Couperose, een spinnetje, venous lake of bloedblaasjes kunnen veilig worden behandeld

Misschien ben je al wel bekend met couperose, de adertjes die op de wangen voor kunnen komen. Maar wist je dat er nog veel meer soorten aandoeningen van de bloedvaatjes zijn die we kunnen laseren? In deze blog vertellen we je hier alles over.

Couperose

Couperose is een vaataandoening in het gezicht die bij veel mannen en vrouwen voorkomt. Er is bij couperose sprake van een toename van talrijke, fijne bloedvaatjes die ook wel teleangiëctastieën worden genoemd. De bloedvaatjes zijn rood, paars of blauw van kleur en kunnen door de zichtbaarheid als erg storend worden ervaren. Bij couperose zijn de vaatwandjes verzwakt waardoor ze zijn gaan verwijden en zichtbaar worden aan het huidoppervlak. Een grote factor in het ontstaan van couperose is overmatige blootstelling aan de zon. Daarnaast zijn ook erfelijkheid, roken, zwangerschap, medicatie en het ouder worden oorzaken voor het ontstaan. De vaatjes hebben geen functie meer en kunnen daardoor veilig worden verwijderd met lasertherapie.

Couperose

Spider naevus

Een spider naevus is een plaatselijke verwijding van een huidvaatje en noemen we ook wel een spinnetje. De verwijzing naar een spin komt doordat het vaatje er uit ziet als een rode speldenknop met fijne uitlopertjes, zoals de poten van een spin. Factoren die van invloed zijn op het ontstaan zijn onder andere hormonen, blootstelling aan de zon en trauma. Het kan bijvoorbeeld ontstaan na krabben of een puistje. Bij iedereen kan een spider naevus voorkomen, maar we zien het veel bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Soms verdwijnen ze vanzelf. In andere gevallen kan het spinnetje worden verwijderd met lasertherapie, waar vaak 1 behandeling al voldoende voor is.

Spider naevus

Bloedblaasjes

Bloedblaasjes zijn bolronde vaatbultjes die vaak in grote aantallen voorkomen op het gezicht of op de romp. Het worden door de kersenrode kleur ook wel cherry angioma’s of kersenwratjes genoemd. De typische bultjes zijn vaak 1 millimeter tot een halve centimeter groot. Wanneer je er eentje hebt, heb je er vaak meerdere. Het ontstaat door een plaatselijke toename van sterk verwijde bloedvaatjes in de huid. Vaak speelt erfelijkheid en blootstelling aan de zon een grote rol. De blaasjes zijn helemaal goedaardig en kunnen daarom veilig worden verwijderd met de laser.

Bloedblaasjes

Venous lake

We hebben net gehad over bloedblaasjes op het gezicht en de romp, maar deze kunnen ook op de onderlip voorkomen. Een bloedblaar op de onderlip noemen we een venous lake. Het is een met bloed gevulde holte dat rond tot ovaal is en een paarse of blauwe kleur heeft. Ze kunnen een grootte tot 1 centimeter hebben. De blaar komt vooral voor bij volwassenen en soms is er sprake van twee venous lakes tegelijkertijd. Blootstelling aan de zon en erfelijkeheid zijn bekende oorzaken voor het ontstaan van een bloedblaar op de onderlip. Door de zon wordt het bindweefsel rondom het bloedvaatje zwakker en is het in staat om te gaan verwijden. Een venous lake is vaak cosmetisch storend waardoor vrouwen het vaak bedekken met lippenstift. In veel gevallen is de venous lake na één of twee behandelingen niet meer zichtbaar.

Venous lake

Vaatbehandeling met de Nd:YAG laser

We weten nu welke vormen van bloedvaatjes kunnen worden behandeld met lasertherapie. De verwijdde vaatjes hebben geen functie meer en kunnen daarom veilig worden verwijderd met de Nd:YAG 1064 nm laser. Maar hoe gaat dit in zijn werk? De huidtherapeut richt de laser op het bloedvaatje. Het licht van de laser wordt geabsorbeerd door de rode, paarse en blauwe kleurstoffen in de bloedvaatjes. Door de warmte van de laserstraal wordt het bloedvaatje verhit en klapt het vaatwandje in elkaar. In de weken na de behandeling worden de restanten van het vaatje opgeruimd door het eigen lymfesysteem. De behandeling voelt als speldenprikken en dit gevoel wordt verminderd door een luchtkoeling die zacht op de huid blaast. Bij spiders, bloedblaasjes en venous lakes zijn er in de meeste gevallen één tot twee behandelingen nodig. Bij couperose is dit meestal vaker. Afhankelijk van de grootte en het aantal van de vaatjes kun je rekenen op drie tot vijf behandelingen waarbij er ongeveer vier tot zes weken tussen de behandeling zit. Na een korte behandelperiode kun je genieten van een egalere huid!

Starten met laserbehandelingen zorgt voor meer zelfverzekerdheid. Heb jij last van bloedvaatjes en ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Plan een gratis en vrijblijvend consult bij één van onze huidtherapeuten.
No items found.
No items found.
No items found.