Olympisch en wereldkampioene wielrennen Anna van der Breggen

Met gladde benen op de pedalen. Vrouwen én mannen. In de wielersport is het vanzelfsprekend. Heeft het een cosmetische of praktische reden? Of ga je er harder van fietsen? Wat de reden voor het ontharen ook is, wielrenster Anna van der Breggen komt er graag voor naar de Laserkliniek.

“In mijn sport is het nu eenmaal traditie. Het hoort zo”, aldus Van der Breggen. “Als renner val je uit de toon wanneer je het niet doet, ook als mannelijke wielrenner. Gladde benen worden gezien als toewijding aan de sport. Een renner ‘met tabak op de poten’ wordt simpelweg niet serieus genomen.” Logisch dus dat Van der Breggen al sinds 2017 haar benen laat laseren bij Laserkliniek Zwolle. 

Tijdverlies

Zonder gekheid, er zijn uiteraard praktische redenen voor iedereen in het peloton om de benen te ontharen. Ook voor Van der Breggen: “De dagelijkse massages tijdens een etappekoers bijvoorbeeld, die zijn pijnlijk wanneer er stoppels op mijn benen zitten. Zowel voor mij als voor mijn masseur. In periodes met veel wedstrijden, moest ik dagelijks mijn onderbenen scheren. Een tijdrovend klusje, waarbij ik ook nog eens vaak last had van ontstoken haarzakjes. Daarnaast komen valpartijen helaas regelmatig voor in mijn sport. Met schaafwonden tot gevolg. Deze zijn beter behandelbaar op gladde benen. En die pleister eraf trekken is ook nét iets prettiger zonder haartjes.”

De oplossing

Inmiddels heeft Van der Breggen een serie laser behandelingen ondergaan. Nu komt ze nog zo’n twee keer per jaar terug voor onderhoudsbehandelingen. En dat terwijl ze in het begin wat sceptisch was over laserbehandelingen. “In mijn gedachten waren deze er vooral voor cosmetische redenen”, vertelt Van der Breggen. “Een fijn kennismakingsgesprek bij Laserkliniek Zwolle trok me echter over de drempel. Michelle snapte direct mijn probleem en stelde een behandelplan op. We ontdekten dat ik ‘lastig haar’ op mijn benen heb – of ‘had’ moet ik nu zeggen – waardoor er meer behandelingen dan gemiddeld nodig waren. Die inschatting klopte, dus tijdens de behandelperiode waren er geen verrassingen. En dat is met mijn drukke schema wel zo handig.”

Tijdwinst

De laserbehandelingen hadden het gewenste effect. En zoals dat vaker gaat met iets dat goed werkt, besefte ook Van der Breggen dat ze dit veel eerder had moeten doen: “Het scheelt me super veel tijd en bespaart me evenveel irritaties en pijn. Ik raad het elke sporter aan. Zowel mannen als vrouwen, in welke sport dan ook. Vaak wordt me overigens gevraagd of laserbehandelingen pijnlijk zijn. Ik kan naar waarheid zeggen: wielrennen doet meer pijn!”

Ervaring van een cliënt

Wim van Baaren, fervent amateur wielrenner

“Na een intensieve trainingsperiode kreeg ik flinke problemen met mijn zitvlak. Je moet zes tot twaalf weken rust houden, vertelde mijn huisarts me. Dat wil je als wielrenner niet horen. Ik ging daarom op zoek naar een oplossing. Via een artikel van Anna van der Breggen kwam ik bij Laserkliniek Zwolle terecht. Na een zeer vakkundige en professionele intake kreeg ik de diagnose te horen: ontsteking van haarzakjes, dit had ook nog eens een cyste veroorzaakt. Balen! De huidtherapeuten vertelden me dat dit een veel voorkomend probleem is bij wielrenners en dat ze hierbij kunnen helpen door verschillende lasertechnieken toe te passen.

“Zes tot twaalf weken rust houden, vertelde mijn huisarts me, na flinke problemen met mijn zitvlak”

Door de haarzakjes en haren te laseren is de kans groot dat ik weer enorme afstanden kan gaan fietsen. Je als man laten laseren? En dan ook nog eens op die plek? Jazeker! Ik kan het elke wielrenner met vergelijkbare klachten aanraden. Ik heb in ieder geval geen seconde spijt gehad, want ik ben inmiddels in training voor een rit van boven de 300 km.”

No items found.
No items found.
No items found.