De spider naevus, het bekende rode puntje met zijn uitlopertjes

Het spinnenkopje heeft zijn naam te danken aan de vorm. Je ziet ‘m en je weet het direct zeker. Een heldere diagnose met een helder plan van aanpak. Er zijn ook niet echt meerdere wegen die naar Rome leiden in dit geval. Het verwijderen van deze aandoening gaat het snelst met de vaatlaser.

Wat is een spider naevus?

De spider naevus is een goedaardige vasculaire afwijking. Het wordt gekenmerkt door zijn centraal rode puntje met uitwaaierende kleine bloedvaatjes waardoor het  lijkt op een spin. Hij trekt geheel weg als je op het midden drukt. In het meervoud spreken we van spider naevi. Want ja ze komen vaker met meerdere tegelijk voor.

We hebben weinig idee waar ze vandaan komen. Wel lijkt een verhoogd oestrogeengehalte in het plasma van invloed te zijn op het ontstaan van dit ontsierende spinnetje. Vanuit medisch oogpunt zou je niet over hoeven gaan tot behandelen. Voor wie toch bang wordt van deze lelijke spin kan het veilig laten verwijderen met lasertherapie door een huidtherapeut.

Waar op het lichaam komt een spider naevus voor?

Hoe ouder, hoe meer kans op het spinnetje. Ze komen dan vaak voor in het gezicht, op het decolleté, de nek, bovenste deel van de romp en op de armen. Bij kinderen zien we ze zowel in het gezicht als op de vingers en handen. Bij kinderen willen ze nog weleens spontaan verdwijnen. Bij vrouwen na de zwangerschap zie je ook vaker een spontane remissie.

Wanneer ontstaat een spider naevus?

  • Bij hormonale veranderingen zoals het gebruik van hormonale anticonceptie of een zwangerschap.
  • Door blootstelling aan de zon. Vooral het lichtere huidtype heeft nogal eens te maken met spinnenkopjes.
  • Andere familieleden hebben het ook. Dan is de kans groter dat je er zelf ook één of meerdere ontwikkelt.
  • Overgewicht kan druk uitoefenen op de vaten.

Hoe laser je een spider naevus?

De spider naevus laseren we eenvoudig in 1 hooguit 2 behandelingen met de vaatlaser. Om precies te zijn; de Nd:YAG 1064nm laser. Dit is de meest snelle, effectieve wijze waarbij littekens na de behandeling uiterst zeldzaam zijn.

Je voelt kleine speldenprikjes of elastiekjes tikken tegen de huid. De luchtkoeling die wordt aangesloten op de laser zorgt voor lichte verdoving en beschermt je bovenste huidlaag tegen een verbranding.

Foto vóór een behandeling met de vaatlaser voor het verminderen van spider naevus bij Laserkliniek Zwolle-Huidtherapie
Foto vóór een behandeling met de vaatlaser voor het verminderen van spider naevus bij Laserkliniek Zwolle-Huidtherapie
Foto ná een behandeling met de vaatlaser voor het verminderen van spider naevus bij Laserkliniek Zwolle-Huidtherapie
Foto een behandeling met de vaatlaser voor het verminderen van spider naevus bij Laserkliniek Zwolle-Huidtherapie

Mag je een spinnenkopje laseren tijdens de zwangerschap?

Meer dan eens krijgen we aanvragen voor het laseren van spinnenkopjes tijdens de zwangerschap. Ook tijdens je zwangerschap kan het natuurlijk zijn dat je op de foto moet met een familiedag of misschien ga je wel trouwen. Je kan laseren tijdens de zwangerschap. Echter is het een ethisch verhaal. Bij ons zijn geen wetenschappelijke onderzoeken bekend dat de laser invloed heeft op de ongeboren vrucht. Echter, mocht er iets anders verlopen tijdens de zwangerschap kan dit in verband worden gebracht met de behandeling. Je kunt gaan twijfelen of het aan de behandeling met laser heeft gelegen. Overleg altijd even met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog wat het advies is in deze.

Behandel je ook kinderen met een spider naevus?

Kinderen hebben een gevoelig en jong huidje. Er is voorzichtigheid geboden bij het laseren van de kinderhuid. Het is mogelijk om het spinnenkopje te verwijderen met lasertherapie. Meerdere kinderen zijn al met succes behandeld. Echter is het wel altijd goed overwegen of de behandeling niet vervelender is dan de kwaal. Dit verschilt per kind en per ouder of verzorger. Spontane remmissie van de spinnenkopjes zijn zeker mogelijk. Soms blijven ze jarenlang aanwezig en is het een optie om deze weg te laseren.

Foto vóór een behandeling met de vaatlaser voor het verminderen van spider naevus bij Laserkliniek Zwolle-Huidtherapie
Foto van een kind vóór een behandeling met de vaatlaser voor het verminderen van spider naevus bij Laserkliniek Zwolle-Huidtherapie
Foto van een kind ná een behandeling met de vaatlaser voor het verminderen van spider naevus bij Laserkliniek Zwolle-Huidtherapie
Foto van een kind een behandeling met de vaatlaser voor het verminderen van spider naevus bij Laserkliniek Zwolle-Huidtherapie

Bekijk hier de tarieven voor een vaatlaser behandeling voor het verminderen van spider naevus.

Ben je nieuwsgierig naar de behandeling van een spider naevus of van bloedblaasjes maak dan een afspraak voor een gratis consult bij één van onze huidtherapeuten.

Bekijk de 3 in 1 video

No items found.
No items found.
No items found.