Leer meer over een rood gezicht, bloedvaatjes en bultjes

Rosacea is een veelvoorkomend huidprobleem die miljoenen vrouwen en mannen wereldwijd treft. We horen vaak dat het een grote invloed heeft op het gevoel van zelfbewustzijn en onzekerheid. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over rosacea met roodheid, gesprongen vaatjes en bultjes.

Belangrijkste kenmerken van rosacea

Eén van de belangrijkste kenmerken van rosacea is aanhoudende roodheid in het gezicht, met name op de wangen, neus, kin en voorhoofd. De roodheid kan door verschillende omstandigheden opvlammen en weer afzakken, zogenaamde ‘triggers’. Deze roodheid kan gepaard gaan met zichtbare bloedvaatjes zoals couperose of spiders op de neus of wangen. Bij een subtype van rosacea is er ook sprake van een ontstekingsreactie met bultjes en puistjes in deze gebieden. De huidbarrière is bij rosacea vaak ‘uit balans’, wat betekent dat het niet in staat is om vocht goed binnen te houden. Dit herken je aan een droge en gevoelige huid met soms een brandend of stekend gevoel in de huid.

Roodheid, gesprongen vaatjes en bultjes

Mogelijke oorzaken voor het ontstaan

Rosacea is chronisch, wat betekent dat je rosacea door behandeling wel onder controle kunt krijgen maar dat de gevoeligheid voor de aandoening niet meer overgaat. De oorzaak van rosacea is niet helemaal bekend maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan. Deze factoren zijn onder andere genetische aanleg, een ontstekingsreactie van de huid en een abnormale vaatreactiviteit waardoor bloedvaatjes gemakkelijk verwijden. Zo ontstaat de constante roodheid van de huid.

Bekende triggers voor rosacea

Er zijn veel verschillende triggers die symptomen van rosacea kunnen verergeren of een uitbraak veroorzaken. Het identificeren van triggers kan een uitdaging zijn; wat de ene dag lijkt te werken om  de huid rustig te houden kan de volgende dag een uitbraak veroorzaken. Deze onvoorspelbaarheid kan voor onzekerheid zorgen, je weet immers niet waar je goed aan doet. De triggers kunnen verschillen van persoon tot persoon, maar bekende triggers zijn onder andere blootstelling aan zonlicht, wisselingen van warm naar koud en andersom, stress, alcohol en scherp gekruid eten. Het laat de bloedvaatjes verwijden waardoor de huid rood en warm wordt, een zogenoemde ‘opvlamming’.

Herstel de huidbalans met milde behandelingen

Een rustigere huid met een minder felle roodheid

IPL- en lasertherapie

Het is erg vervelend wanneer je last hebt van een rode huid met gesprongen bloedvaatjes. Ze zorgen voor hevige opvlammingen en een constant rood gezicht. Weet dat we je hier bij kunnen helpen. Een IPL-behandeling ofwel lichtflitstherapie helpt bij het verminderen van de algehele roodheid van het gezicht. Het maakt de vaatwandjes kapot van de zeer fijne vaatjes die samen voor de rode kleur van de huid zorgen. Wanneer er ook zichtbare bloedvaatjes op het huidoppervlak te zien zijn, bijvoorbeeld op de neus of wangen, verwijderen we deze met de Nd:YAG vaatlaser. De laser verwarmt het bloedvaatje, waardoor de vaatwand inklapt en het restant van het vaatje door het eigen lichaam opgeruimd wordt. Na enkele weken oogt de huid een stuk rustiger en egaler en zijn de opvlammingen milder.

Verzacht de huid en herstel de huidbalans

Zoals eerder benoemd is de huidbarrière bij rosacea vaak ‘uit balans’. Dit betekent dat de bovenste huidlaag niet goed in staat is om vocht binnen te houden en daardoor wordt de huid gevoelig en droger. Door de ontstekingsreactie ontstaan er vervelende puistjes en bultjes verspreid over het gezicht. Let er op dat je geen agressieve huidproducten gebruikt met uitdrogend alcohol, parfum of andere irriterende stoffen en wissel niet te veel in je huidroutine.

Milde huidverzorging

De huid heeft baad bij een milde huidverzorging om de huid verder te kalmeren, hydrateren en de ontsteking te verminderen. In onze webshop zie je twee verschillende productpakketten van de merken Louis Widmer en Renophase met effectieve producten die de huid meteen rustiger maken. Een goede reiniging, hydraterend serum en een dagcrème met milde exfoliant vormt de basis om je huid weer gezond en weerbaar te maken. We kunnen je ook helpen met Lycogel, een voedende foundationtint dat de roodheid goed camoufleert en een zelfverzekerd gevoel geeft.

Pelingen met LED-therapie

De behandeling met gecombineerde peelingen en LED-therapie is erg fijn voor de ontstekingsgevoelige huid met rosacea. De peelingen vernieuwen de huidcellen op milde wijze en de LED-behandeling kalmeert en vermindert de ontstekingsreactie. Na de behandeling oogt de huid meteen rustiger en dit effect werkt nog weken door in de huid. De eerste stappen naar een rustige, egale en gezonde huid.

Milde huidverzorging voor de gevoelige rosaceahuid
Wil jij graag werken aan een gezonde huid? Plan een gratis consult met huidscan bij één van onze huidtherapeuten.
No items found.
No items found.
No items found.