden zoals scheren, harsen en ontharingscrème is dat het zorgt voor huidirritatie. Het is juist zo belangrijk om huidirritatie te vermijden om een nieuwe haarnestcyste te voorkomen.

Hoe ziet een behandeling eruit?

1.    De wond wordt schoongemaakt en haarvrij gemaakt.

2.    De overige haren worden weggeschoren

3.    Het wondgebied wordt gelaserd met de Nd:YAG laser

4.    De bilspleet wordt gelaserd met de Alexandrite laser

5.    Alhydran en talkpoeder wordt aangebracht

6.    Specifieke leef- en hygiëneregels worden benoemd

Wat kan ik zelf doen tegen een abces in de bilspleet?

Het is niet helemaal bekend hoe een sinus pilonidalis voorkomen kan worden. We weten wel dat een goede hygiëne rondom het aangedane gebied zeer belangrijk is. Deze leefregels kun je terugvinden in de afbeelding hieronder. Om te voorkomen dat er een nieuwe haarnestcyste ontstaat, is het belangrijk om het gebied te ontharen met laser ontharen.

Hygiëneprotocol bij een sinus pilonidalis

  

Wil jij meer informatie over de behandeling bij een haarnestcyste? Maak een afspraak met één van onze huidtherapeuten in een gratis consult met huidadvies.

No items found.
No items found.
No items found.