Door een peeling wordt je huid dunner... een feit of fabel?

We horen vaak bezorgdheid rondom de huidreactie, nazorg en complicaties bij een peeling. Daarom ga ik in deze blog in op alle misvattingen omtrent peelingen. Wat zijn de feiten en wat zijn de fabels? Hopelijk meer geruststelling!

Huidtherapeut Laura van Raalte over Feiten en Fabels over peelingen
Huidtherapeut Laura van Raalte over Feiten en Fabels over peelingen

Fabels

Fabel 1. Een peeling maakt de huid dunner

Een peeling zorgt voor een lichte afschilfering van de bovenste huidlaag doordat het de oude en beschadigde huidcellen verwijderd. Hierdoor denken mensen vaak dat de huid dunner en kwetsbaarder wordt. Echter is dat op de lange termijn juist het tegendeel. Met een peeling stimuleer je juist de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor de huid steviger en voller voelt! 

Fabel 2. Een peeling kan niet bij de vochtarme en/of gevoelige huid

Bij de vochtarme en/of gevoelige huid is er vaak sprake van een verstoorde huidbarrière. Dit betekent dat de bovenste huidlaag wat is beschadigd. Hierdoor verdampt er veel vocht uit de huid en wordt de huid minder beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals irriterende stoffen en bacteriën. Het is juist erg nuttig om deze huid te peelen omdat een peeling ervoor zorgt dat de huidbarrière versterkt. De vochtarme en/of gevoelige huid verbeterd!

Fabel 3. Een peeling kan alleen worden toegepast in de winter

De meeste peelingen kunnen heel goed in de zomer worden toegepast. Zolang de huid door middel van zonnebrandcrème goed tegen de zon beschermt, is de kans op bijwerkingen klein.

Er zijn juist peelingen, zoals de Vitamine C peeling van Dermaceutic, die in de zomer worden toegepast. Deze peeling helpt het onder controle houden van pigmentvlekken gedurende de zomer, waardoor de huid de hele zomer door mooi egaal blijft. Vaker wordt hierbij ook medische microneedling met de SkinPen toegepast.

Fabel 4. Een peeling bestaat alleen maar uit chemische ingrediënten

De naam ‘chemische peeling’ schrikt vaak een beetje af. Dat is helemaal niet nodig. De term chemisch wijst op de ‘chemische’ reactie die in de huid plaatsvindt en niet op de zuren die worden gebruikt. De meeste hoofdingrediënten van peelingen hebben juist een natuurlijke oorsprong. Zo is glycolzuur afkomstig van suikerriet, salicylzuur van een wilgenboom en melkzuur van zure melk. Geen zorgen, al deze ingrediënten zijn veilig in gebruik!

Feiten

Feit 1. Een peeling is effectief tegen puistjes en ontstekingen

Een peeling wordt bij vele huidproblemen ingezet, waaronder acne! We behandelen acne vaak door verschillende therapieën en een peeling is hier één van. Ze hebben dan als doel om de talgproductie te remmen, ontstekingen te verbeteren en de huidstructuur aan te pakken. Ook de bruine vlekken die na acne kunnen ontstaan verminderen. De gezonde en nieuwe cellen zorgen voor een gladdere en egale huid, met minder ontstekingen.

Feit 2. Een peeling zorgt voor opfrissing van de huid

Een peeling is een van de beste behandelingen voor een frisse huid. Door de dode huidcellen te verwijderen, vermindert de doffe en vale teint en zal de huid weer gaan stralen. Hiernaast zorgt de peeling voor een betere huidstructuur, minder fijne lijntjes en pigmentvlekken. Hierdoor oogt de huid een stuk egaler. Voor een mooie en frisse glow van de huid is vooral onze Milk peel en Vitamine C peel van Dermaceutic aan te raden!

Feit 3. Na een peeling moet er zonnebrandcrème gesmeerd worden

Eigenlijk is het gebruik van een SPF gedurende het hele jaar belangrijk… maar na het ondergaan van een peeling al helemaal. De bovenste huidlagen zijn verwijderd en de nieuwe huid die tevoorschijn komt, is wat kwetsbaar voor zonnestralen. Gebruik daarom minimaal 6 weken na de peeling een SPF van minimaal 30 om de huid zo goed mogelijk te beschermen. Lycogel camouflage egaliseert de huid extra. De huidtherapeut kan helpen bij het aanbrengen van de juiste kleur. Iedere dag zonder oneffenheden stralend de deur uit! 

Feit 4. Na een peeling is de huid vaak wat rood en schilferig

Het is voor jezelf fijn om rekening te houden met de huidreactie na een peeling. De dagen na de peeling heb je een lichte afschilfering, kan de huid wat rood zijn en trekkerig aanvoelen. Door een fijne nazorg crème te gebruiken heb je dit snel onder controle. De huidreactie valt vaak mee en je kunt de volgende dag gerust de deur uit en naar je werk gaan. Mocht je het fijn vinden, kun je in deze dagen dus ook de Lycogel gebruiken. De Lycogel geeft een mooie en egale kleur op de huid waardoor de lichte roodheid verdwijnt en verzacht.

Ben jij benieuwd naar wat een peeling voor jouw huid kan betekenen? Plan een vrijblijvend consult met huidscan in bij één van onze huidtherapeuten.

No items found.
No items found.
No items found.