We leggen je uit hoe de aanpak van pigmentvlekken en melasma per seizoen verschilt.

Heb jij last van pigmentvlekken of melasma? Je zult merken dat deze vlekken vaak verergeren en donkerder worden tijdens de lente en zomer. Dit komt mede doordat de huid in dit seizoen veel wordt blootgesteld aan de zon. In deze blog lees je wat jij kunt doen om (verergering van) pigmentvlekken of melasma deze zomer te voorkomen.

De kenmerken van pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken nou precies? Pigmentvlekken is een overkoepelende term voor verschillende soorten pigmentafwijkingen zoals ouderdomsvlekken en melasma. Ouderdomsvlekken zijn vooral te herkennen aan de lichtbruine of donkerbruine kleur en ronde of ovale vorm. Ze komen vaak voor op lichte huidtypen waardoor het contrast goed te zien is. De vlekken ontstaan op gebieden die gedurende het leven veel in de zon zijn geweest. Dit is vaak het gezicht, maar ook de handruggen, armen en borst. Ze kunnen vaak zorgen voor een wat oneffen en rommelig beeld van de huid.

Ouderdomsvlekken ontstaan door de zon

De naam zegt het al: ouderdomsvlekken komen op naarmate de huid ouder wordt. De meeste vlekken ontstaan pas na het 50e jaar, maar ze kunnen al vanaf je 30e jaar ontstaan. Hoe ouder je wordt, hoe meer vlekken je krijgt. Naast erfelijkheid speelt blootstelling aan de zon een grote rol in het verouderen van de huid. Hoe meer zonlicht je huid heeft gezien, hoe meer en vroeger in je leven er ouderdomsvlekken zullen ontstaan. Zonlicht is ook de reden waardoor jouw pigmentvlekken in de zomer ontstaan en donkerder verkleuren. De UV-straling zorgt voor de aanmaak van het pigment. Daarom helpt het smeren van een goede SPF bij het voorkomen van ouderdomsvlekken in de toekomst!

Melasma is chronisch van aard

Heb je vervelende vlekken in je gezicht overgehouden aan je vakantie in de zon? Daar kun je van schrikken. Misschien heb je een zwangerschapsmasker, ofwel melasma. Melasma ziet er uit als grillige, donkerbruine vlekken in het gezicht. Bij melasma is het pigmentsysteem overgevoelig, waardoor er te veel pigment wordt aangemaakt en er bruine vlekken ontstaan. Deze vlekken bevinden zich vooral rondom de ogen, jukbeenderen, voorhoofd en bovenlip.

Het is niet toevallig dat dit de plaatsen in het gezicht zijn waar de meeste zon op schijnt. Blootstelling aan de zon is namelijk een oorzaak van melasma. Hiernaast spelen hormonale factoren ook een grote rol. Onder andere de zwangerschap, zoals de naam zwangerschapsmasker al vermoed. Maar ook hormonale anticonceptie, bepaalde medicatie en stress kunnen een rol spelen in het ontstaan van melasma.

De bovenlip is een veelvoorkomende plek van melasma.

Melasma stabiliseren en onder controle houden

Het is belangrijk om te weten dat melasma een chronische aard heeft. Door middel van behandelingen en producten is het pigment goed te verminderen en te remmen. Desondanks zul je altijd gevoelig blijven voor het ontstaan van de vlekken. Het is bijna onvermijdelijk dat het pigment rondom de zomer donkerder wordt. Omdat melasma zo veel met de zon te maken heeft verschilt de aanpak van melasma per seizoen. Hieronder vertellen we je wat we daar precies mee bedoelen.

Herfst en winter

Gedurende de herfst en winter schijnt de zon erg weinig. Jammer, maar fijn voor de huid met melasma! Tijdens deze seizoenen is er weinig UV-straling waardoor melasma niet verergert. Dit zijn de perfecte seizoenen om melasma intensief te behandelen zodat de vlekken lichter worden.

Bij Laserkliniek Zwolle behandelen met melasma graag met cosmeceuticals. Dit zijn huidproducten met actieve werkstoffen die zorgen voor vernieuwing en verbetering van de huid. De Mela Lightening Cream, Mela Cream en Radiance zijn oplichtende en verzorgende crèmes speciaal voor de huid met melasma. De actieve ingrediënten kunnen pigmentvlekken oplichten en de aanmaak van pigment remmen. Hiernaast helpt een serum met vitamine C zoals de C25 Cream in de ochtend om de huid van binnenuit te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Tot slot is het bij melasma erg belangrijk om ook tijdens de koudere seizoenen een goede zonbescherming te dragen! De Sun Ceutic Tinted 50+ of Derma Defense zijn beide een zonnefactor met een mooie camouflageteint in één.

Lente en zomer

Gedurende de lente en zomer is de zon op zijn krachtigst. Tijdens de herfst en winter is de melasma vermindert door de behandelingen. Dit wil je natuurlijk graag zo houden! Maar hoe kun je dit het beste aanpakken? Blijf elke dag smeren met pigmentremmende crèmes, een vitamine C serum en een goede zonfactor van minimaal SPF50. De Renewlight Tranexamique Concentrate 2% en Renewlight Boost Niacinamide in combinatie met de C25 Cream en Sun Ceutic 50+ is de perfecte combinatie voor melasma tijdens de zonnige seizoenen.

Tijdens de zomer is microneedling met vitamine C de perfecte behandeling om melasma onder controle te houden. Dit is een behandeling waarbij een hoge concentratie van vitamine C door middel van microneedling in de huid wordt gebracht. Vitamine C is een krachtig anti-oxidant die helpen de huid te beschermen tegen zonneschade. Op deze manier wordt voorkomen dat het pigment veel donkerder wordt in de zomer. Je pigment verlicht en de huid verbetert. We noemen deze behandeling niet voor niets de glow facial – je huid zal er van gaan stralen!

De glow facial: microneedling met vitamine C tegen melasma.

Zonbescherming tijdens de lente

  • Kort samengevat heeft de zon een grote invloed op het ontstaan en verergeren van pigmentvlekken en melasma. We geven je een aantal tips om je huid tijdens de lente goed te beschermen. Zo hou jij je huid jong. Zonbescherming is immers de beste antirimpelcrème!
  • Draag elke dag een SPF! We zijn vaak geneigd om alleen zonnebrandcrème te smeren op dagen dat het erg warm is buiten. Maar de temperatuur heeft niets met de kracht van de zon te maken. UV-straling is altijd aanwezig! Zorg er daarom voor dat je je huid tijdens de lente elke dag beschermt.
  • Smeren, smeren, smeren… Smeer de huid op zonnige dagen elke 2 uur in om de huid maximaal te beschermen.
  • Last van melasma? Een minerale zonnebrandcrème met een hoge SPF is een must! Onze favoriet is de Sun Ceutic 50+. Deze crème met hoge zonnefactor beschermt tegen UV-A en UV-B straling.
  • Vergeet je altijd om een SPF te smeren? Kies dan voor een dagcrème met een SPF er in. Kies bijvoorbeeld voor de Derma Defense voor een dagcrème, zonnefactor en camouflage in één product!
  • Probeer op erg zonnige dagen zo veel mogelijk uit de zon te blijven. Smeer een zonnefactor, zoek de schaduw op en draag een zonnehoed, pet of zonnebril om de huid zo veel mogelijk te beschermen.

Ben jij benieuwd naar wat de huidtherapeuten voor jouw huid kunnen betekenen? Neem een kijkje op onze webshop of plan een gratis consult met huidscan.

No items found.
No items found.
No items found.