Alles over huidverzorging en veranderingen van je huid tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat het vrouwelijk lichaam talloze veranderingen. Onder invloed van hormonen kan de huid enorm veranderen. Waar de één een mooie pregnancy glow krijgt, heeft de ander last van een droge huid of onzuiverheden. In deze blog lees je de veranderingen die je huid tijdens de zwangerschap moet doorstaan en welke huidverzorging je in verband met de veiligheid van de foetus beter even kan laten staan.

Veranderingen in je huid tijdens de zwangerschap

Puistjes, onzuiverheden en een vette huid

Sommigen krijgen een prachtige glow op de huid en anderen krijgen last van een vette huid met onzuiverheden en acne. Een verhoogde talgproductie komt vaak voor tijdens de zwangerschap en wordt gestimuleerd door hormonen. Je kunt dit aanpakken door een milde reiniging en exfoliant te gebruiken om de celvernieuwing van de huid te stimuleren. Het ingrediënt glycolzuur in onder andere de Foamer 15 en Light Ceutic is veilig om tijdens de zwangerschap te gebruiken, mits je de huid goed beschermt voor de zon.

Rode blosjes, vaatjes en spinnenkopjes

Mooie, rode blosjes tijdens de zwangerschap komt veel voor. Tijdens de zwangerschao worden onder invloed van hormonen de wanden van de bloedvaatjes slapper en neemt het bloedvolume toe. Dit kan zorgen voor beginnende couperose of spider naevi. Dit is een klein bloedvaatje die is ontstaan onder druk en ziet er uit als een klein, rood puntje waar kleine bloedvaatjes uit waaieren. We noemen het daarom ook wel een spinnenkopje. Vaak verdwijnen deze na de zwangerschap vanzelf en anders zijn ze gemakkelijk te verhelpen met een vaatlaserbehandeling.

Spinnenkopje ofwel spider naevi

Zwangerschapsmasker ofwel melasma

Tijdens je zwangerschap is de huid extra gevoelig voor de straling van de zon. Onder invloed van hormonen en UV-straling kan er melasma ofwel een zwangerschapsmasker ontstaan. Hierbij ontstaan er grillige pigmentvlekken op onder andere de bovenlip, jukbeenderen en voorhoofd. Daarom is het belangrijk om de huid tijdens de zwangerschap goed te beschermen met een vitamine C serum en een SPF van minimaal 50. Wij raden de Tri Vita C30 en Sun Ceutic 50+ aan voor tijdens de zwangerschap. Zoek de schaduw op, draag een petje of hoedje en bescherm jezelf goed tegen de zon.

Veilige huidverzorging tijdens de zwangerschap

De meeste huidverzorgingsproducten kunnen tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode gerust door worden gesmeerd. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hyaluronzuur, vitamine C, niacinamide en SPF. Er zijn een aantal actieve ingrediënten die dieper doordringen in de huid en mogelijk invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de foetus. In sommige gevallen blijkt uit onderzoek dat ingrediënten niet mogen worden gebruikt en in andere gevallen is er onvoldoende onderzoek gedaan om te stellen dat het veilig is. Check daarom goed je ingrediëntenlijst of vraag om hulp bij jouw huidtherapeut.

Sun Ceutic 50+ zonbescherming

Salicylzuur (BHA)

Salicylzuur is een talgoplossend ingredient wat veel wordt ingezet bij een vettere huid met acne en onzuiverheden. Bij zwangerschap kun je een lage concentratie van 2% salicylzuur in producten blijven gebruiken. Echter zie je in de praktijk vaak dat er bijvoorbeeld salicylzuur zit in je reiniging maar ook in je nachtcrème, waardoor je deze grens al snel overschrijdt. Bij twijfel hierover of wanneer je niet goed weet hoeveel salicylzuur er in je product zit, kun je het beter laten staan. Kies dan tijdelijk voor een vervangend exfoliërend ingrediënt, zoals glycolzuur (AHA).

Retinol (vitamine A zuur)

Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding raden we aan om het gebruik van retinol ofwel vitamine A zuur te vermijden. Uit onderzoek is gebleken dat een grote hoeveelheid van dit zuur voor afwijkingen bij de foetus kan zorgen. Alhoewel er in cosmetica een kleinere hoeveelheid van dit zuur wordt toegepast, wil je geen risico nemen. Let er tijdens het checken van de ingrediëntenlijst op dat er ook afgeleiden van retinol bestaan onder andere namen. Je kunt altijd om hulp vragen bij jouw huidtherapeut. Kies bijvoorbeeld voor een ander huiverjongend ingrediënt, zoals vitamine C in de Tri Vita C30.

Tranexaminezuur

Tranexaminezuur is een ingrediënt wat we graag inzetten bij het verminderen van pigmentatie bij melasma. Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar tranexaminezuur en de invloed dat het kan hebben op de foetus tijdens de zwangerschap. Daarom kiezen we ervoor om het voor de zekerheid te vermijden. Better safe than sorry! Je kunt kiezen voor andere ingrediënten om de pigmentatie aan te pakken, zoals vitamine C of niacinamide.

Onze huidtherapeuten helpen je graag met productadvies tijdens jouw zwangerschap.
No items found.
No items found.
No items found.