Bron: Beautify

Last van een pukkelige, oneffen huid of onderhuidse ontstekingen? Zitten de puistjes niet alleen in de T-zone, maar ook in de hals? Ja, dat zou wel eens acne tarda kunnen zijn, ook wel adult acne genoemd. Dit is een vorm van acne die niet in de pubertijd ontstaat, maar in je twenties.

Hoe komt dit en misschien nog wel belangrijker: wat kun je er aan doen? We vroegen het Michelle Janssen, huidtherapeut bij Laserkliniek Zwolle en voorzitter van de Expertgroep Acne bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

 

DISBALANS IN HORMONEN

Volgens Michelle zijn hormonen één van de grootste boosdoeners. ‘Denk daarom altijd goed na of er iets is veranderd. Ben je gestopt met de pil? Heb je een spiraaltje? Vooral de Mirenaspiraal kan invloed hebben. Merk je veranderingen aan je menstruatie? Ben je zwanger of zwanger geweest?’ zegt Michelle. Het is goed om je hier bewust van te zijn. Al wil het ook niet altijd zeggen dat er een aantoonbare oorzaak is. Ook aanleg kan een rol spelen.

 

WEES LIEF VOOR JE HUID

Het moeilijkste doch belangrijke advies van Michelle: niet krabben. Veel vrouwen peuteren aan de korstjes, maar dat is ook absoluut geen slim idee. Dit kan de klachten namelijk verergeren. Ook als je veel wrijft over je huid of je probeert de acnebultjes steeds uit te knijpen, kan de acne verergeren. Er kunnen dan juist meer ontstekingen ontstaan. Dep je huid daarom droog in plaats van te wrijven.

 

DE INVLOED VAN ETEN

Dat is volgens Michelle niet heel zwart-wit te zeggen. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp, maar er is geen standaard dieet tegen acne. Wel zijn er aanwijzingen dat zuivel je huid geen goed doet. Ook producten met snelle suikers en koolhydraten – denk koekjes, witte rijst etcetera – maken je huid niet happy. Michelle: ‘Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een specifieke gevoeligheid kan een rol spelen, wat per persoon anders is.’

 

WEES KIESKEURIG MET MAKE-UP

Foundation? Tja, het liefste niet. Als je toch niet zonder kunt, adviseert Michelle om voor een speciale, ademende foundation te kiezen. Lycogel bijvoorbeeld, dat verkrijgbaar is via een huidtherapeutische praktijk.

 

ZOEK ALTIJD HULP

Heb je klachten die wijzen op acne tarda, zoek dan altijd hulp bij een huidtherapeut of dermatoloog via de huisarts. Zonder verwijzing van je huisarts kun je terecht bij een huidtherapeut. Volgens Michelle gaat het namelijk niet vaak vanzelf over als hormonen de oorzaak zijn. En dan zou je er wel eens mee rond kunnen lopen tot je in de menopauze raakt, rond je vijfenveertigste. En dat wil natuurlijk niemand.

 

Michelle: 

‘Acne tarda is niet alleen vervelend voor je huid, maar het heeft ook psychologisch veel impact. Daarom is het extra belangrijk om er een deskundige naar te laten kijken.’

 

Bron: Beautify.nl

No items found.
No items found.
No items found.