Onze cliënten vertellen over hun zoektocht naar de juiste aanpak voor hun huidklachten

Geeny (27 jaar) kreeg al op jonge leeftijd huidklachten door PCOS, een hormonale aandoening waarbij de eisprong (ovulatie) vaak uitblijft. Dit veroorzaakt een onregelmatige cyclus en kan zorgen voor het uitblijven van de menstruatie en huidproblemen zoals acne en overbeharing. Joey (30 jaar) loopt ruim acht jaar rond met pijn en overlast van ingegroeide baardharen voordat hij de stap zet om hulp te zoeken. Beiden ervaren een zoektocht naar de juiste aanpak voor hun huidklachten. Niet alleen vanwege de aarzeling de stap naar hulp-zoeken te moeten nemen, maar ook vanwege de donkere huid. Ze kwamen allebei terecht bij de laserkliniek in Zwolle.

Zichtbaar verschil aan de buitenkant

Het lijkt allemaal zo duidelijk. De ene huid heeft een lichte kleur en de andere een donkere. Maar wie zich verdiept in de variatie van kleur in de huid en de eigenschappen ervan, merkt dat de verschillen groter zijn dan ze op het eerste gezicht lijken. De ene huid is de andere niet. Er zijn vele variaties aan huidskleuren die een andere benadering en behandeling vergen. Hoe zorgverleners huiden classificeren kent ook zijn beperkingen en behandelingen brengen ook risico’s met zich mee.

Pseudofolliculitis barbae

Joey had lange tijd elke dag last van wondjes en plekjes in de baardstreek. Hij kreeg ze bij het scheren. Al na zijn eerste scheerbeurt ontstonden er ingegroeide haren met ontstekingen en puisten (ook wel pseudofolliculitis barbae genoemd). De irritatie zit vooral hoog op zijn wangen. Recht in zijn aangezicht maar ook in zijn hals. De ontstekingen deden pijn en Joey drukte deze met regelmaat uit waardoor er pigmentvlekken ontstonden. Helaas genezen ontstoken plekjes bij een huid met meer pigment bijna altijd met donkere pigmentvlekjes, ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd.

Voor laserontharing bij Laserkliniek Zwolle

Laserkliniek Zwolle gespecialiseerd in de donkere huid

In de laserkliniek zijn we gespecialiseerd in de donkere huid: “de huid met problemen brengt qua behandeling risico's met zich mee". Daar ligt ook de schone taak om te werken met classificaties om de risico’s in te schatten en goed te weten wat de kans op bijwerkingen zijn bij het behandelen. Maar we moeten er ook niet te bang voor zijn. Wij ervaren in de laserkliniek dat mensen nogal eens van het kastje naar de muur worden gestuurd. Veelal uit angst de kwaal te verergeren en soms ook uit onwetendheid over wat er allemaal wel mogelijk is. Scholing, ervaring, juiste behandelmethoden en samenwerking is daarin heel belangrijk. Bij twijfel over expertise is het beter de huid met rust te laten en door te sturen.”

Voor Joey was de stap om hulp te zoeken een spannende. Hij had zelf al van alles geprobeerd.  Van de tondeuse tot haren laten staan en ontharingscrèmes. Alles gaf irritatie en donkere vlekken. Toen begon zijn zoektocht: Zijn er specialisten voor de donkere huid? Welke behandelingen zijn er? Is er überhaupt wel wat mogelijk? Voor Joey was het belangrijk dat een hulpverlener op zijn minst verschillende behandelmogelijkheden kan uitleggen, het verschil in technieken kan beargumenteren en de verschillen kan uitleggen hoe een behandeling uitpakt voor een donkere huid.

Joey bij de huidtherapeut bij Laserkliniek Zwolle

Joey’s zoektocht eindigde bij een huidtherapeut om de plekken waar de haartjes ingroeien met een laser te behandelen. Als huidtherapeut moet je echter voor de behandeling van de donkere huid heel specifieke keuzes maken. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten laser- en lichtflitsapparaten die worden gebruikt voor behandelingen van de huid. Het licht, verschillende golflengtes, uit deze apparaten wordt in de huid opgenomen waardoor er veel warmte ontstaat. Deze opname gebeurt bijvoorbeeld in pigment, bloed (vaatjes) en water. Hierdoor kunnen huidproblemen met teveel pigment, roodheid of een veranderende huidstructuur behandeld worden.

In het geval van Joey is gekozen voor een speciale lasergolflengte, geschikt voor het ontharen van de donkere huid: de Nd:YAG laser. Deze werkt net even anders dan de andere lasers voor het verwijderen van haren. Die warmen namelijk het pigment in de haren op waardoor deze stuk gaan. In het geval van Joey zou een dergelijke laser ook het pigment in de huid opwarmen waardoor er schade aan de oppervlakte van de huid ontstaat. Dit uit zich dan in verbrandingen en pigmentvlekken. De Nd:YAG laser verwarmt vooral de vaatjes die de haarwortels voeden in plaats van het pigment in de haar. Hierdoor is het veilig! Het pigment wordt ook wel door de laser opgewarmd, maar dan voor een zodanig klein deel waardoor er weinig risico’s ontstaan op deze bijwerkingen of complicaties. Simpel gezegd laat de laser het pigment van de huid met rust. Tijdens de behandeling wordt de huid ook nog gekoeld met een luchtkoelsysteem die koude lucht blaast op de behandelplek. Hierdoor zijn behandelingen dragelijk en bereikt de warmte effectief de diepte in de huid.

Na laserontharing bij Laserkliniek Zwolle

Zichtbare schaamte

Net als Joey was het voor Geeny ook een drempel om zich te laten behandelen. Schaamte speelt een grote rol bij het hebben van een huidaandoening. Bij Geeny is deze te wijten aan huidklachten door PCOS dat al vroeg in haar puberteit begon.

“Op m’n twaalfde was ik al aan pil – Deze kreeg ik om onder andere overbeharing tegen te gaan. Er groeide best veel donkere haartjes op mijn kaaklijn, best zichtbaar dus! Ook kreeg ik last van acneklachten wat bij PCOS ook een veel gezien huidprobleem is.

Geeny bij de huidtherapeut bij Laserkliniek Zwolle

Jarenlang deed ik alles om die haartjes minder zichtbaar te maken: scheren, plukken, ontharingscrème, alles. Dat haalde het probleem niet weg én het beschadigde mijn huid met puistjes en pigmentvlekken. De drempel om me te laten behandelen was wel hoog voor mij. Ik schaamde me voor mijn huid. Ondertussen googelde ik erop los om hulp te zoeken voor mijn overbeharing én specifiek voor mijn donkere huid. Ik wilde naar een zorgverlener die precies weet hoe om te gaan met mijn huid. Na de eerste twee behandelingen dacht ik: ‘hmm, ik zie nog niet veel verschil’. Maar na de vierde behandeling veranderde dat. Ik zag het eerste verschil, en behoorlijk ook. De laserbehandeling werd gecombineerd met speciale huidverzorging en een peeling om ook de pigmentvlekken te verlichten. Er zijn dus zeker oplossingen voor de donkere huid, maar mijn advies is; zoek wel een zorgverlener die hier veel ervaring mee heeft.”

Huidtherapeut Anouk beaamt dit. “Er zijn veel mogelijkheden maar de zorgverlener moet er echt kennis van hebben en kundig in zijn. Wij werken ook veel samen met de huisartsen en dermatologen in onze regio, en met de beroepsvereniging, ook op landelijk niveau. Waar nodig wordt afstemming gezocht om onze patiënten altijd voor de juiste zorg bij de juiste zorgverlener te krijgen.”

Tips van de huidtherapeut voor de donkere huid

1.

De huid maakt van nature meer en donkerder pigment aan als reactie op een ontsteking wat zorgt voor zichtbare pigmentvlekken. De huid vraagt om een milde behandeling. Vermijd geparfumeerde huidverzorging, harde schurende scrubs of huidborstels en bescherm je huid met een zonnebrandcrème die niet te vettig is.

2.

Scheren of epileren kan zorgen voor ontstekingsreacties, probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Overleg met je dermatoloog of huidtherapeut wat voor joude beste behandelopties zijn. Laserontharing met de Nd:YAG laser is een veilige en goede keuze.

3.

Het Nederlandse klimaat geeft sneller een verstoorde huidbarrière. Gebruik dan géén vaseline. De huid zal hierdoor sneller uitdrogen, gaan jeuken of irriteren.

4.

Er zijn goede huidverzorgingsproducten en zuren die de huidproblemen kunnen verbeteren. Bepaalde producten kunnen echter beter niet overdag worden gebruikt. Bijvoorbeeld zuren of andere peeling producten maken de huid gevoeliger voor UV-licht waardoor nog meer huidirritatie kan ontstaan. Laat je goed adviseren door een huidtherapeut.

No items found.
No items found.
No items found.