Veilige huid- en laserbehandelingen is voor alle huidtypen mogelijk

Ingegroeide haren, ontstekingen, littekentjes en donkere vlekjes… Het zijn allemaal vervelende verschijnselen die vaak voorkomen bij de donkere huid. Met de donkere huid bedoelen we het pigment in de huid dat kan variëren van een lichtbruine tot zwarte kleur. Onder andere het Mediterraanse, Aziatische en Afrikaanse huidtype valt hieronder.

De donkere huid kan de neiging hebben om op huidschade te reageren met witte vlekken, donkere pigmentvlekken of littekenvorming. Daarom is het goed om te weten dat de huidtherapeuten veel kennis, ervaring en de juiste apparatuur hebben om er voor te zorgen dat alle huiden veilig en effectief kunnen worden behandeld.

Kenmerken van de donkere huid

Een donkere huid heeft andere kenmerken dan lichtere huidtypen, waardoor er ook een andere aanpak nodig is. Een donkere huid heeft evenveel pigmentcellen maar de pigmentcellen zijn actiever en ze geven meer pigmentatie af. Het type pigment beschermt de huid erg goed tegen UV-straling, waardoor we minder huidkanker en tekenen van huidveroudering, zoals rimpels, zien bij mensen met een donkere huidskleur. Daarentegen reageert de donkere huid vaak heftiger op een huidaandoening of huidbeschadiging. Na een beschadiging, ontsteking of irritatie kan de huid reageren met lichte vlekken (hypopigmentatie), donkere pigmentvlekken (hyperpigmentatie) of overmatige littekenvorming (keloïd).  

Veelvoorkomende huidklachten bij de donkere huid

Er zijn een aantal huid- en haaraandoeningen die we vaker zien bij de donkere huidtypen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan acne, (acne)littekens, post-inflammatoire hyperpigmentatie, ingegroeide haren, folliculitis (barbae) en overbeharing.

Acne, post-inflammatoire hyperpigmentatie en (acne)littekens

De donkere huid maakt meer talg aan, waardoor er mee-eters en puistjes kunnen ontstaan. De ontstekingen kunnen dan zorgen voor pigmentvlekken (post-inflammatoire hyperpigmentatie) en littekenvorming. Tijdens een acnebehandeling kunnen mee-eters en puistjes op zorgvuldige wijze worden verwijderd door de laesie in te prikken met een steriel naaldje. Hierdoor ontstaan er geen wondjes en is de kans op pigmentatie en littekens verminderd. Ook (acne)littekens kunnen veilig worden verminderd door middel van microneedling behandelingen met de SkinPen.

Ingegroeide haren, folliculitis barbae en overbeharing

Ingegroeide haren is een veelvoorkomend probleem bij mannen of vrouwen met krullend of kroeshaar. Vanwege het krullende haar, groeit het uiteinde van de haar in de huid en veroorzaakt het een ontstekingsreactie. Bij mannen komt dit vaak voor in de baardstreek, waar scheren voor irritatie zorgt. Dit noemen we folliculitis barbae. Er ontstaan dan ingegroeide haren en vaak ook hyperpigmentatie en littekens. Het huidprobleem folliculitis kan ook bij vrouwen voorkomen, bijvoorbeeld bij de oksels of bikinilijn.

Voor en na laserontharen bij folliculitis barbae

Veilige huid- en laserbehandelingen

Binnen Laserkliniek Zwolle laser ontharen we overbeharing in het gezicht en op het lichaam met de Nd:YAG laser. Het is voor huidtherapeuten belangrijk om het huidtype af te stemmen op het type laser. Lichte huidtypen behandelen we met de Alexandrite laser, waarbij het pigment in het haarzakje vernietigd wordt. Behandeling van de donkere huid met de Nd:YAG laser is anders omdat het werkt op voedingsbodem van de haar, waardoor het pigment van de huid niet beschadigd kan worden. De pigmentatie van de huid wordt met rust gelaten wat er voor zorgt dat de behandeling veilig is. Daarnaast heeft deze laser een gunstig effect op de ontstekingsreactie in de huid waardoor folliculitis (barbae) tegengegaan wordt. De huid wordt rustig en egaal met weinig tot geen haren.

Huidverzorging voor de donkere huid

Er zijn veel huidbehandelingen en huidverzorgingsproducten mogelijk voor de donkere huid. Bij de behandeling van de donkere huid is een gezonde huidbarrière het meest belangrijk om de huid gecontroleerd te kunnen laten reageren. Een inflammatiereactie kan bij een donkere huid namelijk zorgen voor hyperpigmentatie en vervelende huidreacties. Het is erg belangrijk om te beginnen met milde huidverzorging waardoor de huid gehydrateerd en goed in balans is. Pas hierna kan worden opgestart met milde huidverzorging met zuren en milde behandelingen. Dit kan steeds verder worden uitgebreid tot intensievere behandeling. Met een goede begeleiding en adviezen is er veel mogelijk.

Milde huidverzorging om de huid te versterken

Mijn huidverhaal

Jean-Renald is voor het huidprobleem folliculitis barbae behandeld bij Laserkliniek Zwolle. Hij kwam binnen met een baardstreek met pijnlijke ontstekingen en diepe wondjes. Hij merkte al snel een grote verandering. De huid werd direct rustiger en de ontstekingen werden kleiner. Na drie of vier bezoekjes aan de kliniek was hij er min of meer vanaf. Een gladde, gave huid als gevolg!

Klik [hier] (https://www.laserkliniek.nl/huidblog/pseudofolliculitis-barbae)om het volledige huidverhaal van Jean-Renald te lezen.

Het huidverhaal van Jean-Renald

No items found.
No items found.
No items found.