Twee moedige vrouwen delen in de LINDA openhartig hun verhaal over leven met overbeharing in het gezicht.
Twee moedige vrouwen delen in de LINDA openhartig hun verhaal over leven met overbeharing in het gezicht. Een voorbeeld van vele vrouwen die jarenlang rondlopen met deze klachten terwijl er een oplossing voor is. Laseren blijkt een opluchting!... (Bron: LINDA. Februari 138 tekst: Suus Ruis fotografie: Ernst Coppejans)
Twee moedige vrouwen delen in de LINDA openhartig hun verhaal over leven met overbeharing in het gezicht.
Wist je dat zeker vijf procent van de vrouwen last heeft van donkere overbeharing in het gezicht?
De huidtherapeuten bij Laserkliniek Zwolle helpen graag mensen met een dergelijk verhaal als Susan en Rina. We horen bijna altijd tijdens het behandelproces ’had ik dit maar eerder geweten, dan was ik veel eerder begonnen met laserontharing’. Om deze reden zijn we blij dat de ‘taboesfeer’ rondom het onderwerp overbeharing wordt doorbroken. Je hoeft niet langer dagelijks te epileren. Je kunt tegenwoordig haren effectief verwijderen door middel van lasertherapie. Het is niet voor niets dat deze manier van behandelen wordt vergoed door zorgverzekeraars. Ook doordat er vaak een onderliggend medisch probleem aan ten grondslag ligt, zoals PCOS. Vergoeding komt dan uit de aanvullende verzekering. Meer weten over wat een laserbehandeling kan doen bij ongewenste haargroei? Vraag in een gratis en vrijblijvend consult de huidtherapeuten van Laserkliniek Zwolle naar de mogelijkheden.
Hoe ontstaat ongewenst haar nou eigenlijk?
Iedereen kan last hebben van ongewenst haar. Een natuurlijke beharing (op benen, oksels en schaamstreek) kan als dermate storend worden bevonden. Maar vaak is het proces van haargroei verstoord, waardoor mensen overgaan tot het weghalen van deze beharing middels lasertherapie. Dan spreekt men van een overbeharing. Korte lichte haartjes kunnen langere en dikkere haren worden. Dit heeft te maken met de haargroeicycli. Soms is een overbeharing ook erfelijk bepaald. Het komt veel voor bij zowel mannen als vrouwen.
Er bestaan twee typen van overbeharing:
- Hypertrichose Is een overmatige haargroei op plaatsen waar al van nature enige haargroei is. Er kunnen meer haartjes verschijnen in het gezicht of op het lichaam. Haargroei kan op allerlei plekken ontstaan. Ook kunnen haren langer worden of in aantallen toenemen. Hypertrichose komt bij zowel mannen als vrouwen voor en kan al in de puberteit optreden.
- Hirsutisme Is een vorm van overbeharing bij vrouwen met een typisch mannelijk patroon. Het komt vaker voor dan wordt gedacht. Er groeien donkere en/of lichte stugge haren in het gezicht op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen haargroei ontwikkelen. Een toename van haargroei verschijnt dan op plekken waar vrouwen veelal donshaar hebben; de bovenlip, kin, hals, wangen, rond de tepelhof, borst, rug, buik, billen en/of liezen. Ook op de armen en benen kan de haargroei meer zijn dan bij hypertrichose.