"De kwaliteit van de relatie bepaalt de kwaliteit van de zorg.”

"De kwaliteit van de relatie bepaalt de kwaliteit van de zorg.”

“Volg je hart, want dat klopt.” Warme woorden van een ‘ondernemende bestuurder’, zoals Sabine Uitslag zichzelf voor het gemak noemt. Dat ze veel meer is dan dat, wordt snel duidelijk tijdens een bevlogen en gezellig gesprek aan de koffietafel in de Laserkliniek. Een gesprek over goede en de beste zorg. En over haar samenwerking en band met Anouk en Michelle.

Als iemand haar hart volgt, dan is het Sabine Uitslag. Niet zo vreemd dus dat ze hier nu in de Laserkliniek zit om te praten over - onder andere - haar samenwerking met Anouk en Michelle, die óók hun hart volgen. “Klopt, dat hebben we zéker gemeen”, glimlacht Uitslag. “Je hart is een goede raadgever. Vooral als het over zorg en mensen gaat.”

Thuis in de zorg

Het cv van Uitslag is indrukwekkend. Bijzonder veelzijdig, dat ook. Politica, verpleegkundige, Tweede Kamerlid van het CDA, zangeres, spreker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH). In de veelheid aan rollen is één ding heel duidelijk: Uitslag is thuis in de wereld van de zorg. Ze zette daar de eerste stappen als verpleegkundige en beleefde in de jaren die volgden alle facetten van die grote, complexe wereld. “Ik heb alle sectoren van de zorg ervaren, steeds vanuit andere functies en daarmee nieuwe perspectieven”, vertelt Uitslag. “Voor mij waren en zijn mijn posities nooit een doel op zich. Ik zie ze als middelen om te komen tot betere zorg. Ook mijn rol als kamerlid (portefeuille Zorg, red.) zag ik bovenal als instrument om een lans te breken voor de mensen die daadwerkelijk aan het bed staan en met cliënten werken. Zorg gaat om mensen. 100%.”

Relatie en verbinding

In elke functie en rol die Uitslag vervulde, is zij altijd op zoek geweest naar de beste zorg. Maar wat is nu eigenlijk goede zorg? Die vraag bleef en blijft haar intrigeren. “In mijn zoektocht naar de beste zorg, trek ik steeds weer de conclusie dat alles draait om de relatie, om verbinding. Als je in staat bent om een relatie aan te gaan met jezelf én je kunt vanuit oprechte aandacht een relatie aangaan met een ander – zonder allerlei ego’s, vooroordelen etc. – dan heb je de basis voor een warme en kwalitatieve zorgrelatie. De kwaliteit van de relatie bepaalt de kwaliteit van de zorg!”

Ongelooflijk goede zorg leveren

Hebben we het over ‘relatie’ dan denkt Uitslag meteen aan Michelle en Anouk. Bruggenbouwers en verbinders zijn het, roept ze enthousiast. “Ja, ik word zó blij van deze vakvrouwen!”, zegt Uitslag met een brede lach. “Anouk en Michelle verstaan de kunst van het bruggen slaan op relatie. Daarom komen mensen zo graag in de Laserkliniek – ik ook. Beide dames leerde ik goed kennen in de vijf jaar die ik werkte als voorzitter bij de NVH. Binnen de vereniging grepen Anouk en Michelle direct hun rollen als experts uit het vakgebied.”

Sterk en gedreven op de inhoud, ze nemen niet zomaar iets aan, maar zijn nieuwsgierig en onderzoekend. Uitslag noemt een mooie reeks eigenschappen die zij ziet in Anouk en Michelle. “Bovendien gaan ze altijd voor de beste zorg”, vult Uitslag aan. “Dat is wellicht ook waarom we het samen meteen zo goed konden vinden. Het is immers ook míjn drive, die continue zoektocht naar de beste zorg voor cliënten, voor medewerkers, voor iedereen.”

Een vereniging staat of valt bij de inzet van vrijwilligers, dat geldt ook voor de NVH. Aan Anouk en Michelle had Uitslag “hele goeien”: “Ze zijn zó eager op hun vakgebied, ze zijn huidtherapeut in alles wat ze doen en zijn. Anouk en Michelle hebben een duidelijke missie en visie waar ze zich strak aan houden, vanuit een passie voor het vak en bovenal voor de cliënt. Ze willen ongelooflijk inhoudelijk goede zorg leveren. Daarbij gaan ze echt op de cosmedische kant zitten; ze hebben contacten met huisartsen, ziekenhuizen, dermatologen. Die klinische blik en aanpak zijn zó waardevol voor hun rol binnen de NVH. Zulke betrokken mensen wil je natuurlijk hebben, als vereniging én als voorzitter.”

Samen actief, samen zichtbaar

Bevlogen mensen met een duidelijke missie en visie, precies wat de NVH nodig had. Toen Uitslag in 2013 voorzitter werd van de vereniging voor huidtherapeuten was er werk aan de winkel. “Het was al een mooie, waardevolle vereniging, maar er viel veel te winnen. Met name ook voor de huidtherapeuten als beroepsgroep”, vertelt Uitslag. “We hadden grote, concrete doelen voor ogen: een professionaliseringsslag van de vereniging én van de beroepsgroep, meer verbinding tussen onderwijs, onderzoek en de patiënt, een paramedisch platform opzetten, overheidsgeld beschikbaar krijgen voor wetenschappelijk onderzoek. Ambitieus, maar dat zijn we ook.”

In vijf jaar tijd werd de beroepsgroep huidtherapeuten zichtbaar voor cliënten én voor Zorginstituut Nederland, het VWS en zorgverzekeraars. Door de inspanningen van Uitslag, Anouk, Michelle, Monique van Bekkum (directeur NVH) en de andere fanatieke leden van de vereniging is de beroepsgroep nu onderdeel van het Kwaliteitskader Cosmetische Zorg. “We zijn volwaardig partner van onder meer plastisch chirurgen, cosmetisch artsen, tandartsen en huisartsen”, vult Uitslag aan. “Dat is een enorme winst die we samen als vereniging voor elkaar hebben gekregen. En dat lukt je echt niet zonder fanatiekelingen als Anouk en Michelle. Hun kennis van het vakgebied en werkveld, hun kijk op zorg, hun ondernemersdrang; ze brengen het allemaal mee de vereniging in. Bovendien weten zij als geen ander wat een huidpatiënt écht nodig heeft. En daar gaat het uiteindelijk om.”

Voorbeeldvrouwen

Als het aan Uitslag ligt, praten we nog uren door. Maar ja, een volle agenda trekt aan de bel. Nog even een mooie afsluiter misschien…? Daar hoeft ze niet lang over na te denken: “Anouk en Michelle blijven dicht bij zichzelf, bij wat zij belangrijk vinden en bij de waarde die zij willen leveren in het leven van de huidpatiënt, hun cliënt. Ze stellen hoge eisen aan zichzelf, aan de zorg die zij leveren en aan hun medewerkers. In mijn ogen creëer je zó de beste zorg. Bovendien zie ik in Anouk en Michelle een prachtig voorbeeld voor heel veel jonge vrouwen die ook ondernemer willen zijn – dat wil ik ook echt even zeggen. Opschrijven, hoor!”

NVH

De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) is dé beroepsvereniging van en voor huid- en oedeemtherapeuten in Nederland. Zij zorgt voor het continu optimaal houden van de kwaliteit en voor een goede positie van de huidtherapeut en huidtherapie in het algemeen. De vereniging behartigt de belangen van alle ruim 1.250 aangesloten leden. Dat zijn huidtherapeuten die werken in een huidtherapiepraktijk, ziekenhuis, zelfstandig behandelcentrum, kliniek en schoonheidssalon maar ook praktijkeigenaren en studenten (aspirant-leden) aan de opleiding huidtherapie.

Sabine Uitslag was voorzitter van juni 2013 tot september 2018. Zij werd opgevolgd door Patrick Groenewegen, de huidige voorzitter. Momenteel werkt Uitslag als projectdirecteur Werkplezier bij FWG Progressional People Utrecht.
No items found.
No items found.
No items found.