Alles wat je moet weten over een zwangerschapsmasker

Heb je vervelende vlekken in je gezicht overgehouden aan je vakantie in de zon? Dan kun je daar natuurlijk van schrikken! Misschien heb je een zwangerschapsmasker, ofwel melasma overgehouden. We zien vaak dat de eerste tekenen van melasma ontstaan tijdens een zonnige periode. Maar wat zijn de kenmerken van melasma en nog interessanter, hoe kom je er van af? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over melasma.

Melasma, pigmentvlekken op bovenlip

Wat is melasma eigenlijk?

Melasma ziet eruit als grillige, donkerbruine vlekken in het gezicht. Bij melasma is het pigmentsysteem overgevoelig, waardoor er teveel pigment wordt aangemaakt en er bruine vlekken ontstaan. De vlekken bevinden zich vooral rondom de ogen, jukbeenderen, voorhoofd en bovenlip. Het is niet toevallig dat dit de plaatsen in het gezicht zijn waar de meeste zon op schijnt. Blootstelling aan de zon is namelijk één van de oorzaken van melasma. Hiernaast spelen hormonale factoren ook een rol. Onder andere de zwangerschap, zoals de naam zwangerschapsmasker al doet vermoeden, maar ook hormonale anticonceptie, bepaalde medicatie en oxidatieve stress kunnen een rol spelen in het ontstaan van melasma. Het is goed om te weten dat melasma van chronische aard is. Door middel van behandelingen en producten is het pigment goed te verminderen en te remmen. Desondanks zul je altijd gevoelig blijven voor het ontstaan van deze vorm van pigmentvlekken. Het is bijna onvermijdelijk dat het pigment rondom de zomer wat donkerder wordt. Daarom zul je moeten blijven smeren en onderhouden met bijvoorbeeld vitamine C behandelingen. Zo onderdruk je het en blijft het stabiel.

De rol van een ontstekingsreactie

Elke vorm van een ontstekingsreactie kan een pigmentvlek of een post-inflammatoire hyperpigmentatie geven. Zo zien we dan ook vaker melasma gecombineerd met puisten en pukkels, ofwel acne. Een verhoogde melanine productie geeft pigmentvlekken en die ontstaat dan door een ontstekingsreactie. Pigmentvlekken zijn vaker het bewijs van hormoonschommelingen of zonneschade al zijn ze niet zo duidelijk als een ontsteking die ontstaat in de talgklier. Er zijn tal van vragen die onze huidtherapeuten stellen om erachter te komen waar de pigmentvlekken door zijn ontstaan. Hoe dan ook het behandelen vergt een dosis discipline, een investering op langere termijn waarbij de 'aanhouder wint'.

Een dosis discipline onvermijdelijk

Inmiddels na 15 jaar huidtherapeutische ervaring weten we bij het behandelen van deze vorm van pigmentvlekken dat melasma onderhoud vergt. Het begint thuis, het gaat verder in de kliniek en het eindigt weer thuis. En van daaruit blijf je het jaarlijks onderhouden. Eerst wat meer over vrije radicalen en anti-oxidanten.

Vrije radicalen en anti-oxidanten

Oxidatieve stress, ofwel een overschot aan vrije radicalen geeft nogal eens een disbalans aan je huid. Veelvoorkomende oorzaken zijn; ongezond en eenzijdig voedsel (bijvoorbeeld suikers), extreem sporten (hoog zuurstofgebruik), roken, overmatig drinken, blootstelling aan UV stralen, luchtverontreiniging en het blauwe licht. Dit geeft vaker beschadiging aan cellen en weefsels van de huid, vermindert de weerstand van de huid en zorgt zo voor een ontstekingsreactie en een versnelde huidveroudering met pigmentvlekken. Gelukkig hebben we dan de anti-oxidanten die de vrije radicalen bestrijden. Vitamine C is dan wel het toppertje onder de anti-oxidanten. Het is één van de belangrijkste ingrediënten om je dag mee te starten. Vitamine C beschermt je huid tegen invloeden van buitenaf gedurende de hele dag. Het blokkeert de ontwikkeling van pigmentvlekken en stimuleert de collageenproductie. Het resultaat: een voelbaar zachtere en heldere huid. Het is niet voor niets dat we tegenwoordig in de behandeling voor melasma wat meer inspelen op de langere termijn onderdrukking. Dit doe je door thuis goede cosmeceuticals met o.a. vitamine C en tranexaminezuren te gebruiken. Glycolzuur en amandelzuur of kojic acid zijn ook mooie zuren om de huid te verhelderen. Daarnaast verminder en onderdruk je de pigmentvlekken door hoge concentraties vitamine C de huid in te sluizen. Daar hebben we onze peelingen en microneedling met vitamine C behandelingen voor. Het gebruik van retinol in je skincare is ook van toegevoegde waarde. Laat je wel goed informeren door een huidtherapeut. Kijk welke zuren passen. Je huid moet het ook aan kunnen! 

Hoge concentraties vitamine C peeling met microneedling

Maar wat als het pigment zodanig diep zit?

Bij melasma is het vaker het geval dat het zodanig diep zit dat dit dan ook eerst een diepere behandeling nodig heeft. Voor het dieper gelegen pigment van de huid gebruiken we binnen de laserkliniek cosmelan of dermamelan. Beiden is een behandeltraject van 6-9 maanden waarbij de dermamelan zelfs 30% sterker is.

Cosmelan of dermamelan

Cosmelan is een behandeling die wordt ingezet bij het behandelen van verschillende vormen van pigmentveranderingen in de huid. In onze kliniek gebruiken we Cosmelan voornamelijk voor de behandeling van melasma, maar het werkt ook tegen zonschade, pigmentvlekken en huidbeschadigingen met hyperpigmentatie. Cosmelan is een behandelpakket en betreft een doeltreffende combinatie van behandelingen in de kliniek en een opvolgende thuisverzorging. Cosmelan werkt in een korte periode enorm depigmenterend. In basis is de amalan het belangrijkste ingredient da van invloed is op het onderhuids proces wat het pigment veroorzaakt.

Bij pigmentvlekken, zoals melasma, is er sprake van een verhoogde activiteit van pigmentcellen met een toegenomen pigmentproductie als gevolg. Hierbij is het enzym tyrosinase betrokken. De behandeling met Cosmelan vermindert overstimulatie van tyrosinase en heeft een regulerend effect. Hiernaast heeft Cosmelan een afschilferend effect waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd. Hierdoor werkt de behandeling niet alleen tegen het pigment, maar werkt het ook huidverjongend! De stoffen die hiervoor verantwoordelijk zijn betreffen; ascorbinezuur (vitamine C), fytinezuur, retinylpalmitaat (vitamine A soort). Het werkt allemaal verhelderend en oplichtend.

Cosmelan is een behandelpakket dat bestaat uit behandelingen in de kliniek en het gebruik van huidverzorgingsproducten thuis. Het traject duurt in totaal 9 maanden, waarna de onderhoudsfase wordt gestart. Om het behaalde effect na het behandeltraject te waarborgen, is het erg belangrijk om in de onderhoudsfase pigmentremmende producten te blijven gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, tranexaminezuren en een goede SPF.

Cosmelan is een intensief behandeltraject waarbij je veel zult smeren. De huidtherapeut zal je hier alles over uitleggen. Misschien komen jullie samen tot de conclusie dat een mildere aanpak beter voor jou werkt. Dan worden er pigmentremmende producten voor thuis geadviseerd en glow peels en glow facials met microneedlingen hoge concentraties ascorbinezuur (vitamine C). Hier lees je alles over in onze blog over producten tegen pigmentvlekken.

Cosmelan is een doeltreffend behandeltraject tegen melasma

Tips om zelf (verergering van) melasma te voorkomen

  • Smeren, smeren, smeren… Zorg ervoor dat je elke dag zonbescherming draagt. Ja, ook in de winter! Smeer de huid op zonnige dagen elke 2 uur in om de huid maximaal te beschermen.
  • Een absolute must is een minerale zonnebrandcrème met een hoog SPF-factor. Tip! Onze favoriet bij melasma is de Melan 130+ Pigment Control van Mesoestetic. Deze crème met hoge zonnefactor beschermt tegen UV-A en UV-B en heeft een tintje voor een mooie en egale glow.
  • Probeer op zonnige dagen zo veel mogelijk uit de zon te blijven. Smeer een zonnefactor, zoek de schaduw op en draag een zonnehoed, pet of zonnebril om de huid zo veel mogelijk te beschermen.
  • Gebruik producten die de vorming van pigment verminderen en tegen gaan. Denk aan producten met de ingrediënten zoals vitamine C, niacinamide, kojic acid en tranexaminezuren. Lees in de blog over huidproducten bij pigmentvlekken over onze favoriete producten. Plan een gratis consult met huidscan in om productadvies te krijgen van één van onze huidtherapeuten. Ga niet zomaar zelf experimenteren. Het risico op verergering is niet uitgesloten! 
  • Melasma kan door verschillende oorzaken ontstaan of worden getriggerd. Het is goed om te onderzoeken wat jouw triggers zijn om de melasma onder controle te krijgen en te houden. Denk hierbij aan hormonale anticonceptie, stress, medicatie en/of blootstelling aan de zon. De huidtherapeut helpt je hier graag bij.

Het huidverhaal van Martine

‘’Als jonge twintiger zat mijn voorhoofd onder de pigmentvlekken. Het was eens zo erg dat een vriendin dacht dat het viezigheid was, ze drukte haar duim op m’n voorhoofd en wilde het wegvegen. Ik kon wel door de grond zakken... Ik smeerde meer en meer make-up op mijn gezicht. Zonder dat durfde ik niet eens meer de hond uit te laten.

Eigenlijk houd ik helemaal niet van make-up, dus ging ik op zoek naar een échte oplossing. Ik klopte aan bij Michelle en Anouk, dat is inmiddels alweer zo’n tien jaar geleden. Mijn insteek was camouflagetherapie, maar ook daarmee smeerde ik weer dikke lagen op mijn gezicht. En dat wilde ik nou juist niet. Michelle stelde voor om te gaan laseren. Al na de eerste behandeling zag ik duidelijk verschil op mijn voorhoofd, na de tweede waren de vlekken helemaal weg.

Verdeeld over een paar jaar heb ik vier behandelingen gehad, aangevuld met adviezen over huidverzorging. Afgelopen jaar kwamen er weer wat vlekken terug rond m’n ogen. Ik vind het niet erg om grijs te worden of rimpels te krijgen, maar van die vlekken wil ik gewoon af - ik zie er dan meteen ongezonder uit en zo voel ik me dan ook. Gelukkig heb ik Michelle met haar lasers. Eens in de zoveel tijd ga ik voor een ‘APK’, daardoor durf ik nu altijd make-uploos de deur uit!”

Martine is behandeld voor melasma door Laserkliniek Zwolle

Lees hier het volledige huidverhaal van Martine

Ben jij benieuwd naar wat de huidtherapeut voor jouw melasma kan betekenen? Plan een gratis consult met huidscan.
No items found.
No items found.
No items found.