Laser ontharen voor bepaalde aandoeningen is soms echt 'een must'

Herkenbaar? De eeuwige strijd met scheermesjes en de ellende ervan? Puistjes, roodheid, jeuk? De bijwerkingen die we allemaal wel herkennen wanneer we onze huid scheren. In deze blog vertellen we jou graag meer over de voordelen van laser ontharen en zoomen we in op huidaandoeningen waarvan je zegt: 'dat verklaart mijn klachten'. Dan is er de huidtherapeut met behandelingen en oplossingen.

Laser ontharen heeft veel voordelen. Een gladde huid zonder haren en niet meer hoeven scheren zijn daar bekende voorbeelden van. Maar wist je dat laser ontharen ook bij verschillende huidaandoeningen dé oplossing kan zijn?

Hoe ontstaan huidaandoeningen waarbij veel scheren een rol speelt?

Bij het ontstaan van vervelende haren en ontstekingen van de haarzakjes wil je deze natuurlijk scheren. Ook wil je misschien waxen of epileren? Al na een aantal scheerbeurten ontstaat de ellende. Ingegroeide haartjes, een rode huid, bultjes, soms zelfs met puskopjes, mee-eters of gangetjes. Vervelend genoeg is er ook nog niet zoveel duidelijk waar e.e.a. nou exact door ontstaat? Wat we wel weten, althans wat onze huidtherapeuten in de behandelkamers zien, is dat -het vaker scheren, huidaandoeningen van het haar-talgkliercomplex sowieso- verergeren. Wanneer je dit merkt in welk gebied dan ook - dan wordt het tijd om laser ontharen te overwegen.

Interesse gewekt? Lees dan hieronder verder...

Voor welke huidaandoeningen is laser ontharen 'een must'?

Talgklieren zijn trosvormige klieren en liggen in de oppervlakkige laag van de lederhuid. De meeste van deze talgklieren zijn verbonden aan een haarzakje. Één of meerdere talgklieren vormen samen met het haarzakje en het haarspiertje het haar-talgklier -complex. Als daar onrust ontstaat en de huid rondom dit complex raakt ontstoken dan zijn er een aantal aandoeningen die kunnen ontstaan. Voorbeelden hiervan die we behandelen met laser ontharen zijn: hidradenitis suppurativa en een sinus pilonidalis. Twee aandoeningen waar Laserkliniek Zwolle dagelijks mee te maken krijgt waarbij laser ontharen  wordt gezien als 'een must'.

Herken jij deze klachten? Maak dan direct een afspraak voor een vrijblijvend consult met één van onze huidtherapeuten.

Voor welke aandoeningen nog meer?

Wanneer je overbeharing en/of huidirritatie ervaart in je gezicht of op je lichaam ligt de oorzaak vaker bij de genen of hormonen. Deze overmatige haargroei kan worden onderverdeeld in hypertrichose en hirsutisme.

We spreken van hypertrichose wanneer er meer, donkere en dikkere haren ontstaan op plaatsen waar doorgaans alleen donsbeharing voor komt, zoals; op de armen, benen, buik en rug. Er zijn verschillende theorieën over de ontstaanswijze van hypertrichose maar vaker spelen genen en erfelijkheid een rol. Leuk bedacht door 'moeder natuur', maar er is natuurlijk niemand die donkere en dikkere haren wil, laat staan in je gezicht. Hulp zoeken is helaas vaker nog 'een brug te ver'.

Hoe vaak de huidtherapeut wel niet hoort dit had ik 10 jaar eerder moeten doen, is zorgwekkend geregeld. Één geruststelling dus wel - en dat is dat laser ontharen de klachten snel oplost.

Laser ontharen bij hirsutisme of overbeharing door PCOS?

Als laser ontharen klachten snel oplost is het ook goed om te weten dat wanneer je haargroei toeneemt in je gezicht of op delen van je lichaam waar je ze liever niet ziet dat ook hier weer laser ontharen dé uitkomst bied. Uit dit zich volgens een ‘mannelijk patroon’ noemen we dat hirsutisme. Dit komt bij 5 tot 10% onder ons vrouwen voor.

Wat zie je dan? Haargroei in het gezicht op de bovenlip, kin, wangen, kaaklijn of op je borst, tepels, buik en dijen. Hier liggen dan weer verschillende oorzaken aan ten grondslag waardoor er méér haren kunnen ontstaan. Het lichaam kan daarop als volgt reageren: het maakt te veel mannelijk hormoon aan waardoor de haarzakjes reageren of het raakt overgevoelig voor het mannelijke hormoon waardoor er ineens meer haar groeit - óf het is een bijwerking van medicatie met mannelijke hormonen.

Kortom. Allerlei oorzaken die heel vervelend zijn, waarbij we toch echt moeten zoeken naar oplossingen.

Gelukkig! Die zijn er.

Hirsutisme wordt dan in sommige gevallen ook nog wel veroorzaakt door het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), waarbij er onder invloed van hormonen cysten op de eierstokken groeien. Testosteron is dan degene die zorgt dat er haargroei ontstaat op het gezicht, op de borst, buik en dijen. Bij onze laserkliniek in Zwolle zien we regelmatig vrouwen met PCOS. Het komt namelijk erg vaak voor, 5 tot 7 op de 100 vrouwen in Nederland heeft de diagnose. We zien de onzekerheid en schaamte die deze aandoening met zich meebrengt en nemen dit heel serieus. Je bent dan ook vaak dagelijks in de weer met het scheren of epileren en verbergen van de haargroei waardoor er de wens ontstaat om de ongewenste haren te verwijderen.

Weet dat laser ontharen een uitkomst kan bieden bij PCOS.

Dan is er nog huidirritatie na scheren, wrijven of zweten

Folliculitis is zo’n huidaandoening waarbij rode bultjes en puistjes op de voorgrond staan. De aandoening kan overal ontstaan waar haargroei voorkomt. Het ontstaat doordat bacteriën of gisten op de huid het haarzakje binnendringen en een infectie veroorzaken. We zien het vaak ontstaan bij huidirritatie na scheren, wrijven of zweten en het komt voornamelijk voor in de bikinilijn of liezen bij vrouwen. Wanneer het in het gezicht voorkomt, noemen we dit follicultis barbae. Bij folliculitis zetten we laser ontharen in omdat dit ervoor zorgt dat er nauwelijks haren meer groeien waardoor je niet meer hoeft te scheren en de haarzakjes niet meer geïrriteerd raken. Bultjes en puistjes verdwijnen en de huid wordt weer egaal!

Rode bultjes en puistjes bij folliculitis

Tot slot meer over Hidradenitis Suppurativa en...

Hidradenitis suppurativa is een moeilijke benaming voor een vervelende, chronische huidaandoening dat te herkennen is aan de steeds terugkerende ontstoken haarzakjes in de oksels of liezen. De talgklieren en zweetklieren raken ontstoken en er ontstaan pijnlijke puistjes en ontstekingen die voor veel ongemak en schaamte kunnen zorgen. Laser ontharen zorgt ervoor dat de haarzakjes geen haren meer kunnen vormen waardoor er minder ontstekingen ontstaan. De huidtherapeut kan ook helpen met het ledigen van de puistjes, mee-eters en gangetjes door middel van een manuele reiniging waardoor de huid schoner en frisser aanvoelt.  

Hidradenitis suppurativa in de oksels

... de haarnestcyste tussen de billen

nog een laatste dan... bij de haarnestcyste is laser ontharen ook een 'echte must'. Wat is het? Een hele vervelende ontsteking in de bilnaad die bij veel mannen voor komt. Bas doet zijn verhaal en wil hiermee graag de taboe doorbreken. Het blijkt nogal een gevoelig onderwerp, maar eenmaal klachten ben je niet te laat. Durf hulp te zoeken. Er zijn oplossingen!

Een haarnestcyste, wat is het?

Een sinus pilonidalis is een holte die een verbinding heeft door de huid heen naar buiten en dat kun je zomaar krijgen. Meestal zit deze holte in of net boven de bilnaad. Een vervelende en pijnlijke plek dus. Een deel van de mannen met een haarnestcyste krijgt binnen een aantal jaar een tweede haarnestcyste. Om de kans hierop te verkleinen worden er laserbehandelingen geadviseerd. Steeds meer chirurgen zijn hiermee bekend en verwijzen gelukkig al vaker door naar onze laserkliniek. Wanneer je wordt behandeld voor een haarnestcyste wordt het gebied met een MIX techniek onthaard om ervoor te zorgen dat er geen haren meer kunnen groeien, waardoor er geen nieuwe haren meer kunnen ingroeien en ontsteken. Dit verkleint de kans op een herhaling van een haarnestcyste en om de wond en het litteken te verstevigen. Een bijkomend voordeel van het bezoek aan de kliniek is dat de huidtherapeut het gebied goed in de gaten kan houden. Wanneer de huidtherapeut een beginnende haarnestcyste vermoedt, kan zij een rol spelen bij het voorkomen van een operatie.

Haarnestcyste tussen de billen

Laser ontharen voor jouw aandoening een must?

Vraag het direct in een gratis en vrijblijvend consult bij één van onze huidtherapeuten.

No items found.
No items found.
No items found.
Eerste gratis en vrijblijvend consult