We vertellen je alles over de verschillende vormen van acne, waardoor het ontstaat en wat je eraan kunt doen.

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die niet alleen bij pubers voorkomt. Ook volwassenen kunnen er last van krijgen. De ene persoon heeft een paar onschuldige mee-eters, terwijl de ander kampt met hardnekkige ontstekingen. In deze blog vertellen we je alles over de verschillende vormen van acne, wat de oorzaken zijn en hoe je acne op een effectieve manier kunt behandelen.

Mee-eters en puistjes  

De mildste vorm van acne begint vaak met mee-eters (comedonen). Deze ontstaan wanneer dode huidcellen en talg de poriën verstoppen. Zwarte mee-eters (open comedonen) zijn zichtbaar aan het huidoppervlak, terwijl witte mee-eters (gesloten comedonen) onder de huid zitten. Als deze verstoppingen ontsteken door bacteriën, ontstaan puistjes: rode bultjes met of zonder een wit kopje.  

Mee-eters en puistjes behandelen we vaak met milde zuren zoals salicylzuur, glycolzuur of azelaïnezuur. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat dode huidcellen sneller loslaten, houden de poriën schoon en zorgen dat rode vlekjes sneller verdwijnen. Deze chemische peelings helpen om de huid te vernieuwen en verstoppingen te verminderen. Het regelmatig gebruik van een goede reiniging en exfoliant helpt om nieuwe onzuiverheden te voorkomen.  

Ontstekingen en onderhuidse knobbels  

Sommige mensen krijgen te maken met ernstigere vormen van acne, waarbij diepe ontstekingen en pijnlijke knobbels ontstaan. Deze vorm van acne, ook wel nodulaire of cystische acne genoemd, kan leiden tot littekens als de ontstekingen niet goed worden behandeld. De oorzaak is vaak een combinatie van overmatige talgproductie, hormonale schommelingen, bacteriegroei en een genetische aanleg.  

Voor deze hardnekkige vorm van acne zijn er intensievere behandelingen nodig. Denk aan een kuur met chemische peelings of LED-therapie. Deze methodes werken ontstekingsremmend, stimuleren huidvernieuwing en helpen bij het herstellen van de huidbarrière. In sommige gevallen kan een huisarts of dermatoloog ook medicatie voorschrijven, zoals antibiotica of isotretinoïne, om de acne van binnenuit aan te pakken.  

Acne littekens: wat kun je doen?  

Zelfs als de actieve acne verdwenen is, kunnen littekens achterblijven. Deze ontstaan vaak als gevolg van diepe ontstekingen of het uitknijpen van puistjes. Littekens kunnen zich uiten als putjes, verdikte plekken of paars-rode verkleuringen.  

Gelukkig zijn er effectieve behandelingen om acnelittekens te vervagen. Microneedling is een populaire methode die de huid stimuleert om nieuw collageen aan te maken, waardoor de huidstructuur gladder wordt. Ook fractionele lasertherapie en chemische peelings kunnen de huid egaliseren en littekens minder zichtbaar maken. De keuze van de behandeling hangt af van het soort littekens en jouw huidtype.  

Acne voorkomen: dit kun je zelf doen  

Hoewel je acne niet altijd volledig kunt voorkomen, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de kans op nieuwe uitbraken te verkleinen
Acne voorkomen: dit kun je zelf doen  - Gebruik producten die niet-comedogeen zijn (verstopt de poriën niet)

Hoewel je acne niet altijd volledig kunt voorkomen, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de kans op nieuwe uitbraken te verkleinen:  

  • Reinig je gezicht dagelijks met een milde cleanser
  • Gebruik producten die niet-comedogeen zijn (verstopt de poriën niet)
  • Raak je gezicht zo min mogelijk aan
  • Knijp puistjes niet uit – hoe verleidelijk ook
  • Vermijd stress en eet zo gevarieerd mogelijk
  • Gebruik dagelijks een SPF, ook bij acnegevoelige huid
No items found.
No items found.
No items found.