Ouderdomsvlekken kun je lichter maken met lasertherapie, IPL en peelingen

Bij een groot deel van de 50-plussers komen ze op den duur de kop opsteken: ouderdomsvlekken. Veel mensen kennen deze bruine pigmentvlekken ook wel als levervlekken. De donkere vlekken zorgen voor een onegaal beeld wat de huid er ouder uit laat zien. Daarom is er vaak de wens om ze weg te laten halen. In deze blog vertellen we je alles over ouderdomsvlekken en hoe we deze kunnen behandelen.

De kenmerken van ouderdomsvlekken

Er zijn veel verschillende soorten pigmentvlekken. Hoe zien ouderdomsvlekken er nou precies uit? Ouderdomsvlekken zijn vooral te herkennen aan de lichtbruine of donkerbruine kleur en ronde of ovale vorm. Ze komen vaak voor op lichte huidtypen waardoor het contrast goed te zien is. De vlekken ontstaan op gebieden die gedurende het leven veel in de zon zijn geweest. Dit is vaak het gezicht, maar ook de handruggen, armen en borst. Ouderdomsvlekken liggen vlak op de huid. Heb je een ouderdomsvlek die ruw voelt en wat meer verheven op de huid ligt? Dan is het een ouderdomswrat.

Ouderdomsvlekken kunnen verschillende vormen hebben

Ouderdomsvlekken ontstaan door de zon

De naam zegt het al: ouderdomsvlekken komen op naarmate de huid ouder wordt. De meeste vlekken ontstaan pas na het 50e jaar, maar ze kunnen al vanaf je 30e jaar ontstaan. Ouderdomsvlekken ontstaan dan ook als gevolg van huidveroudering. Hoe ouder je wordt, hoe meer vlekken je krijgt. Erfelijkheid en zonblootstelling speelt een grote rol in het verouderen van de huid. Hoe meer zonlicht je huid heeft gezien, hoe meer en vroeger in je leven er ouderdomsvlekken zullen ontstaan. Daarom zal het smeren met een goede SPF gedurende het leven veel bijdragen aan het voorkomen van ouderdomsvlekken in de toekomst. Een SPF is immers de beste crème voor een jonge huid!

Goedaardige en pigmentvlekken

Ouderdomsvlekken zijn goedaardige pigmentvlekken en ze kunnen niet kwaadaardig worden. Toch kunnen sommige vlekken wel erg veel lijken op huidkanker. Om er zeker van te zijn dat het gaat om een goedaardige vlek, laten we pigmentvlekken altijd door de arts controleren voordat we ze verwijderen in de kliniek. Met goedkeuring van de arts weten we zeker dat het een goedaardige vlek is en dat het veilig is om te gaan behandelen.

Het voorkomen van ouderdomsvlekken

Voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen. Maar hoe kun je deze vervelende vlekken voorkomen? Zoals beschreven is blootstelling aan de zon een grote oorzaak van het ontstaan van pigmentvlekken. De vlekken zijn niet helemaal te voorkomen – want of je nou veel in de zon zit of niet zo veel buiten komt, je huid neemt nou eenmaal zonnestralen op. De grootste kans op het voorkomen van ouderdomsvlekken is door niet te veel in de zon te zitten, de huid te beschermen met een hoed, pet en kleding en een goede zonnebrandcrème te smeren met minimaal factor 30. Dit zorgt ervoor dat zonnestraling de huid niet goed kan doordringen en er op den duur minder pigment wordt aangemaakt.

Behandeling met lasertherapie, IPL en peelingen

We horen vaak terug dat ouderdomsvlekken erg storend zijn. Ze kunnen je er ouder uit laten zien dat dan je eigenlijk wil. Het is goed om te weten dat ouderdomsvlekken goed te verminderen zijn. Door behandeltechnieken zoals lasertherapie, IPL en peelingen wordt de huid weer mooi egaal en zal de huid een jongere uitstraling krijgen. In deze blog over behandelingen bij pigmentvlekken lees je alles over de pigmentlaser, peelingen, microneedling met SkinPen, IPL en Cosmelan.

We behandelen ouderdomsvlekken vaak met lasertherapie. Vooral de donkere pigmentvlekken kunnen goed worden gelaserd met de Alexandrite laser. De pigmentlaser geeft korte lichtpulsen van een hoge intensiteit. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment in de huidcellen. De hitte vernietigd de overmatige pigmentcellen, waardoor de pigmentvlek laag voor laag wordt aangepakt. In de dagen na de behandeling worden de pigmentvlekken korstjes die er binnen een week afvallen. Hierna zie je dat de pigmentvlek is verminderd van kleur of zelfs helemaal verdwenen. Een egale en jongere huid tot gevolg! Heb jij vooral lichtbruine vlekken? Dan is de behandeling met IPL geschikter voor jou. De lichtflitsen vernietigen het pigment wat je eigen lichaam vervolgen gaat afvoeren. Met ons brede scala aan behandeltechnieken hebben we voor elk soort pigmentvlek een behandelaanpak.

Pigmentvlekken behandelen met lasertherapie, IPL of peelingen

Ben je benieuwd naar wat de huidtherapeuten voor jouw ouderdomsvlekken kunnen betekenen? Plan een gratis consult met huidscan!

No items found.
No items found.
No items found.